30/9/19

Η 30η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

489. Οι Οστρογότθοι υπό τον Θεοδώριχο το Μέγα, που είχαν εισβάλει στην βόρειο Ιταλία σε συμφωνία με τον αυτοκράτορα της Ανατολής Ζήνωνα , νίκησαν τις δυνάμεις του Οδόακρου, στη μάχη της Βερόνα. Μετά τη μάχη, ο Οδόακρος κατέφυγε στη Ραβέννα και 
ο Θεοδώριχος κατέλαβε το Μιλάνο και την Πάβια.

1139. Ισχυρός νυκτερινός σεισμός στον Καύκασο  κατέστρεψε την Γκαντζά , τώρα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Σκοτώθηκαν πάνω από 200.000 .

1190.Ο Ριχάρδος Α΄ της Αγγλίας που έφθασε στη Σικελία οδηγώντας το πρώτο τμήμα της Γ΄ Σταυροφορίας , κατέλαβε το κάστρο της Μπανάρα ως προειδοποίηση προς τον α τον Ταγκρέδος της Σικελίας . Ο Ριχάρδος απαιτούσε την απελευθέρωση της αδελφής του Ιωάννας, συζύγου του Γουλιέλμου Β' που ο Ταγκρέδος την είχε φυλακίσει, για την απόδοση της προίκας της ώστε να εκπληρώσει τις οικονομικές υποσχέσεις του προκατόχου του προς τους Σταυροφόρους, και ο Ταγκρέδος αρνήθηκε.

1439. Επιδρομή Τούρκων Ιππέων  στην Βόρεια Ιταλία που έφθασε μέχρι το Φριούλι.

1499. Τούρκοι επιδρομείς κατέστρεψαν την Κάσαρα κοντά στο Ούντινε.

1520. Ο Σουλεϊμάν ο πρώτος που είναι γνωστός ως Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής από τους Γάλλους και ως Νομοθέτης από τους Οθωμανούς ανέβηκε στο θρόνο.

1636. Ισχυρός σεισμός μεγέθους πιθανώς 7,1 Ρίχτερ έπληξε την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Νεκροί και οι τραυματίες.
1681.Ο Λουδοβίκος ΙΔ ' της Γαλλίας προσάρτησε  στη Γαλλία το Στρασβούργο, που ήταν  «ελεύθερη αυτοκρατορική πόλη» της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας επιβάλλοντας έτσι  τον γαλλικό έλεγχο της διέλευσης στον Ρήνο. Επίσης προσάρτησε το Καζάλε Μονφερράτο, που το απέσπασε από τον Δούκα της Μάντοβα.
1744. Κατά τον πόλεμο της Αυστριακή διαδοχής οι δυνάμεις του βασιλείου της Σαρδηνίας με τις οποίες συνεπραταν και 4000 Αυστριακοί ηττήθηκαν από τους Γάλλους και Ισπανούς στη μάχη της Μαντόνα ντελ Ολμο.

1745.Κατα τον δεύτερο πόλεμο για τη Σιλεσία μεταξύ του πρωσικού στρατού υπό τον Φρειδερίκο Β΄ και του ενωμένου αυστρο-σαξωνικού στρατού, υπό τον Κάρολο Αλέξανδρο της Λωρραίνης έγινε η Μάχη του Σορ, το σημερινό Τρουτνόφ στην Τσεχία, κατά την οποία ηττήθηκαν οι Αυστριακοί και οι Σάξωνες.

1773. Το Κοινοβούλιο της Πολωνο-λιθουανικής Κοινοπολιτείας απεδεχθη και ενέκρινε την πρώτη κατάτμηση της Πολωνίας.

1791 .Στο Παρίσι έγινε η τελευταία συνεδρίαση της Συντακτικής Συνέλευσης. Οι βουλευτές επεφήμησαν τον βασιλιά. Ο λαός τον Μαξιμιλιανό Ροβεσπιέρο.

1858. Σεισμός προκάλεσε σημαντικές ζημιές στη Σόφια.

1876 . Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου ενέκρινε τη σύσταση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

1879. Στη Βουλγαρία έγιναν οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές.

1884. Υπογράφηκε τελωνειακή συμφωνία μεταξύ του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας και της Ανατολικής Ρωμυλίας.

1911. Ο μητροπολίτης Γρεβενών,
Αιμιλιανός (Λαζαρίδης),
δολοφονήθηκε
από τους Βουλγάρους , ενώ πήγαινε
για να λειτουργήσει
στο χωριό Γκριντάδες.
Μαζί του δολοφονήθηκαν 
από τους κομιτατζήδες ο διάκονος Δημήτριος
και ο αγωγιάτης Αθανάσιος.
Μετά από έρευνες των κατοίκων
βρέθηκε το σώμα του Αιμιλιανού
μέσα στο δάσος στις 6 Οκτωβρίου 1911. Κηδεύτηκε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 1911 στα Γρεβενά.




