22/9/19

Η ουσία της Πολιτικής. Η Συμφωνία του Πλάζα του 1985 και η απάτη υποτίμηση Σημίτη

Το 1985, ήταν χρονιά εκλογών στο Κράτος Δικαίου, και το Διεθνές ΑΘΕΑΤΟ Συμβούλιο, αποφάσισε να στηριχτεί η ταχεία ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από την Ύφεση , για να ξαναβγεί στα Κεντρικά ο μεταρρυθμιστής Ρήγκαν. 

Η σταδιακή υποτίμηση του δολαρίου σε σχέση μα τα νομίσματα της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, του Καναδά , και της Ελβετίας, είχε αρχίσει από τον Μάρτιο του 1985.

Έτσι για παράδειγμα ενώ τον Μάρτιο του 1985 η ισοτιμία του δολαρίου ήταν στα 3.46140 Δυτικογερμανικά Μάρκα τον Σεπτέμβριο βρισκόταν στα 3.173. Αλλά αυτό δεν έφθανε, Χρειαζόταν κάτι μαζικό, και επειδή τα λεφτά των «Αγορών» δεν έφθαναν, αποφασίστηκε η Κρατική «παρέμβαση» στις «Αγορές» . 

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1985, οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας,
 τη Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας συναντήθηκαν στο Ξενοδοχείο Πλάζα της Νέας Υόρκης και συμφώνησαν να παρέμβουν στις αγορές για να υποτιμηθεί σημαντικά, το δολάριο σε σχέση με το γιεν και το γερμανικό Μάρκο. 

Η είδηση ήταν καταστροφική και προκάλεσε απελπισία στη Ελληνική ψωροελίτ που είχε δολαροκαταθέσεις στην Ελβετία. 
18 ημέρες μετά τη Συμφωνία του Πλάζα, το ΠΑΣΟΚ, προσέφερε σανίδα σωτηρίας στους δολαριοκαταθέτες της ελληνικής κλεπτοκρατικης ψωροελίτ και υποτίμησε τη δραχμή κατά 15% έναντι του δολαρίου, αλλά, για να ωφεληθούν θα έπρεπε να φέρουν τα λεφτά, από την Ελβετία πίσω στην Ελλάδα. 
Η απάτη της υποτίμησης Σημίτη της 10ης Οκτωβρίου 1985 είναι άμεσα συνδεδεμένη Με την «Συμφωνία του Πλάζα». 
Η ισοτιμία ενός δολαρίου με το Γερμανικό Μάρκο έπεσε από τα 3.173 Μάρκα, έπεσε στα 2.17. Υποτιμήθηκε δηλαδή περίπου 32%. 
Το Γιεν υποτιμήθηκε 51%. Αντίθετα με την υποτίμηση Σημίτη το δολάριο έκανε 149,258 δραχμές και λίγους μήνες μετά έκανε 142,086 και στις αρχές του 1987 η ισοτιμία ήταν στις 129,657 δραχμές. 
Είναι προφανές ότι η υποτίμηση Σημίτη διευκόλυνε , εκείνους που «έβγαζαν έξω»,τα χρήματα τους σε δολάρια και τους έδωσε ένα μπόνους 47%, (όφελος 32% από την υποτίμηση του δολαρίου συν 15% από την υποτίμηση της δραχμής, εάν έφερναν στην Ελλάδα τα χρήματα τους για να αγοράσουν υποτιμημένα ακίνητα, να επενδύσουν στον τουρισμό και στην κατανάλωση με τα να ανοίξουν μαγαζιά και αντιπροσωπείες). 
Η είδηση ήταν καλή για όσους χρωστούσαν σε δολάρια , εφόσον γύριζαν τα δάνεια τους σε Γιεν και Μάρκα, αλλά το ελληνικό Κράτος έμεινε πιστό στην Γκόλντμαν Ζαξ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τότε ήρθαν στην Ελλάδα και πολλοί Ελληνοαμερικανοί, προκειμένου να επενδύσουν. Αμφιβάλλω όμως αν έγινε κάποια σοβαρή επένδυση...