3/7/22

3 ΙΟΥΛΙΟΥ 1941 . Ο Πατριωτισμός του Στάλιν και ενα μνημειώδες γραφειοκρατικό κατόρθωμα. Η ομιλία του Σήφη από τα μεγάφωνα προς τον σοβιετικό λαό


Η ομιλία από το ραδιιοφωνικό Στούντιο της Μόσχας  του Προέδρου της Κρατικής Επιτροπής Άμυνας Ι. Β. Στάλιν στις 3 Ιουλίου 1941 ήταν η πρώτη ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ έκκληση του επικεφαλής της κυβέρνησης της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Στάλιν στον σοβιετικό λαό μετά τη Γερμανική Επίθεση  .

Πριν , στις 22 Ιουνίου, υπήρξε μόνο η ομιλία του Μολότοφ. 

Το γεγονός ότι ο Στάλιν δεν απευθύνθηκε στον λαό αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου εξακολουθεί να απασχολεί τους «μελετητές» . Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Μολότοφ, ο Στάλιν δεν ήθελε να εκφράσει τη θέση του, σε συνθήκες που δεν ήταν ακόμη σαφείς. Πάντως προετοίμαζε το ΝΕΟ στοιχείο. Τον Πατριωτισμό.

Η ομιλία άρχιζε με τις λέξεις: «Σύντροφοι! Πολίτες! Αδελφοί και αδελφές! Στρατιώτες του στρατού και του ναυτικού μας! Σας απευθύνω έκκληση, φίλοι μου!» 

Ο Στάλιν στη συνέχεια μίλησε  για τα δεινά στο μέτωπο, στις περιοχές που καταλάμβανε  ο εχθρός και για τους βομβαρδισμούς των πόλεων, και είπε: «Ένας σοβαρός κίνδυνος κρέμεται πάνω από την πατρίδα μας».

Είπε ότι οι Γερμανοί δεν είναι «Ανίκητοι» και θυμήθηκε το παράδειγμα της ήττας των στρατευμάτων του Ναπολέοντα.Ο Στάλιν αρνήθηκε ότι η σύναψη του συμφώνου μη επίθεσης ήταν λάθος και τόνισε ότι «βοήθησε να διασφαλιστεί ενάμισης χρόνος ειρήνης».

Ο Στάλιν ζήτησε τη δημιουργία λαϊκών πολιτοφυλακών και τη διεξαγωγή ανταρτοπόλεμου πίσω από τις γραμμές του εχθρού και τόνισε τον Παλλαϊκό χαρακτήρα του Πολέμου αγήνοντας στην άκρη την ταξική Πάλη.  

« Ο πόλεμος με τη ναζιστική Γερμανία δεν είναι μόνο πόλεμος μεταξύ δύο στρατών. Ταυτόχρονα, είναι ένας πόλεμος ολόκληρου του σοβιετικού λαού . Ο σκοπός αυτού του πανεθνικού Πατριωτικού Πολέμου εναντίον των φασιστών καταπιεστών δεν είναι μόνο να εξαλείψει τον κίνδυνο που πλανάται πάνω από τη χώρα μας, αλλά και να βοηθήσει όλους τους λαούς της Ευρώπης που στενάζουν κάτω από τον ζυγό του γερμανικού φασισμού.

 Ο ολοκληρωτικός πόλεμος για την ελευθερία της πατρίδας πρέπει να συγχωνευθεί με τον αγώνα των λαών της Ευρώπης και της Αμερικής για την ανεξαρτησία τους και για τις δημοκρατικές ελευθερίες. Η ΕΣΣΔ δεν είναι μόνη της. Εντάσσεται στο ενιαίο μέτωπο λαών που υπερασπίζονται την ελευθερία, ενάντια στην υποδούλωση και την απειλή της υποδούλωσης από τους Χιτλερικούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία έχουν ήδη ανακοινώσει την ετοιμότητά τους να παράσχουν βοήθεια στην ΕΣΣΔ».

Ο σκοπός της ομιλίας του Στάλιν ήταν να διαλύσει τις αμφιβολίες, τη δυσπιστία, το άγχος και να κινητοποιήσει τις λαϊκές δυνάμεις να αντισταθούν στη φασιστική εισβολή. 

Στην ομιλία του απευθύνθηκε  στον «πατριωτισμό», ως  στοιχείο ενοποιητικό και ως μέσο άμβλυνσης και άρσης των διαφορών. Σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Στάλιν έκανε τους ακροατές του  να αισθάνονται σημαντικοί και μοναδικοί , αναφερόμενος στον «μεγάλο ρωσικό λαό» και είπε ότι υποχρέωση κάθε Ρώσου ήταν «να συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο».

Ωστόσο, η «ραδιοφωνική ομιλία» που σχεδιάστηκε ως σημείο καμπής δεν ακούστηκε από τον λαό.

 Από τις 25 Ιουνίου, μια εβδομάδα πριν από την ομιλία του Σήφη, με απόφαση του Συμβουλίου των Λαϊκών Κομισάριων της ΕΣΣΔ , (ΝΑΡΚΟΜ) διατάχθηκε η κατάσχεση εντός 5 ημερών ΟΛΩΝ των ραδιοφώνων  που ήταν διαθέσιμα προκειμένου «να αποτραπεί η εχθρική προπαγάνδα». 

Εξαίρεση  έγινε για τους οι ξένους διπλωμάτες, τους ξένους δημοσιογράφους και ορισμένους σοβιετικούς αξιωματούχους. Όλοι οι άλλοι μπορούσαν να ακούσουν μόνο ένα πρόγραμμα που μεταδιδόταν στο ραδιοφωνικό δίκτυο της πόλης της Μόσχας με ενσύρματα μεγάφωνα . 

Αυτοί την άκουσαν στις 3 Ιουλίου. Όταν  κατάλαβαν το πρόβλημα, το ραδιοφωνικό μήνυμα  τυπώθηκε στην εφημερίδα "Pravda" και αργότερα εκδόθηκε ξεχωριστά με τη μορφή φυλλαδίου.

Πάντως το μήνυμα Στάλιν δεν προκάλεσε ενθουσιασμό στην αρψή αλλά Πανικό.  Όλοι έφευγαν προς τα μετόπισθεν καταστρέφοντας τα πάντα για να μην τα βρουν οι Γερμανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: