19/12/12

Δημοσκοπήσεις και εξελίξεις

Αυξάνεται σιγά-σιγά η δυσαρέσκεια

του Σπύρου Χατζάρα

 Ότι και να λένε οι ρουφιανογράφοι και οι παπαγάλοι των Οκτώ, η γνώμη των προβάτων σιγά-σιγά γίνεται αρνητική. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, το 50 % των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για το τρίο μπελκάντο, ενώ τον Οκτώβριο του 2012 οι καθαρά αρνητικές γνώμες ήσαν 38,7%. To 12%, (1.000.000 πολίτες χοντρικά) άλλαξε θέση μέσα σε δύο μήνες. Αυτός είναι ο μηχανισμός που θα προκαλέσει τις εξελίξεις. Κοντά σε αυτό το 50% , είναι το 53,2% , που θεωρεί ότι
η κερδοσκοπία των επιχειρήσεων και τα  Καρτέλ ευθύνονται για τις τιμές που δεν πέφτουν, και το 53,4% που καταλαβαίνει το πρόβλημα που δημιουργούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης.

Θετικά «βλέπει»  ακόμα την κυβέρνηση μόνο το 32,8%, από το 49% που την ψήφισε τον Ιούνιο. (Το 32,8%, αντιστοιχεί με το 31,6% που δίνει τώρα ψήφο «εμπιστοσύνης» σε ΝΔ (21,5%), ΠΑΣΟΚ (5,6%), και ΔΗΜΑΡ (4,5%) και το 30,5% που πιστεύει ότι θα μπορέσει να το πληρώσει έγκαιρα τη ΔΕΗ.

Αυτός είναι ο δεύτερος πόλος των εξελίξεων. Το τρίο μπελκάντο, βρίσκεται ακόμα κοντά στο 30%, αλλά ο σκληρός του πυρήνας είναι το 11,5% που δηλώνει ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν θα αλλάξει τις «Χριστουγεννιάτικες» συνήθειές του, και το 20,6% των προβάτων, (συνασπισμός λαμόγια+ ηλίθιοι), που βλέπει με αισιοδοξία την επόμενη χρονιά.

Έτσι, το 2013 τα πράγματα θα χειροτερέψουν, σύμφωνα με το 66,5%. Το 33% περιμένει και ελπίζει.

Η δημοσκοπήσεις όπως και αυτή της Marc, βρίσκουν ένα υψηλό ποσοστό απόρριψης και άρνησης, που δεν το προσμετρούν στην αδιευκρίνιστη ψήφο. Πραγματικά υπάρχει ένα αδιευκρίνιστο 25%, που υποφέρει μεν αλλά είτε παρακολουθεί από απόσταση είτε απέχει από τις πολιτικές αποφάσεις. Με αυτό το δεδομένο, και επειδή τα ποσοστά δεν σημαίνουν τίποτα, ο ΣΥΡΙΖΑ+USA, που προηγείται, είναι κοντά στις 1.700.000 ψήφους, πράγμα που δείχνει σταθερότητα μεν αλλά και μηδενική πρόοδο δε  από τις 1.655.000 ψήφους του Ιουνίου. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ειναι  κοντά στις 1.570.000 ψήφους, που είναι μεν πολύ  κάτω από τις 1.825.000 ψήφους του Ιουνίου, αλλά είναι και πολύ πιο πάνω από τις 1.192.000 του Μαΐου. Επομένως η φθορά δεν είναι ραγδαία.

Η Χρυσή Αυγή που ακολουθεί είναι κοντά στις 765.000 ψήφους , καταγράφοντας ραγδαία άνοδο από τις 462.000 του Ιουνίου. Γύρω στις 400.000 είναι ακόμα ο Καμμένος, που πέφτει, ενώ το Πασοκ της Λάρας και του Βαγγέλη χαροπαλεύει γύρω από τις 400.000 , σε σχέση με τις 756.000 του Ιουνίου, ενώ ο «δημοφιλής» Φώτης Κουρέλης διατηρεί τις δυνάμεις του με 320,000 ψήφους σε σχέση με τις 385.000 του Ιουνίου. Γύρω στις 320.000 έχει και η Αλέκα. Για να κάνουμε τα πράγματα απλά.

Η ανατροπή της κυβέρνησης θα είναι πιθανή όταν οι δημοσκοπήσεις βρίσκουν το άθροισμα του τρίο μπελκάντο κάτω από τα δύο εκατομμύρια. Μας χωρίζει δηλαδή από τις εξελίξεις η γνώμη 350.000 πολιτών. Στο δίμηνο Οκτώβριος –Νοέμβριος , περιμένοντας τη δόση, άλλαξαν γνώμη 1.000.000. Τώρα που ήρθε η δόση, το φορολογικό, οι απολύσεις και οι αυξήσεις στο ρεύμα, ο Φεβρουάριος, παρά τον Ανασχηματισμό, θα είναι το ορόσημο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εκ του οινομαγειριου διαφανειας σλαιντς και δονητων, δικαιοσυνης λυκαυγες εσυ καμπανιζε ανακοινουται

Απεδρασε ψες ολο το συνταγματικον τοξον ομου μετα του συνταγματικου χωροχρονου μινκοφσκι και της συνταγματικης μαυρης οπης vangeloil sex69partal απο τα κρατητηρια και τα πατητηρια τσιπουρου

πληροφοριαι αναφερουσιν οτι κρυβεται εις τον αποδρασαντα προ μηνος εκ νοσοκομειου εγκεφαλον τινος πολιτικου.

επισης απεδρασον εν τη αναμπουμπουλα

3 (ολογραφως τρεις) μεταναστριαι εκ του σαλονιου κατσαριδαι, εκ του υπνοδωματιου του κ. υπουργου δικαιοσυνης κλεπτουσαι και το βαζον μελιου εκ της κουζινος αυτου που τοσο εχουσιν αναγκη εκτος απο διαβατηριον.

69 αλλοδαποι παπανδρελληνες ραγκουσομαχοι συνιστουσιν αποδρασεις θανος λειβαδιτης επε και υπουργειον δικαιουσυνης με χανεις και με βραχιολακι (ντρουμ μου ντρουμ τα βραχιολια του αλβανου βροντουν) με σβηνεις

εν βαζον καθαρη αλευροσκονη απο τα τοπικα τειποτεια του υπουργειου μαζι με δυο πουτσοχερηδες στοιχηματισμου εις το παμε στοιχημα εις τας σημερινας αποδρασεις

ολαι (μονογραφως +00) αι τριχαι εκ της κεφαλης του υπουργου προστασιας του αλλοδαπου κοπριτη,προπο λοττο παμε για πηδημα στον ελληνα βαζεις στοιχημα, φρουτακια κλπ.


διενεργουνται ανακρισεις εκ της εθνικης υπηρεσιας τσιπουρου για να βρεθει ποιος μαλακας αφησεν εν αλβανον κλειδωμενον στα κρατητηρια μετα του πεολα ανα χειρας και διεφυγε ουτος την αποδρασιν και πλεον απαιτει ο τοιουτος φαγητον εις το κελι.

νεωτερη ενημερωσις αναφορικως με τας αυριανας αποδοσεις εις το παμε στοιχημα εις τας αποδρασεις θα ακολουθησωσιν προσεχως.

Ο Σι Τζινπίνγκ πρότεινε στον φαλακροκαγκελάριο να πάψεινα κάνει τον καμπόσο

  Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα είναι υπέρ της σύγκλησης διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, στην ...