29/7/22

Το Κίνημα της SoE στα Χανιά κατά του ΜΕΤΑΞΑ και το αίτημα των Μητσοτάκη- Βαφειάδη- Πάλερετ προς τον Γεώργιο για μια (έξυπνη) δικτατορία της Ιντέλιζενς Σέρβις.

 

Ο ελληνικός λαός, βασιλόφρονες , βενιζελικοί, και Σαλανικιοί, φώναζαν στις 27 Ιουλίου 1922 στους δρόμους , "Ζήτω η Αγγλία" και "Ζήτω ο Λόϋδ Τζώρτζ" .Στην Βάρκιζα , το 1945, οι πράκτορες Σιάντος και Σοφιανόπουλος, ανέκραξαν «Ζήτω η Μεγάλη Βρετανία», μαζί με  τον ΜακΜίλαν, Οι επαναστάτες των Χανίων τον Ιούλιο του 1938  αναφώνησαν και Εκείνοι "Ζήτω ο Βασιλεύς", (της Αγγλίας).

Η Αγγλία ήταν πάντα ενοποιητικό στοιχείο. Όσους δεν το κατάλαβαν όπως ο Καραολής , που επέμεναν στον καταστροφικό νατιβισμό τους κρέμασαν. 

Το πρωί της 29ης Ιουλίου του 1938, από τον Σταθμό Ασυρμάτου των Χανίων μεταδόθηκε το παρακάτω διάγγελμα: 

 «Προς την Α. Μ. τον Βασιλέα

 Προς τας ενόπλους δυνάμεις 

Προς τον ελληνικό λαό 

 Στρατός και λαός αδελφωμένοι κατέλυσαν αρχάς λαομισήτου τυραννίας εκπροσωπούμενης υπό του στρατηγού Μεταξά. Ανακτήσας ελευθερίας αυτού απευθύνεται προς την Α. Μ. τον Βασιλέα και ζητεί την άμεσον απομάκρυνσιν της τυραννικής Κυβερνήσεως Μεταξά, την αποκατάστασιν του κράτους του νόμου και των λαϊκών ελευθεριών και τον σχηματισμόν Κυβερνήσεως Εθνικής Σωτηρίας εκ των αρίστων Ελλήνων, αδιακρίτως πολιτικών παρατάξεων, προς αντιμετώπισιν των αμεσοτάτων εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων, τους οποίους διατρέχει η χώρα μας και διά την δημιουργίαν μιας νέας Ελλάδος, πράγματι ηνωμένης ψυχικώς και ικανής να αντιμετωπίση με σθένος και φρόνησιν τας δυσκόλους στιγμάς, που διέρχεται η ανθρωπότης.

 Με αδελφικόν χαιρετισμόν προς τας ενόπλους δυνάμεις και ολόκληρον τον λαόν. 

Ζήτω Ο Βασιλεύς, ζήτω η Ελλάς. 

 Η Επαναστατική Επιτροπή: 

Μητσοτάκης, Βολουδάκης, Μουντάκης, Παΐζης, Μάντακας στρατιωτικός διοικητής».

 Το Διάγγελμα «Προς την Α. Μ. τον Βασιλέα, Προς τας ενόπλους δυνάμεις, και Προς τον ελληνικό λαό», ήταν του  Πάλερετ και του Παπα Δημήτρη Μπάλφουρ και ζητούσε την «άμεσον απομάκρυνσιν της τυραννικής Κυβερνήσεως Μεταξά», που κατήργησε ο (Φασίστας) τον φόρο του ελαιολάδου και δεν πλήρωνε του "Ομολογιούχους". 

 Το μηνυμα Πάλερετ  το υπέγραφε  "Κρητικός" πράκτορας της SoE Αριστομένης Μητσοτάκης που ηταν εκ των Αρίστων,  και  Κομουνιστής σύντροφος Βαφειάδης που τον είχε στείλει για να οργανώσει την  πάλη του Λαού ο πράκροας Πλουμπίδης δεν το υπέγραφε ούτε ο ηγέτης των Κομμουνιστών των Χανίων Βαγγέλης Κτιστάκης.

Το πρωί της Παρασκευής 29 Ιουλίου στις 11π.μ. έγινε λαϊκή συγκέντρωση στην Πλατεία Σιντριβανιού στα Χανιά, χωρίς μεγάλη συμμετοχή.  Εκείνη την ώρα φάνηκαν δυο αεροπλάνα που περνούσαν πολύ χαμηλά σκορπίζοντας προκηρύξεις που υπέγραφε ο Μεταξάς .Η προκήρυξη που υπέγραφε ο Μεταξάς ανέφερε:

 

«Καθ' ην στιγμήν ητοιμαζόμην να αναχωρήσω εξ Αθηνών προς υπογραφήν συμφωνίας μεγίστου εθνικού συμφέροντος, ένοπλοι στασιασταί εισήλθον και κατέλαβον την πόλιν των Χανίων. Είμαι αποφασισμένος να πατάξω τους στασιαστάς δια παντός μέσου ίνα επιβάλω το κράτος του νόμου και εξασφαλίσω εις τον Κρητικόν λαόν ησυχίαν και τάξιν... Στηριζόμενος εις τα πατριωτικά αισθήματα του Κρητικού λαού και εις τα δείγματα εμπιστοσύνης που μου επέδειξε, τον προσκαλώ να απογύμνωση τους στασιαστάς και να κατάδειξη εις τον Ελληνικόν λαόν, ότι η Κρήτη ίσταται παράλληλος και αλληλέγγυος προς το εθνικόν σύνολον. Παντού της Ελλάδος επικρατεί απόλυτος τάξις και ησυχία. Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως Ι. Μεταξάς».

 Το τελικό πλήγμα κατά του κινήματος ήταν η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου στο νομό Χανίων και η άφιξη στην Κρήτη των πολεμικών «Κουντουριώτης» και «Θύελλα» που μετέφεραν δυνάμεις πεζικού και μια μοίρα πυροβολικού. Στρατιωτικός διοικητής Κρήτης ορίσθηκε ο υποστράτηγος Γεώργιος Τσολάκογλου.

 Οι στρατιωτικές δυνάμεις που έφτασαν και η χωροφυλακή μέσα σε μερικές ώρες εκκαθάρισαν τα Χανιά από τους κινηματίες.

 Ο Α. Μητσοτάκης, ο Μ.Βολουδάκης, ο Ι. Μουντάκης τέθηκαν υπό την προστασία της Ιντέλιτζεντ Σερβις κατέφυγαν στα όρη και αργότερα τους πήγαν στην Κύπρο με Καΐκι, που αναχώρησε από τα Σφακιά στις 20 του Οκτωβριου.

Στο καίκι επέβαιναν οι πράκτορες της Ιντέλιτζεντ Σέρβις, Αρ. Μητσοτάκης, Ι. Μουντάκης, Μαν. Βολουδάκης, Εμ. Μπακλατζής, Στ. Παπαδοκωνσταντάκης, Ρ. Τζιγκουνάκης, Ι. Σιμιτόπουλος, Η. Μπριλλάκης, Εμμ. Κοτζάμπασης και Β. Χατζηαγγελής. 

Ο πράκτωρ Μάντακας έμεινε πίσω και η Secret Intelligence Service, (SIS), δηλαδή το MI6, το 1940, πριν εκδηλωθεί η επίθεση των Γερμανών και πριν δολοφονηθεί ο Μεταξάς, έστειλε στην Κρήτη πράκτορά της, (κωδικός «Σφιγξ»), για να συναντήσει το Στρατηγό Μάντακα, και να του προτείνει του την ηγεσία «Κινήματος του Κρητικού λαού», εναντίον της δικτατορίας Μεταξά, αν το καθεστώς αρνιόταν να αντισταθεί στην επικείμενη επίθεση του Άξονα. 

 Τα κωμικοτραγικά γεγονότα του Ιουλίου του 1938 στα Χανιά αποτελούν την απόλυτη απόδειξη της συνεργασίας  της Φράξιας ΚΚΕ-Πλουμπίδη με την Ιντέλιζενς Σέρβις και για αυτό ο Ζαχαριάδης θεωρούσε χαφιέ τον Βαφειάδη, που ήταν ο συντονιστής στην Κρήτη εκ μέρους του Πολιτικού Γραφείου, δηλαδή του  πράκτορά   Πλουμπίδη.

Οι σύχρονοι Πράκτορες εξηγούν και υμνοπύν το Κίνημα των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών κατά της Τυρανίας, «Τύραννος ήταν και ο Καποδίστριας»

Το σενάριο της SOE περί της «Δημοκρατικής Ελλάδος» στην Κρήτη και τα Νησιά, το επανεμφάνισαν οι πράκτορες των Άγγλων το 1960 στην πλαστή δήθεν ομιλία Μεταξά προς τους ιδιοκτήτες και αρχισυντάκτες του Αθηναϊκού Τύπου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», στις 30 Οκτωβρίου 1940.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: