27/4/21

27 Απριλίου 1941: Η είσοδος των Γερμανών στην Αθήνα. Το «διάγγελμα» του Δημοσιογράφου Δημήτρη Σβολόπουλου προς τον Αθηναϊκό λαό που το συμπλήρωσε ο Αρχιεκφωνητής του ΕΙΡ Κώστας Σταυρόπουλος. Αυτοί φώναξαν μόνο « Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων»

Όταν είχαν καταρρεύσει τα πάντα, όταν ο άναξ και ο άγγλος πρέσβης μαζί με τον Τσουδερόν, δραπέτευσαν, όταν η Ψωρο-ελίτ πήγαινε με τα αντιτορπιλικά στην Αλεξάνδρια, όταν στρατός είχε παραδοθεί και οι νικητές της Πίνδου γύριζαν με τα πόδια στα σπίτια τους, ο Κώστας Σταυρόπουλος απευθυνόμενος στους Έλληνες από το μικρόφωνο του ΕΙΡ, είπε: 
"Αδέλφια! Κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου"

 Ο εκφωνητής, στην θέση του Άνακτα, στη θέση του πρωθυπουργού, στη θέση του…. αρχιστρατήγου , και ο Κώστας, ο εύζωνας της Ακρόπολης, ο μοναχικός υπερασπιστής της Σημαίας. 

 Στις 09.10 της 27ης Απριλίου, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών, διέκοψε τη μετάδοση της Θείας Λειτουργία, της Κυριακής του Θωμά, για να διαβάσει ο αρχιεκφωνητής Κώστας Σταυρόπουλος την είδηση για την είσοδο των Γερμανών. Ήταν το «διάγγελμα» του διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών δημοσιογράφου Δημήτρη Σβολόπουλου, που το συνέταξε μόνος χωρίς την εποπτεία του πολιτικού προϊσταμένου του,Θεολόγου Νικολούδη, που ταξίδευε μαζί με την υπόλοιπη κυβέρνηση. Το κείμενο του Σβολόπουλου, που δεν ,μιλούσε για υποστολή σημαίας ήταν το εξής:
 «..Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι! Έλληνες! Οι Γερμανοί εισβολείς ευρίσκονται εις τα πρόθυρα των Αθηνών Ο εισβολεύς εισέρχεται στην έρημο πόλη με τα κατάκλειστα σπίτα. Έλληνες, Ψηλά τις καρδιές. Προσοχή! Ο ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών σε λίγο δεν θα είναι ελληνικός . θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέματα. Έλληνες μην τον ακούτε. Ο πόλεμός μας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι της τελικής νίκης. Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων!».

Το κείμενο που εκφωνήθηκε όταν κάπως διαφορετικό.
 Προστέθηκε η φράση, «Αδέλφια! Κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου», που ήταν η κραυγή της ψυχής του Κώστα Σταυρόπουλου.

 Οπότε, το μήνυμα, «Αδέλφια! Κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου», ήταν, το «διάγγελμα Σταυρόπουλου».

 Πάντως ούτε ο Σβολόπουλος ούτε ο Σταυρόπουλος ούτε και κανείς από τους; Ακροατές δεν θυμόνταν ότι είπαν «Ζήτω ο βασιλεύς». 

 Από το απόσπασμα αυτής της συγκλονιστικής μετάδοσης που ηχογραφήθηκε μετα τον πόλεμο από τον ίδιο τον Σταυρόπουλο για το ηχητικό ντοκουμέντο, «ο Μεγάλος Πόλεμος» δεν είναι σαφές πότε διαβάστηκε η είδηση για την αυτοκρονία του σκοπού , την οποία έγραψε ο Σβολόπουλος και μεταδόθηκε από το ΕΙΡ εκείνη την ημέρα . «...Προσοχή! Προσοχή! Η Πρωτεύουσα περιέρχεται εις χείρας των κατακτητών. Επάνω εις τον Ιερόν Βράχον της Ακροπόλεως δεν κυματίζει πλέον υπερήφανος και μόνη η Γαλανόλευκος. Παραπλεύρως της εστήθη το λάβαρον της Βίας. Ο φρουρός της Σημαίας μας, διαταχθείς να την υποστείλη, δια ν᾽ ανυψωθή η γερμανική, ηυτοκτόνησε ριφθείς εις το κενόν από του σημείου, όπου ευρίσκετο η Γαλανόλευκος, η οποία ούτω δεν υπεστάλη ουδ᾽ επί στιγμήν». 

 Χαρακτηριστικό της Μαύρης προπαγάνδας είναι και αυτό το κείμενο που κυκλοφορούν διάφοροι πρακτορικοί κύκλοι. "Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι! Έλληνες! Οι Γερμανοί εισβολείς ευρίσκονται εις τα πρόθυρα των Αθηνών. Αδέλφια, κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του Μετώπου! Έλληνες, θάρρος! Δεν ενικήθημεν. Η ελευθερία γρήγορα και πάλιν θα έλθη. Περιφρονήστε τον κατακτητήν. Όχι δάκρυα και λυγμούς. Σταθήτε υπερήφανοι. Επάνω απ' όλα η Ελλάς. Ο αγών συνεχίζεται εις την Κρήτην. Η νίκη είναι δική μας! Ο σταθμός αυτός σε λίγο δεν θα είναι Ελληνικός. Θα είναι γερμανικός. Μην ακούσετε σε λίγο τον σταθμόν αυτόν που θα σάς εκπέμψη πιθανώς το τέλος του πολέμου. Ο Βασιλεύς και η κυβέρνησις τηλεγραφούν εκ Κρήτης. Ο πόλεμος συνεχίζεται. Ζήτω το Έθνος! Ζήτω ο Βασιλεύς, Ζήτω ο Ελληνικός Στρατός!» 

Αυτό το κείμενο δεν μεταδόθηκε ποτέ και το έγραψε η ΚΥΠ μετα τον πόλεμο, όπως συνέγραψε και την ομιλία Μεταξά προς τους Διευθυντές των εφημερίδων. Τα ξημερώματα της Κυριακής του Θωμά 27ης Απριλίου. έφυγε με υδροπλάνο Σάντερλαντ, από τους Μύλους της Αργολίδας ο ανώτατος συμμαχικός στρατιωτικός διοικητής στρατηγός Χένρυ Μαίτλαντ Γουΐλσον και άφησε διάδοχό του , τον Νεοζηλανδό υποστράτηγο Μπέρναρντ Φρέϊμπεργκ που πήγε στην Μονεμβάσια και από κει με τον Ναύαρχο Μπέϊλλι-Γκρόμαν έφυγαν και εκείνοι με υδροπλάνο και πήγαν στην Κρήτη. 

 Το πρωί της 27-4-1941 και στη θέση Λάκκα-Καμινάκι στο Τολό έγινε η μάχη μεταξύ της 6ης Νεοζηλανδικής ταξιαρχίας και άλλων Αυστραλών που δεν είχαν προλάβει να επιβιβαστούν στα πλοία με το 2° τάγμα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών που ειχαν πέσει στον Ισθμό.

 Το πρωί της Κυριακής του Θωμά, τα γερμανικά αεροσκάφη πετούσαν επιδεικτικά σε χαμηλό ύψος πάνω από την ελληνική πρωτεύουσα. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών, που μετέδιδε τη λειτουργία, διέκοψε και μετέδωσε διαταγή της μόνης αρχής που παρέμενε στην ελληνική πρωτεύουσα, του Ανώτερου Στρατιωτικού Διοικητή Αττικοβοιωτίας υποστράτηγου Χρ. Καβράκου, που ζητούσε να σταματήσει κάθε κίνηση σε Αθήνα, Πειραιά και προάστια, όλα τα καταστήματα να είναι κλειστά και οι κάτοικοι στα σπίτια τους, να σταματήσει η αντιαεροπορική άμυνα, οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής να παραμείνουν στις θέσεις τους και, «δεδομένου ότι η πόλις είναι ανοχύρωτος και ουδεμία θα προβληθή αντίστασις», και αξίωνε να μην ακουστεί ούτε πυροβολισμός . 

 Γύρω στις 08.00, απόσπασμα μοτοσικλετιστών έφθασε στην οικεία του Γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα πρίγκιπα φον Έρμπαχ και του επέδωσαν σε κλειστό φάκελο το μήνυμα του Χίτλερ, που τον όριζε ως προσωρινό διοικητή της Ελλάδος. 

 Εκείνη την ώρα περίπου έφτασαν με δυο αυτοκίνητα, όπως είχε προσυμφωνηθεί. στη διασταύρωση των Λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας, ο στρατιωτικός διοικητής Αττικοβοιωτίας υποστράτηγος Χρ. Καβράκος, μαζί με το νομάρχη Αττικοβοιωτίας αντιναύαρχο Πεντζόπουλο και τους δημάρχους Αθηναίων, Αμβρόσιο Πλυτά και Πειραιωτών Μιχαήλ Μανούσκο που συγκροτούσαν την επιτροπή παράδοσης. 
 Μαζί τους ως μεταφραστής παρίστατο γερμανομαθής συνταγματάρχης Κώστας Κανελλόπουλος. 
 Η επιτροπή περίμενε στο καφενείο «Παρθενών» του Ανδρέα Γλεντζάκη. Λίγο μετά τις 8.00 έφθασε η εμπροσθοφυλακή των Γερμανών. Οι πρώτοι μοτοσικλετιστές με επικεφαλής τον ανθυπολοχαγό της Βέρμαχτ Φριτς Ντίρφλιγκ σταμάτησαν στο Καφενείο και έστειλαν αγγελιαφόρο να ειδοποιήσει τον διοικητή τους, αντισυνταγματάρχη Οττο Φόν Σέϊμπεν, που βρισκόταν ακόμη στο Μπογιάτι. (Αγιο Στέφανο). 
 Ενώ η επιτροπή παράδοσης περίμενε στο καφενείο, ένα απόσπασμα με επικεφαλής τον λοχαγό Γιάκομπι και τον υπολοχαγό Ελσνιτς συνέχισε και πήγε στις 08.45 στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, όπου ο λοχαγός Γιάκομπι διέταξε τον εύζωνα Κωνσταντίνο Κουκκίδη να υποστείλει την ελληνική σημαία, και εκείνος έπεσε μαζί της από τον βράχο. 
 Κατά τις 10.20 έφθασαν στο καφενείο «Παρθενών» ο πρεσβευτής της Γερμανίας πρίγκιψ φον Έρμπαχ και ο Γερμανός στρατιωτικός ακόλουθος Κλεμ φον Χόχενμπεργκ. 
 Η παράδοση των Αθηνών έγινε λίγο αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μισή Γαλλία, για πρώτη φορά βάφτηκε μπλέ, αλλά η Λε Πέν δεν νίκησε.

  Η μεγάλη αποχή έπληξε περισσότερο τον Εθνικό Συναγερμό που συγκέντρωσε μόνο το 19,3% του 32% που πήγε στην κάλπη, ενώ οι δημοσκοπήσεις έφι...