17/4/19

17 Απριλίου 1957.Ο Μακάριος στην Αθήνα

Ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνεξόριστοι στις Σεϋχέλλες, έφθασαν στην Αθήνα με αεροπλάνο των γαλλικών αερογραμμών, τη Μεγάλη Τετάρτη του 1957 ,γύρω στις 11 το πρωί. 
Πλήθος κόσμου ανέμενε να  υποδεχθεί τον Μακάριο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Από το αεροδρόμιο, ο Μακάριος μαζί με τον Μητροπολίτη Κυρηνείας Κυπριανό επιβιβάστηκαν κατά τα αμερικανικά πρότυπα σε μια ανοικτή λευκή Κάντιλακ ,στην οποία στέκονταν όρθιοι χαιρετώντας τα πλήθη. 
Περίπου μια ώρα μετά, η αυτοκινητοπομπή πλησίαζε στο Σύνταγμα διασχίζοντας τη λεωφόρο Βασ. Αμαλίας.
Ο Μακάριος έκανε την εμφάνισή του στο μπαλόνι της Μεγάλης Βρετανίας στις 12:15. 
Μίλησε για περίπου 20 λεπτά και ξεκίνησε με τη φράση «Ελεύθεροι Έλληνες αδελφοί μου».
Στην ομιλία του, εξήρε την «υπέροχη στάση των Κυπρίων», οι οποίοι είχαν αρνηθεί κάθε διαπραγμάτευση κατά την απουσία του και κατήγγειλε τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» και τα «βασανιστήρια του καταπιεστή» δίνοντας έτσι καθαρά αντιβρετανικό χαρακτήρα στη διαδήλωση. Παράλληλα, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στον στόχο της ένωσης, ωστόσο σημείωσε :«θα συνεχίσω τον αγώνα για την αυτοδιάθεση... Πιστεύω ότι η κυπριακή υπόθεση θα φτάσει το τελικό στάδιο. Αυτό το εγγυάται η ακλόνητη απόφαση των Κυπρίων να αποτινάξουν τον βρετανικό ζυγό και να ζήσουν ελεύθεροι».
Ο τύπος της εποχής υπολόγιζε ότι για την ομιλία του, είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν 100.000 κάτοικοι της πρωτεύουσας. Το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν το «Αυτοδιάθεση», (της Κύπρου), αλλά ακούστηκε συνθήματα και για την ‘Ένωση Ελλάδας-Κύπρου. Ακόμα ακούστηκαν το «Ζήτω ο Μακάριος», και «Κάτω ο Χάρντινγκ».
Παρά τη θερμή υποδοχή του λαού, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε «αυτοσυγκράτηση» για να μην προκληθεί η Αγκυρα, η οποία είχε απειλήσει για νέες διώξεις κατά του ελληνισμού. Στην υποδοχή του Μακαρίου στο αεροδρόμιο δεν παρέστη ο Καραμανλής, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Δωρόθεος, ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ και ο υπουργός Προεδρίας Κωνσταντίνος Τσάτσος . 
Ο Καραμανλής τον επισκέφτηκε αργότερα, στο ξενοδοχείο στις 1:30 το μεσημέρι. Επιπλέον δεν επετράπη στον Μακάριο να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Επίσημη ανακοίνωση από τη πλευρά της αστυνομίας ανέφερε αργότερα ότι το πρόγραμμα του δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο.

38 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

όπως λέει ο Σαμψών, οι προδότες κάνανε πέταλο γύρω από το μέγαρο για να διαφύγει ο τραγόπαπας που έπρεπε να ξυριστεί και να κρεμαστεί ανάποδα από τα αχαμνά, προδωμένο το κίνημα από την αρχή.

Ανώνυμος είπε...

Αφού το 'πε ο Σαμψών... Είπε ποτέ κάτι για τον Αβέρωφ, τον Καραμανλή, τον Παπαδόπουλο ή τον γαμπρό του Αλαζράκη το πρότυπό σου; Για τον Μπονάνο, τον Παπανικολάου, τον Γαλατσάνο και τον Αραπάκη; Δώσε μας τα φώτα σου. Σε παρακαλώ, δηλαδή. "Κίνημα" αποκαλείς το πραξικόπημα, που στόχο είχε την double enosis, ήτοι την διχοτόμηση, από το 1964; Ο τέκτονας Ιωαννίδης, που έδωσε στους ντονμέδες την αφορμή για να εισβάλλουν, ήταν.. πατριώτης;;; Για την πατρίδα της γυναίκας του, σαφώς και ήταν. Να χαίρεσαι τους αναγνώστες σου, Σπύρε.

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικη μας άποψη είναι ότι ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ προηγούμενα σχόλια είναι ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ!Στον Τετ Απρ 17 11:44:00 π.μ. θα απαντήσουμε ότι ασφαλώς και είναι απαράδεκτοι οι χαρακτηρισμοι για τον Αείμνηστο Μακάριο αφού ήταν ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ πρόεδρος της Κ.Δ.και λαοφιλεστατος! Έκανε όμως κάποια σοβαρά λάθη! Στον Τετ Απρ 17 02:37:00 μ.μ.θα απαντήσουμε ότι ερωτωντας τον κατ'αρχην αν θεωρεί ότι ο Νίκος Σαμψών, ένας πρώην αγωνιστής της ΕΟΚΑ ήταν προδότης και αν θεωρεί πιθανό ότι ένας πρώην αγωνιστής της ΕΟΚΑ και κύπριος μάλιστα στην καταγωγή,θα δεχόταν τελικώς την... double enosis! Σε ο,τι αφορά την πατρίδα της γυναίκας του Αλαζρακη θα τού απαντήσουμε ότι με αυτή την ίδια "πατρίδα" κάνουν τώρα οι αδελφοί κυπριοι συνεταιρισμό στα ενεργειακά με τους αγωγούς(τον East Med π.χ.) ξεχνώντας(;) για ποιών το όφελος και για ποιών την ασφάλεια έγινε ο,τι έγινε το 1974! Το αν τώρα ο Ιωαννιδης ήταν πράκτορας ή απλώς ένας μεγάλος Μαλακας(με Μ κεφαλαίο), αυτό μπορεί ο Σπύρος να μάς το πει καλύτερα που κάνει έρευνα αλλά και τα αρχεία της CIA για αυτούς που έχουν πρόσβαση! Και να μην ξεχνά ο δεύτερος σχολιαστής ότι ο Μακάριος εκεί που έπρεπε να δώσει "τον νυν υπέρ πάντων αγώνα" και να αντισταθεί μέχρις εσχάτων στις Συνθήκες Ζυρίχης, - Λονδίνου, δεν το έκανε διότι ήθελε να γίνει πρόεδρος! Ενώ τους Έλληνες αξιωματικούς έδωσε πεισματικά "αγώνα" για να τούς διώξει από το νησί!!! Λοιπόν, είναι μεγάλη κουβέντα όλα αυτά, ας μην ξυνουμε πληγές!!!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω με το σχόλιο του προηγουμένου! Στο κωλο-περιστυλιο μάλιστα πρέπει να φτιαχτεί και να καθιερωθεί ένας νέος "βαθμός":αυτός του... Μέγα Μαλακα, όπως λένε Μέγας Διδάσκαλος, τρομάρα τους!

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατε, έχετε δίκιο στο εξής: Μόνο η πρωτογενής έρευνα στα αποχαρακτηρισθέντα μπορεί να μας διαφωτίσει πλήρως για το τι πραγματικά συνέβη σε κάθε ιστορική περίοδο. Βεβαιώς, εάν δεν αποχαρακτηριστεί το σύνολο των εγγράφων, οι ιδιοτελείς θα ξεκαρδίζονται με τους αφελείς, που θα νομίζουν ό,τι έπιασαν τον Πάπα απ'τα αχαμνα. Πρωτογενή έρευνα, πλην του κ.Χατζάρα, κάνει χρόνια τώρα και η εξαιρετική κα Αργυρού. Ξαναλέω, όμως, πως το ευλογοφανές επιχείρημά σας δεν είναι πανάκεια, διότι ποτέ τα ισχυρά κράτη δεν αποχαρακτηρίζουν το σύνολο των φακέλων. Ως προς το ποιόν του κάθε Σαμψών, ποιός σας είπε πως όποιος είναι παληκάρι, εάν, όντως, ήταν ο Σαμψών, ξέρει και να σκέφτεται; Επίσης, ο Petain από σύμβολο πατριωτισμού και εθνοκός ήρωας της Γαλλίας στον Α'ΠΠ, μετατράπηκε σε μαριονέτα των Γερμανών. Κοινώς, τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Και αυτό προφανέστατα ισχύει και για τον Μακάριο. Οι Άγγλοι ως έμπειροι αποικιοκράτες εφάρμοσαν και στην περίπτωση της Κύπρου το "Divide et Impera". Δεν είχαν στην δούλεψή τους μόνο Ακελικούς, όπως αφελέστατα λέει ο κ.Χατζάρας, αλλά παλιανθρώπους απ'όλο το πολιτικό φάσμα- το αυτό ισχύει και για τον ελλαδικό χώρο, φυσικά. Εάν σας ενδιαφέρει να μάθετε για το Κυπριακό χωρίς παραμορφωτικούς παραταξιακούς φακούς, μπορείται να διαβάσετε τα βιβλία των κυρίων Ιγνατίου και Βενιζέλου-αυτοί και εάν έχουν κάνει πρωτογενή έρευνα, αλλά και την αρθρογραφία των καθηγητών Ευρυβιάδη και Ηφαίστου. Δεν λέω, πως ο Μακάριος τα πάντα εν σοφία εποίησε. Λέω, απλώς, πως είναι φαρισαισμός να επιρρίπτονται όλες οι ευθύνες σ'αυτόν και δια της παρασιωπήσεως να αθωώνονται άλλοι τρίσχειρότεροι από τον δημοκρατικώς εκλεγμένο ηγέτη του κυπριακού Ελληνισμού, είτε αυτός ήταν του γούστου μας είτε όχι.
Την double enosis προέβλεπε το απορριφθέν από τους Ντονμέδες σχέδιο Άτσεσον ήδη από το 1964. Ναι, αυτό που ο Αβέρωφ αποκαλούσε αναίσχυντα "χαμένη ευκαιρία". Ακριβώς γι'αυτό επιβλήθηκε η χούντα στην Ελλάδα. Αυτό ακριβώς εννοούσαν ως "Ένωση" οι ελληνόφωνοι νατοικοί τενεκέδες, και όλως τυχαίως άπαντες τέκτονες, Απριλιανοί.
Η συζήτηση για τα πεπραγμένα οιουδήποτε δεν συνιστά καλλιέργεια εμφυλιοπολεμικού κλίματος εκ μέρους μου. Απλώς, για την ιστορία, που δυστυχώς αγνοείται, ο Μακάριος ήταν φιλόπατρις και αντικομμουνιστής. Μόνο όταν αντιλήφθηκε ό,τι οι Αγγλοαμερικανοί δεν θα επέτρεπαν ποτέ στην πλειοψηφία να εφαρμόσει την αρχή της αυτοδιαθέσεως, στράφηκε για βοήθεια προς το αντίπαλον δέος. Ήθελε δε να διώξει όχι τους Έλληνες αξιωματικούς, όπως λέτε, αλλά τα ξενόδουλα ηλίθια πιόνια του ΝΑΤΟ, που προσπαθούσαν πάση ΕΛΛΗΝΙΚΗ θυσία να υλοποιήσουν τα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή, και πρωτίστως να "τσιμεντώσουν" την ασφάλεια του Ισραήλ, παρέχοντάς του στρατηγικό βάθος και δυνατότητα αναδιπλώσεως. Οι απολογίες των πρωταίτιων της χούντας, αλλά και των βασανιστών όπως ο Σπανός, θα σας πείσουν περί των λόγων μου το αληθές, εάν έχετε την διάθεση να τις διαβάσετε. Διαβάστε τες πρώτα και μετά αποκαλέστε Έλληνες αυτούς τους τύπους.
Τέλος, στην απίθανη περίπτωση που οι Ισραηλινοί συνέδραμαν ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ τον αδιαίρετο Ελληνισμό να εκδιώξει τους Τούρκους από την Κύπρο, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να συμμαχούσαμε μαζί τους. Ο κυνισμός ταιριάζει στις Μεγάλες Δυνάμεις και νομίζω πως οι συμπστριώτες μας σφάλλουν με την τυφλή πρόσδεσή τους στο ισραηλινό άρμα. Έυχομαι να 'χουν δίκιο και, εκ του αποτελέσματος, αυτός που κάνει λάθος να είμαι εγώ.

Ανώνυμος είπε...

Για την απώλεια της Κύπρου υπεύθυνοι είναι:

1) Ο μασονο-εθνάρχης Καραμανλής που υπέγραψε Ζυρίχη και Λονδίνο. Και ο Μακάριος που την αποδέχτηκε.

2) Ο Παπαδόπουλος που το 1968 υπέκυψε στις πιέσεις των Αμερικανών και απέσυρε την μεραρχία.

3) Ο μασόνος Ιωαννίδης που αλόγιστα προχώρησε στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου.

4) Ο μασονο-εθνάρχης Καραμανλής, που συνεπικουρούμενος από τους μασόνους Αραπάκη και σία ανέτρεψαν τον Ιωαννίδη και δεν βοήθησαν τους Ελληνοκυπρίους, ούτε καν τους Έλληνες στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ και φίλτατε, δεν θα αντιδικησω μαζί σας σε θέματα που χρήζουν συνεχώς έρευνας και δεν θα ισχυριστώ ασφαλώς ότι τα γνωρίζω άριστα! Κάθε άλλο! Αλλά πώς γνωρίζετε και πώς είσθε βέβαιος π.χ. ότι όλοι οι απριλιανοι ήταν τέκτονες; Έχετε μήπως κάποια πρόσβαση στο Περιστύλιο; Διότι εμείς γνωρίζουμε μόνο για τον Παττακο ότι ήταν τέκτονας και αυτό διότι έχει γραφτεί και δημοσιευτεί! Θέλω να πω δηλ. ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα και δεν μπορούμε να κάνουμε εύκολους χαρακτηρισμους εάν δεν έχουμε έγκυρη πληροφόρηση και "προσβάσεις" !!! Για τον Σαμψών π.χ.(κατά κόσμον Νίκο Γεωργιάδη) γνωρίζουμε ότι συμμετείχε στην ΕΟΚΑ και αντιστάθηκε στους Αγγλους! Για τον Αείμνηστο Μακάριο γνωρίζουμε(και σάς το είπα) ότι ήταν εκλεγμένος και λαοφιλης!!!Δεν αντιστάθηκε ομως στις διαβοητες "συνθηκες" στις οποίες αντιστάθηκαν άλλοι πολιτικοί ηγέτες όπως ο νεαρός τότε Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Βάσσος Λυσαριδης και κάποιοι ελάχιστοι άλλοι(ο Δερβης, αν δεν κάνω λάθος)!!! Σε όλα τα υπόλοιπα που λέτε δεν έχω σοβαρές διαφωνίες και δεν είναι του παρόντος να συζητηθούν!!! Και κάτι τελευταίο:η Τουρκία συνορεύει με το Ιράν!!! Και όσο υπάρχουν αυτά τα σύνορα πιστεύετε ότι το Ισραήλ θα έρθει ποτέ σε αληθινή(και όχι "θεατρική") σύγκρουση με την Τουρκία και να αποφασίσει να διώξει τους τελευταίους από την Κύπρο; ΜΑΚΑΡΙ ΟΜΩΣ να κάνω λάθος!!! Διότι την Κύπρο την αγαπάμε!!! Αληθινά και όχι υποκριτικα!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Παττακος σε συνέντευξή του στον Κώστα Χούντα κάποτε, είχε πει ότι ο Μακάριος απαίτησε και "διέταξε" να αποσύρουν την μεραρχια!

Ανώνυμος είπε...

Και νομίζεις εσύ ότι ο Παπαδόπουλος θα υπάκουε στον Μακάριο; Ήταν μια πολύ επίμονη και για αυτό ύποπτη απαίτηση των Αμερικανών!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που λέτε περί "πολύ επιμονης και γι'αυτο ύποπτης απαίτησης των Αμερικανών", από πού προκύπτει; Έχετε κάποια ανεπίσημη πληροφόρηση ή έχετε δει κάποιο ανεπίσημο έγγραφο (διότι δεν υπάρχουν ασφαλώς επίσημα έγγραφα για τέτοιες υποθέσεις) που να αποδεικνύει την απαίτηση των Αμερικανών;Ο αείμνηστος Μακάριος ήταν λαοφιλεστατος ηγέτης! Είχε μαζί του το 80-90% του κυπριακου λαού! Γι'αυτο και οι ξένοι "ηγέτες" συνομιλουσσν μαζί του και αρκετοί από αυτούς(τα γνωστά τσιράκια των Αθεατων) υποκρινονταν ότι τον θαύμαζαν κιόλας! Ο Παπαδόπουλος μπορεί να σκέφτηκε διάφορα πράγματα που εμείς δεν γνωρίζουμε και να απέσυρε την μεραρχια(που δεν ήταν καν μεραρχια) όχι από υπακοή στον Μακάριο, ούτε στους Αμερικανούς(τούς οποίους άλλωστε αγνόησε το '73 και αυτό αποδεικνύει ότι μάλλον κάνετε λάθος) αλλά για να θέσει ίσως τον Μακάριο υπό των μεγάλων ευθυνών του και των συνεπειών των δικών του αυθαιρέτων και αδίκων σκέψεων και αποφάσεων!!! Αλλά σταματάμε εδώ για να μην ξύνουμε άλλες πληγές!!!

Ανώνυμος είπε...

Ουδείς "ξύνει πληγές", φίλτατε. Την άποψή μας λέμε, όπως και 'σείς. Το φτηνιάρικο αντεπιχείρημα όσον αφορά το που ξέρουμε εάν κάποιος είναι ή δεν είναι τέκτονας, απαντάτε ως εξής: από την πολιτική που εφάρμοσε. Ο κ.Χατζάρας έχει γράψει, πως ο Ιωαννίδης ήταν τέκτονας. Επίσης, πως το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου ήταν εγχείρημα, που έφερε εις πέρας ο εγχώριος τεκτονισμός.
Με την "συλλογιστική" σας ο Σπύρος θα έπρεπε να έχει στην διάθεσή του καταλόγους μελών όλων των τεκτονικών στοών ή να είναι ο ίδιος τέκτονας, για να τεκμηριώσει 100% τον ισχυρισμό του. Όπως έγραψε και κάποιος παραπάνω, όλα ανεξαιρέτως τα μοιραία πρόσωπα για την Κύπρο, είτε πωλητικοί είτε στρατιωτικοί, ήταν τέκτονες.
Όσον αφορά την άρνηση του Παπαδόπουλου, υπάρχουν τα εξής δεδομένα: 1ον. Μιλάμε για την εποχή όπου ο εν λόγω επιχειρεί την φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος (απολυση πολιτικών κρατουμένων, πείραμα Μαρκεζίνη). Συνεπώς, το μόνο που δεν επιθυμεί ο Παπαδόπουλος είναι επιπλέον αναταράξεις. Η οικονομική κρίση του είναι αρκετή. 2ον Πάρα πολλές κατασκευαστικές δραστηριοποιούνται σε αραβικές χώρες. Αυτές με την σειρά τους πιέζουν το καθεστώς να μην εμπλακεί στην αραβοισραηλινή διένεξη υπέρ του Ισραήλ, όπως είχε πράξει το '67, διότι οι ίδιες θα εξεδιώκοντο πάραυτα. Εκτός αυτών, η εξουσία είναι γλυκιά. Πάντως, υπάρχει και το βιβλίο του Λεωνίδα Καλλιβρετάκη, όπου αναφέρεται, πως το "όχι" του Παπαδόπουλου στους Αμερικανούς είναι μύθος. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η Ελλάς και η Πορτογαλία ήταν οι δύο χώρες που παρείχαν τις περισσότερες διευκολύνσεις σε ΗΠΑ-Ισραήλ τότε. Και μάλιστα αδιαμαρτύρητα.
Ακριβώς επειδή δεν πιστέυω ό,τι θα συνέδραμαν ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ τον αδιαίρετο Ελληνισμό στην απόπειρα εκδιώξεως των εισβολέων από την Κύπρο έγραψα " στην απίθανη περίπτωση". Χαίρομαι, που βάζετε την γεωγραφία στην εξίσωση. Επιπροσθέτως, δεν χρειάζεται κανένα ανεπίσημο έγγραφο, για να αποκρυσταλλωθεί το τι και γιατί συνέβη τότε. Υπάρχει το βιβλίο "Τα μυστικά αρχεία του Κίσσιντζερ", εάν ενθυμούμαι καλώς τον τίτλο, των Μ. Ιγνατίου και Κ. Βενιζέλου. Μιλάμε για το αρχείο που τηρούσε ο ιθύνων νους του πραξικοπήματος, και σαφώς δεν αμφισβητείται η γνησιότητά του. Ούτε από τον Κίσσιντζερ, ούτε από τους εν Ελλάδι υπαλλήλους του.

Ανώνυμος είπε...

Το ύφος της απάντησής σας, όπως αυτό φαίνεται από την έκφραση "φτηνιάρικο αντεπιχειρημα", δεν θεωρό ότι είναι και το καλύτερο δυνατό! Η άποψή σας ασφαλώς και είναι δικαίωμά σας να την λέτε αλλά δεν έχετε δικαίωμα να ειρωνευεστε συνομιλητές και συναναγνωστες! Οι εχθροί σας είναι άλλοι, όχι εμείς! Εμείς, αν και θα είχαμε πολλά να σάς απαντήσουμε, θα σταματήσουμε εδώ! Σε ο, τι αφορά τις... πηγές του κάθε δημοσιογράφου, αρμόδιοι είναι οι ίδιοι να τις διευκρινισουν και να τις αποκαλύψουν, αν το επιθυμούν! Αν όχι, εμείς λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη αυτά που λένε και γράφουν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα υιοθετήσουμε κιόλας αβίαστα!!! Εμείς, φίλτατε(χωρίς ειρωνεία), δεν είμαστε επαγγελματίες! Είμαστε απλοί άνθρωποι του λαού που υποφέρουμε όλα αυτά τα 20 χρόνια του ευρώ!!! Και απλώς προσπαθούμε να βρούμε τις πραγματικές αιτίες της ταλαιπωρίας του ελληνικού λαού για να αποδώσουμε την ευθύνη στους πραγματικούς υπαίτιους!!! Σας ευχαριστώ πάντως για τον διάλογο, από τον οποίο όμως καλύτερα θα ήταν να έλειπαν κάποιες ειρωνείες!!!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και το πόρισμα της Βουλής για τον Φάκελλο της Κύπρου:

«1. Θεωρούμε αναμφισβήτητο ότι με την ανάκληση της Μεραρχίας από την σύμμαχη χώρα της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδυναμώθηκαν οι αμυντικές της δυνατότητες... εάν δεν μεσολαβούσε η εθνικά απαράδεκτη πράξη, δεν θα αποτολμούσε η Τουρκία την εισβολή, που επιχείρησε στις 20 Ιουλίου 1974 και αν το αποτολμούσε θα πλήρωνε πολύ ακριβά ένα τέτοιο τόλμημά της.
2. Οι τότε κρατούντες του δικτατορικού καθεστώτος τελούσαν σε πλήρη και σαφή γνώση του γεγονότος, ότι η αποχώρηση της Μεραρχίας μας από την Κύπρο θα είχε ως άμεση συνέπεια τα καταστροφικά αποτελέσματα:
α. Την αποδυνάμωση των αμυντικών δυνατοτήτων της Κύπρου.
β. Την ενίσχυση των επιδιώξεων των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων.
3. Ο ισχυρισμός ότι η ανάκληση της Μεραρχίας έγινε, διότι η Τουρκία απειλούσε να κηρύξει πόλεμο κατά της χώρας μας δεν οδηγεί βέβαια σε κάποιου είδους δικαίωση του μέτρου της ανάκλησης της Μεραρχίας...
4. Το αναμφισβήτητο γεγονός ότι υπήρξε πίεση από τις ΗΠΑ... φορτική έντονη σύσταση του Αμερικανού απεσταλμένου Σάιρους Βανς δεν αίρει το χαρακτήρα της πράξης αυτής ως εθνικά απαράδεκτης…».

Ανώνυμος είπε...

Είπατε στην αρχή της απάντησής σας ότι ο Παπαδόπουλος επιχειρούσε φιλελευθεροποιηση το '73 και δεν επιθυμούσε "αναταράξεις"! Κατ' αρχήν δεν ήταν... φιλελευθεροποιηση όπως εσείς την εννοείτε! Ήταν η ανάθεση της κυβέρνησης σε έναν πολύ καλό και πατριώτη πολιτικό, όπως ο Μαρκεζινης, ο οποίος είχε πολύ καλά δείγματα γραφής στα λίγα χρόνια που κατείχε αξιώματα και θέσεις ευθύνης!!! Και ήταν ένας ομαλός εκδημοκρατισμος, όπως τον σχεδίαζε ο Παπαδόπουλος!!!Θα είχαμε και σε άλλα που γράψατε να σάς απαντήσουμε αλλά, όπως είπαμε στο προηγούμενο σχόλιό μας,κάπου πρέπει να σταματήσουμε!!! Σάς ευχαριστούμε και πάλι!!!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το... "πόρισμα" της Βουλής για τον Φάκελλο της Κύπρου αναφέρει κάπου για τις μεγάλες ευθύνες του "εθνάρχη" Καραμανλή για την αδράνεια(;) του στον Αττίλα 2; Η,για να το θέσουμε διαφορετικά; υπάρχει κάποιο "πόρισμα" της "ελλαδικης βουλής" που απέδωσε ποτέ ευθύνες στους πολιτικούς "ηγέτες" της "δημοκρατίας" (πριν το '67 και μετά το' 74) για την γενικότερη κατάσταση στην Κύπρο και την εισβολή της Τουρκίας; Υστερόγραφο:το σχέδιο Ατσεσον, το οποίο προέβλεπε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, δίνοντας μόνο την Καρπασια στους "τουρκους" και αυτή ΜΟΝΟ με το καθεστώς της ενοικίασης για 50 χρόνια, θεωρείτε φίλτατε ότι ήταν διχοτόμηση; Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε απολογητες ή υποστηρικτές των απριλιανων, προς Θεού!!! Την Αλήθεια ψάχνουμε, όπως σάς είπαμε προηγουμένως!!! Και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε εκείνον τον "φουκαρά" τον Υπ. Άμυνας του Γέρου, τον Πέτρο τον Γαρουφαλια, ο οποίος σχεδόν παρακαλούσε τον Μακάριο να δεχτεί το Ατσεσον, όπως δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και την απάντηση τότε του Μακαρίου που σε κάποιο σημείο, αν θυμόμαστε σωστά, ζήτησε από τον Γαρουφαλια το Δημόσιο Ταμείο της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι ανεξάρτητο(!!!) και να ελέγχεται από τον ίδιο τον Μακάριο χωρίς να ενσωματωθεί στον Ελληνικό Κρατικό Προϋπολογισμό!!! Λοιπόν, είναι πολλά τα προς συζήτηση, φίλτατε!!!

Ανώνυμος είπε...

Και αφού οι Αμερικανοί με τον Σάιρους Βανς κατάφεραν να πείσουν τον Παπαδόπουλο να αποσύρει την μεραρχία, αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων ότι είχαν έτοιμο το σενάριο της απόβασης των Τούρκων από το 1967!

https://www.militaire.gr/wp-content/uploads/2017/01/cia_cyprus-copy.pdf

Ανώνυμος είπε...

