14/12/14

14 Δεκεμβρίου. Ο σεισμός της Κωνσταντινούπολης η ΕΡΤ3 και το Ντέιτον

Υπολείπονται 15 ημέρες μέχρι την Τρίτη ψηφοφορία για πρόεδρο Δημοπρασίας

557 μ.Χ. Επί Ιουστινιανού. Καταστρέφεται Κωνσταντινούπολη από ισχυρό Σεισμό.
Οι μετασεισμοί διήρκεσαν 10 ημέρες. Έγινε μεγάλη καταστροφή και υπήρξαν πολλά θύματα. Ο Θεοφάνης αναφέρει ότι έπαθαν μεγάλες ζημιές τα δύο τείχη της Κωνσταντινουπόλεως, κατέπεσαν πολλές Εκκλησίες, θυσιαστήρια των Εκκλησιών και Κιβώρια, και ότι ισοπεδώθηκαν ολόκληρες περιοχές. Ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός δεν φόρεσε το στέμμα επί σαράντα ημέρες και προσήλθεν εν τη Εκκλησία για τα Χριστούγεννα χωρίς το στέμμα ενώ ο Κεδρηνός αναφέρει ότι χωρίς στέμμα προσήλθε και κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων. Σε αυτό το σεισμό κατέπεσε ο θόλος του Ισιδώρου, και συνέτριψε την αψίδα παρά τον ιερό άμβωνα, το κιβώριο και την Αγία Τράπεζα, και ο ανιψιός του Ισιδώρου, ο Ισίδωρος ο νεότερος, ανέλαβε και έκτισε το νέο θόλο που υφίσταται μέχρι σήμερα. Είχε προηγηθεί ο σεισμός της 7ης Οκτωβρίου του έτους 524 μ.Χ επί Ιουστινιανού επίσης.

1287. Την επομένη της Αγίας Λουκίας η θάλασσα πλημυρίζει την Ολλανδία. Χάνονται 80.000 άνθρωποι.
1542. Η Μαρία Στιούαρτ ανεβαίνει στο θρόνο της Σκωτίας.
1782. Οι Αδελφοί Μονγκολφιέ κάνουν την πρώτη επιτυχημένη πτήση με αερόστατο
1812. Το τέλος της γαλλικής εισβολής στη Ρωσία. Τα τελευταία υπολείμματα της Grande Armée αποσύρονται από το ρωσικό έδαφος.
1814. Στον πόλεμο των Ρότσιλντ για τον έλεγχο του δολαρίου το Royal Navy παίρνει τον έλεγχο Lake Borgne, στον Κόλπο του Μεξικού στην Λουιζιάνα.

1877.Η Σερβία τίθεται στο πλευρό της Ρωσίας στον τελευταίο ρωσοτουρκικό πόλεμο (Απρίλιος 1877 - Ιανουάριος 1878) του οποίου η ένοπλη φάση θα λήξει 47 ημέρες μεστά με την Ανακοχή της Αδριανούπολης (30 Ιανουαρίου 1878), και την υπογραφή στις 3 Μαρτίου 1878 της συνθήκης του Άγιου Στέφανου που οδήγησε στο Συνέδριο του Βερολίνου, στην ανεξαρτησία της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, στην δημιουργία του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας , στην κατοχή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης από την Αυστρουγγαρία και την Κατοχή της Κύπρου από τους Άγγλους.
1911. Ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στον Νότιο Πόλο.
1918 . Δολοφονείται ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Sidónio Pais.
1927.Το Ιράκ κερδίζει την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1939. Η ΕΣΣΔ αποβάλλεται από την Κοινωνία των Εθνών, λόγω της εισβολής στην Φιλναδία.
1946. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίζει υπέρ της εγκατάστασης του οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
1947. Γίνεται το πρώτο μάτς στο Santiago Bernabéu
1959. Φτάνει στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.
1962. Ο Mariner 2 είναι το πρώτο διαστημικό όχημα που προσεγγίζει την Αφροδίτη. 1981.Το Ισραήλ προσαρτά τα Υψίπεδα του Γκολάν.
1988.Υλοποιείται η προεκλογική υπόσχεση του Αντρέα. Αρχίζουν οι εκπομπές της EΡT3 από τη Θεσσαλονίκη.

1995.Υπογράφεται στο Παρίσι η Συμφωνία του Ντέιτον για τον τερματισμό του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία.
2003 Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ανακοινώνει τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσείν.
Αργίες και εορτές

Των Μαρτύρων Απολλωνίου του κληρικού, Αρριανού του ηγεμόνος και των συν αυτοίς μαρτύρων (†286-287).Θύρσου, Καλλινίκου, Λευκίου, Φιλήμονος του αυλητού και Υπατίου , Η Καθολική Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Ιωάννη του Σταυρού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα πειραγμένα τεστ των Ειδικών Επιστημόνων της Αγυρτίας και τα ερωτήματα στα πόσα CT είναι ρυθμισμένα τα εργαστήρια των τηλε-λοιμωξιολόγων του Εφιαλτάκη;

  Το Αμερικανικό Κέντρο  για τον έλεγχο της Πανδημίας το « CDC » με οδηγία προς τα εργαστήρια Αναφοράς  έδωσε εντολή η ευαισθησία των τεστ P...