11/4/19

1999. Ανάσταση στο Βελιγράδι κάτω από τις σειρήνες της αεράμυνας.



11 Απριλίου 1999. Κυριακή της Ανάστασης .
Στην πρεσβευτική κατοικία ψήνουμε με τον Βλασσόπουλο το αρνί, με καλεσμένους τους Έλληνες πολεμικούς ανταποκριτές. 
Είχα προσκαλέσει και τους φίλους μου  δημοσιογράφους Αλεξάντερ Τίανιτς και Σλάβκο Τσουρούβια.
Ο Σλάβκο Τσουρούβια δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης της καθημερινής εφημερίδας "Ντνέβνι Τέλεγκραφ" και του περιοδικού "Εβρόπιανιν" δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του, στην οδό Αγίου Όρους 35, (Svetogorska), από δύο εκτελεστές της μυστικής υπηρεσίας (DB) του Μιλόσεβιτς.
Δέχθηκε 17 σφαίρες και μία χαριστική βολή στο κεφάλι.
Δίπλα του ήταν η σύντροφός του, ιστορικός Μπράνκα Πρπα, που δεν την πείραξαν.
Ενώ ήταν νεκρός τον καλούσα στο κινητό του να τον ρωτήσω εάν θα ερχόταν στο πασχαλινό τραπέζι στην πρεσβευτική κατοικία. Μόλις έκλεισα με πήρε ο Τίανιτς και μου είπε την είδηση. Ο Τίανιτς ήταν ο πρώτος που το έμαθε από την Πρπα. Οι δολοφόνοι αποκαλύφθηκαν το 2014, αλλά ο εκτελεστής Μίροσλαβ Μίκι Κούρακ παραμένει ασύλληπτος κάπου στην Αφρική. (Τανζανία;).
Ο Σλάβκο Τσουρούβια ήταν ο δημοσιογράφος της Μπόρμπα που δημιούργησε το μύθο του Μιλόσεβιτς στο Κόσσοβο Πόλιε, με τη φράση που είπε στους Σέρβους, στις 25 Απριλίου 1987: «Κανείς δεν θα σας δέρνει».

Μαζί με τον Μόμτσιλο Τζόργκοβιτς, ίδρυσαν το 1994, την εβδομαδιαία εφημερίδα «Νέντελνι Τέλεγραφ» που απέκτησε πολύ μεγάλη κυκλοφορία και το 1996 έβγαλε την πρώτη ιδιωτική εφημερίδα στη Σερβία, την «Ντνέβνι Τέλεγκραφ» της οποίας η κυκλοφορία απαγορεύθηκε τον Οκτώβριο του 1998, οι εγκαταστάσεις της σφραγίστηκαν και στη συνέχεια κατασχέθηκε η περιουσία της εταιρείας.
Στη συνέχεια  εξέδωσε το περιοδικό «Εβρόπιανιν», (ο Ευρωπαίος), για την αρθρογραφία του οποίου του επιβλήθηκε  τον Μάρτιο του 1999 ποινή φυλάκισης πέντε μηνών για πρόκληση κοινωνικής αναταραχής.
Στη δίκη του ήμουν παρών.
Τον συμβουλέψαμε να φύγει στο εξωτερικό γιατί δεν ήταν ασφαλής αλλά δεν έφυγε. Και στις 11 Απριλίου ο Μιλόσεβιτς τον σκότωσε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Αναστάσεως η πολεμική αεροπορία του ΝΑΤΟ βομβάρδισε με σφοδρότητα την Πρίστινα και την Τζιάκοβα . Οι ζημιές ηταν τεράστιες. Στην περιοχή της Πρίστινα κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσαν περισσότεροι από 50 πύραυλοι . Αλλεπάλληλα κύματα χτύπησαν την αεροπορική βάση Σλάτινα κοντά στην Πρίστινα.

Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν στο χωριό Μερντάρε. Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν η οικογένεια Τόσεβιτς. Ο πατέρας Μπόζιτς,  η έγκυος μητέρα Μαρία και το  11 μηνών μωρό τους Μπογιάνα.

Βομβαρδίστηκε ξανά η περιοχή γυρω από το μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα.

Στην Κόζαρε κατά τη διάρκεια της ημέρας έφτασαν ενισχύσεις του Γιουγκοσλαβικού Στρατού .Μια ομάδα  του UCK κατάφερε να καταστρέψει ένα ΤΟΜΑ. Η Αλβανία ζήτησε από το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει τις  θέσεις του Γιουγκοσλαβικού Στρατού. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο UCK επιτέθηκε θέσεις  του Γιουγκοσλαβικού Στρατού στην κορυφή Οπλιάζου αλλά όλες οι επιθέσεις αποκρούστηκαν με μεγάλες απώλειες για τους επιτιθέμενους.

Οι αρχές ασφαλείας της ΟΔ.Γιουγκοσλαβίας  ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τον απόστρατο  Αυστραλό  Στιβ Πράτ , ο οποίος εργαζόταν  για  αυστραλιανή ανθρωπιστική οργάνωση  με την υποψία ότι συμμετείχε σε επιχείρηση κατασκοπείας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η δολοφονία ενός ανθρώπου είναι πάντα αποτρόπαια! Να ζήσεις να τον θυμάσαι,αφού ήταν φίλος σου! Αλλά κάποια στιγμή πες μας κάποια πράγματα για τον Μιλόσεβιτς! Ήταν καλός για τον γιουγκοσλαβικο λαό ή όχι;

Ο Τραμπακουλας Ευρωπαιος είπε...

Και να φανταστει κανεις πως ο εδω μονιμος οδυρωμενος αριστεροπροοδευτικος συφερτος ''εποιουσε την νησσαν''.
Που πηγαν οι εποχες που καθε μερα στο δρομο φωναζαν φονιαδες των λαων Αμερικανοι , Νικαραγουα, Σαντινιστας, Παλαιστινη , τομποκτου. Το 1999 ηξεραν μονο να ειρωνευονται και να θυμιζουν πως οι Σερβοι ειχαν αδικο και πως ποτε δεν υπηρξαν φιλοι μας. Εκαι το εριξαν , στην πιο γενικη ιστορικη θεωρηση. Ξεχασαν οι σιχαμενοι ελεεινοι ψευτες τα δικια των λαων και τους φονιαδες Αμερικανους. . . Ιδεολογια για αμορφωτους, ψευτες, λαικους τελευταιας διολογης. Για οτι χειροτερο υπαρχει , μια ειναι η ιδεολογια, αριστερα. Δογματικοι σαν μουσουλμανοι και ανηθικοι εκπαιδευμενοι απο τον ινστρουχτορα τους πιθηκοι. Αυτο ειναι οι αριστεροι. Και για να μην αφησουμε τους ''δεξιους'' παραπονεμενους οταν θα ταιριαξει η στιγμη θα τα πουμε και τα δικα τους τα τρις χειροτερα.

Ανώνυμος είπε...

Σιγα μη σου πει ο Χατζαρας....μαλλον ρωτα καλυτερα αυτους που τον εστειλαν εκει...

83 χρόνια από την εθνοσωτήρια ΑΝΑΚΩΧΗ του Πάσχα του Τσολάκογλου που δεν ηταν Δωσίλογος.

 Στη δίκη του 1945, αντί για τον Κατσιμήτρο, τον Τσολάκογλου, τον Μουτούση έπρεπε να δικαστούν           ο Παπάγος , ο Γεώργιος, και ο Τσουδ...