22/11/13

Ευρωστραπάτσο

Το Κίεβο έκλεισε την πόρτα κατάμουτρα στους Ευραιοπέους

Ο διαιτητής του Πλατινί ,το γκόλ οφσάιτ, και η κόκκινη κάρτα μαϊμού, εξόργισαν τον μέσο Ουκρανό που έβλεπε το ματς στην τηλεόραση, και ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Με διάταγμα του πρωθυπουργού, Μίκολα Αζάροφ, ματαιώθηκε η υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, που θα γινόταν πανηγυρικά στην Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους στις 28 και 29 Νοεμβρίου για την «Ανατολική εταιρική σχέση».

Το υπουργικό συμβούλιο της Ουκρανίας αποφάσισε τη μεγάλη πολιτική στροφή «προκειμένου να διασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια, να ενισχυθούν οι οικονομικές σχέσεις με την Ρωσία και τις χώρες της ΚΑΚ , και να προετοιμαστεί η εσωτερική αγορά για ισότιμες σχέσεις με την ΕΕ». Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς πάντως δήλωσε ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει το δρόμο της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Το διάταγμα Αζάροφ, εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την απόφαση της Ράντα Βουλή να μην επιτρέψει τη μεταφορά της Γιούλια Τιμοσένκο στη Γερμανία για την «θεραπεία». Η αποφυλάκιση της Τιμοσένκο είχε τεθεί ως όρος εκ μέρους των Βρυξελλών για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου.

Στη Μόσχα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την βούληση να βελτιωθεί και να αναπτυχθεί η εμπορική και οικονομική συνεργασία με τον στενότερό μας εταίρο, την Ουκρανία». Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πριν την ανακοίνωση της απόφασης είχε δηλώσει ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωσης της Ουκρανίας ενέχει οικονομικές απειλές, και τόνισε: « Αν μας έλεγαν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, θα ήμασταν αντίθετοι γιατί η προσέγγιση στα σύνορα μας των υποδομών ενός στρατιωτικού συνασπισμού εκπροσωπεί για μας ένα συγκεκριμένο κίνδυνο. Ο πρόεδρος Γιανουκόβτις προτείνει να γίνει τριμερής διαπραγμάτευση: η Ευρώπη, η Ουκρανία και η Ρωσία. Μίλησε επανειλημμένως γι’ αυτό. Είμαστε υπέρ!»

Αν η Ουκρανία επέλεγε την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε., αυτό θα κατέστρεφε την οικονομία της. Στο Κίεβο συνειδητοποίησαν τον κίνδυνο που έχει η κατάσταση και αποφάσισαν να μην γίνουν Ελλάδα και να οπισθοχωρήσουν.

Η απόφαση των Ουκρανών ήταν μεγάλο Χαστούκι για τους Ευρωπαίους που φάνηκε να τα έχουν χαμένα. Η λαίδη Κάθριν εξέφρασε «απογοήτευση για την απόφαση της Ουκρανίας» διότι η συμφωνία θα ενίσχυε τις (γερμανικές) επενδύσεις στη χώρα. «Αυτό είναι απογοητευτικό, όχι μόνο για την ΕΕ, αλλά πιστεύουμε, για το λαό της Ουκρανίας» είπε η λαίδη Άστον. Ο Κομισάριος για την διεύρυνση Φίλε ματαίωσε την επίσκεψή του στην Ουκρανία, αλλά τηλεφώνησε στους δικούς του «ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης» για να κάνουν θόρυβο ως καλοί πράκτορες και τους διαβεβαίωσε για «την δέσμευση της ΕΕ απέναντι στους πολίτες της Ουκρανίας».
Μετα το τηλεφώνημα , ο Αρσένι Γιατσένιουκ, από το κόμμα της Τιμοσένκο. κατηγόρησε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς για «εσχάτη προδοσία» και ζήτησε την καθαίρεσή του ενώ χαρακτήρισε «παράνομο και αντισυνταγματικό» το διάταγμα του Αζάροφ. Στην ίδια «γραμμή» κινήθηκε και το κόμμα Ουντάρ του πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σπυρο ,οπως σου ειχα πει και τοτε με τον μεγαλο ντορο με τη συρια, η Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ σημερον την 11η πρω'ι'νη απεπλευσε απο τον ναυσταθμο με προορισμο την κυπρο με σκοπο να ''περιπολει'' μεταξυ κυπρου-λιβανου. Το περιεργο ειναι οτι ενω ο αμερικανικος στολος εχει παρει ποδι απο την περιοχη, το ιδιο και ο νατο'ι'κος, εμεις τι πηγαινουμε να κανουμε αραγε εκει? Οπως βλεπεις λοιπον λεφτα υπαρχουν και αν δεν υπαρχουν ''βρισκονται''...

Ανώνυμος είπε...

Μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ μόνοι οι τρελοί και οι μιλημένοι αβαβά επιλέγουν ΕΕ.