15/1/22

Η 15η Ιανουαρίου στην Ιστορία

Η 15η Ιανουαρίου είναι η 15η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 350 ημέρες ως το τέλος του έτους, 

730. Το Σιλέντιο των συγκλητικών και των κληρικών που συγκλήθηκε από τον αυτοκράτορα Λέοντα Γ απαγόρευσε τη λατρεία των εικόνων. Ο Πατριάρχης Γερμανός , άφησε το ωμοφόριό του στην Αγία Τράπεζα του ναού των Ανακτόρων, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την παραίτησή του.

1208. Ο μοναχός και αρχιδιάκονος του Μαγκελόν Πιέρ ντε Καστελνώ που ήταν ειδικός λεγάτος του Πάπα Ιννοκέντιου Γ, για να εξαφανίσει την αίρεση των Καθαρών από τον νότο της Γαλλίας, δολοφονήθηκε από έναν υποτελή του Ραϊμόνδου ΣΤ' της Τουλούζης, ο οποίος θα θεωρήθηκε υπεύθυνος ί από τον Πάπα Ιννοκέντιο Γ και αφορίστηκε.


1296. Το Σικελικό Κοινοβούλιο συγκεντρώθηκε στο κάστρο Ουρσίνο στην Κατάνια και αναγνώρισε τον Φρειδερίκο Γ ' ως βασιλιά της Σικελίας. 


1369.Ο βασιλιάς Κάρολος Ε΄ της Γαλλίας αποκήρυξε τη Συνθήκη του Μπρετινύ και κήρυξε τον πόλεμο στην Αγγλία. Επανάληψη του εκατονταετούς πολέμου. Ο Εδουάρδος Γ ́ ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Γαλλίας και πάλι.

1382. Στη Γαλλία δημοσίευση βασιλικού διατάγματος του Καρόλου ΣΤ' για την έκτακτη φορολογία στο αλάτι και το κρασί, που προκάλεσαν λαϊκές εξεγέρσεις στο βασίλειο.

1466. Ο σεισμός της Ιρπίνια που προκάλεσε πανικό στην Νάπολη.

1484. «Άρχισε στην Τουρ η Σύνοδος των Γενικών Τάξεων που συγκάλεσε η αντιβασίλισσα Αννα της Γαλλίας, προκειμένου να οριστεί  αντιβασιλέας μέχρι την ενηλικίωση του Καρόλου του 8ου.

1535. Ο βασιλιάς Ερρίκος Η ́ έγινε ο αρχηγός της Εκκλησίας της Αγγλίας. 

1552. Στη Λωρραίνη, υπογραφή της Συνθήκης του Σαμπόρντ μεταξύ του βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκου Β ' και των γερμανών πριγκίπων που αντιτίθεντο στον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κάρολο Ε ́.

 1559. Ελισάβετ Α της Αγγλίας στέφτηκε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

1582. Στο χωριό Γιαμ Ζαπόλσκι κοντά στο Νόβγκοροντ υπογράφηκε η δεκαετής εκεχειρία με την οποία έληξε ο Λιβονικός Πόλεμος ανάμεσα στην Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία υπό τον βασιλιά Στέφαν Μπάθορι και τον Ιβάν τον Τρομερό. Με τη Συνθήκη που διαπραγματεύτηκε ο ιησουίτης καλόγερος Αντόνιο Ποσσεβίνο ως εκπρόσωπος του Πάπα Γρηγόριου Η’ η Ρωσία εγκατέλειψε τις αξιώσεις της για έξοδο στη Βαλτική Θάλασσα, και παραχώρησε τη Λιβονία και την Εσθονία στην Πολωνία.

1792. Στο Παρίσι συναντήθηκαν ο Μαρά και ο Ροβεσπιέρος, αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

1793. Στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας έγινε η ψηφοφορία σχετικά με την τύχη του βασιλιά. Από τους 707 που ψήφισαν έκριναν το βασιλιά ένοχο για συνωμοσία κατά της Ελευθερίας οι 691. Με 424 ψήφους υπέρ και 287 κατά , αποφασίστηκε ότι η απόφαση αυτή δεν θα ετίθετο σε δημοψήφισμα για να επικυρωθεί από το λαό.

1804. Οι γενίτσαροι που είχαν καταλάβει το πασαλίκι του Βελιγραδίου άρχισαν τις συλλήψεις σέρβων Προκρίτων σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την εξέγερση εναντίον τους.

1821.Oι Βρετανοί βομβάρδισαν το λιμάνι αλ-Μακχά της Υεμένης και επέβαλαν στον Ιμάμη της Υεμένης, να σεβαστεί τα «δικαιώματα» της Εταιρείας των Ινδιών, και να αναγνωρίσει τη βρετανική δικαιοδοσία σε όλους του υπηκόους της αυτού Μεγαλειότητας που εμπορεύονταν στο αλ-Μακχά, και να μειώσει τους δασμούς που επηρεάζουν τις αγγλικές εξαγωγές και εισαγωγές.

1822. Στη Συνέλευση της Επιδαύρου διαβάστηκε η αναγνώριση από την Αϊτή της κυβέρνησης της Ελλάδας.

1823. Η μάχη στον Άγιο Βλάσιο Αιτωλοακαρνανίας, στην οποία ο αρματολός των Αγράφων Γεώργιος Καραϊσκάκης με τον ντόπιο καπετάνιο Πεσλή ανέτρεψαν 3000 Τουρκαλβανούς υπό τον Ισμαήλ Χατζημπέντο και τον Άγο Βασιάρη και τους καταδίωξαν ως το Βραχώρι. Σκοτώθηκαν ανω των 200 Τούρκων. Από τους Έλληνες μόνο 20. Ο Καραισκάκης σκότωσε ο ίδιος τον Ισμαήλ Χατζημπέντο .

1826. Κατεστάλη η στάση του Συντάγματος Τσερνιγκόφ στο Κίεβο.


1854. Με αφορμή τη βίαιη είσπραξη καθυστερούμενων φόρων τριετίας, που επιχειρούσαν τουρκαλβανικά αποσπάσματα ξεκίνησε η Επανάσταση Ηπείρου Θεσσαλίας. Μετά την καταστροφή του τουρκικού στόλου στη ναυμαχία της Σινώπης, στις 15/27 Ιανουαρίου του 1854 οι πρόκριτοι των Τζουμέρκων, της Σκουληκαριάς και κυρίως του Ραδοβιζίου, έδωσαν όρκο στο ιερό ευαγγέλιο στο ιστορικό Μοναστήρι της Μεγαλόχαρης Άρτας για την απελευθέρωση από το τουρκικό ζυγό.

1871. Στον γαλλο-πρωσικό πόλεμο η Πρώσοι νίκησαν στην τριήμερη μάχη του Λιζαίν, τη γαλλική Στρατιά της Ανατολής, που διοικούσε ο στρατηγός Κάρολος Διονύσιος Σωτήριος Βούρβαχης, που προσπαθούσε να λύσει τη πολιορκία της Μπελφόρ. Ο Βούρβαχης ήταν ο υιός του Έλληνα συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Διονυσίου Βούρβαχη, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

1877. Με τη Συνθήκη της Βουδαπέστης, η Ρωσία και η Αυστροουγγαρία συμφώνησαν για τα βαλκανικά θέματα. Η Βιέννη θα έμμενε ουδέτερη σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι Αψβούργοι θα κατελάμβαναν τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη . Η Ρωσία διαβεβαίωσε την Αυστροουγγαρία ότι δεν θα δημιουργείτο στα Βαλκάνια μεγάλο σλαβικό κράτος.

1878. Συλλαλητήριο στην Αθήνα για την έξοδο της Ελλάδας στο πλευρό της Ρωσίας κατά το Ρωσο-τουρκικό Πόλεμο κατέληξε σε αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία. Τέσσερεις νεκροί διαδηλωτές.

1910. Η Διοικούσα Επιτροπή του «Στρατιωτικού Συνδέσμου», μετά από υπόδειξη του Βενιζέλου, αποφάσισε, με μεγάλη πλειοψηφία, να συμφωνήσει στην ανάθεση της πρωθυπουργίας στο Στέφ. Δραγούμη, αρχηγό της γνωστής ομάδας των «Ιαπώνων».

1912. Κατά τη διάρκεια του Ιταλο-τουρκικού πολέμου, για πρώτη φορά έγινε ρίψη προπαγανδιστικών φυλλάδιων προπαγάνδας. από το αεροπλάνο. Σεισμοί σε Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά. 35 νεκροί 2.000 οι άστεγοι.

1919. Στο Βερολίνο, μετά την αποτυχημένη εξέγερση των Σπαρτακιστών συνελήφθησαν από άνδρες των Φράϊκορπς και εκτελεστήκαν με εντολή του σοσιαλδημοκράτη υπουργού αμύνης Γκούσταβ Νόσκε, η Ρόζα Λούξεμπουργκ που υπέκυψε στα χτυπήματα με τους υποκόπανους που δέχτηκε και ο Καρλ Λίμπκνεχτ που πυροβολήθηκε στο κεφάλι.

1920. Σύλληψη στη Ρωσία του Ναυάρχου Κόλτσακ

1922. Στη Γαλλία  ο Ρέιμοντ Ποϊνκαρέ διαδέχθηκε  τον Αριστείδη Μπριάντ στη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών.

1933.Tο NSDAP κέρδισε τις εκλογές στο κρατίδιο Λίμπε με 39,5%. Η νίκη αυτή άνοιξε τον δρόμο στον Χίτλερ για να γίνει καγκελάριος.

1935. Άρχισε η πρώτη δίκη το Ζινόβιεφ και 18 άλλων για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του Σεργκέι Κίροφ.

1936. Οι Ιάπωνες αποχώρησαν από το ναυτικό συνέδριο στο Λονδίνο. Οι Ιταλοί συνέτριψαν τους Αιθίοπες. Στην Ισπανία υπογράφηκε το εκλογικό σύμφωνο του Λαϊκού Μετώπου από τους Ρεπουμπλικάνους, τους Σοσιαλιστές και τους κομμουνιστές.

1948. Όλη την ημέρα δυνάμεις Χωροφυλακής και ΜΑΥ συνεπλάκησαν μετά ΙΟΟ μελούς Κ/συμμορίας στην περιοχή του χωρίου Ψάρι Τριφυλλίας. Οι συμμορίτες ανετράπησαν εγκαταλείψαντες οπλισμό και διαρπαγέντα είδη έκ του χωρίου Κούβελα. 'Απώλειες ημετέρων νεκροί 6 άνδρες ΜΑΥ. Απώλειες συμμοριτών εξακριβωμένες 7 νεκροί .

1949.Τμήματα του εθνικού στρατού εισήλθαν στην πόλη της Νάουσας, την οποία είχαν καταλάβει οι Κ/Σ . Στην Κίνα , οι κομμουνιστικές δυνάμεις κατέλαβαν την Τιεντζίν από την εθνικιστική κυβέρνηση.

1950. Στην Κύπρο, σε δημοψήφισμα που έγινε με πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής το 95,7% του λαού τάχθηκε υπέρ της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα.


1951. Η Ίλσε Κοχ ,η σύζυγος του διοικητή του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπουχενβάλντ, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

1964. Συνήλθε στο Λονδίνο, κάτω από την πίεση της αμερικανικής και της βρετανικής κυβέρνησης, η αποκαλούμενη Πενταμερής Διάσκεψη, με τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας και ανά ενός εκπροσώπου των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.
Η μη πρόσκληση της κυπριακής κυβέρνησης υποδήλωνε και τους στόχους των διοργανωτών της, που ήταν η κατάλυση της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην Πενταμερή Διάσκεψη, οι Τουρκοκύπριοι ζήτησαν τον γεωγραφικό διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων με μετακίνηση πληθυσμών και την ομοσπονδοποίηση του κράτους. Αντίστοιχα, οι Ελληνοκύπριοι ζήτησαν την ενοποίηση του κράτους και την κατάργηση των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου.

1966 .Στρατιωτικό πραξικόπημα στη Νιγηρία.

1968. Ύστερα από διεθνείς πιέσεις, το στρατιωτικό καθεστώς έδωσε διαβατήριο δια χειρός του Στυλιανού Παττακού. στον Ανδρέα Παπανδρέου.

1970. Βομβιστικές επιθέσεις του «Εθνικού Μετώπου» σε Λεμεσό και Αμμόχωστο. Ο Μουαμάρ Καντάφι έγινε Πρωθυπουργός στη Λιβύη

1971 . Οι πρόεδροι της Αιγύπτου και του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ Ανουάρ ελ Σαντάτ και ο Νικολάι Ποντγκόρνι εγκαινίασαν το φράγμα του Ασουάν στον ποταμό Νείλο. Οι εργασίες διήρκεσαν 11 χρόνια.
1973‎‎.Η Ισραηλινή πρωθυπουργός Γκόλντα Μέϊρ συναντήθηκε στο Βατικανό με τον Πάπα Παύλο ΣΤ', ο οποίος δήλωσε ότι υποστηρίζει το διεθνές καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Ήταν η πρώτη συνάντηση ενός Εβραίου πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.‎
1975. Η Αγκόλα ανεξαρτητοποιήθηκε από την Πορτογαλία.

1977. Εμπρησμός του κινηματογράφου «Αττικόν» στον Πειραιά από την κομμουνιστική τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας».

1987. Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και η έντονη χιονόπτωση των τελευταίων ημερών στην Ευρώπη προκάλεσαν σχεδόν  300 νεκρούς.

1991. Έληξε το τελεσίγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την αποχώρηση των ιρακινών στρατευμάτων από το Κουβέιτ και ξεκίνησε η προετοιμασία για την έναρξη της επιχείρησης «Desert Storm».

1992 .Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα αναγνώρισε τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες της Σλοβενίας και της Κροατίας ως ανεξάρτητα κράτη. Η Βουλγαρία πρώτη παγκοσμίως αναγνώρισε την ανεξαρτησία της «Ρεπούμπλικα Ματσεντόνιγια» από την Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση της επιτροπής Μπαντεντέρ,
η «Ρεπούμπλικα Ματσεντόνιγια» πληρούσε τις προϋποθέσεις για την αναγνώρισή της από την ΕΟΚ.

1993. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν το ναυτικό αποκλεισμό της Αϊτής, λέγοντας ότι «το κύμα των προσφύγων μετά το σεισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική απώλεια ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα.»

1996. Παραιτήθηκε , με επιστολή του από το Ωνάσειο, ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, για λόγους υγείας. Η επιστολή απευθύνθηκε προς την Κ.Ε. και τη κοινοβουλευτική ομάδα (Κ.Ο.) του ΠΑΣΟΚ και καλούσε τη Κοινοβουλευτική Ομάδα να προχωρήσει στην εκλογή νέου πρωθυπουργού.

1997. Στην Αλβανία, ξέσπασε το σκάνδαλο των παρατραπεζικών πυραμίδων.

1998 . Στο Μαυροβούνιο ορκίστηκε ως Πρόεδρος ο Μίλο Τζουκάνοβιτς και ως Πρωθυπουργός ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, μέσα σε έντονες διαμαρτυρίες των οπαδών του πρώην προέδρου Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, που είχε ταχθεί με την πλευρά του Μιλόσεβιτς . Ο Κροατικός Στρατός παρέλαβε την Ανατολική Σλαβονία.

1999. Η ψευτο-σφαγή στο χωριό Ράτσακ στο Κοσσυφοπέδιο. Βρέθηκαν από την ερυθρά ημισέληνο τα πτώματα 45 Αλβανών του ΟΥΤΣΕΚΑ, αλλά οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας κατηγορήθηκαν για τον φόνο αμάχων. Αν και οι φινλανδοί ιατροδικαστές που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαπίστωσαν σφαγή αμάχων, το γεγονός αυτό έπαιξε ρόλο στην απόφαση του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ. Η Γερμανία ανακοίνωσε την προγραμματισμένη εγκατάλειψη της χρήσης πυρηνικής ενέργειας.

2000 . Στο Βελιγράδι , στο λόμπι του ξενοδοχείου «Ιντερκοντινετάλ» δολοφονήθηκε ο Ζέλικο Ραζνάτοβιτς Αρκάν, αρχηγός της παραστρατιωτικής μονάδας των Τίγρεων κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Γιουγκοσλαβία, και ηγέτης του Κόμματος της Σερβίας Ενότητας. Η ΕΚΤ όρισε την ισοτιμία για 1 ευρώ σε 340,75 δρχ. ανατιμώντας το ελληνικό νόμισμα κατά 3,5%.

2003. Το Ευρωκοινοβούλιο, υιοθέτησε ψήφισμά που ζητούσε την άρση του άβατου για τις γυναίκες στο Άγιο Όρος. Στην Τουρκία καταργήθηκε η θανατική ποινή.

2010‎‎.Το υπουργείο Εξωτερικών υποθέσεων του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι το Μαυροβούνιο και  το Κοσσυφοπέδιο έχουν αποκαταστήσει διπλωματικές σχέσεις ανταλλάσσοντας επιστολές των υπουργών  Εξωτερικών Μίλαν Ρότσεν και Σκεντέρ Χισένι. 

2011.Εληξε το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Νότιου Σουδάν.         Ο Φουάντ Μεμπάζαα ανακηρύχθηκε προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τυνησίας

2015. Ο Τσιπρόφσκι κατά την διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στη Ρόδο υποσχέθηκε: «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη.

2019. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Κοινοβούλιο απέρριψε  τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


 
2020.Ο Εφιαλτάκης πρότεινε την Κοντή Κνίτισα της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ για υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Βλαδίμηρος ανακοινώνει συνταγματικό δημοψήφισμα, και «απέλυσε» τους τεχνοκράτες από τη ρωσική κυβέρνηση για να «στροφή» για την κάλυψη των αναγκών της ρωσικής οικογένειας. Ο Μεντβέντεφ παρέμεινε στο Κρεμλίνο ως αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

2021.Η Ρωσία αποσύρθηκε από τη Συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Σι Τζινπίνγκ πρότεινε στον φαλακροκαγκελάριο να πάψεινα κάνει τον καμπόσο

  Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα είναι υπέρ της σύγκλησης διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, στην ...