21/11/17

Σαν σήμερα 21 Νοεμβρίου 1824 οι «δανειολήπτες» δολοφόνησαν τον Φιλογενέστατο Πάνο Κολοκοτρώνη

Στις 21 Νοεμβρίου 1824, (με το παλιό),  δολοφονήθηκε κοντά στο χωριό Μπεσίρι, της Αρκαδίας, από Βούλγαρους μισθοφόρους των αγγλόφιλων «Κυβερνητικών», ο Πάνος Κολοκοτρώνης.
Επικεφαλής τον δολοφόνων ήταν κάποιος Κότζιος, Βούλγαρος.
Το κρανίο του Πάνου Κολοκοτρώνη, άγνωστο πώς, σώθηκε και φυλάσσεται στο Μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας , στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, διάτρητο από τις σφαίρες.
Ο Πάνος ήταν ο πρωτότοκος του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και είχε παντρευτεί την κόρη της Μπουμπουλίνας.
Όπως έγραψε ο αυτόπτης μάρτυρας Θεόδωρος Ρηγόπουλος γύρω στις 4 το απόγευμα τους περικύκλωσαν 25 Βούλγαροι, που ανήκαν στις κυβερνητικές δυνάμεις και εκτέλεσαν τον Πάνο. Οι Βούλγαροι λαφυραγώγησαν τη σορό του Κολοκοτρώνη και του αφαίρεσαν ακόμη και τα εσώρουχά και εγκατέλειψαν το νεκρό σώμα γυμνό. Ο Πάνος Κολοκοτρώνης ενταφιάστηκε την επομένη στο γειτονικό χωριό Σύλιμνα, όπου βρισκόταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Όλα τα γεγονότα της 21ης Νοεμβρίου θα τα διαβάσετε εδώ
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2017/11/h-21.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι ένοχοι τιμωρήθηκαν ή τη γλίτωσαν όπως συμβαίνει στις μέρες μας;;;

103 χρόνια από την Μικρασιατική Προδοσία. Στις 14/27 Ιουλίου 1922 Καιγόταν η Κινέττα. Μεταξύ Λονδίνου και Παρισίων είχε ήδη συμφωνηθεί ότι η διάσκεψη των τριών Συμμάχων για την Ανακωχή, μετά την συμφωνημένη «ταχεία εκκένωση» της Μικράς Ασίας. θα γινόταν σε 60 ημέρες περίπου και σύμφωνα με την Γαλλική πρόταση οι Σύμμαχοι θα συμφωνούσαν πρώτα με την Τουρκία και μετά θα καλούσαν την Ελλάδα να τις ανακοινώσουν τους όρους. Έτσι και έγινε. Οι Σύμμαχοι πρότειναν στον Κεμάλ την διάσκεψη στις 10/23 Σεπτεμβρίου. (Σε 56 ημέρες). Ο Κεμάλ την αποδέχτηκε στις 16/29 Σεπτεμβρίου. (Σε 62 ημέρες).Η διάσκεψη στα Μουδανιά άρχισε στις 20 Σεπτεμβρίου/3 Οκτωβρίου και η συμφωνία των τριών με τους Τούρκους έκλεισε στα Μουδανιά , στις 28 Σεπτεμβρίου/ 11 Οκτωβρίου. Και η Ελλάδα την αποδέχτηκε την 1η/14 Οκτωβρίου.

Ο απεσταλμένος του Λονδίνου στρατηγός Τάσουσεντ συζητούσε στην Άγκυρα όλες τις λεπτομέρειες της λύσεως που θα έφερνε η συμφωνημένη "Νί...