21/10/18

21 Οκτωβρίου 1940. Επτά ημέρες πριν τον Πόλεμο


21 Οκτωβρίου 1940. Ο υποπρόξενος της Ελλάδας στους Αγίους Σαράντα, Τριανταφυλλάκος, τηλεγράφησε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ότι οι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις της περιφέρειάς του, προωθήθηκαν προς τα σύνορα, 
και ότι στρατολογούνταν οι Αλβανοί στον ιταλικό στρατό και ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ελλάδα για να κάνουν σαμποτάζ.

21 Οκτωβρίου 1941. Ολοκληρώθηκε η τριήμερη σφαγή από τους Γερμανούς στο Κραγκούγιεβατς της Σερβίας , (19-21 Οκτωβρίου). Από τις 7.00 το πρωί, της Τρίτης 21 Οκτωβρίου 1941 οδηγήθηκαν στο λόφο Σουμαρίτσε, οι όμηροι κατά ομάδες των 200 ατόμων. Οι εκτελέσεις έγιναν σε ομάδες των 50. Έως τις 2.00 το μεσημέρι είχαν εκτελεστεί 2.301. Συνολικά τα θύματα του Ολοκαυτώματος του Κραγκούγιεβατς υπερέβησαν τους 3 700.
21 Οκτωβρίου 1972. Το ιαπωνικής κατασκευής δικινητήριο «τουρμποελικοφόρο», (YS-11A) , αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας που εκτελούσε την πτήση από την Κέρκυρα με 49 επιβάτες και 4μελές πλήρωμα, κατέπεσε σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο Ελληνικού στη θαλάσσια περιοχή της Βούλας, στο ύψος του νοσοκομείου του ΠΙΚΠΑ.
 37 από τους επιβαίνοντες στο «ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ»  πνίγηκαν ζώντες. Αγνοείτο η τύχη ενός νηπίου, το όποιο εκτιμήθηκε ότι παρασύρθηκε από τα κύματα.
16 από τους επιβάτες κατάφεραν να σωθούν φτάνοντας στην ακτή. Ποτέ δεν μάθαμε γιατί έπεσε το Νήσος Κάλυμνος.



Το πλήρες χρονολόγιο της 21ης Οκτωβρίου θα το βρείτε εδώ ...
https://ta-mavra-nea.blogspot.com/2018/10/219.html

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

YS-11 δεν ήταν κι αυτό που έπεσε στην Κοζάνη το 1976; Νομίζω ότι όσα από αυτά απέμειναν, τα πήρε η Πολεμική Αεροπορία. Πετάνε ακόμη;

Ανώνυμος είπε...

Ο πατέρας μου ήταν στο φυλάκιο της Μεσογέφυρας του Αώου ποταμού. Μου είχε διηγηθεί ότι τη νύχτα της 28ης Οκτωβρίου δέχτηκαν επίθεση από Αλβανούς που προσπάθησαν να αναρριχηθούν στη γέφυρα και να τους αιφνιδιάσουν. Οι φαντάροι μας όμως ήταν προετοιμασμένοι και τους αποδεκάτισαν. Η πληροφορία για την επικείμενη επίθεση των Αλβανών είχε έρθει από Ιταλό στρατιώτη που προμηθευόταν από τον πατέρα μου τσίπουρο!

Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...