26/4/21

Η 26η Απριλίου στην Ιστορία

Η 26η Απριλίου είναι η 116η ημέρα του έτους. Απομένουν 249 ημέρες πριν από το τέλος του έτους.

 

1220. Ο Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν υπέγραψε στη Φραγκφούρτη, τη «Συνθήκη με τους πρίγκιπες της Εκκλησίας», (Confoederatio χυσιμο principibus ecclesiasticis) με το οποίο ήταν παραχώρησε στους Γερμανούς το δικαίωμα να κόβουν νομίσματα και να επιβάλουν διόδια στο γερμανικό τμήμα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και να κατασκευάζουν οχυρώσεις. Επιπλέον, τους έδωσε το δικαίωμα να συγκροτούν δικαστήρια. 

 1478. Η Συνωμοσία των Πάτσι στη Φλωρεντία .Οι αντίπαλοι των Μεδίκων στις 26 Απριλίου επιτέθηκαν στους δύο αδελφούς, μέσα στη Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε της Φλωρεντίας. Ο Λαυρέντιος Α΄ τραυματίστηκε αλλά διέφυγε, αλλά ο Τζουλιάνο, μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι με σπαθί και 19 μαχαιριές, απεβίωσε. Ήταν μόνο 25 ετών. 

 1721 .Μεγάλος σεισμός κατέστρεψε την ιρανική πόλη Ταμπρίζ. (Ταυρίδα). Οι νεκροί υπολογίζονται από 8000 ως 200.000. 

 1775. Υπογράφηκε η σύμβαση που μεταξύ της Αυστρίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την οποία η Κωνσταντινούπολη αποδέχτηκε την Κατοχή από το 1774, της Μπουκοβίνας από την αυτοκρατορίας των Αψβούργων. 

1799 . Στην Ιταλία άρχισε μάχη του Κασάνο, ανάμεσα στους Ρώσους του Σουβαρόφ και τους Αυστριακούς και τους Γάλλους του Μορό που έληξε με νίκη του Σουβαρόφ. 

 1802 .Ο Ναπολέων Α΄ υπέγραψε γενική αμνηστία επιτρέποντας σε όλους όσοι θα εδιναν ορκο πίστης στην κυβέρνηση του , να επιστρέψουν στη Γαλλία. 

 1803. Χιλιάδες θραύσματα ενός μετεωρίτη έπεσαν στην περιοχή της πόλης Λ' Εγκλ στην Νορμανδία. 

 1807.Η Ρωσία και η Πρωσία υπέγραψαν τη Συνθήκη της Μπαρτενστάιν και συμφώνησαν να συνεχίσουν τον κοινό αγώνα κατά του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. 

 1821. Οι Ψαριανοί στα ανοιχτά της Χίου βύθισαν ένα τουρκικό πλοίο και αιχμαλώτισαν ένα άλλο. 

 1822. Εκδόθηκε πρώτος φορολογικός νόμος της Επαναστατικής Κυβέρνησης που διατηρούσε το φόρο της δεκάτης, (1/10 επί του παραγόμενου προϊόντος) και τα 3/10 για τους καλλιεργητές των τουρκικών κτημάτων που είχαν περιέλθει στην κατοχή της Ελληνικής Κυβέρνησης διοικήσεως των Ελλήνων. Παράλληλα έγινε προσπάθεια για τη συγκέντρωση των τελωνειακών φόρων. 

