17/10/18

Τα γεγονότα σαν σήμερα


1448. Άρχισε στο Κόσσοβο Πόλιε, η δεύτερη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου, ανάμεσα στο σταυροφορικό στρατό του Ιωάννη Ουνιάδη, (24,000), που τον αποτελούσαν κυρίως Ούγγροι, Βλάχοι και Μολδαβοί, και τον πολυάριθμο οθωμανικό στρατό, (60.000), με επικεφαλής τον σουλτάνο Μουράτ Β΄. 
Η μάχη διήρκεσε μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 1448 και έληξε με νίκη των Τούρκων.
Ο Ουνιάδης εγκατέλειψε το πεδίο μάχης τη νύχτα μεταξύ 19 και 20 Οκτωβρίου. Ο στρατός του είχε απώλειες 17.000 και οι Τούρκοι που έχασαν 34.000 νίκησαν. Η δεύτερη Μάχη του Κοσσόβου ήταν η τελευταία προσπάθεια των «Χριστιανών ηγεμόνων» να εκδιώξουν τους Οθωμανούς από τα Βαλκάνια.
1797. Ένας ιστορικός σταθμός που άλλαξε και τη δική μας εθνική Πορεία. Με το το τέλος της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας , («Serenissima Repubblica di Venezia»), απελευθερώθηκαν οι εθνικές μας δυνάμεις που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας το 1821. Στις 26 του Βαντεμιαίρ του έτους VI, (17 Οκτωβρίου 1797), κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Γαλλίας και Αυστρίας, στη Βίλα του Δόγη Μαρίν στη Βενετία και η συμφωνία μονογραφήθηκε από τον Ναπολέοντα. Η συνθήκη ειρήνης υπογράφηκε την επομένη σε ένα χωριό της Βενέτσια Τζούλια, το Κάμπο Φόρμιο. Σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης. Ο Ναπολέων παραχώρησε στους Αυστριακούς, σε αντάλλαγμα για την απώλεια των αυστριακών κτήσεων στη Λομβαρδία, τα βενετικά εδάφη ανατολικά του ποταμού Άντιτζε, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν η Ίστρια, η Δαλματία , ο κόλπος του Κότορ και η πόλη της Βενετίας. Με τη συνθήκη περιήλθαν στη Γαλλία τα Επτάνησα και οι ενετικές κτήσεις στον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο. Το Βουθρωτό, η Πάργα, η Πρέβεζα. Ετσι, οι Αβράκωτοι πάτησαν στο Επτάνησα. 
Η γαλλική απειλή στον ελληνικό χώρο άνοιξε τον δρόμο στον Μέγα Δραγουμάνο Κωνσταντίνο Υψηλάντη να προτείνει στους Τούρκους τη συμμαχία με τους Ρώσους. Η Ρωσοτουρκική συμμαχία του 1799 για την κατάληψη των Ιονίων Νήσων, που οδήγησε στην Επτάνησο Πολιτεία και την Απελευθέρωση της Ελλάδας ήταν αποτέλεσμα της Συνθήκης του Κάμπο Φόρμιο.

1973. Άρχισε οικονομική κρίση του Πετρελάιου με το «εμπάργκο» πετρελαίου του ΟΠΕΚ κατά των χωρών που βοήθησαν το Ισραήλ στην αραβο-ισραηλινή διένεξη. Οι Άραβες παραγωγοί μείωσαν την παραγωγή πετρελαίου και αυξήθηκαν κατακόρυφα οι τιμές.

Όλα τα γεγονότα της 17ης Οκτωβρίου μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ. https://ta-mavra-nea.blogspot.com/2018/10/h-174.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...