1935. Μετά το δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου, ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ επέτρεψε στην Ελλάδα , έπειτα από 12 χρόνια εξορίας, με το εύδρομο «Έλλη». Ο βασιλιάς και ο διάδοχος Παύλος βγήκαν στην προβλήτα του Φαλήρου, με ατμάκατο του καταδρομικού. Τους περίμεναν ο Κονδύλης και οι υπουργοί του και οι οπαδοί τους. Απο τον Πειραιά πήγαν στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.
Το σύμφωνο υπέγραψαν ο Ιάπωνας πρεσβευτής στο Βερολίνο Κιντόπμο Μασακόι και ο φον Ρίμπεντρόπ.
1952.Επί κυβερνήσεως του Α. Παπάγου, πέντε μήνες μετά την εκτέλεση του
Ν. Μπελογιάννη, τον οποίο εκε΄νος κατεδωσε, συνελήφθη στο κρησφύγετό του στον Κολωνό , σε πολύ προχωρημένο στάδιο φυματίωσης, ο τέως πράκτορας της Ιντέλιτζενς Σέρβις, Νίκος Πλουμπίδης, με στόχο να αγιοποιηθεί και να εξαγνιστεί.
1973. Ο Ταξίαρχος Ιωαννίδης και ο Γκάς Αβράκωτος της Cia με πραξικόπημα ανέτρεψαν τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον Μαρκεζίνη και άνοιξαν τα δρόμο για την προδοσία της Κύπρου. Πρόεδρος ανέλαβε ο Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός ο ταμίας του Σικάγο και υπάλληλος της Cia, Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος.
Το πλήρες χρονικό της ημέρας τα το βρείτε εδώ...
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2017/11/25.html
2 σχόλια:
ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β'ΠΠ
"Συμφωνα με ακρως απορρητα βρετανικα σχεδια που προσφατα αποχαρακτηριστηκαν και ειδαν το φως της δημοσιοτητας στην εφημεριδα Daily Telegraph,δυο μολις εβδομαδες πριν το τελος του Β'ΠΠ στην Ευρωπη και την συνθηκολογηση της Γερμανιας(1945),ο Ουϊστον Τσωρτσιλ ειχε ζητησει απο τους στρατιωτικους του συμβουλους να καταστρωσουν ειδικα σχεδια για την εισβολη των Συμμαχων στη Σοβιετικη Ενωση.Το συγκεκριμενο σχεδιο εφερε την κωδικη ονομασια " Αδιανοητη Επιχειρηση " και αποτελειτο απο μια εκθεση 29 σελιδων,η οποια υποβληθηκε στον Τσωρτσιλ στις 22 Μαϊου 1945.Η προταση των επιτελων προεβλεπε αιφνιδιαστικη επιθεση 47 βρετανικων και αμερικανικων μεραρχιων στην ευρυτερη-πεδινη-περιοχη μεταξυ της Δρεσδης και της Βαλτικης θαλασσας.Συμφωνα με το σχεδιο προβλεποταν οτι οι Σοβιετικοι θα απαντουσαν στα ακρα της ευρωπαϊκης ηπειρου,με εισβολη στην Τουρκια,στην Ελλαδα και στη Νορβηγια,καθως και στις πετρελαιοπαραγωγους περιοχες του Ιρακ και του Ιραν,ενω ταυτοχρονα θα εκτελουσαν επιχειρησεις ανορθοδοξου πολεμου στα μετοπισθεν των δυτικων συμμαχων,στη Γαλλια και στην Ολλανδια.Μεταξυ των λεπτομερειων του σχεδιου ηταν η στρατολογηση και ο επανεξοπλισμος περιπου 100.000 Γερμανων στρατιωτων,οι οποιοι ηταν αιχμαλωτοι πολεμου στα χερια των συμμαχων,για να πολεμησουν στο πλευρο 500.000 Αμερικανων και Βρετανων στρατιωτων-πρωην εχθρων τους-εναντιον της πρωην συμμαχου των τελευταιων Σοβιετικης Ενωσης.
Τελικα οι ειδικοι εκριναν οτι τα βρετανο-αμερικανικα στρατευματα,με τους συμμαχους τους,πιθανοτατα δεν θα τα καταφερναν καλυτερα απο οτι οι Γερμανοι με τους δικους τους συμμαχους,μερικα χρονια πιο νωρις,με την επιχειρηση "Μπαρμπαροσα".
Το παραπανω αρθρο δημοσιευθηκε στην στηλη "ειδησεις" του περιοδικου "Στρατιωτικη Ιστορια",τευχος 26,Οκτωβριος 1998
Ρε φίλε, αφού τελικά η εισβολή δεν συνέβη, δεν είναι ιστορία...
Δημοσίευση σχολίου