1825. Τα ξημερώματα 26ης Απριλίου/ 8 Μαίου ο Aιγυπτιακός Στόλος, έχοντας ευνοϊκό άνεμο, εισέπλευσε στον όρμο του Ναυαρίνου, συνοδεύοντας αποβατικό σώμα τριών χιλιάδων ανδρών για να καταλάβει τον όρμο και το φρούριό του. O εχθρός αρχικά κατέλαβε τη Σφακτηρία, φονεύοντας 350 από τους 800 υπερασπιστές της, μεταξύ των οποίων ήταν ο Υπουργός Πολέμου Αναγνωσταράς, ο Φρούραρχος της Σφακτηρίας Σταύρος Δ. Σαχίνης, και ο κυβερνήτης του βρικίου «Άρης», Αναστάσιος Τσαμαδός. Δύο από τα πέντε ελληνικά πλοία μας που ήταν στον όρμο, πρόλαβαν να σαλπάρουν έγκαιρα και να εξέλθουν ανενόχλητα, με κυβερνήτες τον Θεόδωρο Σάντο Σπετσιώτη και τον Βασίλειο Σ. Βουδούρη. Το «Αθηνά» χωρίς τον κυβερνήτη του Νικόλαο Βότση, όπως και το βρίκι «Αχιλλεύς», των αδελφών Γεωργίου και Αντωνίου Ορλάνδου.Τ ο τρικάταρτο και βαριά οπλισμένο «Ποσειδών» του Θεοφίλου Μουλά, απέπλευσε οριακά φορτωμένο με βαρέλια νερό στην πλώρη για να μοιάζει πυρπολικό και έτσι κατάφερε να διαφύγει. Τελευταίο έμεινε το βρίκιο «Άρης», που είχε μείνει μέσα στον όρμο, περιμένοντας τον κυβερνήτη του. Μόλις το πλήρωμα έμαθε για τον θάνατό του, απέπλευσε με Πλοίαρχο τον Νικόλαο Βότση, που πρόλαβε να επιβιβαστεί την τελευταία στιγμή σε αυτό μαζί με το Δημήτριο Σαχτούρη και τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, Μαζί τους ήταν και ο ιουδαίος πράκτορας Σανταρόζα που σκοτώθηκε, 

 1828 . Η Ρωσική Αυτοκρατορία κήρυξε τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

1831. Δημοσιεύθηκε ο πρώτος νόμος περί τύπου στην Ελλάδα 

1859. Η Αυστρία κήρυξε τον πόλεμο στο Βασίλειο της Σαρδηνίας. Έναρξη του δεύτερου ιταλικού πόλεμου της ανεξαρτησίας. Η Αίγυπτος έδωσε άδεια για τη διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ. 

1863. Εξέγερση του Ιανουαρίου. Νίκη των Πολωνών Επαναστατών κατά των αυτοκρατορικών στη Μάχη της Νόβι Βεσιου. 

1877. Κατά τον ρωσοτουρκικό Πόλεμο ο Ρουμανικός στρατός βομβάρδισε το Βιδίνι. 

 1886. Τα πολεμικά πλοία της Αγγλίας, Γερμανίας, Αυστρο-Ουγγαρίας και Ιταλίας, απέκλεισαν τα Ελληνικά παράλια μετά την άρνηση της κυβέρνησης Δηλιγιάννη να διατάξει αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες λόγω της πραξικοπηματικής προσάρτησης της Ανατολικής Ρωμυλίας από την Βουλγαρία στις 6 Σεπτεμβρίου του 1885. Ο ναυτικός αποκλεισμός των Αθηνών οδήγησε τον Δηλιγιάννη σε παραίτηση. 

 1897. Οι τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Ετέμ πασά, κατέλαβαν το Βελεστίνο. 

1913. Υπεγράφηκε το πρωτόκολλο της Αγίας Πετρούπολης με το οποίο η Βουλγαρία εκχώρησε την πόλη Σιλίστρα στη Ρουμανία και αρκετές μικρές περιοχές στη νότια Δοβρουτσά. 

 1915. Ο υπουργός εξωτερικών του βασιλείου της Ιταλίας Βαρόνος Σίντει Σοννίνο υπέγραψε στο Λονδίνο μυστική Συνθήκη για να βγει η Ιταλία στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Η Βρετανία, η Ρωσία και η Γαλλία της υποσχέθηκαν την παραχώρηση του Τιρόλου, της Τεργέστης, της Γκορίτσια, της Ίστριας,τμήματα της Δαλματίας η Αλβανία. Αναγνωριζόταν η ιταλική κυριαρχία στον Αυλώνα και στην Βόρειο Ήπειρο. 

 1925. Ο 78χρονος στρατάρχης Πάουλ φον Χίντεμπουργκ, με 14,7 εκατομμύρια ψήφων, εκλέχτηκε Πρόεδρος στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, επικρατώντας του Γουλιέλμου Μαρξ των σοσιαλδημοκρατών που έλαβε 13,7 εκ. 

 1933. Στη Γερμανία με διάταγμα του υπουργού Εσωτερικών Χέρμαν Γκαίρινγκ ιδρύθηκε η Γκεστάπο. 

1937. Η Luftwaffe αλλά και 3 ιταλικά αεροπλάνα που επιχειρούσαν στον Ισπανικό Εμφύλιο στο πλευρό του Φράνκο βομβάρδισαν τη μικρή αγροτική κωμόπολη, (6000 κατοίκων) , Γκερνίκα, (Γκουέρνικα), στη χώρα των Βάσκων. Ήταν η πρεμιέρα του «ολοκληρωτικού πολέμου», στην Ευρώπη. Περισσότερα από το 70% των σπιτιών στην Γκερνίκα, κάηκαν από τις εμπρηστικές βόμβες. Σκοτώθηκαν 1654 άμαχοι. 

1941. Λίγο μετά το χάραμα Γερμανοί αλεξιπτωτιστές έπεσαν στην νότια πλευρά της γέφυρας του Ισθμού που φυλασσόταν από μερικά άρματα ελαφρού τύπου της 4ης ταξιαρχίας των Ουσάρων και μερικά Bofort των Νεοζηλανδών. Στην γέφυρα είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά ώστε να αποτραπεί η διέλευση των Γερμανικών στρατευμάτων, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά οι γερμανοί κατάφεραν να αποσυνδέσουν τους μηχανισμούς και να μαζέψουν όλα τα εκρηκτικά στην μέση της γέφυρας. Την στιγμή εκείνη οι άγγλοι έκαναν αντεπίθεση και λίγο αργότερα δύο βρετανοί αξιωματικοί κατάφεραν να ανατινάξουν τα εκρηκτικά που ειχαν συγκεντρώσει οι Γερμανοί πυροβολώντας τα από μακριά. Παρόλο όμως που η γέφυρα καταστράφηκε οι γερμανοί κατάφεραν να φτιάξουν μια πρόχειρη μέχρι το τέλος της ημέρας. Η 1η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Ες-Ες, του σωφέρ του Χίτλερ Γιόζεφ Ντίντριχ, έφθασε στο Αντίρριο και τη Ναύπακτο και από εκεί πέρασε στην Πελοπόννησο .Στις 26 Απριλίου κατελήφθη η Πάτρα. Ο τότε Δήμαρχος Βασ. Ρούφος, ο νομάρχης Αχαϊας Αθάν. Πέππας, ο στρατιωτικός διοικητής ο Γ. Καραβοκύρης και ο Αστυνομικός Διοικητής ο Ιωάν. Σαλταμαύρος που παρέδωσαν την Πάτρα στον Γερμανό συνταγματάρχη Βέρνικερ. Στο Άγιο Όρος οι Ηγούμενοι των είκοσι «Ιερών Βασιλικών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών» υπέγραψαν την Αναφορά (13/26 Απριλίου 1941) προς τον Χίτλερ και του ζήτησαν να διατηρηθεί το καθεστώς του αυτοδιοίκητου και να αποτραπεί η βουλγαρική κατάληψη. Οι Γερμανικές αρχές ανταποκρίθηκαν άμεσα και στις 3 και 4 Μαΐου δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης ανακοινωθέν της Γερμανικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης Αιγαίου ότι το Άγιον όρος ετίθετο υπό Γερμανική προστασία. Στην Αττική, οι Γερμανοί έφτασαν στον Μαραθώνα . Οι κομμουνιστές του Άη-Στράτη επιτέθηκαν στην φρουρά που αμυνόμενη σκότωσε τρείς. Οι υπόλοιποι παραδόθηκαν στους Γερμανούς, μετά από δυο μέρες, όταν έφθασαν στο νησί. 

 1942. Πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Ράιχστάγκ του Τρίτου Ράιχ στην Όπερα του Κρόλλτου Βερολίνου, η οποία εξουσιοδότησε τον Αδόλφο Χίτλερ να αποφασίσζει κατά βούληση χωρίς να δεσμεύεται από την υπάρχουσα νομοθεσία. 

 1944. Ενώ ο Γεώργιος Παπανδρέου ορκιζόταν πρωθυπουργός της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο, Κρητικοί και Βρετανοί πράκτορες της SOE, απήγαγαν από το Ηράκλειο το διοικητή της γερμανικής φρουράς του νησιού, υποστράτηγου Χάινριχ Κράιπε, και τον μετάφεραν στη Μέση Ανατολή. Σαν αντίποινα οι Γερμανοί κατέστρεψαν τα Ανώγεια, και τα χωριά από όπου τον πέρασαν. Στις κατεχόμενες από τους κομμουνιστές περιοχές εκτός από την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη λόγω , την Κρήτη και τα νησιά όπου δεν έφτασε εγκαίρως η εγκύκλιος της ΠΕΕΑ, (πλην Εύβοιας και Λευκάδας έγινε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη εκλεκτόρων που στις 30 Απριλίου ψήφισαν τους διορισμένους από το ΚΚΕ «Εθνοσύμβουλους ».

 1945. Στην Ευρώπη , έγινε τελευταία γερμανική επίθεση. Υπό τον Χερμαν φον Οπελν-Μπρονικόφσκι ανακατέλαβαν το Μπάουτσεν. Η Ελεύθερη Γαλλία συνέλαβε τον στρατάρχης Ανρί Φιλίπ Πεταίν, ως δοσίλογο, για την κυβέρνηση του Βισύ. Ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε την πόλη του Στετίνου, και τα βρετανικά στρατεύματα τη Βρέμη. 

 1947. Παραλαβή του Ελληνικού Αρματαγωγού «Αξιός» στην Αγγλία. 

 1954. Οι Βιετναμέζοι δεν προσήλθαν στη Διάσκεψη της Γενεύης για την Ινδοκίνα και συνέχισαν την πολιορκία του Ντιέν Μπιέν Φου. Το Ανώτατο Σοβιέτ της ΕΣΣΔ εξέδωσε διάταγμα για τη μεταφορά της Κριμαίας στην Ουκρανική SSR, και έκανε τις κατάλληλες αλλαγές στο Σύνταγμα της ΕΣΣΔ. 

 1960. Στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών που συνεδρίαζε στα δικαστήρια της οδού Αρσάκη, ξεκίνησε η δίκη του Χαρίλαου Φλωράκη και άλλων 41 στελεχών του ΚΚΕ , που δικάστηκαν με την κατηγορία της «κατασκοπίας υπέρ ξένης δύναμης». Τέθηκε σε εφαρμογή σε ολόκληρη την Ελλάδα το νέο δασμολόγιο πλην της Δωδεκανήσου και καθορίστηκε η ισοτιμία της μεταλλικής δραχμής σε 12 χάρτινες. Μετά από αρκετές ημέρες διαδηλώσεων ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Σίνγκμαν Ρι, υπέβαλε την παραίτηση του. 

 1961. Στην Αλγερία, οι πραξικοπηματίες και ο στρατηγός Μορίς Σαλ παραδόθηκαν στον Ντε Γκώλ. 

 1963. Τη νύχτα της Παρασκευής 26/4 προς Σάββατο, η Μπέτυ Αμπατιέλου οργάνωσε «αγρύπνια διαμαρτυρίας» έξω από το ξενοδοχείο Κλάριτζες, μαζί με τα μέλη του ΑΚΕΛ του Λονδίνου. Η Φρειδερίκη αναγκάσθηκε να χρησιμοποιήσει πλαϊνή είσοδο για να τους αποφύγει. Επειδή ο αγγλικός νόμος απαγόρευε την κατάληψη του οδοστρώματος, οι διαδηλωτές περασαν τη νύχτα βηματίζοντας συνεχώς πάνω-κάτω. 

 1964 .Η νήσος Ζανζιβάρη και η ηπειρωτική Τανκανίκα ενώθηκαν και εγιναν Τανζανία. 

 1966 . Ισχυρός σεισμός ισοπέδωσε την Τασκένδη. Με ψήφους 151 έναντι 147, η Ελληνική Βουλή απορρίπτει πρόταση δυσπιστίας της Ένωσης Κέντρου και της Ε.Δ.Α., σε μία συνεδρίαση στην οποία ψήφισαν με φορείο οι άρρωστοι και έγιναν πέντε διακοπές, λόγω συμπλοκών μεταξύ των βουλευτών. 

 1967. Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών ταξίαρχου Παττακού ήρθησαν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών, που είχε τελείως απαγορευθεί την ημέρα του κινήματος. 

 1986 . Η καταστροφή του Τσερνόμπιλ. Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου του 1986, όταν έγινε η έκρηξη του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου της Чернобыльская АЭС -Β.Λένιν. Στην Ελλάδα , το μεταδώσαμε τα μεσάνυχτα της 27ης Απριλίου, από το δελτίο των 24.00 της ΕΡΤ1. Την είδηση έγραψε ο Γ. Μητραλιάς, και την μετέδωσα εγώ. Το ραδιενεργό νέφος (Καίσιο 137) άρχισε να εισέρχεται στην Βόρειο Ελλάδα το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής 2 Μάιου 1986. Εκείνο το πρωί ο μακαρίτης Κατσιφάρας σαν υπουργός Εμπορίου μου ζήτησε να μην λέμε από την ΕΡΤ στους καταναλωτές να αποφεύγουν τα ζαρζαβατικά, για να μην πληγούν οι παραγωγοί. Η μόλυνση συνέχισε να εξαπλώνεται στην Ελλάδα και την κάλυψε ολόκληρη το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, (3 Μαΐου 1986), με διαφορετικές εντάσεις ανά περιοχή και ώρα. Περισσότερο επλήγησαν η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία. Η ραδιενεργός μόλυνση εντάθηκε την Δευτέρα του Πάσχα (5/5/1986) και παρέμεινε επάνω από την Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι την 9η Μαΐου. Ο κρατικός μηχανισμός άρχισε να κάνει συστάσεις για αποφυγή του φρέσκου γάλακτος και το καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών από τις 5 Μαΐου και μετά. Το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ είχε επιπτώσεις στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αφού η περιοχή που μολύνθηκε καλύπτει το 40% της επιφάνειας της.(Οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Τσεχία, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Νορβηγία, η Ρουμανία, και η Πολωνία δέχτηκαν περισσότερα από ένα πεταμπεκερέλ (1015 Bq) καισίου 137. Περισσότερο από το μισό του ιωδίου 131 που διέφυγε από το Τσερνόμπιλ κατέληξε εκτός ΕΣΣΔ. Το ραδιενεργό ιώδιο προκαλεί αύξηση του καρκίνου του θυρεοειδούς και σύμφωνα με εκτιμήσεις, παρουσιάστηκε αύξηση αυτής της μορφής καρκίνου σε Ηνωμένο Βασίλειο και Τσεχία. Αύξηση της παιδικής λευχαιμίας καταγράφηκε στη Δυτική Γερμανία, την Ελλάδα και τη Λευκορωσία. Έχοντας υπόψη ότι τα περισσότερα είδη καρκίνου χρειάζονται 20 με 60 χρόνια μεταξύ έκθεσης στο αίτιο και εκδήλωσης της ασθένειας, είναι προφανές ότι είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμήσουμε τις πραγματικές διαστάσεις των επιπτώσεων του ατυχήματος. Το εργοστάσιο της Чернобыльская АЭС λειτουργούσε ως τον Δεκέμβριο του 2000. Τον Σεπτέμβριο του 2007 η κυβέρνηση της Ουκρανίας ενέκρινε την κατασκευή ενός ατσάλινου κελύφους πάνω από τον αντιδραστήρα, σε αντικατάσταση της υπάρχουσας σαρκοφάγου, η οποία κινδύνευε να καταρρεύσει από τη γαλλική κοινοπραξία Novarka στην οποία μετέχουν 50/50 οι «Vinci Construction Grands Projets» και η «Bouygues Travaux Publics». 

 1987. Ιδρύθηκε η Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ) και Γενικός Γραμματέας του νέου κόμματος ήταν ο Λεωνίδας Κύρκος. 

 1992. Έγινε η πρώτη επίσκεψη του βασιλιά Μιχαήλ στη Ρουμανία μετά την εκδίωξη του από τους Κομμουνιστές στις 39 Δεκεμβρίου 1947, και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό. 

1999. Η Γιουγκοσλαβική αεροπορία βομβάρδισε το αεροδρόμιο των Τιράνων όπου στάθμευε μια μοίρα από 12 AH64 Apache, των ΗΠΑ. Τα γιουγκοσλαβικά Σούπερ Γκάλεμπ απογειώθηκαν από αεροδρόμια διασποράς που βρίσκονταν κοντά στην Ποντγκόριτσα και το Νίκσιτς. Πέταξαν για 20 λεπτά χαμηλά, μέσα από τις χαράδρες, αιφνιδίασαν απολύτως τους αμερικανούς και κατέστρεψαν 5 Απάτσι. Γύρισαν στη βάση τους χωρίς απώλειες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την είσοδο στα κράτη της Ένωσης, τα μέλη στα μέλη της οικογένειάς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε υπουργούς της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας και επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου. Πάνω-κάτω τις ίδιες κυρώσεις επέβαλε και στη Ρωσία το 2014. Το ΝΑΤΟ κατέστρεψε τη Γέφυρα Ζέζελι στο Νόβι Σανττ. Στην Κουρσούμλια που βομβαρδίστηκε ξανά, σκοτώθηκαν 17 άμαχοι. Καταστράφηκε η βιομηχανία μετάλλου «Metalac» .Περίπου 2.000 εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι. Η ηρωική Κουρσούμλια, στις 78 ημέρες των νατοϊκών βομβαρδισμών, βομβαρδίστηκε 33 φορές. Χτυπήθηκαν 21 στόχοι με 432 βόμβες, επτά πυραύλους κρουζ, και 10 βόμβες Ναπάλμ. Ο συναγερμός της πολιτικής αεράμυνας χτύπησε 72 φορές και οι κάτοικοι πέρασαν 1.359 ώρες στα καταφύγια. Στις 26 Απριλίου 1999 , η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την είσοδο στα κράτη μέλη του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και των μελών της οικογένειάς του, επέβαλε εμπάργκο για εισαγωγές πετρελαίου της Γιουγκοσλαβίας. ( Από την Θεσσαλονίκη). 

 2001. Οι εργατοπατέρες των Αθηνών οργάνωσαν μεγάλη διαδήλωση εναντίον του προτεινόμενου σχεδίου «Γιαννίτση»), για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την ομαδοποίηση ταμείων, την επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και την κατάργηση του αγγελιοσήμου. 

 2005. Η Συρία απέσυρε την ειρηνευτική δύναμη των 14.000 ανδρών που σταθμεύουν στο Λίβανο, και την ανατολική Βηρυτό. 

 2011.Ανακοινώθηκε στην Αθήνα ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στην Ελλάδα για το έτος 2010 ήταν στο 10,5% του ΑΕΠ, ποσοστό αισθητά μεγαλύτερο από τις προσδοκίες της κυβέρνησης. 

 2015. Οι ψηφοφόροι στο ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εξέλεξαν πρόεδρο τον Ακελικό Μουσταφά Ακιντζί. Στο Καζαχτάν ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ επανεκλέχτηκε πρόεδρος με ποσοστό 97,7%. 

2017. Καθελκύστηκε το πρώτο αεροπλανοφόρο που κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

 2018. Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε με ψήφους 57–42 τον διορισμό του πρώην διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών.

2020. Δεν ξεχνώ. Η Κόκκινη Αστυνομία του Αφορισμένου Οβριούλη Εφιαλτάκη χαρακτήρισε την Παναγία Τρυπητή «απαγορευμένο φορτίο» και την συνέλαβε, στην «Ανταρτομάνα», το Αιγίο, για να αποτρέψει την περιφορά της εικόνας με αγροτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ. 22 Ιανουαρίου 1949. Η καταστροφή από τους ΛΟΚΑΤΖΗΔΕΣ στον Άγιο Βασίλειο Κυνουρίας των Κ/Σ του Πάρνωνα

Η μάχη στον Άγιο Βασίλειο του Πάρνωνα ήταν μια από τις σημαντικότερες  του Συμμοριτοπολέμου στην Πελοπόννησο. Για πρώτη φορά οι Λοκατζήδες έ...