25/4/19

25 Απριλίου 1941. Η μάχη των Ευζώνων

Στις 20η Απριλίου 1941, ομάδα ενόπλων Βουλγάρων μπήκε στους Ευζώνους και ύψωσε τη βουλγαρική σημαία.
 Οι κάτοικοι των Ευζώνων, με πρωτεργάτες τους Γιώργο Αθανασιάδη και Χρήστο Χιονίδη την κατεβασαν. 
Στις 25 Απριλίου, μεγάλος αριθμός ενόπλων Βουλγάρων επιτέθηκε στο χωριό. Μετά από πολύωρη μάχη στην οποία ενεπλάκησαν με κατοίκους του χωριού και πατριώτες από γειτονικά χωριά που έσπευσαν να βοηθήσουν, και στην οποία σκοτώθηκαν οι Ευζωνίτες Αλέξανδρος Γρηγοριάδης και Συμεών Ιωαννίδης, ενώ υπήρξαν πολλοί τραυματίες, ακολούθησε πλιάτσικο, λεηλασίες και βιαιοπραγίες σε βάρος των αμάχων. 
Συνελήφθησαν αρκετοί άμαχοι και μεταφέρθηκαν ως όμηροι στη Γευγελή για να εκτελεστούν.
 Η διάσωσή τους έγινε από το κλιμάκιο της γερμανικής φρουράς που έδρευε στην Αξιούπολη, και η οποία ειδοποιήθηκε από τον δεκαπεντάχρονο τότε Σωκράτη Ακριτίδη κάτοικο Μ. Δάσους, ο οποίος μετέβη στην Αξιούπολη με ποδήλατο. Από τους Βουλγάρους κρατήθηκαν δώδεκα όμηροι οι οποίοι βασανίστηκαν επί τρεις μήνες στις φυλακές της Γευγελής. Ο Μιλτιάδης Κουρτίδης υπέκυψε λίγες ημέρες πριν την αποφυλάκισή τους. 
Οι Εύζωνοι τότε στάθηκαν, χωρίς υπερβολές, ως οι νέες Θερμοπύλες του έθνους και της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αλβανική φουστανελα και αλβανικα παραμύθια

https://www.phorum.com.gr/viewtopic.php?f=11&t=8996

Ανώνυμος είπε...

Κυρ-Σπύρο αφού έχετε φωτησει τόσες άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας, μπορείτε να ασχοληθειτε εκτεταμένα με την βουλγαρική κατοχή της Θράκης στον βππ και γενικότερα το όλο ιστορικό πλαίσιο; άκρατου ταφου σιωπή στο θέμα, σε άλλη μια παρολίγον γενοκτονία-εθνοκαθαρση του ελληνικού πληθυσμού από πατρογονικες εστίες αιώνων. (Μόνο για χαχαμικους ξέρουν να τσιριζουν).

Ανώνυμος είπε...

Δεν βγήκαν ακόμα τα κουμούνια να μας πουν πως και ο πιτσιρίκος με το ποδήλατο ήταν γερμανοτσολιάς μοναρχοφασίστας;