Γνωρίζουμε ότι ο Μουσολίνι αποφάσισε εσπευσμένα την επίθεση στην Ελλάδα επειδή πληροφορήθηκε από τον πράκτορα της SoE Τσιάνο το «απόρρητο» σχέδιο Παπάγου για εγκατάλειψη της Ηπείρου στους Ιταλούς.
Στις 30 Νοεμβρίου 1940, μετά την κατάληψη της Κορυτσάς και του Πόγραδετς, ο Μουσολίνι συγκάλεσε Υπουργικό Συμβούλιο , εξήγησε στους απληροφόρητους, ακόμη και τότε υπουργούς του, την κατάσταση στο ελληνικό μέτωπο, και ανέλαβε την ευθύνη για την καταστροφή.
Στις 3 Δεκεμβρίου, ο στρατηγός Σοντού υπέβαλε στον Ντούτσε έκθεση που ανέλυε τη δύσκολη κατάσταση του 26ου Σώματος Στρατού, υπογράμμιζε την αδυναμία αντιστροφής της κατάστασης και παρακαλούσε για «πολιτική λύση».
Ο πράκτορας των Άγγλων Τσιάνο που έκανε ότι μπορούσε για να προκληθεί ο πόλεμος με την Ελλάδα στο ημερολόγιο του, έγραψε:
«Ο Μουσολίνι με κάλεσε στο Παλάτσο Βενέτσια . Τον βρήκα κουρασμένο όσο ποτέ άλλοτε. «Κάθε άνθρωπος διαπράττει ένα μοιραίο σφάλμα στη ζωή του. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, μου είπε. Πρέπει να ζητήσουμε μέσω Χίτλερ εκεχειρία». Αδύνατον, του απάντησα. Οι Έλληνες θα θέσουν ως πρώτο όρο την προσωπική εγγύηση του Φύρερ ότι δεν θα ενεργήσουμε ποτέ πλέον εναντίον τους. Προτιμώ να τινάξω τα μυαλά μου παρά να τηλεφωνήσω στον Ρίμπεντροπ . … Εκείνο το οποίο έχει σήμερα σημασία είναι να αντέξουμε και να διατηρηθούμε στην Αλβανία. Ο χρόνος θα φέρει τη νίκη. Αν όμως ενδώσουμε, αυτό θα είναι το τέλος».
Προτιμώ να τινάξω τα μυαλά μου παρά να τηλεφωνήσω στον Ρίμπεντροπ . …, είπε ο πράκτορας.
Επομένως, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι και από την ιταλική πλευρά, η ανακωχή με γερμανική μεσολάβηση, ήταν απόλυτα εφικτή, μετά την κατάληψη της Πρεμετής και του Πόγραδετς. Από τις 6 Δεκεμβρίου και μετά, αλλά η Αγγλία δεν το ηθελε.
Σπυρίδων Χατζάρας
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα ρωσικά στρατεύματα απελευθέρωσαν σήμερα την Τιμοφέεβκα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.. Οι Ρώσοι μαχητές ύψωσαν την τρίχρωμη και στο κέντρο του χωριού Βελίκαγια Νοβοσέλκα στο οποίο οι μάχες με τους περικυκλωμένους χαχόλους συνεχίζονται
Ο ρωσικός στρατός προχωρώντας βορειοδυτικά από το απελευθερωμένο Κουράχοβο οχυρώθηκε στο κέντρο του χωριού Νοβοαντρέεβκα (Novoandreevka...
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
5 σχόλια:
Τότε αρχίσανε οί "γιατροί" να ακροτηριάζουν τούς στρατιώτες,
κόβανε πόδια αράδα....γιά νά μήν πάθουν συψαιμία από τά κρυοπαγήματα.....
Τό σχέδιο ήταν τό ίδιο μέ τής ομάδας Σαμαρά,κόβανε μισθούς ,συντάξεις κλπ
γιά να μήν πάθουμε συψαιμία από την έξοδο απ΄το ευρώ.Ετσι μεθοδεύτηκε η
κατοχή τού Σύριζα .....
Η Αγγλία το ήθελε Σπύρο.
Η Αμερική δεν το ήθελε, δηλαδή οι Εβραίοι της Αμερικής.
Η άποψη που διατυπώνεις, είναι η καθεστωτική του συρμού.
Μα δεν καταλαβαίνεις ότι η Αγγλία ήθελε απεγνωσμένα να δημιουργηθούν νέα μέτωπα στο Νότο, για να μην της επιτεθεί η Γερμανία με όλες της τις δυνάμεις;
Νεαρὲ 12:23 μ.μ λόγω τοῦ νεαροῦ τῆς ἡλικίας σου, ὁ Σπῦρος ξέρει τί γράφει. Διάβασε λοιπὸν νὰ μαθαίνῃς.
Ἡ Ἀγγλία εἶναι ἡ μάνα, οἱ ΗΠΑ εἶναι τὸ ἀποπαίδι.
Ἡ 'Αγγλία ἔχει βασιλεία 500 χρόνια καὶ βᾶλε, οἱ ΗΠΑ ἔχουν ἕναν πρόεδρο γιὰ κάθε τέσσερα χρόνια.
Ἡ Ἀγγλία εἶνια ἡ αὐτοκρατορία, οἱ ΗΠΑ ἁπλὰ εἶναι ἡ δημοκρατία.
Ἡ Ἀγγλία ἔχει τὸ ΣΙΤΥ, οἱ ΗΠΑ ἁπλὰ ἔχουν τὸ χρηματηστήριο.
Ἠ Ἀγγλία εἶναι γιὰ τοὺς μυημένους, οἱ ΗΠΑ εἶναι γιὰ τοὺς τυχοδιῶκτες.
Μὲ ἄλλα λόγια ἡ Ἀγγλία ἀποφασίζει καὶ οἱ ΗΠΑ ἁπλὰ εἶναι ὁ έκτελεστικὸς βραχίονας.
Ἡ ἄποψη ποὺ ὁ Σπῦρος διατυπώνει εἶναι τῆς παλιᾶς κοπῆς καὶ εἶναι γιὰ τοὺς μηυμένους.
Δὲν σὲ προσβάλλω ἀλλὰ ὁρισμένα πράγματα δὲν εἶναι ὅπως φαίνονται.
Αγαπητέ μη νεαρέ 05.05.00
Λόγω της αφέλειας του σχολίου για την ηλικία σου, διάβασε και συ μπας και μάθεις έστω και αργά:
Οι Εγγλέζοι δεν είχαν κανέναν λόγο, να κατέβει ο Χίτλερ στα Βαλκάνια.
Γιατί ήξεραν ότι αν αυτό συνέβαινε, θα ήταν αναγκασμένοι να ενισχύσουν στρατιωτικά την Ελλάδα και πιθανώς την Γιουγκοσλαβία.
Μεταφέροντας υπερπολύτιμες δυνάμεις από τις μόνες διαθέσιμες που υπήρχαν, αυτές του μετώπου της Βόρειας Αφρικής.
Όπως και έγινε τελικά.
Στη Λιβύη σις αρχές Οκτωβρίου 1940, ένα μικρό εκστρατευτικό σώμα καμμιά 30ρια χιλιάδων Άγγλων, είχε πάρει αμπάριζα 10 Ιταλικές μεραρχίες, δηλαδή γύρω στους 250 χιλιάδες άντρες.
Το Φλεβάρη του '41 σε μια δραματική συνεδρίαση της Βρεττανικής Επιτροπής Άμυνας, υποκύπτοντας στους αμερικάνικους εκβιασμούς και παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις του Ήντεν, ο Τσώρτσιλ αποφασίζει να δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην ενίσχυση της Ελλάδος.
Με αποτέλεσμα η αγγλική προέλαση να ανακοπεί και η έτοιμη να εκδηλωθεί επίθεση εναντίον της Τριπόλεως να ακυρωθεί, προκειμένου να συγκροτηθεί στο Δέλτα του Νείλου και να αποσταλεί άμεσα στην Ελλάδα, το αποτελούμενο από τα πλέον εμπειροπόλεμα τμήματα του εκεί μετώπου, εκστρατευτικό σώμα.
Τι ακριβώς είπες ότι θα κέρδιζε η Αγγλία, εμπλέκοντας την Ελλάδα σε πόλεμο;
Δημοσίευση σχολίου