5/12/08

Πιέσεις σε Τρισέ για εκπόνηση σχεδίου για τον αποπληθωρισμό. Φόβοι για χιλιάδες απολύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα στο 2009

Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε κατα 0,5% το 2008 και "έπεσε" στα 681 ευρώ. Πιθανή συρρίκνωση του ΑΕΠ στη Γερμανία ως και 4% το 2009

Μία μόλις ημέρα μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά 0,75%, στο 2,5% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ βρέθηκε υπό πίεση για να σκιαγραφήσει ένα σχέδιο για την αναζωογόνηση της οικονομίας της ευρωζώνης, στην περίπτωση που θα εγκλωβιστεί από την πτώση των επιτοκίων κοντά σε μηδενικά επίπεδα.Μετά τη μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων στη 10ετή ιστορία της, η ΕΚΤ δεν έχει εκπονήσει συγκεκριμένη προσέγγιση στην περίπτωση που τα παραδοσιακά «εργαλεία» αποτύχουν να αντιμετωπίσουν τον αποπληθωρισμό. Παρά το γεγονός ότι ο Τρισέ παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι τα «ανορθόδοξα» μέτρα ίσως να είναι μια από τις επιλογές, οι οικονομολόγοι προβληματίζονται για την έλλειψη περισσότερο συγκεκριμένων λεπτομερειών.Η απουσία δημόσιας στρατηγικής για τον αποπληθωρισμό, αφήνει τον κ. Τρισέ πίσω από τον πρόεδρο της Fed, Μπεν Μπερνάνκι ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι θα στραφεί σε εναλλακτικές πολιτικές, όπως την αγορά κρατικών ομολόγων, μετά την περικοπή των επιτοκίων στο 1% στις ΗΠΑ. Επίσης, περισσότερο ξεκάθαρος ήταν και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, ο οποίος παραδέχθηκε ήδη από τον περασμένο μήνα ότι ενδεχομένως να πρέπει να συντονίσει τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας με τις κυβερνητικές πολιτικές για την οικονομία, εάν τα επιτόκια πέσουν σε μηδενικά επίπεδα.
Συρρίκνωση σε ποσοστό έως και 4% ενδέχεται να σημειώσει του χρόνου το γερμανικό ΑΕΠ, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank Νόρμπερτ Βάλτερ, που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild.«Τον επόμενο χρόνο, το γερμανικό ΑΕΠ ενδέχεται να συρρικνωθεί σε ποσοστό έως και 4%. Οι πιθανότητες για αυτό είναι μία στις τρεις» και θα εξαρτηθεί, κυρίως, από την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης στη Ρωσία και την Εγγύς Ανατολή, η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω της κρίσης, εκτιμά ο Νόρμπερτ Βάλτερ.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση Μέρκελ
για «άμεση μείωση στο 16% του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, για ένα χρόνο» με στόχο την τόνωση της εγχώριας ζήτησης.«Στην αντίθετη περίπτωση, η πτώση θα είναι αναπόφευκτη», προειδοποιεί ο Νόρμπερτ Βάλτερ, κατά τη γνώμη του οποίου, στην καλύτερη των περιπτώσεων το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί του χρόνου σε ποσοστό 1%.Η επίσημη εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2009 κάνει λόγο για συρρίκνωση 0,2% του ΑΕΠ, αν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ αναγνώρισε πρόσφατα ότι με αυτήν την εκτίμηση η γερμανική κυβέρνηση «επέλεξε να είναι αισιόδοξη».

-Μέτρα από την κυβέρνηση που να αφορούν στην επιδότηση της εργασίας ζητούν οι επαγγελματοβιοτέχνες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μαζικών απολύσεων από τις αρχές του νέου έτους.
Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη παρουσιάστηκε έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας για τις επιπτώσεις της κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 450 επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΑ στο διάστημα 27-28 Νοεμβρίου.
Βιοτέχνες και επαγγελματίες αναμένουν να αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από την κρίση στο πρώτο τετράμηνο του 2009, αν και ήδη οι 9 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν τα προβλήματα της κρίσης στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα και σκέφτονται τη μείωση του προσωπικού.
Σε απόλυτους αριθμούς και με την υπόθεση ότι κάθε επιχείρηση σκέφτεται να απολύσει μόνο έναν εργαζόμενο, οι εν δυνάμει άνεργοι από τις μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις της Αθήνας ανέρχονται στις 18.000.
Για να αποφευχθούν οι απολύσεις, το ΒΕΑ ζητεί μέτρα από την κυβέρνηση που να αφορούν στην επιδότηση εργασίας, καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ, το «πάγωμα» των αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ κ.τλ.
Σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις δύο τελευταίες Κυριακές του χρόνου, ο πρόεδρος του ΒΕΑ κ. Ραβάνης ανέφερε ότι εκτίμηση των βιοτεχνών είναι ότι αυτό θα βοηθούσε στην τόνωση της ζήτησης
Σχετικά με την πρόταση Μίχαλου για μείωση της εργάσιμης εβδομάδας με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών, ανέφερε ότι «εμείς πιστεύουμε πως στο καράβι είμαστε οι εργοδότες μαζί με τους εργαζόμενους για αυτό και θέλουμε να υπάρξουν μέτρα για την επιδότηση της εργασίας».
Επίσης, ο κ. Ραβάνης είπε η κρίση έχει επιφέρει δίμηνη αύξηση της παράτασης του χρόνου πληρωμής των υποχρεώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και 20% μείωση των προπαραγγελιών εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας και της κακής ψυχολογίας της αγοράς.
-O κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat διαμορφώθηκε το 2008, στην Ελλάδα στα 681 ευρώ .Οι έλληνες μισθωτοί ανήκουν στη «δεύτερη κατηγορία» των εργαζομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Στην ίδια κατηγορία είναι ακόμα οι μισθωτοί σε Πορτογαλία (497 ευρώ), Σλοβενία (567 ευρώ), Μάλτα (612 ευρώ) και Ισπανία (700 ευρώ).
Σε ονομαστικούς όρους, η ετήσια αύξηση των μισθών στην Ελλάδα είναι 3,1%. Ωστόσο, ο πραγματικός (δηλαδή συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό) κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 0,5% ετησίως.
Μείωση πραγματικών μισθών εμφανίζει ακόμα μόνο το Βέλγιο (-0,2% ετησίως).
Στην «πρώτη κατηγορία» είναι οι εργαζόμενοι σε Λουξεμβούργο (1.610 ευρώ), Βρετανία (1.148 ευρώ), Γαλλία (1.321 ευρώ), Βέλγιο (1.336 ευρώ), Ολλανδία (1.357 ευρώ) και Ιρλανδία (1.462 ευρώ).Οι εργαζόμενοι με τους χαμηλότερους μισθούς στην ΕΕ είναι σε Ρουμανία (137 ευρώ), Βουλγαρία (112 ευρώ), Λετονία (228 ευρώ), Λιθουανία (232 ευρώ), Σλοβακία (267 ευρώ), Εσθονία (278 ευρώ), Ουγγαρία (285 ευρώ), Τσεχία (329 ευρώ) και Πολωνία (334 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

25 Νοεμβρίου1967. Ο Μακάριος προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφλείας του ΟΗΕ για να φύγει η Ελληνική Μεραρχία από την Κύπρο. Η Τουρκία πήρε ότι ήθελε χωρίασ να πέσει σφαίρα.

 Οι Τούρκοι γνώριζαν πολύ καλά με ποιούς ειχαν να κάνουν. Τους γνώρισαν προσωπικα στις Συναντήσεις στον Εβρο στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου.