ΤΟ «ΜΟΝΤΕΛΟ-ΒΕΛΓΙΟ», ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΛΑΝΔΟΦΩΝΩΝ-ΦΛΑΜΑΝΔΩΝ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΑΦ’ ΕΝΟΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ 2Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ, ΑΦ’ ΕΤΕΡΟΥ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥΣ-ΒΑΛΩΝΟΥΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ –ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΩΣ ΕΔΡΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.- ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ...
Χαώδης η διάσταση λαού και πολιτικής ηγεσίας στην Κύπρο. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων δεν πιστεύει ότι η διαδικασία των συνομιλιών θα οδηγήσει σε λύση ενώ την ίδια στιγμή μειώνεται σημαντικά το ποσοστό των Ελληνοκυπρίων που πιστεύουν ότι είναι εύκολη η συμβίωση με τους ΤουρκοκυπρίουςΑυτά τα σημαντικά ευρήματα έφερε σε φως το φετινό Κυπροβαρόμετρο 2009, που ετοιμάστηκε από τη Μαρφίν Λαϊκή. Σύμφωνα με την έρευνα, το 70% των ερωτηθέντων απάντησαν αρνητικά στο ερώτημα αν η παρούσα διαδικασία των συνομιλιών θα αποδώσει. Το 23% δηλώνει αισιοδοξία για έκβαση των συνομιλιών, ενώ ποσοστό 7% δεν εκφράζει άποψη. Την ίδια στιγμή, σημειώθηκε και φέτος σοβαρή μείωση του ποσοστού απαντήσεων που θεωρούν εύκολη ή πολύ εύκολη την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ένας στους τρεις ερωτηθέντες (30%) συμμερίζεται την άποψη αυτή, αντίθετα με το 41% πέρσι και το 55% το 2007. Το ποσοστό των ατόμων που πιστεύουν ότι η συμβίωση με τους Τουρκοκυπρίους θα είναι δύσκολη, φτάνει το 65%, ποσοστό που πρώτη φορά εμφανίζεται στο Κυπροβαρόμετρο από το 2002.
Κυρίαρχος φόβος αναφορικά με ένα μη ειρηνικό μέλλον με τους Τουρκοκυπρίους εμφανίζεται η διαμάχη του παρελθόντος, με ποσοστό 18%, σημαντικό πιο χαμηλό από το περσινό Κυπροβαρόμετρο. Ακολουθούν η διαφορετικότητα στην κουλτούρα, στη νοοτροπία και στη θρησκεία των δύο κοινοτήτων, με ποσοστό 11%, 9% και 8% αντίστοιχα, η έλλειψη εμπιστοσύνης και η προκατάληψη (7% αντίστοιχα) καθώς επίσης και ο φόβος για επιρροή της Τουρκίας (6%). Κατά δευτερεύουσα σημασία αναφέρονται οι έποικοι, η ασφάλεια και ακολούθως η προκατάληψη, ο φανατισμός και ο ρατσισμός.
Αξιοσημείωτο είναι και το δείγμα σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Η τεράστια πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται εναντίον της ένταξης, υποστηρίζοντας την ειδική σχέση. Επίσης μια τεράστια πλειοψηφία (82%) υποστηρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να ασκήσει βέτο στην περίπτωση κατά την οποία δεν ικανοποιηθούν κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες όμως δεν διασαφηνίζονται.
Ανυπόληπτα τα κόμματα
Το εθνικό θέμα ιεραρχείται ως το κύριο που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ενώ το 87% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα θεσμών. Τη μεγαλύτερη κρίση την αντιμετωπίζει η οικογένεια, ακολουθούμενη από την πολιτική ηγεσία, την κρατική μηχανή και την Αστυνομία. Τα τελευταία χρόνια μειώνεται κάθετα ο βαθμός που η Εκκλησία αντιμετωπίζει κρίση. Σε ερώτηση για το βαθμό εμπιστοσύνης στους θεσμούς, πρώτη αναδεικνύεται η Κυπριακή Δημοκρατία (57%) και ακολουθούν η Εκκλησία (47%), ο στρατός και η Ε.Ε. (45%). Λιγότερη εμπιστοσύνη φαίνεται να έχουν οι Κύπριοι στο θεσμό της Αστυνομίας (38%), της Βουλής (36%), ενώ η εμπιστοσύνη προς το πολιτικά κόμματα περιορίζεται μόλις στο 12%.
Ο Χριστόφιας όμως επιμένει...
Από όσα καταγράφονται στο φετινό Κυπροβαρόμετρο, και κυρίως σε ό,τι αφορά την απουσία εμπιστοσύνης στις συνομιλίες και την απόρριψη της συμβίωσης με τους Τουρκοκυπρίους, είναι έκδηλο ότι η πολιτική Χριστόφια για λύση μέσω των συνομιλιών καθώς και η πολιτική επαναπροσέγγισης του ΑΚΕΛ και άλλων δυνάμεων, καθώς και οι επιλογές γενικά της πλειοψηφίας της πολιτικής ηγεσίας βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με το λαϊκό αίσθημα.
Χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σε ομιλία του στην Αθήνα, επέμεινε ότι οι συνομιλίες απέδωσαν αποτελέσματα, υπήρξε πρόοδος σε ορισμένες πτυχές του Κυπριακού, αλλά παραδέκτηκε ότι πρόσβλεπε σε μεγαλύτερη πρόοδο.
Σε ομιλία του με θέμα «Το κυπριακό πρόβλημα: Πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» κατά τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του «Εκόνομιστ», ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι προέκυψαν συγκλίσεις στο κεφάλαιο διακυβέρνησης και διαμοιρασμού της εξουσίας, καθώς και στα κεφάλαια της οικονομίας και των ευρωπαϊκών θεμάτων. Παραδέχθηκε ότι σε όλες τις υπόλοιπες πτυχές (εδαφικό, ασφάλεια, περιουσιακό, έποικοι), αλλά ακόμα και σε αυτές που επιτεύχθηκαν συγκλίσεις, διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις και διαφωνίες, οι οποίες απαιτούν πολλή δουλειά για να γεφυρωθούν.
Ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για ποδηγέτηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Τουρκία, ενώ εξέφρασε ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει η «εκλογή» Έρογλου. «Τα πρώτα δείγματα από τις προσεγγίσεις του κ. Έρογλου επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τις ανησυχίες μας». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν βιαζόμαστε να καταλήξουμε σε τελικά συμπεράσματα και αναμένουμε ψύχραιμα να διαπιστώσουμε στο διαπραγματευτικό τραπέζι ποιες πραγματικά θέσεις θα καταθέσει ο κ. Έρογλου».
Κάλεσε το διεθνή παράγοντα, τα Ηνωμένα Εθνη και την Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κινητοποιηθούν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και του κ. Έρογλου, ζητώντας ξεκαθάρισμα των θέσεών τους. Δήλωσε ότι αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι να επαναβεβαιωθεί η συμφωνημένη βάση πάνω στην οποία διεξάγονται οι συνομιλίες και προχώρησε στη διαπίστωση ότι «η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν μπορεί από μόνη της να χειριστεί το Κυπριακό και προ πάντων να πάρει αποφάσεις για τη λύση, χωρίς τη συναίνεση και τις ανάλογες αποφάσεις της Τουρκίας». Αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας και την κάλεσε να μεταβάλει στάση, εγκαταλείποντας τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και αποδεικνύοντας στην πράξη ότι θέλει λύση.
ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
-
Οι πρώτες (ιατροδικαστικές) εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο 31χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη έμφραγμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου