5/10/16

Στηριγμένοι στις δικές τους δυνάμεις και χωρίς ΕΑΜ-ΕΛΑΣ

5 Οκτωβρίου 1944 ο ξεσηκωμός της Καρπάθου |

Η Κάρπαθος εξεγέρθηκε και ελευθερώθηκε οκτώ μήνες νωρίτερα από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Οι Καρπαθιώτες από το 1821 μέχρι και την ενσωμάτωση με άλλη απελευθερωμένη Eλλάδα δεν διέκοψαν το διαρκή και επίπονο αγώνα για την Ελευθερία και την Εθνική Ανεξαρτησία.
Τις πρωινές ώρες της 5ης Οκτωβρίου 1944 αποχώρησε από την Κάρπαθο η Γερμανική φρουρά και απέμειναν 400 Ιταλοί που συνέχιζαν την Ιταλική Κατοχή, από την «συμμαχική ιταλική κυβέρνηση» του Ιβανόη Μπανόμιστην οποία μετείχαν οι «αντιφασίστες» Κάρλο Σφόρτσα, Μπενεντέτο Κρότσε και ο σύντροφος Παλμίρο Τολιάτι.
Το ζήτημα ποιος θα κυβερνήσει την Κάρπαθο αφορούσε στους Έλληνες και όχι στους Συμμάχους. Για αυτό, δεν υπήρχε SOE ούτε EAM –ΕΛΑΣ. Και επειδή δεν υπήρχε EAM –ΕΛΑΣ να «απελευθερώσει» την Κάρπαθο όπως τον Μελιγαλά, η εξέγερση των Ελλήνων είναι στα αζήτητα.
Οι Καρπάθιοι απελευθερώθηκαν με τις δικές τους δυνάμεις και κήρυξαν την Ένωση με την Ελλάδα. Ο Ιταλός διοικητής Αμεντούνι αναγκάστηκε να υπογράψει το Σύμφωνο Παράδοσης της Καρπάθου στην επαναστατική επιτροπή στις 11 Οκτωβρίου.
Τα αγγλικά αντιτορπιλικά έφτασαν στις 17..

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

1) Η ΔΗΘΕΝ «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΔΕΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ

http://bit.ly/2eHx7Wb2) ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ: Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΜΟΡΦΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ

https://is.gd/5CzHjG