Ξέρετε κάτι; Στην πατρίδα μας το γελοίο διαδέχεται το τραγικό εν ριπή οφθαλμού. Πριν αρκετά χρόνια ένας "σκεπτικιστής" σαν και 'σας μου είχε πει, πόθεν προκύπτει η γνησιότητα, ποιά είναι η... πηγή, της ρήσης που αποδίδεται στον Κίσσιντζερ περί ατίθασων και δυσκολοκυβέρνητων Ελλήνων. Η απάντηση σ'αυτόν, και σε 'σας όσον αφορά το Κυπριακό, είναι η ίδια η αδυσώπητη πραγματικότητα. Ότι συγκροτεί την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων, βάλλεται πανταχόθεν τουλάχιστον από το 1977. Όμως, το βαρύ πυροβολικό της αποδομήσεως της ελληνικής εθνικής ταυτότητας δεν είναι κάποιες περιθωριακές ομάδες ηλιθίων της άκρας Αριστεράς, αλλά το επίσημο κράτος. Συζητώ με φίλα προσκείμενους στην χούντα χρόνια τώρα, και σαφώς δεν σας θεωρώ εχθρούς. Απλώς, μετά από το έγκλημα που έκαναν εναντίον του Ελληνισμού, δεν κατανοώ ποιός είναι ο λόγος που σας ωθεί να τους υποστηρίζετε.
Επειδή έχετε την απαίτηση να μην σας ειρωνέυονται, καλό είναι να μην δίνετε εσείς ο ίδιος λαβές. Σας ξαναλέω, λοιπόν, πως τα στοιχεία που υπάρχουν στο προαναφερθέν βιβλίο, δεν αμφισβητούνται ως προς την γνησιότητά τους ούτε από τον ίδιο τον Κίσσιντζερ. Και δεν είναι διόλου κολακευτικά ούτε για τις ΗΠΑ ούτε για τον ίδιο. Κοινώς, είστε βασιλικότερος του Βασιλέως.
Οι μόνοι που ενοχλούνται από συζητήσεις σαν αυτήν, είναι όσοι, Κύριος οίδε για ποιό λόγο, ενοχλούνται από την προσπάθεια των Ελλήνων να καταλάβουν ποιοί και γιατί τους κυνηγούν. Εκτός από 'σας (αλήθεια, πόσοι είστε;), ουδείς άλλος ενοχλήθηκε.
Ενώ ο πυρήνας του συλλογισμού σας ήταν η ανυπαρξία πηγών, και κατ'επέκταση το ανυπόστατο των ισχυρισμών όλων των συναναγνωστών, που αυτοκλήτως υπερασπίζεσθαι ωσάν να είναι νήπια άνευ κρίσεως ή κάποιος να τους έθιξε, αυτός που δεν έχει, σε άκρα αντίθεση με 'μας, παραθέσει έστω μία πηγή, για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του, είστε εσείς.
Πέραν τούτου, στο πρώτο σχόλιό σας εμφανιστήκατε ως μετριοπαθής, που δεν υποστήριζε ούτε τους Απριλιανούς ούτε τον Μακάριο. Στο τελευταίο σας σχόλιο μας λέτε, πως ο ηγέτης αυτών που κατέλυσαν το πολίτευμα, θα το αποκαθιστούσε κιόλας! Πως θα χαρακτηρίζατε κάποιον, που θα σας έλεγε, ότι ο ΓΑΠ θα έσωζε την Ελλάδα από τα μνημόνια;
Τέλος, καλό θα ήταν να μάθετε, πως στα ισχυρά κράτη συζητούν τα πάντα, τόσο οι πολίτες όσο και οι κρατικοί λειτουργοί, διότι κοινή συνισταμένη είναι η καλλίτερη δυνατή εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Η μόνιμη επωδός σας περί δήθεν ξυσίματος πληγών θυμίζει Έβερτ, Σημίτη ή Μητσοτάκη.
Εάν δεήσετε να απαντήσετε σε 'μάς τους βέβηλους, που τολμούμε να μην συμμορφωνόμαστε με την παραίνεσή σας να βγάλουμε τον σκασμό, παρακαλούμε θερμώς να το πράξετε παραθέτοντας έστω μία πηγή. Έτσι για αλλαγή. Από νουθεσίες χορτάσαμε.
Είναι δε έτι περαιτέρω κωμικοτραγικό να μιλάτε για ξύσιμο πληγών στα σχόλια ενός μπλογκ, που θέτει σε εντελώς άλλη βάση και υπό νέα οπτική τα γεγονότα και πολλές ιστορικές προσωπικότητες του νέου Ελληνισμού. Με την συλλογιστκή σας δεν θα 'πρεπε να διαβάζετε καν τον κ.Χατζάρα. Από τον προδότη και τοκογλύφο Μακρυγιάννη, τον προδότη Τρικούπη, τον τενεκέ Παπάγο μέχρι τον πατριώτη Τσολάκογλου, σύμφωνα με τον Σπύρο πάντοτε, καμμιά.. πληγή δεν έχει ξυστεί και σας ενόχλούν τα δικά μας σχόλια; Μάλιστα...

Ανώνυμος είπε...

Από πού προέκυψε κύριε ή κυρία(δεν γνωριζόμαστε προσωπικώς) ότι ενοχλήθηκα; Σε προηγούμενο σχόλιό μου δεν είπα ότι έχετε ασφαλώς δικαίωμα να λέτε και να γράφετε την άποψή σας; Αυτό σημαίνει ενόχληση από μέρους μου; Εκτός από αυθαίρετο που ειναι το συμπέρασμά σας μήπως ειναι και ψευδές; Ξαναλέω λοιπόν σε απλά ελληνικά:ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΟΥΜΑΙ κύριε ή κυρία! Δεν ενοχλουμαστε!Ακόμα και από τις ειρωνείες και τις βρισιές ("ότι το γελοίο διαδέχεται το τραγικό", όπως είπατε) που εκστομισατε! Πέστε αυτά που θέλετε να πείτε, κανένα προβλη να από εμάς! Μόνο μία τελευταία ερώτηση κι αν έχετε την καλοσύνη μού απαντάτε:εσείς που μιλάτε για εθνική ταυτότητα των Ελλήνων, είσθε υπέρ ή όχι της συμμετοχής μας στην ευρωπαϊκή ενωση και το ευρώ; Καλή σας συνέχεια!

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα παρ'ολα αυτά να σάς διαβεβαιώσω ότι ουδεμία διάθεση είχα(στα πλαίσια του διαλόγου μας) ούτε να σάς νουθετησω ούτε να σάς πω να βγάλετε τον σκασμό! Προς Θεού!! Διάλογο κάνουμε. Από την στιγμή όμως που εκλαβατε τα γραφόμενά μου με αυτόν τον τρόπο, οφείλω να σάς ζητήσω συγγνώμη και την οποία θα σάς είμαι ευγνώμων αν την δεχθείτε! Διότι,επαναλαμβάνω, ουδεμία πρόθεση είχα ή έχω να σάς νουθετησω ή να υποτιμήσω αυτά που γράφετε,τα οποία σέβομαι απολύτως! Απλώς θεωρώ ότι σε έναν διάλογο, έστω και έντονο ή φορτισμένο, δεν έχουν θέση ειρωνείες ή άλλα τέτοια παρόμοια! Και πάλι σας ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Το φύλο μου και το εάν είμαι υπέρ ή κατά της εντάξεως στην τότε ΕΟΚ, τι σχέση έχει με το γεγονός πως από την μία ζητάτε πηγές από τους υπολοίπους, ενώ εσείς -σε αντίθεση με εκείνους- δεν παραθέτετε ούτε μία;
Λυπάμαι, αλλά διάλογο κωφών δεν δύναμαι να κάνω. Όταν δεήσετε να παραθέσετε έστω και μία πηγή, τα ξαναλέμε. Δεν ξέρω εάν το καταλάβατε, αλλά προσθέσατε άλλα δύο σχόλια, χωρίς να αξιωθείτε να προσκομίσετε στον προβληματισμό όλων μας και στον ζωηρό μας διάλογο ούτε ΜΙΑ πηγή. Συνεπώς, είστε ανακόλουθος. Παρατάυτα, και 'γώ σας ευχαριστώ, γιατί εκτεθήκατε ανεπανόρθωτα.

Ανώνυμος είπε...

Πηγή πρώτη:η συνέντευξη που έδωσε ο Στυλιανός Παττακος στον δημοσιογράφο Κώστα Χούντα το 2006 στην οποία λέει ότι ο Μακάριος απαίτησε και "διέταξε" την απόσυρση των Ελλήνων στρατιωτών! Οι δημοσιογράφοι και οι συνεντεύξεις που παίρνουν δεν αποτελούν πηγές; Ο Κώστας Χούντας μάλιστα δεν απάντησε στον Παττακο αυτό που λένε πολλοί για τον όρκο του τελευταίου στον Πανουργια ώστε να φανεί η αναξιοπιστια(;) Παττακου! Μπορεί να μην το έπραξε από ευγένεια, θα μου πείτε! Αλλά σε άλλα σημεία της συνέντευξης αντέδρασε στα λεγομενα Παττακου, στα πλαίσια πάντα της δημοσιογραφικης δεοντολογίας! Πηγή δεύτερη:οι περιγραφές και διηγήσεις του Υπ. Άμυνας του Γέρου, Πέτρου Γαρουφαλια όπως αυτές αποτυπωνονται στο βιβλίο του "Ελλάς και Κύπρος, τραγικά σφάλματα και ευκαιρίες που χάθηκαν", στο οποίο αναφέρει αυτά που ο ίδιος βίωσε σχετικά με το κυπριακό ζήτημα!Σε ο,τι αφορά την συγγνώμη που σας εζήτησα και από ο,τι φαίνεται δεν την αποδεχτήκατε θα σας πω, δεν πειράζει, δικαίωμα σας!Εμείς θα σας ευχηθούμε Χρόνια Πολλά και καλή και χαρούμενη Λαμπρή, με υγεία!!! Άλλωστε είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί!!!

