24/11/13

Η Μόσχα γράφει στα παπούτσια της την Greenpeace

…… και τους Χορηγούς της

Η Ρωσία δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας του Αμβούργου, που ζήτησε την Παρασκευή από τη Ρωσία να αφήσει ελεύθερο το παγοθραυστικό Arctic Sunrise της Greenpeace καθώς και το πλήρωμά του έναντι εγγύησης 3,6 εκατομμυρίων ευρώ.

H υπόθεση δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου δήλωσε ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης του Κρεμλίνου, και στενός συνεργάτης του Πούτιν, Σεργκέι Ιβανόφ, διότι βάσει της συμφωνίας του 1982, η Ρωσία μπορεί να αγνοήσει τις διαπιστώσεις του Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας , αν το ζήτημα αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ρωσίας .

Ο Ιβάνοφ επανέλαβε ότι το ζήτημα «θα λυθεί σε δικαστικό , και όχι πολιτικό επίπεδο» , «με βάση τη ρωσική νομοθεσία» , και όχι σύμφωνα με τις πολιτικές επιθυμίες κάποιων .

Το παγοθραυστικό Arctic Sunrise που έπλεε με σημαία Ολλανδίας συμμετείχε στην επίθεση της Greenpeace που έγινε 19 Σεπτεμβρίου στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου «Πριραζλόμναγια», της Γκαζπρoμνιέφτ στις εκβολές του ποταμού Πετσόρα, στη Θάλασσα Μπάρεντς στην Αρκτική Ζώνη.

Το προηγούμενο Σάββατο, οι «Οικολόγοι», οργάνωσαν διαδηλώσεις για την απελευθέρωση των ακτιβιστών σε 263 πόλεις 43 χωρών.

Μετά τους «οικολόγους» ,ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ δήλωσε από τη διάσκεψη για την ασφάλεια στο Χάλιφαξ του Καναδά ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν την κυριαρχία τους «επί του εδάφους και θα προασπίσουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα χωρικά τους ύδατα» , και πρόσθεσε ότι εναπόκειται στις οκτώ χώρες που συνορεύουν με την Αρκτική ,(ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία και Ισλανδία), «να εργαστούν από κοινού για να οικοδομήσουν μια ασφαλή και ειρηνική περιοχή», ενώ τόνισε ότι το Πεντάγωνο οφείλει να συνεχίσει «την προσέγγιση συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας» προκειμένου να αποτρέψει εν δυνάμει εντάσεις.
 Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο σχέδια για την επαναλειτουργία μιας βάσης στην Αρκτική για τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού του Βορρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: