5/10/16

Ένας Γιουγκοσλάβος που σκοτώθηκε φορώντας την ελληνική στολή

Μετά την επίθεση της Ιταλίας κατά της Ελλάδας στις 28 Οκτωβρίου 1940, πολλοί αεροπόροι της Πολεμικής Αεροπορίας του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας, ζήτησαν να τους επιτραπεί να πάνε στην Ελλάδα και να πολεμήσουν ως εθελοντές. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του 1941 πέρασαν στην Ελλάδα περίπου 10 πιλότοι. Οι περισσότεροι με τα πόδια. Τρείς όμως έφυγαν με τα αεροπλάνα τους που επιστράφηκαν από την Ελλάδα στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας.

Το πρώτο, ένα Breguet 19/8, της 5ης Μοίρας αναγνώρισης απογειώθηκε στις 12:50 της 12ης Φεβρουαρίου 1941 από το αεροδρόμιο των Σκοπίων και προσγειώθηκε στις 13:40 στο αεροδρόμιο του Σεδες, (40 χλμ νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης). Χειριστής του ο 24χρονος Ανθυποσμηναγός Οττο Κόρμανιτς (Otto Kormanić), γεννημένος στο Μάτσεβο, (Мачево), της Μπανοβίνας του Βαρδάρη, που δήλωσε στις ελληνικές αρχές Κροάτης και Ορθόδοξος.

Οι ελληνικές Αρχές έδωσαν άσυλο στον Κόρμανιτς και του δόθηκε η δυνατότητα να καταταγεί στην Ελληνική Αεροπορία και τοποθετήθηκε στην 31η Μοίρα Βομβαρδισμού που πετούσε με Potez 633 Β2 Grec από την Αεροπορική Βάση Σέδες. Μετά την εισβολή των Γερμανών στην Γιουγκοσλαβία και στην Ελλάδα ακολουθώντας την τύχη της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, διέφυγε στην Κρήτη και από εκεί στην Αίγυπτο.

Ο Όθων Κόρμανιτς ή Otto Kormanitz δεν κατατάχθηκε στην εξόριστη Γιουγκοσλαβική Αεροπορία αλλά παρέμεινε στην Ελληνική.
Την 1η Οκτωβρίου του 1942 τοποθετήθηκε 335 Μοίρα Διώξεως ως χειριστής Hawker Hurricane προερχόμενος από τη Βάση της RAF στη Γάζα.
Στις 5 Οκτωβρίου 1942, κατά τη διάρκεια αποστολής σχηματισμού μάχης, το  Hurricane της 335ης Μοίρας Διώξεως στο οποίο επέβαινε, κατέπεσε, κοντά στο αεροδρόμιο Μπούργκ Ελ Αράμπ της Αιγύπτου, (κοντά στην Αλεξάνδρεια), έπιασε φωτιά και ο Όθων Κόρμανιτς κάηκε μαζί του.
Η 335 Μοίρα και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία τον τιμούν και τον συμπεριλαμβάνουν στους νεκρούς της.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα ξέχασες να μας πεις για τον "Έλληνα" ήρωα Μαρδοχαίο Φριζή...