Ανώνυμος είπε...

Εμείς,κύριε, ως απλοί άνθρωποι του λαού περιμένουμε από δημοσιογράφους, ερευνητές, συγγραφείς, καθηγητές κ.τ.λ.να πληροφορηθουμε πράγματα και να πλησιάσουμε την Αλήθεια! Ειδικώς για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι μάλιστα υπήρξαν "στρατευμένοι" στην τότε κομματοκρατια (ή και στην νυν) υπάρχουν δύο πλευρές ανάμεσα στις οποίες πρέπει να κινηθούμε και να "ισορροπήσουμε", αν θέλετε, προκειμένου να φτάσουμε στην Αλήθεια:η πρώτη πλευρά έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι "στρατευμένοι" δημοσιογράφοι έχουν πολλές "προσβάσεις" ,πληροφοριοδοτες, κομματικού συνεργάτες κ.τ.λ. από τους οποίους μπορούν να αντλούν πληροφορίες!! Και εμείς, ως απλοί άνθρωποι και αδαείς, μπορούμε να ποντάρουμε σε αυτό!!! Αρκει βεβαίως ο δημοσιογράφος να αποκαλύπτει αυτές τις πληροφορίες ανόθευτες ώστε να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά συμβαίνει! Αυτό προϋποθέτει βεβαίως ο δημοσιογράφος να είναι τίμιος!! Διότι υπάρχει και η άλλη πλευρά στην οποία ο "στρατευμένος" δημοσιογράφος που έχει πολλές πηγές και προσβάσεις", να τις παραποιει και να τις διαστρεβλωνει, ώστε να εξυπηρετήσει κομματικά ή άλλου είδους συμφέροντα!! Γι'αυτο μιλήσαμε για "έγγραφα και αποδείξεις" σε προηγούμενα σχόλια διότι τα έγγραφα δεν μπορούν να παραποιηθουν!! Ο Κώστας Χούντας, θεωρούμε ότι είναι ένας καλός και τίμιος δημοσιογράφος και επομένως εμπιστευομαστε αυτά που λαμβάνουμε από τις συνεντεύξεις του,τις οποίες τις θεωρούμε πηγές!!! Αλλά βεβαίως δεν είναι οι μόνες, υπάρχουν κι άλλες και οι δικές σας, των δημοσιογράφων που επικαλεστηκατε!! Σε ο,τι αφορά το αν εκτεθηκαμε ανεπανόρθωτα ή όχι, θα σας απαντήσουμε ότι αυτό είναι το λιγότερο! Διότι το περισσότερο είναι ότι εκτιθέμεθα ως λαός γενικώς, ως Ελληνισμός, με αυτές τις δημόσιες "αντιπαραθεσεις" μας στο διαδίκτυο το οποίο παρακολουθούν διάφοροι, "πληροφοριοδοτες", "πράκτορες", "υποπρακτορες", "παραπρακτορες" , κ.τ.λ.,οι οποίο τουλάχιστον γελούν μαζί μας βλέποντας να ειρωνευομαστε ο ένας τον άλλον, να αντιδικούμε, με σκοπό να "κερδίσουμε" την μάχη των επιχειρηματων σε έναν διάλογο ενώ τα προβλήματα ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΛΥΤΑ, το παρελθόν δεν γυρίζει πίσω και το μέλλον περιμένει!!! Και δεν είμαι φίλος της Χούντας, κύριε, όπως σε άλλα σχόλιά σας με αποκαλεσατε! Αλλά δεν είμαι φίλος και αυτού του είδους της "δημοκρατίας", της συναλλαγής και της απάτης!!! Σας ρώτησα δε αν συμφωνειτε με την ένταξη στο ευρώ διότι πιστεύω ακραδαντως(όπως και πολλοί άλλωστε)ότι είναι τουλάχιστον υποκρισία και να μιλάμε για εθνική ταυτότητα, πατριωτισμό και άλλα παρόμοια, ενώ και η Ελλάδα και η Κύπρος ΠΑΡΑΔΩΣΑΜΕ τα κράτη μας σε "υπερεθνικους" και αντεθνικους σχηματισμούς, την ίδια ώρα που κατηγορούμε τους απριλιανους για εγκλήματα εις βάρος του Ελληνισμού!!!



Ανώνυμος είπε...

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, διότι είστε αδαής και παριστάνεται τον γνώστη. Το σχέδιο Άτσεσον, εκτός από παραχώρηση βάσης στην Τουρκία, προέβλεπε και την παραχώρηση του Καστελορίζου. Ξεχάσατε να το αναφέρετε ή δεν το γνωρίζατε; Η σημασία της Μεγίστης είναι κυριολεκτικώς μέγιστη για τον αδιαίρετο Ελληνισμό, και ακριβώς γι'αυτό οι Ντονμέδες προσπαθούν με παιδαριώδη επιχειρήματα να το "εξαφανίσουν". Εάν έχετε την ευγενή καλοσύνη, πείτε την γνώμη σας και για το Σχέδιο Ανάν.
Ο καθόλα σεβαστός κ. Χούντας μπορεί να 'χει όποια γνώμη θέλει επί οποιουδήποτε ζητήματος. Κάποτε σε εκπομπή του είχε πει επί λέξει " ο αδελφός Στυλιανός Παττακός". Δεν γνωρίζω τι ακριβώς εννοούσε. Όμως, ο κ. Χούντας έχει πει επίσης, πως ο τεθωρακισμένος Παττακός δεν γνώριζε περί του πραξικοπήματος και ενημερώθηκε την τελευταία στιγμή. Ο ίδιος ο Παττακός πάλι, είχε άλλη άποψη... Ο όρκος στην στρατιωτική του τιμή, είναι, αντικειμενικότατα, πολύ βαρύ φορτίο, όταν δίνεται από έντιμο αξιωματικό. Το γεγονός πως δεν το σχολίασε ο κ. Χούντας, δεν το καθιστά άνευ ουσίας γεγονός.
Εάν προμηθευτείτε τα βιβλία του μακαρίτη, θα διαπιστώσετε ό,τι ο δικομματικός πωλητικός υπόκοσμος, βοήθησε πάση δυνάμει στην προετοιμασία και επικράτηση του πραξικοπήματος. Όχι πως όσα γράφει ο επίορκος είναι, αναγκαστικά, αληθή. Όμως, όσα γράφει, έχουν συνοχή. Τα υπόλειπα αργότερα.

Ανώνυμος είπε...

"εμείς, ως απλοί άνθρωποι του λαού, περιμένουμε από δημοσιογράφους, ερευνητές.... να πλησιάσουμε την Αλήθεια"! Πιο κάτω:"κι εμείς ως απλοί άνθρωποι του λαού και αδαείς μπορούμε να ποντάρουμε σε αυτό" !!! Σε δύο περιπτώσεις στο τελευταίο, πριν από αυτό, σχόλιό μας ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ότι είμαστε αδαείς!!! Άρα γιατί λέτε και από πού προκύπτει ότι παριστάνουμε τον γνώστη; Πάλι μάς αδικείτε; Πάλι μάς ειρωνεύεστε;Ποιος σάς είπε ότι παριστάνουμε τον γνώστη; Τα σχόλιά μας δεν είναι γραμμένα στην ελληνική; Δεν θα λύσουμε εδώ το κυπριακό "πρόβλημα"! Ο τρόπος γραφής και το ύφος αυτής μάς δίνουν την εντύπωση ότι θεωρείτε εμάς ως εχθρούς σας και όχι άλλους, τους πραγματικούς!!! Γι'αυτο και σταματάμε αν και θα είχαμε πολλά να σάς πούμε ακόμα!Πηγές μάς ζητήσατε, σάς δώσαμε δύο! Αλλά ξέρετε κάτι; Εκτός από τις... "πηγές" υπάρχουν οι ξεκάθαρες δηλώσεις, υπάρχουν οι ενέργειες και οι πράξεις ή οι παραλείψεις(;)! Και ο αείμνηστος Μακάριος αλλά και οι απέναντι έκαναν δηλώσεις, πράξεις και παραλείψεις! Τα γνωρίζετε, δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε! Και τις δηλώσεις Μακαρίου στον ΟΗΕ γνωρίζετε και την συνάντησή του με τον αρχισφαγεα Κισσινγκερ το 1975 ή '76(και πάντως μετά την καταστροφή και προδοσία της Κύπρου) στη ν οποία ανέφερε ότι ο αρχισφαγεας είχε εποικοδομητικο ρόλο(το έκανε άραγε για λόγους διπλωματίας; συναντήσαμε στο διαδίκτυο την συνάντηση εκείνη στην Ουάσινγκτον!!!!) και την "δραπέτευση" του από την Πάφο γνωρίζετε, την ώρα που έπρεπε να παραμείνει στο νησί και να δώσει ΤΗ ΜΑΧΗ με τον κυπριακό λαό διότι φεύγοντας έβαλε στο τελικό στάδιο εφαρμογής τα σχέδια των Αθεατων και την προγενέστερη επιστολή του στον Γκιζικη στις αρχές του Ιούλη του '74 γνωρίζετε, με την οποία έλεγε ευθέως ότι θέλει να φύγουν οι Έλληνες στρατιωτικοί αφήνοντας τελείως και οριστικά την διπλωματική οδό ενώ στον Κισσινγκερ στάθηκε "σούζα" και άλλα πολλά!! Αλλά σάς επαναλαμβάνω ότι αυτά πλέον έχουν παρέλθει!!! Το ζήτημα είναι από εδώ και στο εξής τι κάνουμε και δεν θα λύσουμε το κυπριακό "πρόβλημα" εδώ και μάλιστα σε έναν διάλογο που δείχνει καθαρά ότι η καλή προαίρεση είναι το ζητούμενο!!! Εμείς, από την πλευρά μας, θεωρούμε ότι προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε σε αυτό!!! Για εσάς, δεν είμαστε βέβαιοι!!! Υστερόγραφο:δεν απαντήσατε αν είσθε υπέρ ή κατά του ευρώ!!!

