7/8/20

Η 7η Αυγούστου στην Ιστορία

461. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μαϊοριανός αποκεφαλίστηκε από τον Γερμανικής καταγωγής Πατρίκιο Φλάβιο Ριχομέρη στην Τορτόνα, στη βορειοδυτική Ιταλία.


626 . Ο Βυζαντινός Στόλος διασκόρπισε τον στόλο των Αβάρων των Σλάβων και των Σασανιδών, που πολιορκούσαν την Κωνσταντινούπολη. Η νίκη αποδόθηκε στην «Υπέρμαχο Θεοτόκο», στην οποία αφιερώθηκε ο «Ακάθιστος Ύμνος». Οι Αβάροι και οι Σλάβοι εγκατέλειψαν την πολιορκία.

936. Ο Όθων Α' στέφθηκε ως αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον αρχιεπίσκοπο του Μάιν Χιλδελβέρτο, στην πρωτεύουσα του Καρλομάγνου, το Άαχεν. Ο αυτοκρατορικός θρόνος είχε μείνει κενός για 40 περίπου χρόνια μετά την δολοφονία του δισεγγονού του Καρλομάγνου ,Βερεγγάριου του Φρίουλι . Η τελετή στέψης έγινε με την παρουσία των δουκών της Φρανκονίας, της Σουηβίας, της Βαυαρίας και της Λωρραίνης.

1427.Οι Βενετοί κατέστρεψαν τον στόλο των  Γιβελλίνων Βισκόντι, (του Μιλάνου), στον ποταμό Πάδο. 

1686.  Οι Βενετοί υπό τον Μοροζίνι και τον Κάρολο Καίνιξμαρκ κατέλαβαν το φρούριο του Άργους που είχαν εγκαταλείψει οι Τούρκοι.


1714. Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Βόρειου Πολέμου, στις 27 Ιουλίου/7 Αυγούστου, στον κόλπο Ριιλάχτι της Φιλανδίας, έγινε η ναυμαχία της χερσονήσου Γιανγκούτ , κατά την οποία το ρωσικό ναυτικό σημείωσε την πρώτη σημαντική νίκη του ρωσικού στόλου στην ιστορία του. Στη μάχη λόγω της στενότητας του Κόλπου συμμετείχαν μόνο 23 από τα ρωσικά πλοία, τα οποία βύθισαν η αιχμαλώτισαν όλα τα σουηδικά.


1720 . Στις 27 Ιουλίου/ 7 Αυγούστου, στα νησιά Όλαντ, έγινε η τελευταία μεγάλη ναυμαχία τυ Μεγάλου Βορείου Πολέμου με 4 Σουηδικές φρεγάτες που επιτέθηκαν στο αραξοβόλι των Ρώσων, στο νησί Γκρέγκαμ. Οι Σουηδοί αιχμαλωτίστηκαν αλλά προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στους Ρώσους που επέτρεψαν στα πάτρια.
1758. Το τέλος της βασιλείας του Σκαρλάτου Γκίκα στη Μολδαβία και η αρχή της βασιλείας του 68χρονου Ιωάννη Θεόδωρου Καλλιμάχη ,που ήταν ηγεμών στη Μολδαβία από τις 7 Αυγούστου 1758 έως τις 11 Ιουνίου 1761. Ήταν μολδαβικής καταγωγής, και το πραγματικό του όνομα ήταν  Καλμασούλ. Μεγάλωσε στο Λέμπεργκ της Πολωνίας και σπούδασε στο Lβοβ. Μιλούσε λατινικά, τουρκικά, ιταλικά, ελληνικά και γαλλικά. Ήταν Μέγας Δραγουμάνος της Πύλης από το 1741 ως το 1751 και από το 1752 ως το 1758. Αφού εξασφάλισε την άνοδο στο θρόνο της Μολδαβίας του υιού του Γρηγορίου Καλλιμάχη, αποσύρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου έζησε ακόμα 19 χρόνια.
 
1819. Ο Σιμόν Μπολίβαρ νίκησε τους Ισπανούς στη μάχη της Μπογιακά.



1821. Στις 7/19 Αυγούστου υπογράφηκε το  συμφωνητικό παράδοσης στους Έλληνες πολιορκητές των 734 Τούρκων του Νεοκάστρου και για τη μεταφορά τους με τρία πλοία στην Τύνιδα.

1851. Στο Γινίνγκ της βορειοδυτικής Κίνας , υπογράφηκε  συμφωνία για την εξομάλυνση του ρωσο-κινεζικού εμπόριου. Η σύμβαση προέβλεπε , την προστασία των καραβανιών και την  τιμωρία των ληστών.


1858. Στο Παρίσι, υπογράφηκε  η Σύμβαση της 7ης/19ης  Αυγούστου για την Οριστική Οργάνωση των Πριγκιπάτων του Δούναβη της Μολδαβίας και της Βλαχίας, που  ήταν η πράξη που έθεσε τα θεμέλια για την ένωση των Πριγκιπάτων του Δούναβη.



1867. Ο Κυβερνήτης του τροχήλατου ατμόπλοιου «Αρκάδι» Αναστάσιος Κουρέντη μετά από μάχη με το τουρκικό  «Ιτζεδδίν» και τις δύο φρεγάτες που το συνόδευαν αποφάσισε αναγκαστική προσάραξη και την εκφόρτωση του φορτίου του στη παρακείμενη ακτή της Κρήτης. Οι επιβαίνοντες εθελοντές και πλήρωμα  πυρπόλησαν το πλοίο και με τις βάρκες βγήκαν στην ξηρά.

1877 . Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-1878 το αρχηγείο του ρωσικού στρατού μετακινήθηκε από το  χωριό  Τρούστενικ  στο χωριό του Γκόρνα Στουντένα.


1888 . Στο Λονδίνο βρέθηκε το πρώτο από τα θύματα  των οποίων ο φόνος αποδόθηκε στην Τζακ τον Αντεροβγάλτη.

1908. Μετά την επανάσταση των Νεοτούρκων . οι αρχηγοί των ανταρτικών σωμάτων Μακρής, Βολάνης, Καραβίτης και Τσίτσος με 140 Έλληνες αντάρτες, πριν  επιστρέψουν στην  Ελλάδα, έκαναν  θριαμβευτική είσοδο  στο Μοναστήρι, όπου έγιναν δεκτοί με στρατιωτικές τιμές από τις τουρκικές αρχές και αποθεώθηκαν από τους έλληνες κατοίκους.


1911.Διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων προς την Πύλη, για τη διατήρηση του καθεστώτος στην Κρήτη.

1912 . Η Ρωσία και η Ιαπωνία υπέγραψαν συμφωνία για την κατανομή των σφαιρών ενδιαφέροντος στη Μογγολία και τη Μαντζουρία.


1914. Τα Γαλλικά στρατεύματα εισήλθαν στην ορεινή επαρχία του Ταν, στην Αλσατία και την απελευθέρωσαν. Ο γερμανικός στρατός κατέλαβε την πόλη της Λιέγης 

1919. Το Συνέδριο του Ερζερούμ των αντιπροσώπων των 5 ανατολικών βιλαέτιων που εξέλεξε τον Μουσταφά Κεμάλ πρόεδρο του Επαναστατικού Συμβουλίου.

1933. Το Μακελειό των Ασσυρίων στο Ιράκ. Πάνω από 3.000 Ασσύριοι –άντρες, γυναίκες και παιδιά– σφαγιάστηκαν από Ιρακινούς στρατιώτες και Κούρδους ατάκτους, στην πόλη Σιμέλε. Οι Ασσυρίοι θεωρούν την ημέρα αυτή ως ημέρα εθνικού πένθους. Στο Αλιβέρι Εύβοιας, συγκρούσεις των απεργών ανθρακωρύχων με την ασυνομία,  με 1 νεκρό και 19 τραυματίες, 

1939. H κυβέρνηση Μεταξά αποφάσισε την αναστήλωση του ναού του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, καθώς και για τη συντήρηση των άλλων βυζαντινών μνημείων της πόλης.

1940 . Η Αλσατία-Λωρραίνη προσαρτήθηκε από τη Γερμανία

1944. Το απομεσήμερο της 7ης Αυγούστου, ο ΟΠΛΑΤΖΗΣ Μανόλη Τζουλιαδάκης, ο κομμουνιστής Αριστοτέλης Τσιφλάκος (γνωστός ως “Βάγγος Καμπούρης”) κι ο νεαρός Κ.Γ., επιτέθηκαν σε γερμανικό τζιπ στη λεωφόρο Χρυσοστόμου Σμύρνης και σκότωσαν έναν Γερμανό αξιωματικό. Σε αντίποινα, εκτελέστηκαν επί της Χρυσοστόμου Σμύρνης έντεκα νεαροί κομμουνιστές. Οι άλλο 70 κομμουνιστές του Βύρωνα, μαζί και η ΟΠΛΑ κατέφυγαν (προσωρινά) στο Κατσιπόδι και το Δουργούτι. Σχετική είναι η αναφορά του ΙΘ’ Αστυνομικού Τμηματος Βύρωνα , «Την 7/8/1944 και ώραν 17.40 2 γερμανικά αυτοκίνητα πλήρη στρατιωτών διερχόμενα εκ της αγοράς Βύρωνος εδέχθησαν ριπή πολυβόλου παρ” Εαμίτου και ετραυματίσθησαν εις Γερμανός αξιωματικός και εις στρατιώτης. Μετ΄ολίγον κατέφθασε ισχυρά γερμανική δύναμις ήτις διέταξε τη συγκέντρωση των ανδρών του συνοικισμού εις την πλατείαν Σμύρνης όπου συνεκεντρώθησαν 1.000 άνδρες. Παρέλαβαν 11 εκ των συγκεντρωθέντων και τους εξετέλεσαν επιτόπου. Άλλους δε 100 άνδρας τους μετέφερον εις Χαϊδάρι ». 


1952. Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας κατέλαβε το ύψωμα 167 κοντά στον ποταμό Ιμτζίν. 1956 . Ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ Γρίβας – Διγενής, πληροφορήθηκε την απόρριψη του αιτήματος απονομής χάριτος για τους τρεις μελλοθανάτους αγωνιστές Ανδρέας Ζάκο, Ιάκωβο Πατάτσο, Χαρίλαο Μιχαήλ, και έδωσε εντολή να γίνουν δολιοφθορές σ’ όλη την Κύπρο ως αντίποινα. «..Την εσπέραν της 7ης Αυγούστου προσεβλήθησαν υπό των ημετέρων στρατιωτικαί βάσεις εις Ακρωτήρι (ΡΑΦ), Επισκοπήν, Δεκέλειαν, Κερύνειαν, Αμμόχωστον και Άνω Παναγιάν Πάφου», εγραψε ο Διγενής στα απομνημονεύματα  του.

1958. Έφθασαν στην Αθήνα για συνομιλίες για το Κυπριακό ο Μακμίλαν και ο Φουτ. Ψήφισμα 129 του Συμβουλίου ασφαλείας σχετικά με το Λίβανο και την Ιορδανία.

1959. Η «Μις Ελλάς», Πάρη Λεβέντη, εκλέχθηκε στην Κωνσταντινούπολη ως «Μις Ευρώπη».


1960. Η  ανεξαρτησία της Ακτής του Ελεφαντοστού από τη Γαλλία.


1961. Ο 26χρονος Σοβιετικός κοσμοναύτης Γκέρμαν  Τίτοφ ο νεότερος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα αφού έμεινε σε τροχιά γύρω από γη για 25 ώρες επέστυρεψε στη Γη, έχοντας τραβήξει φωτογραφίες και σύντομα κινηματογραφικά στιγμιότυπα της Γης από το διάστημα.
Ο πρωθυπουργός της Σοβιετικής Ένωσης Νικίτα Κρούστσεφ δήλωσε ότι η σοβιετική οικονομία,  θα ξεπεράσει αυτή των ΗΠΑ.



