17/1/22

17 Ιανουαρίου 1821. Ο Θεόδωρος Βλαδιμηρέσκου σύμφωνα με το σχέδιο Καποδίστρια μπήκε στο Βουκουρέστι και δημοσίευσε τις «απαιτήσεις του λαού»

 

Οι απαιτήσεις του Ρουμανικού λαού ήταν ένα συνταγματικό έγγραφο 30 σημείων που συνέταξε ο Βλαδιμηρέσκου στα οποία τονιζόταν ότι ο στόχος της επανάστασης, ήταν να τεθεί τέλος στην ανάμιξη των ξένων δυνάμεων στις εγχώριες υποθέσεις της και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Κατηγορούσε επίσης τον ηγεμόνα Αλέξανδρο Σούτζο, (που πέθανε την επομένη), του Βογιάρους κα τους Κληρικούς. Δύο ημέρες πρινο Βλαντιμιρέσκου είχε στείλει επιστολή στην Οθωμανική Αυλή , δηλώνοντας ότι στόχος του δεν ήταν τα οθωμανικά συμφέροντα αλλά το καθεστώς των Φαναριώτων και η καταπίεση των Βογιάρων και των Επισκόπων. Εμφανιζόταν δηλαδή σαν Ιακωβίνικος αντάρτης που δικαιολογούσε μια επέμβαση της Ιεράς Συμμαχίας, όπως είχε γίνει στην Νάπολι

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μεταξύ των στόχων της επανάστασης του Βλαδιμηρεσκου ήταν και η υλοποίηση των... μεταρρυθμίσεων; Πάλι μπροστά μας η "μαγική" λέξη; Ή να πούμε πιο σωστά... η μασονικη λέξη;Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτή την λέξη κύριε Χατζαρα. Η μοναδική αληθινή μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ένα κράτος για να λέγεται υγιές και πατριωτικό είναι ΑΛΗΘΙΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΌΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΎ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΚΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ,ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΊΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ,ΕΞΑΣΦΆΛΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ, ΕΞΑΦΆΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑΣ.