24/12/12

Η Νεα Αρχιτεκτονική της διεθνούς διπλωματίας

Η Ρωσία υποστηρίζει την αναβάθμιση των ΒRΙC

 Η Ρωσία που θεωρεί ότι η δομή της δυνάμεως του ΣΑ του ΟΗΕ έχει μείνει πολύ πίσω από τις πραγματικότητες του σύγχρονου κόσμου, τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την ένταξη ως μονίμων μελών, με δικαίωμα ΒΕΤΟ, της Ινδίας και της Βραζιλίας, των δύο από τους ΒRΙC που είναι εκτός, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Η νέα σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να «αντανακλά» τον πλουραλισμό της διεθνούς κοινότητας», τόνισε.
Τα πέντε μόνιμα μέλη του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχουν δικαίωμα ΒΕΤΟ είναι η Βρετανία, η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία.
Κατά τα τελευταία χρόνια, συζητείται το θέμα της πρόσθεσης στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Βραζιλίας, της Γερμανίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας. Αλλά εναντίον της Ιαπωνίας τάσσεται κατηγορηματικά η Κίνα η οποία προτείνει στη θέση της να περιληφθεί στη σύνθεση του ΣΑ του ΟΗΕ η Νότια Αφρική.
Με μια κίνηση που φανερώνει και την υψηλή ρευστότητα στα Κέντρα εξουσίας στη Μόσχα, (Πούτιν-Μεντβέντεφ), οι άνδρες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, όχι μόνο δεν απαγκιστρώθηκαν από τη Συρία, αλλά έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το χημικό οπλοστάσιο του Ασσαντ, κλείνοντας τον δρόμο στα σενάρια του ΝΑΤΟ, για επέμβαση προς αποτροπή χρήσης των «χημικών», καθώς ειδικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας και των ΗΠΑ εκπαιδεύονταν στην Ιορδανία για πιθανή επέμβαση .
Ο Λαβρώφ δήλωσε ότι «η Ρωσία οποία έχει στρατιωτικούς συμβούλους που έχουν αναλάβει την εκπαίδευση του στρατού της Συρίας, έχει διασφαλίσει το συριακό χημικό οπλοστάσιο». Οι Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι των οποίων η παρουσία δεν είχε ομολογηθεί από τη Μόσχα, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής φρόντισαν ενόψει άφιξης των Patriot στην Τουρκία να γίνουν ορατοί στις εγκαταστάσεις της αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας, όπου υπηρετούν σε θέσεις κλειδιά και διευθύνουν τα αντιαεροπορικά συστήματα της χώρας , όπως γράφει η Guardian .
Παράλληλα στην Γενεύη έγινε η πρώτη μετά από 4 χρόνια επαφή Ρωσίας –Γεωργίας. Και η Μόσχα ξεκαθάρισε στην Τυφλίδα και τον Ομπάμα ότι «διάλογος μπορεί να υπάρξει, εφόσον μείνουν απέξω τα θέματα της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας», των οποίων την ανεξαρτησία έχει αναγνωρίσει , από τον Αύγουστο του 2008.
Στη Γενεύη συζητήθηκαν τα διμερή ζητήματα. Η Ρωσία ζητάει από τη Γεωργία να παγώσει την πορεία ένταξής της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ε
πίσης Ανοιχτά ζητήματα που συζητούνται ως ΜΟΕ, είναι η αναμετάδοση των εκπομπών των ρωσικών τηλεοπτικών καναλιών στην Γεωργία, η αποκατάσταση της τακτικής αεροπορικής σύνδεσης με τη Ρωσία. Και η απελευθέρωση των ρώσων πολιτών που κατηγορούνται για κατασκοπεία. Η Μόσχα προσφέρει την απλοποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους υπηκόους της Γεωργίας που έχει επιβάλει, και αποκατάσταση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.
Η Μόσχα προτείνει την εφαρμογή του αμερικανικού μοντέλου του διαλόγου Σερβίας –Πρίστινας για το Κόσσοβο. Δηλαδή μια συμφωνία καλής Γειτονίας , ώστε η αντιπαράθεση σχετικά με το καθεστώς των διαφιλονικούμενων εδαφών να μην επηρεάζει τις σχέσεις ανάμεσα στους δυο λαούς.Ταυτόχρονα η Τυφλίδα θα πρέπει να αρχίσει διάλογο με τη Ν.Οσσετία και το Σουχούμι (πρωτεύουσα Αμπχαζίας), με σκοπό να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των διμερών σχέσεων, ώστε η διαμάχη να καταστεί διαχειρίσιμη.
Σε αυτό το στάδιο έχει μπει το Κοσσυφοπέδιο, και η νέα πρόταση της κυβέρνησης Νλικολιτς- Ντάτσις, αφορά περισσότερο τη σερβική κοινή γνώμη και λιγότερο τη διεθνή κοινότητα. «Στόχος της πολιτικής Πλατφόρμας Νίκολιτς για το Κοσσυφοπέδιο, αποτελεί η ύπαρξη καλύτερης ζωής για τους Σέρβους που ζουν εκεί», δήλωσε η Σέρβα υπουργός Ενέργειας και μέλος του Προεδρείου του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, κυρία Ζόρανα Μιχαήλοβιτς., η οποία τόνισε ότι στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές Ενέργειας, τις οποίες η Σερβία μπορεί να προστατέψει με διαπραγματεύσεις...
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Ιβιτσα ντάτσις δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει να στείλει επειγόντως αντιπροσωπείες στις χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα το ψευδοκράτος του Κοσσόβου, και ιδίως στα μεγάλα ισλαμικά κράτη, για να αποτρέψει νέο κύμα αναγνωρίσεων, και πρόσθεσε ότι τα ζητήματα του Κοσσυφοπεδίου και της ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αλληλοσυνδεδεμένα και ότι το ένα δεν πάει χωρίς το άλλο. «Ακριβώς για αυτό εμείς πρέπει να προσδιορίσουμε μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πολιτική», είπε.
Επομένως η πρόταση για αυτονομία τύπου Καταλονίας στο Κόσσοβο και τα σερβικά εδάφη στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, δεν ακυρώνει τις συνομιλίες με την ΕΕ, αλλά εντάσσεται στο ενταξιακό πακέτο μιας ρεαλιστικής και εφαρμόσιμης πολιτικής.
Στη «Λευκή Βίβλο» της σερβικής εθνικής πολιτικής αναφέρεται ότι το Βελιγράδι θα ζητήσει την αυτονομία όλων των σερβικών κοινοτήτων , στο μοντέλο της Καταλονίας, μέσα από τον πολιτικό διάλογο με την Πρίστινα, και να δοθεί καθεστώς ανάλογο μ' αυτό του Βατικανού στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η πλατφόρμα εμμένει στη συγκρότηση μίας Αυτόνομης Κοινότητας Σερβικών Δήμων στο Κόσσοβο που θα προβλέπει την εδαφική αυτονομία τεσσάρων δήμων στο βόρειο Κόσοβο και άλλων δήμων, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία (π.χ. Γκρατσάνιτσα, Στρπτσε, Γκόρα κ.ο.κ.). Αυτοί οι δήμοι θα αποτελούν μία ξεχωριστή περιοχή στο πλαίσιο του Κόσσοβου. Εφόσον παραχωρηθεί η εδαφική αυτονομία στην Κοινότητα των Σερβικών Δήμων του Κοσσόβου θα παραχωρηθεί η ίδια «εδαφική αυτονομία» στους Αλβανούς του Πρέσεβο και της κοιλάδας του Μπουγιάνοβατς.
Παλιά γιουγκοσλαβικά κομμουνιστικά κόλπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: