23/10/21

Απέτυχε ξανά ο διάλογος για την ιστορία μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μ.

 

Η 15η συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα της Βουλγαρίας και της Σεβερνοματσεντόνιγια ολοκληρώθηκε χωρίς αποτελέσματα. Ο Βούλγαρος συμπρόεδρός Άγγελ Ντιμιτρόφ δήλωσε. «Οι συνάδελφοί μας απλά δεν μπορούν να επιτρέψουν την ιδέα μιας κοινής ιστορίας που υπάρχει στη Συνθήκη Φιλίας και Καλής Γειτονίας. Αρνούνται τις προτάσεις για κοινούς εορτασμούς σημαντικών ιστορικών προσωπικοτήτων και για τις δύο σύγχρονες χώρες». Η επόμενη συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής είναι τον Δεκέμβριο.

Στα Σκόπια παίχτηκε ένα μικρό δράμα. Ο απελπισμένος Ζάεφ για να πουλήσει Ευρώπη πριν την κάλπη , άσκησε πιέσεις στα μέλη τα Επιτροπής, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο καθηγητής Γκεοργκίεφ δηλώνοντας ότι πήρε την απόφαση «με γνώμονα την επαγγελματική του ακεραιότητα και τις προσωπικές του  αρχές» και ότι «πρόσφατα υπήρξαν ανοιχτές προσπάθειες άσκησης πολιτικής επιρροής στο έργο της Επιτροπής, που κορυφώθηκαν στη χθεσινή τακτική συνεδρίαση μέσω, άμεσης από ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης  Χριστιάν Μίτσκοσκι αμέσως δήλωσε: «Καλώ όχι μόνο εκείνους τους πολιτικούς που ασκούν πίεση, αλλά και τα άλλα μέλη της Ιστορικής Επιτροπής να ακολουθήσουν το παράδειγμα  του καθηγητή Βάντσο Γκεοργκίεφ»,

.

Η υπόλοιπη Επιτροπή Ιστορικών και Εκπαιδευτικών Θεμάτων αντέδρασε στην παραίτηση , δηλώνοντας ότι οι επιστημονικές αρχές στο έργο της Επιτροπής ήταν, και θα παραμείνουν αμετάβλητη.

 

«Δεν υπάρχει βάση για να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει νέα αρχή λειτουργίας, ούτε πολιτική πίεση από το υπουργείο Εξωτερικών, την κυβέρνηση ή τα πολιτικά κόμματα», αναφέρεται στην δήλωση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Βόρεια Μ. , όπου "Μ"= Μ@λ@κί@ να υποθέσουμε