23/10/18

Η Αργία των εβραιομακεντόνσκι και άλλα γεγονότα

Στα Σκόπια, σήμερα είναι «Αργία». Είναι η "ημέρα της Επανάστασης". Τιμούν, την ίδρυση στις 23 Οκτωβρίου/4 Νοεμβρίου 1893. στην Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων, τη Σαλανίκ, της «ΕΜΕΟ», Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης, (ΕΜΕΟ) στα βουλγαρικά, Вътрешна Македонска Революционна Организация. Σήμερα θα ήταν 4 Νοέμβριου, αλλά για τους συντρόφους αυτά δεν έχουν καμιά σημασία. Χθες στο  «ΕΜΕΟ»-Δημοκρατικό Κόμμα για την Μακεδονική Εθνική Ενοποίηση, άρχισαν την προσπάθεια "εκκαθάρισης" των πολλών συνεργατών της αμερικανικής πρεσβείας  και διέγραψαν τον αντιπρόεδρο Μίτκο Γιάντσεφ, γιατί είχε εκφράσει δημοσίως τη διαφωνία του με την τακτική του κόμματος για μποϋκοτάζ,  στο δημοψήφισμα της  30ης Σεπτεμβρίου, για τη Συμφωνία των Ψαράδων, και είχε ψηφίσει. Διαγράφηκαν ακόμα ο Κωνσταντίν Μπογκνάνοφ,  ο εξάδελφος του Γκρουέφσκι Σάσο Μιγιαλκόφ, που ήταν ο ενδιάμεσος για την αποστασία, και τον Νίκολα Τοντόροφ. 


Σαν σήμερα , το 1798 έγινε η Μάχη της Νικοπόλεως στην οποία οι Τουρκαλβανοί του Αλή Πασά κατέσφαξαν τους Γάλλους Γρεναδιέρους που αποτελούσαν τη φρουρά Πρέβεζας .Ο «χαλασμός της Πρέβεζας», άρχισε την επομένη 13/24 Οκτωβρίου. Θα προσέξατε ότι ορισμένοι αγράμματοι «ιστοριοφίδες» του διαδικτύου έλεγαν ότι ο χαλασμός της Πρέβεζας έγινε χθες. Η Μάχη της Νικοπόλεως εγινε στις 12 Οκτωβρίου 1798 με το Ιουλιανό, που τότε είχε διαφορά 11 ημέρες με το Γρηγοριανό. Επομένως η μάχη έγινε στις 12/23 Οκτωβρίου και ο «Χαλασμός»την Επομένη. 

Το 1940, ο Αδόλφος συνάντησε τον στρατηγό Φράνκο στο Χενταγιέ στα γάλλο- ισπανικά σύνορα. 
Το 1941 οι κομμουνιστές για να υπερασπιστούν τη Σοβιετική Ενωση προκάλεσαν τη σφαγή του Μεσόβουνου του νομού Κοζάνης. Οι Γερμανοί σύμφωνα με την αναφορά του νομάρχη Κοζάνης εκτέλεσαν 135 άνδρες ηλικίας 16-69 ετών.Η γερμανική διοίκηση ανέφερε 142 εκτελεσθέντες και οι συγγενείς που επέζησαν 165. Μεταξύ των εκτελεσθέντων, δεν ήταν ο βουλγαροκομμουνιστής δημοδιδάσκαλος Χατζητάσσος, και ο δολοφόνος του Κοινοτάρχη Μεσόβουνου Ιγνατιάδης , που προκάλεσαν τη σφαγή. Το χωριό κάηκε «δι' εμπρηστικών βομβών», «εκτός πέντε οικιών και της εκκλησίας». Τα περίπου 900 γυναικόπαιδα που επέζησαν, μεταφέρθηκαν στην Πτολεμαΐδα και διασκορπίστηκαν, στα χωριά του νομού, αλλά και στους νομούς Ημαθίας και Φλωρίνης. 
Το 1943, απόσπασμα της Μεραρχίας Εντελβάις πυρπόλησε τα χωριά Μανασσής και Καλουτάς στο Κεντρικό Ζαγόρι Ηπείρου. Παράλληλα, 30 γερμανοί των Ες-Ες, προερχόμενοι από την Καλαμπάκα, που καταδίωκαν τους Ελασίτες, μπήκαν τις απογευματινές ώρες, (στις 6 μ.μ.), στην Πολυθέα Ασπροποτάμου, και αφού εκτέλεσαν τρεις βαριά τραυματισμένους αντάρτες που βρίσκονταν στο σπίτι της Αμαλίας Σιδοπούλου , εκτέλεσαν και εκείνην και τον νεαρό Τάσο Αναστασίου καθώς και τρείς αγωγιάτες που βρίσκονταν στην Πλατεία. Μετά  έκαψαν τα 75 από τα 150 σπίτια του χωριού. 
Το 1944, ορκίστηκε ενώπιων του Δαμασκηνού η νέα κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητος», με πρωθυπουργό το Γεώργιο Παπανδρέου , και αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αποστράτευση των αντάρτικων ομάδων και των αντιστασιακών οργανώσεων της Κατοχής μέχρι την 10η Δεκεμβρίου 1944 , και κάλεσε στον στρατό την κλάση του 1936 για τον σχηματισμό της «προσωρινής εθνοφυλακής». 
Το 1945, άρχισε στη Θεσσαλονίκη μετά από μήνυση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ) και του προέδρου της Χαΐμ Σαλτιέλ, η δίκη 17 δημοσιογράφων και εκδοτών των εφημερίδων Νέα Ευρώπη» και «Απογευματινή». Τους κατηγορούσαν  ότι «συνεργάστηκαν με τους κατακτητές». Καταδικάστηκαν οι επτά από τους 17. 

Το 1956, 22 χρόνια μετά τη σοβιετική κατάληψη άρχισε η αντικομουνιστική, αντι-σοβιετική εξέγερση της Βουδαπέστης, που υποστηρίχτηκε από τους Αμερικανούς,  την οποία κατέστειλαν τα σοβιετικά τανκ στις 4 Νοεμβρίου.

Το 2002, στο Μόσχα , ενώ βρισκόμουν στο γήπεδο της Τσε-Σε –Κα για το μάτς με τον Παναθηναϊκό , στις 21:15 , Τσετσένοι τρομοκράτες, υπό τον Μοβσάρ Μπαράγιεφ, κατέλαβαν  το θέατρο της οδού Ντουμπρόφκα  της Μόσχας , όπου παιζόταν το μιούζικαλ «Νόρντ-Οστ» , και τοποθέτησαν εκρηκτικά, απειλώντας να το τινάξουν, μαζί με τους 700 θεατές  που κρατούσαν ομήρους. Οι Τσετσένοι ζητούσαν την αποχώρηση του ρωσικού Στρατού από την Τσετσενία. Η κατάληψη έληξε στις 26 Οκτωβρίου 2002 με επέμβαση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων. 

Όλα τα γεγονότα της 23ης Οκτωβρίου μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ https://ta-mavra-nea.blogspot.com/2018/10/h-1023.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στις 23 Οκτωβρίου 1944 ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Γεώργιος Παπανδρέου και 4 μέρες μετά, στις 27 Οκτωβρίου υπέγραψε το ΦΕΚ με το οποίο έκανε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (ΚΙΣ) αφορολόγητο!

http://indobserver.blogspot.com/2013/03/blog-post_189.html?m=1