13/6/21

Ο θάνατος του Ρήγα στο Βελιγράδι

 

Τα ξημερώματα της 13/24 Ιουνίου στραγγαλίστηκε στο Βελιγράδι με εντολή από την Κωνστατνινούπολη ο Ρήγας .Ήταν 41 χρονών . 
Η εκτέλεση έγινε στον παραποτάμιο Πύργο Νεμπόϊσα.

 Μαζί του εκτελέστηκαν και οι επτά σύντροφοί του. 

Ευστράτιος Αργέντης 31 χρονών, έμπορος από τη Χίο, Δημήτριος Νικολίδης 32 χρονών, γιατρός από τα Ιωάννινα, ο Αντώνιος Κορωνιός 27 χρονών, έμπορος και λόγιος από τη Χίο, ο Ιωάννης Καρατζάς 31 χρονών, λόγιος από τη Λευκωσία της Κύπρου, ο Θεοχάρης Γεωργίου Τουρούντζιας 22 χρονών, έμπορος από την Σιάτιστα, ο Ιωάννης Εμμανουήλ 24 χρονών, φοιτητής της ιατρικής από τη Καστοριά και ο Παναγιώτης Εμμανουήλ 22 χρονών. 

Οι κρατούμενοι παραδόθηκαν με υπογραφή αποδείξεως παραλαβής στη Φρουρά του Ζέμουν στις 29 Απριλίου και έξι ημέρες μετά , στις 5/16 Μαΐου είχε ενημερωθεί η Κωνσταντινούπολη για την επικειμένη παράδοση τους και για τα έγγραφα που τους συνόδευαν. Ο Ρήγας και οι σύντροφοί του παραδόθηκαν από τους Αυστριακούς στις 9/20 Μαΐου 1798 στους Τούρκους του Βελιγραδίου, και 35 μέρες μετά εκτελέστηκαν.

1 σχόλιο:

ΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΙ ΟΒΡΙΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ....ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ ΟΒΡΙΑΣ ΣΟΛΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΟΛΑ ΟΧΙ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΔΕΛΦΗ,ΤΟΝ ΙΟΥΔΑ ΤΟΝ ΙΣΚΑΡΙΩΤΗ ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ,ΤΟΝ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗ ΤΟΝ ΟΒΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΙΦΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΟΥΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 1967 ΝΟΕΜΒΡΙΟ,ΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ Ο ΟΒΡΙΟΣ ΑΒΟΥΡΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΩΤΙΑ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΜΑ ΣΑΒΒΑ ΤΟ 1999... Ε ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΘΑ ΑΦΗΝΑΝ ΟΙ ΟΒΡΙΟΙ {ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ}...ΤΟΝ ΡΗΓΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΤΑ ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΑΓΩΝΟ...ΠΥΡΓΟ ΤΩΝ ΕΩΣΦΟΡΙΣΤΩΝ....ΚΟΜΜΑΤΑΚΙ ΔΥΣΚΟΛΟ.ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ..