6/12/18

6 Δεκεμβρίου 1944. Άρχισε η εποποιία του Συντάγματος Χωροφυλακής στους «Μακρυγιάννη»

Τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ εξαπέλυσαν επίθεση στο σύνταγμα χωροφυλακής Μακρυγιάννη.
Ο ΕΛΑΣ, μετά από διήμερη πολιορκία κατέλαβε και πυρπόλησε, το επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου και Δεριγνύ κτίριο, στο οποίο στεγαζόταν η Ειδική Ασφάλεια Αθηνών.
Η φρουρά του Συντάγματος αποτελείτο από 88 αξιωματικούς της Χωροφυλακής και 429 χωροφύλακες. Σε αυτούς προστέθηκαν ορισμένοι εθελοντές όπως Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, που ανέλαβε τη διοίκηση των επιχειρήσεων.
Οι εθελοντές του Στρατού ήσαν λιγότεροι από 20.Υπήρψαν ακόμα μερικοί χίτες που κατέφυγαν εκεί μετά τη μάχη του Θησείου αλλά και μερικοί καταδιωκόμενοι από το ΚΚΕ πολίτες όπως ο πατέρας μου.
Διοικητής του Συντάγματος ήταν ο συνταγματάρχης χωροφυλακής Γεώργιος Σαμουήλ και υποδιοικητής ο Αντισυνταγματάρχης Ευάγγελος Σοφράς.
Ο Σαμουήλ πριν αρχίσει η μάχη μίλησε στους υπερασπιστές του Συντάγματος και είπε: «Πάρετέ το απόφαση. Είμεθα όλοι μελλοθάνατοι. Βάλετέ το καλά εις τον νουν σας, ότι μόνον η νίκη θα σώσει και την Ελλάδα και ημάς τους ίδιους. Ας αποθάνωμεν τουλάχιστον όχι από τας μαχαίρας των αναρχικών, αλλ’ επί του πεδίου της μάχης διά την τιμήν και την ελευθερία της Πατρίδος μας!».

Η επίθεση του ΚΚΕ ξεκίνησε στις 05:45 της 6ης Δεκεμβρίου, με σφοδρό βομβαρδισμό από τα ορειβατικά πυροβόλα των κομμουνιστών που ήταν ταγμένα στους λόφους Αρδήττου και Φιλοπάππου και πυκνά πυρά πεζικού από πολλές κατευθύνσεις.
Την πρώτη ημέρα οι Ελασίτες κατέλαβαν 4 από τα 7 περιμετρικά φυλάκια.
Όσοι υπερασπιστές τους δεν σκοτώθηκαν ή δεν συμπτύχθηκαν προς το στρατόπεδο, συνελήφθησαν, διαπομπεύθηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν. Οι απώλειες των αμυνομένων κατά την πρώτη ημέρα ήταν σημαντικές. 14 νεκροί, 33 τραυματίες και 41 αγνοούμενο.
6 Δεκεμβρίου του 1940 
 40η Ημέρα του Πολέμου

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Δεκεμβρίου οι Ιταλοί εγκατέλειψαν ανενόχλητοι το Αργυρόκαστρο.
Το 6ο Σύνταγμα Πεζικού της Κορίνθου ,της 3ης Μεραρχίας, που έφτασε στα υψώματα της Χασιόβας , 8 χλμ νοτιοανατολικώς Αργυροκάστρου, δεν συνέχισε την προέλαση του διότι ο «αρχιστράτηγος» έπαιζε με τις Μονάδας .

Το 6ο Σύνταγμα Πεζικού αντικαταστάθηκε στο Χωριό Καράτζι από το 8ο ΣΠ της 4ης Μεραρχίας. Πιο αριστερά, το 3ο Τάγμα του 12ου ΣΠ, (Πατρών) μπήκε στους Αγίους Σαράντα, το «Porto Enta», όπως το είχαν ονομάσει οι Ιταλοί προς τιμή της Έντας, της κόρης του Μουσολίνι.
Τα 1ο και το 2ο τάγμα του 12ου Συντάγματος υπό τους ταγματάρχες Γ. Παπαδόπουλο και Α. Χατζησταματίου , που είχαν καταλάβει το ύψωμα 1160 με βαρείες απώλειες (120 νεκρούς) ανέμεναν εντολές και επέτρεψαν την ανασύνταξη των Ιταλών επί του υψώματος 613 νότια της Χειμάρρας.

Στο μέτωπο του Πόγραδετς η 17η Μεραρχία επανέλαβε την επίθεση της.
Το 31ο Σύνταγμα Πεζικού, αφού επιτέθηκε στις 10.30 κατέλαβε μετά από δίωρο αγώνα το ανώνυμο ύψωμα, τρία χιλιόμετρα βόρεια από το ύψ. 1532, όπου οι Ιταλοί προέβαλλαν σθεναρή αντίσταση. Ταυτόχρονα, το δεξιότερα επιτιθέμενο Ι/29 Τάγμα, αρχικά κατέλαβε το "ανώνυμο" ύψωμα, στη συνέχεια περίπου στις 15.30 κατέλαβε το ύψωμα 1211.Παράλληλα, το ΙΙ/29 Τάγμα επιτέθηκε στις 0900 στις 6 Δεκεμβρίου κατά του αμέσως μετά το ύψ. 1211 βορειοανατολικού υψώματος, το οποίο κατόρθωσε να καταλάβει περίπου στις 11.00 της ίδιας ημέρας.
Οι απώλειες της XVII Μεραρχίας κατά την ημέρα εκείνη ανήλθαν σε 2 αξιωματικούς και 25 οπλίτες νεκρούς, σε 8 αξιωματικούς και 160 οπλίτες τραυματίες, και 16 αγνοούμενους.

Όλα τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου θα τα διαβάσετε εδώ...
https://ta-mavra-nea.blogspot.com/2018/12/6.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: