21/9/19

21 Σεπτεμβρίου 1944: Η Ελληνική 3η Ορεινή Ταξιαρχία με διοικητή τον Συνταγματάρχη Πεζικού Θρασύβουλο Τσακαλώτο κατέλαβε το Ρίμινι

Με το πρώτο φως της 21ης Σεπτεμβρίου 1944, το 2ο Τάγμα της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας  , εξαπέλυσε θυελλώδη επίθεση κατά των θεσεων των Γερμανών, στο Ρίμινι. Στις 06.45 πμ, έφθασε στο ποταμό ΑΟΥΖΑ στο κέντρο της πόλης και εξουδετέρωσε τις εστίες αντίστασης που είχαν αφήσει οι Γερμανοί για κάλυψης της υποχώρησης τους.
 Από τη θέση αυτή το Τάγμα ανέφερε την κατάσταση στην Ταξιαρχία και ο Διοικητής της Ταξιαρχίας διέταξε αμέσως το 3ο Τάγμα να προωθηθεί στο κέντρο της πόλης, από τη δυτική παρυφή που βρίσκονταν και κατέλαβε το δυτικό τμήμα της. Την 07.45 ώρα  ο Δήμαρχος της πόλεως παρέδωσε την πόλη του ΡΙΜΙΝΙ στο 3ο Τάγμα με επίσημο πρωτόκολλο που συντάχθηκε στα Ελληνικά , Ιταλικά και Αγγλικά και ανεφερε:
 «Εν Σάντα Μαρία σήμερον την 21ην Σεπτεμβρίου 1944 και ώραν 7.30 η κάτωθι επιτροπή αποτελούμενη εκ των Μπορτόνι Γκομπέριο ως Προέδρου, Μπορτόνι Ρομίλο και Ντέλ Πράτο Μπάντζιο ως μελών, απάντων μελών του αντιφασιστικού κόμματος απελευθερώσεως της Πόλεως, παρουσιασθέντες εις τας προπορευομένας δυνάμεις ήτοι εις τον Δ/την 3ου Λόχου 3ου Τάγ/τος Λοχαγόν Αποστολάκην Νικόλαον παραδίδομεν την πόλιν του Ρίμινι άνευ όρων εις τάς Ελληνικάς Δυνάμεις. Επαφίεται εν λευκώ η τήρησις της τάξεως και η προστασία του πληθυσμού. Εφ’ ω συνετάγη το παρόν εις την Ελληνικήν, Ιταλικήν και Αγγλικήν και υπογράφεται ως έπεται». Οι παραδίδοντες Μπορτόνι Γκομπέριο  Μπορτόνι Ρομίλο Λοχαγός Ντέλ Πράτο Μπάντζιο .
Ο παραλαβών Νικόλαος Αποστολάκης

Έτσι από την 09:00 ώρα της 21ης Σεπτεμβρίου 1944 η Ελληνική σημαία κυμάτιζε στο Δημαρχείο και η πόλη του ΡΙΜΙΝΙ βρισκόταν στα χέρια της ΙΙΙης Ελληνικής Ταξιαρχίας. 
Την 18.00 ώρα της ίδιας ημέρας στη πλατεία της πόλης του ΡΙΜΙΝΙ έγινε επίσημη τελετή και αποδόθηκαν τιμές στις πολεμικές σημαίες των 3 ταγμάτων της Ταξιαρχίας καθώς και στις σημαίες της Μεγάλης Βρετανίας και του Καναδά.

Οι απώλειες της 3ης Ορεινής ταξιαρχίας στην επιχείρηση  κατάληψης του Ρίμινι, ήταν 6 αξιωματικοί και 72 οπλίτες νεκροί, 19 αξιωματικοί και 169 οπλίτες τραυματίες. Οι απώλειες αυτές αντιστοιχούσαν στο 10% περίπου της συνολικής δυνάμεως της. Το μέγεθος των απωλειών δείχνει την προσπάθεια που κατέβαλε η Ταξιαρχία.
Η ,(αριστερή), νομενκλατούρα που μισεί τους Ριμινίτες για τη συμβολή τους στην Νίκη της Πατρίδας κατά τα Δεκεμβριανά, δεν θέλει να θυμάται την ελληνική Δόξα, στο Ρίμινι.

4 σχόλια:

chronnos είπε...

Μιχαὴλ Ἀποστολάκης τοῦ Νικολάου
21 Σεπτεμβρίου 2019 ἀπὸ τὸν/τὴν Φιλονόη

Φωτογραφία τοῦ 1945 ὅπου ἐμφανίζει τὸν τότε Λοχαγὸ Ἀποστολάκη Μιχαὴλ τοῦ Νικολάου (1902-1949) ἀπὸ τὰ Νοχιὰ Κισσάμου.

Ὁ ἐν λόγῳ ἀξιωματικός, προερχόμενος ἀπὸ τὶς τάξεις τῶν Μονίμων Ὑπαξιωματικῶν, πολέμησε στὸ μέτωπο τῆς Μικρᾶς Ἀσίας τὸ 1921, ὅπου καὶ προήχθη ἐπ΄ ἀνδραγαθίᾳ καί, ἀργότερα, ὡς διοικητὴς λόχου, ἐπολέμησε στὸ ὀχυρὸ «Ροῦπελ».

Τὸ 1942 διέφυγε στὴν Μέση Ἀνατολὴ ὅπου συνέχισε τὸν ἀγώνα καί, ὡς λοχαγὸς πλέον, ἦταν αὐτὸς ὁ ἀξιωματικὸς ποὺ ὡς ἐπὶ κεφαλῆς Ἑλληνικοῦ τμήματος, τὴν 21η Σεπτεμβρίου τοῦ 1944, κατέλαβε τὴν πόλη τοῦ Ρίμινι τῆς Ἰταλίας.

Μετὰ τὴν ἐπιστροφή του ἀπὸ τὴν Ἰταλία συμμετεῖχε στὶς ἐπιχειρήσεις τῶν Δεκεμβριανῶν στὴν Ἀθήνα τὸ 1944 καί, ἀργότερα, στὸν συμμοριτοπόλεμο, ὅπου καὶ προήχθη ἐπ’ ἀνδραγαθίᾳ.

Ἀπεβίωσε τὸ 1949 μὲ τὸν βαθμὸ τοῦ Ἀντισυνταγματάρχου, μετὰ ἀπὸ μακρὰ νοσηλεία, λόγῳ σοβαρᾶς ἐπιδεινώσεως τῆς ὑγείας του ἀπὸ τὶς κακουχίες ποὺ εἶχε ὑποστῆ, λόγῳ τῆς μακρᾶς ἐμπολέμου θητείας του, σὲ ὅλα τὰ πεδία τῶν μαχῶν, ἀπὸ τὸ 1921 ἕως τὸ 1949.

Δωρεὰ φωτογραφίας ἀπὸ τὸν κ. Ἐμμανουὴλ Σπανουδάκη.

Κανέλλος Ντόνος
Ἱστορικὸς Συλλέκτης Βεῤῤοίας

Ανώνυμος είπε...

Ο πατέρας Τσακαλώτος Σπύρο;

Ανώνυμος είπε...

Αγγλοφρων ο Θρασυβουλος, αγγλοφρων και ο Ευκλειδης......

Ανώνυμος είπε...

Μονο που το, Ηουκλειδη Τσακελωτο, μας βγηκε ολιγον τι συκια.