Ανώνυμος είπε...

"εμείς,ως απλοί άνθρωποι του λαού, περιμένουμε από δημοσιογράφους, ερευνητές... να πλησιάσουμε την Αλήθεια"! Πιο κάτω:"κι εμείς,ως απλοί άνθρωποι του λαού και αδαείς μπορούμε να ποντάρουμε σε αυτό"! Σε δύο σημεία του τελευταίου(πριν από αυτό) σχολίου μας,ΔΗΛΩΣΑΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ότι είμαστε αδαείς!!! Άρα γιατί λέτε και από πού προκύπτει ότι παριστάνουμε τον γνώστη; Πάλι μάς αδικείτε και μας ειρωνεύεστε ενώ τα σχόλιά μας είναι σε καθαρά ελληνικά; Δεν θα λύσουμε εδώ το κυπριακό "πρόβλημα" κύριε αν και θα είχαμε πολλά να πούμε ακόμα για τα λάθη και τις ευκαιρίες που χάθηκαν!!! Και πάντως δεν θα συνεχίσουμε έναν διάλογο που από ο,τι φαίνεται η καλή προαίρεση είναι το ζητούμενο! Εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε ότι συμβαλλαμε σε αυτό!!! Για εσάς, δεν είμαστε βέβαιοι! Υστερόγραφο :δεν απαντήσατε αν είσθε υπέρ ή κατά του ευρώ!

Ανώνυμος είπε...

Την ερώτηση σχετικά με το αν είσθε υπέρ του ευρώ ή όχι σάς την έκανα δύο ή τρεις φορές για το λόγο ότι μιλήσατε κάπου στα σχόλιά σας παραπάνω για εθνική ταυτότητα και πατριωτισμό και όλα αυτά όπως αντιλαμβάνεται ακόμα κι ένας μαθητής του Γυμνασίου δεν συνάδουν με το ευρώ-περιβάλλον, την ψευτο-ευρω-ενωση και το νόμισμά της! Μπήκατε στην ευρωπαικη ένωση γιατί; Ασφαλώς για να προστατευθείτε από την τουρκική απειλή και ενδεχόμενη επέκταση τους!! Σωστό αυτό αλλά το νόμισμα που "κολλάει"; Θα μπορούσατε να μπείτε στην Ε.Ε. αλλά να κρατήσετε το νόμισμά σας, την υπέροχη κυπριακή λίρα, με την οποία μεγαλουργησατε και ευημερησατε!!! Στα εξαιρετικά ξενοδοχεία σας δουλεύουν τα τελευταία χρόνια κάθε καρυδιάς καρύδι από αλλοδαπούς τρίτων και ασιατικών χωρών, μπαγκλαντεζοι, σριλανκεζοι, πακιστανοι, ρουμανοι, αλβανοι κ.τ.λ. και μιλάτε μετά για εθνική ταυτότητα; Στο υπέροχο νησί σας, αυτή την πανάρχαια ελληνικη γη,δουλεύουν βεβαίως και πολλοί ελλαδιτες αλλά θα έπρεπε να προσεύχεστε στο Θεό να έρθουν κι άλλοι, να πλημμυρίσει το νησί από ελληνες για να διατηρηθεί έτσι η ελληνικότητα του και τους ξένους να δώσετε αγώνα για να τους διώξετε!!! Αυτές θα ήταν κινήσεις ουσίας, όχι λόγια φλυαρα!!! Τα έχετε κάνει όλα αυτά; Σε ο,τι αφορά το σχέδιο Αναν, τι περιμένετε να σας πω; Δεν είναι αυτονόητη η απάντηση; Ένα ΜΕΓΑΛΟ και ΗΧΗΡΟ ΟΧΙ σαν κι αυτό που είπε ο Κυπριακος Λαός το 2004 με την προτροπή του Αείμνηστου Τασσου Παπαδόπουλου που θύμιζε κάπως εκείνο το μακρινό ΟΧΙ του στις "συνθήκες" Ζυρίχης-Λονδίνου που αν και νεαρός τότε δεν δίστασε να διαφωνήσει με τον Μακάριο για πρώτη και τελευταία φορά(αν θυμόμαστε σωστά) στην πολιτική του σταδιοδρομια!!! Θα μου απαντήσετε άραγε για το ευρώ;

Ανώνυμος είπε...

Έχω επικαλεσθεί ως πηγές το βιβλίο των κυρίων Ιγνατίου και Βενιζέλου για το προσωπικό αρχείο του Κίσσιντζερ, την αρθρογραφία των καθηγητών Ευρυβιάδη, Ηφαίστου και της κας Φανούλας Αργυρού. Και οι πέντε αυτοί αξιόλογοι άνθρωποι είναι Έλληνες της Κύπρου. Που είδατε εσείς στρατευμένη δημοσιογραφία, ήθελα να 'ξερα. Πηγή αποτελούν, επίσης, και οι απολογίες των Απριλιανών, για να αντιληφθεί και ο πιο δύσπιστος το ποιόν αυτών των μοιραίων για την Κύπρο ανθρώπων, των οποίων τα ανόητα πιόνια ήθελε να διώξει ο Μακάριος, όταν συνειδητοποίησε ό,τι θα παρείχαν στους Τούρκους την αφορμή για να εισβάλλουν. Επίσης, επικαλέστηκα τα βιβλία του Στ. Παττακού, όχι επειδή τον θεωρώ αξιόπιστη πηγή, αλλά διότι οι ισχυρισμοί του περί παροχής διευκολύνσεων για την επικράτηση του πραξικοπήματος του '67 από μέρος του πωλητικού υποκόσμου "κουμπώνει". Ένας φίλος έγραψε αναλυτικά, τι περιλαμβάνει το πόρισμα της Βουλής. Το μόνο στο οποίο έχετε δίκιο είναι η αθώωση του Καραμανλή για τον Αττίλα 2. Ακόμα, αξιόπιστη πηγή του τι πραγματικά συνέβη τότε αποτελεί η αρθρογραφία του κ. Αλευρομάγειρου. Ακόμα ένα βιβλίο-πηγή, που αξίζει να διαβαστεί, είναι των Ιγνατίου και Παπαιωάννου για το περιβόητο σεμινάριο της Ρώμης, το 1973. Άρα, όσον αφορά το ζήτημα των πηγών, που εσείς πρώτος θέσατε, με εξαίρεση ένα βιβλίο του ανθρώπου των Ανακτόρων Π. Γαρουφαλιά και μία συνέντευξη του Παττακού δεν έχετε να επικαλεσθείτε καμμία άλλη; Τόσο λίγο έχετε ασχοληθεί με το Κυπριακό Ζήτημα, και παρόλα αυτά έχετε άποψη, αλλά και πατερναλιστική διάθεση έναντι των υπολοίπων;
Στο πρώτο σχόλιό σας παραστήσατε τον μετριοπαθή και τον γνώστη. Όποιος διαβάσει τα υπόλοιπα σχόλιά σας, θα αντιληφθεί ο,τι δεν είστε τίποτα απ'τα δύο. Όσο περισσότερο μιλάτε, τόσο εκτίθεστε. Πως γίνεται ένας άνθρωπος που επικαλείται συνέντευξη του Παττακού ως εξ αποκαλύψεως αλήθεια, υπερασπίζεται τον Παπαδόπουλο, μας λέει πως δεν επέμεναν οι Αμερικανοί να ανατραπεί πάση θυσία ο "Κάστρο της Μεσογείου", να ισχυρίζεται πως δεν είναι χουντικός; Δηλαδή, εάν είσασταν, τι περισσότερο θα λέγατε;
Επί προσωπικού, την μία σας απασχολεί το φύλο μου, την άλλη εάν ήμουν υπέρ της εντάξεως στην τότε ΕΟΚ, και ακολούθως εάν είμαι υπέρ του... ευρώ! Όλα αυτά σε μία συζήτηση για τις ευθύνες που είχαν συγκεκριμένοι άνθρωποι για την τραγωδία της Κύπρου. Εδώ μας είπατε ό,τι ο Παπαδόπουλος θα αποκαθιστούσε το πολίτευμα, που ο ίδιος κατέλυσε!.. Άρα, βάσει της ως άνω.. λογικότατης σκέψης σας, μπορώ κάλλιστα να υποθέσω, πως τον Σεπτέμβριο του 2015 είσασταν ένας εκ των ηρωικών ψηφοφόρων του Κιδησό του Γεωργίου Παπανδρέου του Β'. Σωστά; Αφου ο Παπαδόπουλος, κατ'εσάς, θα αποκαθιστούσε την Δημοκρατία, γιατί να μην μας σώσει και ο ΓΑΠ από τα Μνημόνια, που ο ίδιος, ευθύς εξ αρχής, μας έβαλε; Ορθόν!...
Συγγνώμη που θα σας το πω, αλλά πάσχετε από τρικυμία εν κρανίω.
Ωστόσο, εάν ο Σπύρος γράψει άρθρο περί ευρώ, θα καταθέσω ΕΚΕΙ την άποψή μου. Σε άρθρο που αναφέρεται στην επίσκεψη του Μακάριου στην Ελλάδα, δεν θα το πράξω.

Ανώνυμος είπε...

Ρώτησα για το φύλο σας, κύριε ή κυρία, ώστε να ξέρω πώς πρέπει να σάς αποκαλώ! Διότι από ο,τι διεφανη δεν επιθυμείτε να σάς αποκαλώ "φίλτατε" ή "φιλτατη"! Σε ο,τι αφορά τις... "πηγές" και την αναφορά μου σε "στρατευμένος" δημοσιογράφους, δεν εννοούσα και δεν αναφερόμουν στους κ. Ιγνάτιου, Βενιζέλο και την κ.Αργυρου,τους οποίους δεν γνωρίζω προσωπικώς και δεν με αφορά η όποια ενδεχομενη "στράτευση" τους! Άλλους εννοούσα αλλά δεν ανέφερα και δε θα αναφέρω τα ονόματά τους για να μην στενοχωρηθουν! Στην επιστολή Μακαρίου τον Ιούλιο του '74,τις δηλώσεις του στον ΟΗΕ, τις συναντήσεις και φιλοφρονησεις του στον Κισσινγκερ, δεν αναφερθήκατε καθόλου! Δεν είπατε κουβέντα! Είπατε βεβαίως ότι ο Μακάριος ήθελε να διώξει τους αξιωματικούς-νατοϊκα πιόνια(όπως είπατε χαρακτηριστικά) και όχι ΟΛΟΥΣ!!! Στην επιστολή του όμως ο Μακάριος γράφει ακριβώς:"και θα παρεκαλουν όπως ανακληθούν οι στελεχουντες την Ε.Φ. αξιωματικοί εξ Ελλάδος..."! Δηλ. εννοούσε ΟΛΟΥΣ! Κάτι το οποίο παραδέχεται και ο Ταξίαρχος ε.α. Δημήτριος Χαντζος στην σελίδα 87(προς το τέλος της) του βιβλίου του με τίτλο:"Κύπρος, γιατί δεν νικησαμε"!!! Λίγο πιο κάτω στην επιστολή του ο Μακάριος γράφει:" θα ημην ευτυχής αν ηθελατε να αποστειλητε εις Κύπρον περί τους εκατόν αξιωματικούς ως εκπαιδευτας και στρατιωτικους συμβούλους διά να βοηθήσουν εις την αναδιοργανωσιν και αναδιάρθρωσιν των Ε.Δ. της Κύπρου"!!! Μιλά δηλ. για ΠΛΗΡΗ και ΡΙΖΙΚΗ αλλαγή και αναδιάρθρωση της Ε.Φ. και όχι για αποπομπή μόνο ορισμένου αριθμού, όπως λέτε! Το βιβλίο του Δ. Χαντζου δεν είναι άλλη μία πηγή;Υπάρχει βεβαίως και το βιβλίο του Σπ.Παπαγεωργιου Καραμανλής και Φάκελλος" στο οποίο αναφέρονται πολλά και ενδιαφέροντα για τις ευθύνες του καθενός! Όσον αφορά για τον αν όλοι αυτοί είναι χουντικοι θα σας πω ότι δεν είμαστε στο παραβάν την ώρα που ψήφιζαν και σε ο,τι αφορά τον εαυτό μου και τον χαρακτηρισμό που μου δώσατε θα σας απαντήσω ότι μάλλον χαρακτηρίζει εσάς αφού εμμέσως αλλά σαφώς με προτρεψατε να βγάλω τον σκασμό όταν είπατε ότι όσο σχολιάζω εκτίθεμαι! Η... "δημοκρατική-μακαριακη" νοοτροπία σας... ξεχειλίζει από τα μπατζάκια!!!

Ανώνυμος είπε...

Χρησιμοποιήσατε προς το τέλος του σχολίου σας τον όρο "τραγωδία" για την Κύπρο ενώ δεν ήταν τραγωδία, ήταν ΠΡΟΔΟΣΙΑ!!! Και ο κ. Χατζαρας που θεωρείται αξιόπιστος δημοσιογράφος έχει πει στο παρελθόν και έχει γράψει ότι δεν είναι σωστό να μιλάμε για "τραγωδία" αλλά για ΠΡΟΔΟΣΙΑ και όσοι μιλούν για "τραγωδία" είναι μάλλον ύποπτοι και ρίχνουν "νερό στο μύλο των Αθεατων" (κάπως έτσι το είπε, τα σχόλια του υπάρχουν)!!! Επομένως γιατί μιλάτε για... "τραγωδία"; Μήπως είσθε... "αθεατος"; Σε ο,τι αφορά τις κομματικές και πολιτικές μου προτιμήσεις, που αβίαστα πάλι μού προσαψατε ότι είμαι οπαδός του ΓΑΠ, μάλλον κάτι δεν κολλάει καλά πάλι!!! Διότι ΓΑΠ και Μαρκεζίνης, δεν ταιριάζουν!!! Και αφού είπατε ότι είμαι χουντικός και επιμένετε μάλιστα σε αυτό αβίαστα και... "μακαριακα", ενώ εγώ σας δήλωσα ξεκάθαρα ότι ΔΕΝ είμαι, θα σας πω ότι Παπαδόπουλος και ΓΑΠ ακόμα περισσότερο ΔΕΝ ταιριάζουν! Ο πρώτος ήταν ένας "φτωχός" συνταγματαρχης που πέθανε στη φυλακή ενώ ο δεύτερος είναι Αθεατος που θα πεθάνει στη χλιδή αφού πέθανε πρώτα τον ελληνικό λαό!!! Και ας κρινουν οι συναναγνωστες τώρα ποιος είναι πραγματικά αυτός που βρίσκεται σε "τρικυμία εν κρανιω"; Εσείς ή εμείς; Από ο,τι φαίνεται στην περίπτωση σας ισχύει η ρήση "εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια"!!! Για το ευρώ δε, δεν ζήτησα την αναλυτική άποψη σας!!! Δεν με αφορά και δεν με ενδιαφέρει! Ζήτησα την μονολεκτική τοποθέτηση σας αν είσθε υπέρ ή κατά, αφού μιλήσατε για εθνική ταυτότητα!!! Οι τιμές των βασικών καταναλωτικων προϊόντων(ψωμί, γάλα κ. τ.λ.)λένε την ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

Σε ο,τι αφορά τον... σκασμό που εμμέσως αλλά σαφώς και με "δημοκρατικότατη" νοοτροπία μάς προτρεψατε να βγάλουμε, θα σάς πούμε ότι θα το κάνουμε! Κι αυτό όχι για να κάνουμε το δικό σας χατίρι αλλά για να μην ξυνουμε άλλο πληγές που, όπως φαίνεται, είναι πράγματι πολλές όπως είπαμε στην αρχή και είναι εις βάρος του Ελληνισμού να αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια! Ο Γέρος της Δημοκρατίας(όπως έχει καθιερωθεί να τον λένε στην Ιστορία) είπε κάποτε στον Μακάριο:"άλλα συμφωνούμε και άλλα πράττετε"!!! Και ο Γέρος ήταν... χουντικός; Αλλά είπε ή μάλλον έγραψε και κάτι άλλο το οποίο είναι επίσης κρίσημης σημασίας για να αντιληφθούμε ποιος είναι ο κάθε ένας από εμάς, το κάθε κράτος, ο κάθε "ηγέτης" με ή χωρίς εισαγωγικά: "ο ελληνικός στρατός δεν δύναται να μάχεται με λάβαρο την "αδέσμευτον ανεξαρτησίαν" η οποία είναι απολύτως ακατάλληλος ως σημαία του Έθνους εν πολεμω..."!!! Εμείς απλώς θα πούμε ότι τόσα ριάλια(για να μιλήσουμε και την θαυμάσια διάλεκτο σας) πέρασαν από τα χέρια σας αλλά ένα, έστω ένα, πολεμικο αεροσκάφος δεν αγοράσατε!!! Τα ανεξάρτητα κράτη χρειάζονται και έναν στοιχειώδη στρατό,ξέρετε!!! Ώστε να μην εξαρτασθε από "άλλους", αν μάλιστα δεν σάς αρέσουν οι "άλλοι"!!! Δεν αφήνω κανένα υπονοούμενο, ούτε ειρωνεύομαι, προς Θεού!!! Υποχρέωση της Ελλάδος είναι να υπερασπιζεται πάντα την Κύπρο, αυτή την πανάρχαια ελληνικη γη!!! Τουλάχιστον ας υπάρχει Η ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ αναγνώριση, συνεννόηση κι ευγνωμοσύνη!!! Όπως κι εμείς είμαστε ευγνώμονες σε εσάς που "φυλάσσετε Θερμοπύλες"!!! Σε ο,τι αφορά την χρησιμοποιηση του όρου "τραγωδία" αντί του σωστού "προδοσία" επειδή δεν θέλω καθόλου να σας αδικήσω θα σάς πω ότι και ο Χαντζος τον αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου του!!! Ο επηρεασμος και η προπαγάνδα των Αθεατων έχει δυστυχώς δουλέψει καλά στην Ελληνική Ιστορία και στους διάφορους συγγραφείς!!! Για χρόνια ολόκληρα "σκάβουν" το λάκκο μας, σε εσάς θα κολλούσαν; Ο κ. Χατζαρας θα σας πει τι αγώνα εχει δώσει για την.... "αποκαθήλωση" της... "φιλικής εταιρίας"!!! Εμείς επιστρέφουμε στην... σιωπή ή στον... σκασμό όπως μας προτρεπετε!!!

Ανώνυμος είπε...

Όταν λέω εγώ περί τρικυμίας εν κρανίω... Σε ποιό σημείο ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ σας είπα να βγάλετε τον σκασμό;;; Εσείς στο τέλος κάθε σχολίου σας κάνατε λόγο περί ξυσίματος πληγών. Όποιος διαβάσει τα σχόλια εξ αρχής, αντιλαμβάνεται ποιός ζορίζεται, αλλά και ποιός λέει αρλούμπες.
Σας είπα ο,τι όσο περισσότερο μιλάτε, τόσο περισσότερο εκτίθεστε. Όχι μόνο δεν σας είπα να πάψετε, αλλά να γράφετε ει δυνατον επί καθημερινής βάσεως. Μπορείτε;
Προδότες ήταν τα ινδάλματά σας. Την γνώμη μου για τον Μακάριο την είπα εξ αρχής. Εάν δεν είστε βαλτός, έχετε σοβαρότατο πρόβλημα κατανοήσεως. Σας το ξαναλέω: Μπορείτε να γράφετε ένα σχόλιο την ημέρα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ; Σας θερμοπαρακαλώ.
Ο κ.Χατζάρας γράφει τα ακριβώς αντίθετα απ'όσα εσείς με την τρομακτικά προβληματική αντίληψή σας έχετε καταλάβει. Αγοράστε και ένα λεξικό της νέας ελληνικής. Καλό θα σας κάνει. Χρειάζεται να σας το πω τρίτη φορά, πως θέλω να γράφετε συνεχώς, ώστε να εκτίθεστε; Νομίζω πως όχι. Πλέον, ακόμα και 'σείς, ΥΠΟΘΕΤΩ, θα το καταλάβατε.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω ινδαλματα, κύριε, διότι ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ σε "ινδαλματα"! Ποτέ δεν είχα ινδαλματα στην ζωή μου! Απλώς κι εγώ διαβάζω όπως πολλοί και ψάχνω να βρω την Αλήθεια. Είμαι από οικογένεια βιοπαλαιστων και δεν έχω καμία σχέση ούτε με στρατιωτικους, ούτε με "στρατευμένους" ή μη δημοσιογράφους ούτε με κομματικά "συστήματα" και τα φερεφωνα τους! Όπως σας είπα, διαβάζω ορισμένα πράγματα και ψάχνω για την Αλήθεια, όπως εσείς! Σε ο,τι αφορά τους... προδότες που λέτε,μπορεί εσείς να γνωρίζετε καλύτερα, τι να σας πω! Και ζητώ συγγνώμη αν δημιουργήθηκε κάποια ένταση στον διάλογο μας με ενδεχόμενη δική μου ευθύνη! Σάς εύχομαι καλή Ανάσταση, χρόνια πολλά και εύχομαι ειλικρινά τα καλύτερα για εσάς και την οικογένειά σας!

Ανώνυμος είπε...

Πέντε διαπρεπείς Έλληνες της Κύπρου λένε πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τα αθύρματα του ΝΑΤΟ, που, καίτοι δεν είναι ινδάλματά σας, υπερασπιστήκατε μετ'επιτάσεως. Επίσης, να προσθέσω, πως ο Δημ. Αλευρομάγειρος, όχι ο Σαμψών ή ο Παττακός, έχει πει σε συνέντευξή του, πως την επομένη του πραξικοπήματος του '67, μιλώντας με τον θείο του, επίσης αξιωματικό, ο τελευταίος του είπε: "Δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι ηλίθιοι, πως τους έβαλαν εκεί που τους έβαλαν, για να καταστρέψουν την Κύπρο". Αυτό ειπώθηκε στις 22 Απριλίου 1967, από έναν φιλίστορα αξιωματικό και θείο του ανθρώπου στον οποίο χρωστάμε πολλά όλοι οι Έλληνες. Όλοι γνωρίζουμε τι ακολούθησε. Δεν υπάρχει λόγος να ζητάτε συγγνώμη. Είχαμε έναν ζωντανό διάλογο. Ευχαριστώ για τις ευχές και αντέυχομαι.

Ανώνυμος είπε...

Το Άγιο Φως να σας φωτίσει και τους δύο. Μας πρήξατε τα συκώτια με τον διάλογο κωφών που κάνατε...

Ανώνυμος είπε...

Το αυτό αντέυχομαι και για 'σας. Ωστόσο, δεν σας υποχρέωσε κανείς, να παρακολουθήσετε τον μεταξύ μας, έντονο είναι η αλήθεια, διάλογο. Εφόσον σας ενοχλούσε, μπορούσατε ,κάλλιστα, να μην τον παρακολουθήσετε.
Σωστά; Να 'στε καλά.

Ανώνυμος είπε...

Με συγχωρείτε αλλά δεν είναι ευγενικό να μάς λέτε ότι σάς πρήξαμε τα συκώτια! Είναι αγένεια!!! Δεν έχετε μάθει να κάνετε διάλογο; Χριστός Ανέστη!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγενής όμως υπήρξε και ο ένας εκ των δύο συνομιλητών ο οποίος σε κάποιο σημείο του διαλόγου είπε ότι ο συνομιλητής του λέει αρλούμπες και ότι έχει πρόβλημα κατανόησης. Αυτό δεν ήταν καθόλου ευγενικό από μέρους του συγκεκριμένου συνομιλητή! Μπορεί να μην συμφωνούμε με τις απόψεις κάποιου αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να λέμε ότι λέει αρλούμπες. Ίσως ζορίστηκε κάπως από τα λεγόμενα του.

Ανώνυμος είπε...

Σε ο,τι αφορά τα... "νατοικα πιόνια" όπως χαρακτήρισε ο ένας εκ των δύο συνομιλητών την Χούντα, θα πω ότι για την δεύτερη Χούντα Ιωαννιδη, να το δεχθούμε ενδεχομένως! Αλλά για την πρώτη κυβέρνηση Παπαδόπουλου-Παττακου-Μακαρεζου έχετε δει νατοικα πιόνια να φτιάχνουν και να εδραιωνουν την βιομηχανία, την βιοτεχνία, το εμπόριο και γενικά να αναπτύσσουν την οικονομία της χώρας στην οποία "πρακτορευουν"; Ενώ οι σημερινοί,Τσιπραιοι,κουκουεδες και λοιποί "δημοκράτες" που είναι τα πραγματικά νατοικα πιόνια, χρεοκοπησαν την χώρα και έχουν τον λαό να πεινάει και να ζητιανεύει δανεικά και "επιδόματα"! Οι σημερινοί είναι τα πραγματικά νατοικα πιόνια! Και επίσης ο ελληνικός λαός τότε και σήμερα που λέει, σε αρκετές περιπτώσεις, "που'σαι ρε Παπαδόπουλε", αυτός ο λαός είναι κι αυτός νατοικο πιόνι; Λοιπόν, όπως σωστά σάς είπε ο εταιρος συνομιλητής, είναι πολλά που πρέπει να συζητηθούν αν θελήσουμε να κάνουμε μία αντικειμενική και σφαιρική συζήτηση για τη Χούντα και τη "δημοκρατία"! Και όπως είπε και ο Κώστας Χούντας, που σάς τον ανέφερε ο συνομιλητής σας, υπήρξε μία μεγάλη προσωπικότητα της αριστεράς, ο Ανδρέας Λεντακης, ο οποίος ενώ κυνηγηθηκε από τη Χούντα μπόρεσε και διέγνωσε και αναγνώρισε ορισμένα πράγματα! Είναι μεγάλη συζήτηση λοιπόν!!!

28 Μαρτίου 1957. Οι Άγγλοι απελευθέρωσαν τον «αλλαγμένο» Μακάριο που είχε κάνει συμφωνία μαζί τους

  Το "κλειδί" για να καταλάβουμε τι έγινε, ηταν το πρωτοσέλιδο του πρακτορείου των Κόκκα Μητσοτάκη, που τόνιζε: "χωρίς να δεσ...