20/10/18

20 Οκτωβρίου του 1940. Οκτώ ημέρες πριν τον πόλεμο. Ο Παπάγος έμαθε ότι οι Ιταλοί δεν θα επιτίθονταν προς τη Θεσσαλονίκη.

Στις 20 Οκτωβρίου του 1940, οκτώ ημέρες πριν τον πόλεμο, ο Έλληνας Πρέσβης στη Ρώμη, Ιωάννης Πολίτης, με επείγον κρυπτογράφημά του, ενημέρωσε τον Μεταξά και την ελληνική κυβέρνηση σχετικά για τις αποφάσεις της σύσκεψης που συνεκάλεσε στο Παλάτσο Βενέτσια ο Μουσολίνι στις 15 Οκτωβρίου.

 Ο Πολίτης, με σπάνια ακρίβεια , ενημέρωσε την Αθήνα ότι αποφασίστηκε να γίνει η εισβολή στο ελληνικό έδαφος από την Αλβανία στις 26 Οκτωβρίου ,και ότι ο Χίτλερ δεν είχε ενημερωθεί. 

Ο Πολίτης συνοπτικά και επιγραμματικά τόνισε: «Επίθεσις εις Ήπειρον, πίεσις προς Θεσσαλονίκην και εις δεύτερον χρόνον προέλασις προς Αθήνας.» 

Η περιγραφή ήταν απολύτως σωστή. «Πίεση προς την Θεσσαλονίκη» και σε δεύτερο χρόνο «προέλασις προς Αθήνας». 

Άρα ο Παπάγος και οι Επιτελείς του, έπρεπε να αναληφθούν ότι οι Ιταλοί γνώριζαν το απόρρητο σχέδιο ΙΒ, και ότι ο αντικειμενικός σκοπός τους ήταν η ταχεία κατάληψη της Ηπείρου, την οποία το σχέδιο Παπάγου , την παραχωρούσε στους Ιταλούς

Επομένως όταν έδινε εντολή στον Κατσημήτρο για σύμπτυξη εξυπηρετούσε τα Ιταλικά σχέδια. 
Ο Παπάγος γνώριζε από την πληροφορία του Πολίτη, ότι δεν θα γινόταν επίθεση προς τη Θεσσαλονίκη, και επομένως όταν δεν επέτρεπε στον Τσολάκογλου να επιτεθεί , εξυπηρετούσε την Ιταλική υποχώρηση

Το κρυπτογράφημα του Πολίτη αποκαλύπτει πλήρως τον τότε ρόλο του Βασιλιά του Παπάγου και του καθοδηγητή τους Παπά-Δημήτρη Μπάλφουρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...