1912. Η Σερβία και η Βουλγαρία ανακοίνωσαν επιστράτευση ενόψει του Βαλκανικού Πολέμου.

1915. Ο Σερβος στρατιώτης Ράντογιε Λιούτοβατς έγινε ο πρώτος στρατιώτης που κατέρριψε αεροπλάνο με πυρά εδάφους-αέρος.

1916. Στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης έληξε η πολυήμερη μάχη του Καϊμακτσαλάν κατέλαβε την κορυφή του Προφήτη Ηλία αναγκάζοντας τους Βούλγαρους να υποχωρήσουν στο Μορίχοβο.
 Οι Σέρβοι έχασαν 4.643 νεκροί άνδρες που είναι θαμμένοι κάτω από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του Καϊμακτσαλάν .Οι βουλγαρικές απώλειες κατ εκτίμηση ήταν 3.000 άνδρες. Μετά από 45 ημέρες μαχών την ιδια ημερα απελευθερώθηκε από την βουλγαρικη κατοχή το Μοναστήρι.

1922. Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε τη συμφωνία των Αγγλων, τωμ Γάλλων και των Ιταλών με τον Ινονού στη Διάσκεψης των Μουδανιών, με την οποία δόθηκε στους Τούρκους η Ανατολική Θράκη .

1923. Στη Βουλγαρία συνετρίβη  η κομμουνιστική εξέγερση.

1938 . Έληξε η διάσκεψη του Μονάχου .Οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας συμφώνησαν με τις απαιτήσεις του Αδόλφου Χίτλερ να προσαρτήσει τη Σουδητία για να αποτρέψει το μεγάλο ευρωπαϊκό πόλεμο. Κάτω από την πίεση των ευρωπαϊκών δυνάμεων, η Τσεχική κυβέρνηση αναγκάστηκε να συμφωνήσει.

1939. Ο Βλάντισλάβ Σικόρσκι διορίστηκε πρωθυπουργός της εξόριστης κυβέρνησης της Πολωνίας.

1941. Το Σώμα Πάντσερ 2 υπό τον Χάιντς Γκουντέριαν εξαπέλυσε τη γερμανική επίθεση για την κατάληψη της Μόσχας.  

1949 .Έληξε η «αερογέφυρα» προς το αποκλεισμένο από τους Σοβιετικούς Δυτικό Βερολίνου κατά την οποία αμερικανικά και η βρετανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 277.264 πτήσεις μεταφεροντας 2.323.738 τόνους τροφίμων.

1954. Ματαιώθηκε η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άμυνας, διότι η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε να υποβάλει το γαλλικό Στρατό σε Ανώτατη Ευρωπαϊκή Διοίκηση.

1960 . Η κυβέρνηση της ΕΡΕ ανακοίνωσε την έκδοση λαχειοφόρου ομολογιακού δανείου 750.000.000 δραχμών, με ρήτρα δολαρίου και με επιτόκιο 5%.

1965. Οι κομμουνιστές επεχείρησαν πραξικόπημα για την κατάληψη της εξουσίας στην Ινδονησία, το οποίο συνετρίβη από τον στρατηγό Σουχάρτο και οδηγεί σε μία μαζική αντικομμουνιστική εκκαθάριση, με περισσότερους από 500.000 νεκρούς.

1966. Αποφυλακίστηκαν από τις φυλακές Σπαντάου ο μεταμεληθείς αρχιτέκτονας του Γ.Ράιχ Άλμπερτ Σπέερ και ο επικεφαλής της Νεολαίας του Χίτλερ Μπάλντουρ φον Σίραχ, που εξέτισε όλη την ποινή του. Στην Αθήνα δημοσιεύτηκε το βούλευμα για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.

1970. Ο Ρίτσαρντ Νίξον έφτασε στο Βελιγράδι, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στη Γιουγκοσλαβία.

1979 . Ο Παναμάς ανέλαβε από τις ΗΠΑ τον έλεγχο της Ζώνης της Διώρυγας.

1986. Ισραηλινοί πράκτορες απήγαγαν από τη Ρώμη τον ισραηλινό πυρηνικό επιστήμονα Μορντεχάι Βανούνου.

1988 . Ο Ανδρέας Παπανδρέου υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς στο νοσοκομείο «Χέρφιλντ» του Λονδίνου.

1989.Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, ανακοίνωσε από το μπαλκόνι της γερμανικής Πρεσβείας στην Πράγα πως ήρθε σε συμφωνία με τη κομμουνιστική κυβέρνηση και χιλιάδες πρόσφυγες της Ανατολικής Γερμανίας στις γερμανικές πρεσβείες της Πράγας και της Βαρσοβίας θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.