1963. Απελάθηκε η Μπέτυ Αμπατιέλου , ύστερα από ολιγοήμερη παραμονή, κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε τον άνδρα της στις φυλακές της Αίγινας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαγόρευσε την πώληση όπλων στη Νότια Αφρική.


1964. Στην Κύπρο, η συνεχιζόμενη επίθεση της 31ης Μοίρας Καταδρομών της Εθνοφρουράς σταμάτησε στη νοτιοδυτική κορυφή του υψώματος του Λωρόβουνου. Απέμενε η κύρια κορυφή του Λωρόβουνου, με το κεντρικό φυλάκιο. Η Τουρκία βομβάρδισε  θέσεις των Ελληνοκυπρίων 
 
Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε το «ψήφισμα του κόλπου του Τόνκινου» παραχωρώντας στον πρόεδρο των Η.Π.Α., Λίντον Τζόνσον, ευρείες εξουσίες για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις του Βορείου Βιετνάμ εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

1971. Στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών έγινε η δίκη 25 Καλαματιανών μελών του Ρήγα Φεραίου. Αθωώθηκαν οι 19. 

1973. Μακελειό στον ανατολικό αερολιμένα του Ελληνικού, σε επίθεση 2 Παλαιστινίων κομάντος με χειροβομβίδες . 3 νεκροί και 57 τραυματίες.
1976. Το πρωί της 7ης Αυγούστου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Χόρα» παραβίασε για δεύτερη φορά την Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η κυβέρνηση Καραμανλή κατέθεσε  προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας την πολιτική καταδίκη της Τουρκίας και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων. 
1990 . Στη Βουλγαρία ο Πρωθυπουργός Αντρέι Λουκάνοφ υπέβαλε  στην Εθνοσυνέλευση την παραίτηση της κυβέρνησης του

1995.Οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας κατέλαβαν την Βελίκα Κλάντουσα και έτσι έπαψε να υπάρχει αυτόνομη επαρχία της Δυτικής Βοσνίας με επικεφαλής τον Φίκερτ Άμπντιτς.

1996 .Οι πρόεδροι της Σερβίας και της Κροατίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και Φράνιο Τούτζμαν συναντήθηκαν στην Αθήνα και κατέληξαν σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας.

1997. Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά ένοπλων επιθέσεων σε αστυνομικά τμήματα στο Κοσσυφοπέδιο και κάλεσε τους Αλβανούς της επαρχίας να υποστηρίξουν την ένοπλη εξέγερση εναντίον της Σερβίας.

1998 .Βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ στο Νταρ Ες Σαλάμ της Τανζανίας και Ναϊρόμπι της Κένυας, με 224 νεκρούς και 4500 τραυματίες.

1999 . Άρχισε ο δεύτερος πόλεμος της Τσετσενίας. Η Ισλαμική Διεθνής Ταξιαρχία εισέβαλε στη δημοκρατία του Νταγκεστάν. 

2004. Εγκαινιάστηκε η γέφυρα Ρίου – Αντίρριου.

2005. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την επιχείρηση διάσωσης ανοικτά των ακτών της Καμτσιάτκα από το βρετανικό μη επανδρωμένο βαθυσκάφος «Σκορπιός» των 7 μελών του πληρώματος του ρωσικού υποβρύχιου Priz AS-28.
Παραίτηση του υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου λίγες ημέρες πριν από την έναρξη εκκένωσης των εβραϊκών οικισμών, τον διαδέχτηκε ο Εχούντ Ολμέρτ. 

2008. Παραλίγο παγκόσμιος πόλεμος. Ο πράκτωρ του Βαθέως Κράτους Σαακατσβίλι σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ εξαπέλυσε το Στρατό της Γεωργίας για να καταλάβει την Νότια Οσετία, προκαλώντας ρωσο-γεωργιανό πόλεμο στον Καύκασο, που κράτησε 6 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: