20/10/18

Σαν σήμερα έγινε η ναυμαχία του Ναβαρίνου που δεν «έφερε» την ανεξαρτησία της Ελλάδας

Σαν σήμερα στην  παλαιοημερολογίτικη και επαναστατημένη Πελοπόννησο, ήταν 8 Οκτωβρίου 1827. Στην Λόντρα και το Παρίσι, με το Γρηγοριανό, το ημερολόγιο  έγραφε  20 Οκτωβρίου. Ήταν σήμερα.
Ο άγγλος ναύαρχος Κόρδιγκτον, αιφνιδίασε και κατέστρεψε τον Οθωμανικό και τον Αιγυπτιακό στόλο στην Πύλο. Η ελληνική ανεξαρτησία όμως, ήταν προϊόν της συνθήκης της Αδριανούπολης και του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1828.
Το «Ναυαρίνο» δεν έφερνε την Ανεξαρτησία, αλλά μια,  φόρου υποτελή ηγεμονία της Πελοποννήσου. Αυτό ήταν "το δώρο" της Αγγλίας .

Άλλα σημαντικά γεγονότα:

 8/20 Οκτωβρίου 1822. ¨Άρχισε το Συνέδριο των μεγάλων δυνάμεων στη Βερόνα.
20 Οκτωβρίου 1921: Στην Άγκυρα ο Γάλλος πρεσβευτής Μπουγιόν υπέγραψε με τον Κεμάλ τη Συμφωνία της Άγκυρας, που προέβλεπε , την αναγνώριση του Κεμαλικού καθεστώτος, την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες περιοχές και τη χορήγηση όπλων, την ίδια ώρα που ο ελληνικός Στρατός μάχονταν στη Μικρά Ασία.
Κυριακή 20 Οκτωβρίου 1924. Στην Αθήνα το λαϊκό κινηματοθέατρο «Πανόραμα» με φθηνό του εισιτήριο , (3,20 δρχ. η πλατεία και 2,50 δρχ. ο εξώστης) έπαιζε μια ταινία του Σαρλώ. Ήταν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, όταν στην αίθουσα βρίσκονται σχεδόν 1.000 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν ανήλικοι. Τότε, κάποιος πέταξε ένα αποτσίγαρο, (επιτρεπόταν το κάπνισμα), κάτι άρχισε να καίγεται, κάποιος είδε μια φλόγα, κάποιος φώναξε φωτιά, και ολοι άρχισαν να τρέχουν στην έξοδο. Ποδοπατήθηκαν 26 παιδιά.. Τα περισσότερα στον εξώστη.
Η Πυροσβεστική που έσπευσε δεν χρειάστηκε να κάνει τίποτα .Δεν υπήρχε φωτιά. 
Η διαδικασία απόδοσης ευθυνών έβγαλε… λάδι τους υπευθύνους του σινεμά.
Η αστυνομική έρευνα έκρινε επαρκείς τις υπάρχουσες εξόδους κινδύνου του χώρου αθωώνοντας τον επιχειρηματία και ρίχνοντας την ευθύνη στα θύματα.
Τα κόμματα της βασιλόφρονος αντιπολίτευσης , ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Γεωργίου Κονδύλη.
Ο αποδιοπομπαίος τράγος βρέθηκε στο πρόσωπο του διευθυντή Αστυνομίας Κοκκαλά, ο οποίος μετατέθηκε δυσμενώς στην Ανωτάτη Διοίκηση Χωροφυλακής Στερεάς Ελλάδος, αφού, «δεν δικαιολόγησε επαρκώς τη μη εφαρμογή των ήδη υπαρχουσών διατάξεων περί δημοσίων θεαμάτων».
Ο ίδιος δήλωσε ότι εκτελούσε έγγραφες και προφορικές εντολές ανωτέρων του.
20 Οκτωβρίου 1944: Οι «σύμμαχοι» πλέον Βούλγαροι, αποσύρθηκαν από την Μακεδονία σε εφαρμογή της συμφωνίας της χαρτοπετσέτας.
 20 Οκτωβρίου 1950: Εκλέχτηκε ομόφωνα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ο Κιτίου Μακάριος.
 20 Οκτωβρίου 1962: Ο Μάο Τσε Τουνγκ επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στην Ινδία.
  20 Οκτωβρίου 1968: Στο Σκορπιό έγινε ο γάμος του Τέλη με την πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ζακλίν Κένεντι
20 Οκτωβρίου 2011. Ενώ η οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ ανακοίνωσε «το οριστικό τέλος της ένοπλης δράσης της», στη Σύρτη της Λιβύης , οι σουνίτες μισθοφόροι του Κράτους Δικαίου, λιντσάρισαν τον αιχμάλωτο Μουαμάρ Καντάφι.
Όλα τα γεγονότα της 20ης Οκτωβρίου, μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ   https://ta-mavra-nea.blogspot.com/2018/10/20.html



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κυρ-Σπύρο γίνεται συνέδριο από την εκκλησία της Ελλάδος για το 1821. Θέμα οι φιλελεύθεροι θεσμοί της επανάστασης.
Όπου "φιλελεύθερη" γράφε μασονική αντεπανασταση μάλλον.
Επιμένουν στις γνωστές στρεβλώσεις και κανένας δεν τολμά να θίξει τα ζητήματα που αναδείξατε. Έπρεπε να κάνετε εισήγηση. Εδώ έκανε ο Πακης και η Ψαρουκλα, (αστειεύομαι).