1991. Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπέδιου σε παράνομο δημοψήφισμα τάχθηκαν υπέρ ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους του Κοσσυφοπεδίου.
Στη Δυτική Σλαβονία δολοφονήθηκε από Κροάτες ο  Σέρβος ακτιβιστής Μόμτσιλο  Ντέβρνια. Στο Βούκοβαρ, απήχθηκε ο  Σέρβος ακτιβιστής σ Νεντέλικο Τούρκλαλο (33 ετών). Το σώμα του βρέθηκε στο Δούναβη, λίγες μέρες αργότερα. Στο Ζάγκρεμπ, στους στρατώνες του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού, ( JNA) δολοφονηθηκε ο στρατιώτης Μάρκο Ούτρζαν από  παραστρατιωτικό των Κροατών με το παρατσούκλι «Ράνκο», που ήταν αλβανικής καταγωγής.
Την ίδια ημέρα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αϊτή ανέτρεψε τον Πρόεδρο Ζαν Μπερτράν Αριστίντ.


1992. Οι πρόεδροι της Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας Ντόμπριτσα Τσόσιτς και Φράνιο Τούτζμαν αναλάβαν τη δέσμευση να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επιλύσουν τα επίμαχα ζητήματα μεσω διαπραγματεύσεων. Την ίδια ημέρα στη Μόσχα μπήκε σε εφαρμογή το εβραϊκό σχέδιο για ιδιωτικοποίηση με «κουπόνια».

1999. Άρχισε ο δεύτερος Πόλεμος της Τσετσενίας. Μονάδες του  ρωσικού  στρατού   από την περιοχή της Σταυρούπολης και το Νταγκεστάν εισήλθαν στο έδαφος της Τσετσενίας στην περιοχή Σελκόφσκι Νάουρ.

2000 . Η Ρωσία προειδοποίησε  τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να μην χρησιμοποιήσει βία για να παραμείνει στην εξουσία.

2002. Υπογράφηκε  συμφωνία «διπλής υπηκοότητας» ανάμεσα στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς και την  (μητέρα) Τουρκία.

2004 . Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε το πράσινο φως για την ψήφιση από τη ρωσική Δούμα  του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

2005. Στην Ισπανία, το Καταλανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 120 ψήφους υπέρ και 15 κατά, το σχέδιο του νέου καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας.

2007. Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, το Κόμμα των Περιφερειών του Βίκτορ Γιανουκόβιτς έλαβε το 34,4% και εξέλεξε 175 βουλευτές στην Ράντα. Το μπλόκ της Γιούλιας Τιμοσένκο  πήρε 30,7% και εξέλεξε 156 βουλευτές. Τρίτο κόμμα ήταν «η Ουκρανία μας», που σχημάτισε κυβέρνηση με την Τιμοσένκο.
2010. Στον Ισημερινό κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έπειτα από την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου και την εισβολή αστυνομικών  στο Κογκρέσο. Ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορρέα τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, όπου τον έπιασαν όμηρο οι πραξικοπηματίες, Τον απελευθέρωσε ο στρατός.   

Στην Ολλανδία η νέα κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή του Κόμματος των Ελευθερίας συμφώνησε στην απαγόρευση της μπούρκας και όλων των υπολοίπων ισλαμικών ενδυμάτων σε δημοσίους χώρους.

2015. Η ρωσική Άνω Βουλή , έπειτα από αίτημα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ψήφισε  νόμο που επιτρέπει τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας εκτός των συνόρων της και η Ρωσία ξεκίνησε  τα αεροπορικά πλήγματα  εναντίον του Ισλαμικού Κράτους της Συρίας έπειτα από αίτημα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
2018. Στα Σκόπια έγινε δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας στο οποίο μαζί με το «παραφούσκωμα» της Κάλπης  η προσέλευση  ήταν 36,9%, ενώ ο νόμος προβλέπει συμμετοχή 50% για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα. Το 91,5% του 36,9%, ψήφισε ΝΑΙ.





1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εσύ Χατζάρα γνωρίζεις ποιό είναι το όνομα της μητέρας του Καμμένου; Πολυτίμη! Όπως λέμε πολύτιμα μέταλλα κλπ...

Η Προδοσία του 1897 ήταν η μητέρα εκείνης του 1922

 Ο Λαός ήταν εξαλος με την ξένη Ακρίδα και τους Αυλικούς  Ο Δημήτριος Ράλλης ήταν γιος του Γεωργίου Ράλλη, νομικού, πολιτικού και μέλους της...