28/10/18

Η 28η Οκτωβρίου. Πρώτη ημέρα του πολέμου. Ο Κατσιμήτρος δεν ανεφώνησε Ζήτω ο Βασιλεύς.

Με την πεποίθησιν ακράδαντον υπέρ της νίκης αναφωνώ μεθ’ ημών. Ζήτω, το Έθνος! Ζήτω, η Πατρίς! Ζήτω, ο Στρατός! 




Η Ημερήσια Διαταγή του διοικητή της 8ης Μεραρχίας  Χαράλαμπου Κατσιμήτρου στις 28/10/1940

«Αξιωματικοί και οπλίται της Ογδόης Μεραρχίας, Ο Πρέσβης της Ιταλίας εν Αθήναις εζήτησεν από την Κυβέρνησιν ημών να διέλθη ο Ιταλικός Στρατός δια του εδάφους μας.
Η Κυβέρνησις απέρριψε την αίτησιν ταύτην και διέταξε αντίστασιν μέχρις εσχάτων.

Ήδη διανοίγεται το στάδιον της εκτελέσεως του υπέρτατου προς την πατρίδα καθήκοντος δια αντιστάσεως, μέχρι εσχάτων συμφώνως προς το σχέδιον ενεργείας.

Αξιωματικοί και οπλίται της Ογδόης Μεραρχίας αμυνθήτε του Ιερού Πατρίου εδάφους μετά φανατισμού εναντίον του επιδρωμέως όστις θέλει να προσβάλη ημάς ύπουλως και ανάνδρως.

Αναμνησθήτε των ενδόξων παραδόσεων του Έθνους μας και πολεμήσατε μετά λύσσης κατά του ανάδρου εχθρού όστις τόσον ατίμως και άναδρως θέλει να προσβάλη τούτο.

Δείξατε εις αυτόν ότι είμεθα εις θέσιν να δώσουμεν την δέουσαν απάντησιν όπως έδωσαν οι Πρόγονοί μας εις τους επιδρομείς Πέρσας.

Ο Θεός ας βοηθήσει τον Τίμιον υπέρ Πατρίδος αγώνα μας και ας ευλογήσει τα όπλα μας διότι θα αγωνισθώμεν υπέρ βωμών και εστιών και υπέρ της ελευθερίας μας.

Με την πεποίθησιν ακράδαντον υπέρ της νίκης αναφωνώ μεθ’ ημών. Ζήτω, το Έθνος! Ζήτω, η Πατρίς! Ζήτω, ο Στρατός!
Χαράλαμπος Κατσιμήτρος υποστράτηγος »

Προσοχή: Ο Κατσιμήτρος,  προέταξε τον ρόλο του Ιωάννη Μεταξά , «ο Πρέσβης της Ιταλίας εν Αθήναις εζήτησεν από την Κυβέρνησιν ημών….η Κυβέρνησις απέρριψε …..και διέταξε αντίστασιν μέχρις εσχάτων» , ενώ ο τενεκές Παπάγος διέταξε υποχώρηση στον Αχελώο ,  και δεν αναφώνησε, «Ζήτω ο βασιλεύς», αλλά μόνον , Ζήτω, το Έθνος! Ζήτω, η Πατρίς! και
Ζήτω, ο Στρατός!

Για να καταλάβετε την πολιτική σημασία της ημερήσιας διαταγής Κατσιμήτρου παραθέτω για σύγκριση το «Σήμα» του συντρόφου Βεντήρη «πρός απάσας τάς υπό του Α'Σ.Σ. δυνάμεις», με την Α. II. 335 της 21ης -8-1949

«Ή καλή Μοίρα και η αγάπη όλων μας, σας επιφυλάσσει το μοναδικόν προνόμιον, να θέσετε την πλάκα εις τον τάφον των προδοτών του Γένους στοπ. Γρήγορα επιταγή της Ελλάδος στόπ. Σας κατευθύνει ή ένδοξοτέρα μορφή των ήμερων μας, ο αρχιστράτηγος, ο όποιος ώπλισε με άφθονα μέσα και με ασφάλειαν τας στιβαράς χείρας σας στόπ. Σας ευλογεί ο Βασιλεύς στόπ».Αντιστράτηγος ΒΕΝΤΗΡΗΣ
 


Το ΟΧΙ του Κατσιμήτρου και των Ανδρείων του.
Το ΟΧΙ του Μεταξά και των Ελλήνων.
Οι Ιταλοί  είχαν επιτεθεί πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο. Ο στρατιώτης Τσιαβαλιάρης Βασίλειος του Ιωάννη, του 51ου Συντάγματος Πεζικού, από την Πιαλεία Τρικάλων, που υπηρετούσε ως πολυβολητής στο απόσπασμα Πίνδου, έπεσε την 5η πρωινή της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο 21ο φυλάκιο στο ύψωμα Γκόλιο. Ήταν ο πρώτος νεκρός.

Το Διάγγελμα του Ιωάννη Μεταξά προς τον Ελληνικό Λαό στις 28 Οκτωβρίου 1940


Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον, αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας, και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών

Προς τον ελληνικόν λαόν, 
Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι επεδείξαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην, προς όλους, 
η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημας το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Έλληνες μου εζήτησεν σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν, την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της. θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν
. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ' εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
 Έλληνες, τώρα θα αποδείξωμεν εάν είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας, την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. 
Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον, αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας, και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών! 
Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως Ιωάννης Μεταξάς

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τί γίνεται ρε Σπύρο μετά τους υπερασπιστές του ρουφιανογιάννη έχουμε και τους υπερασπιστές του τενεκέ αρχιστράτηγου Παπάγου.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως θα μπορούσατε να γράψετε κάποια στιγμή κάτι για την ταξιαρχία του Ρίμινι και την σημασία της στην απελευθέρωση;