1/2/23

Μνήμη Κίτσου Μαλτέζου. Τον δολοφόνησε η ΟΠΛΑ την 1η Φεβρουαρίου 1944 στην Αθήνα επειδή ηταν Αντικομμουνιστής

 Ο Κίτσος Μαλτέζος, (14 Αυγούστου 1921 - 1η Φεβρουαρίου 1944), ήταν αντιστασιακός φοιτητής της Νομικής, που δολοφονήθηκε από το ΚΚΕ.
Ως μαθητής εντάχθηκε στην Ε.Ο.Ν. Τελείωσε το Γυμνάσιο στα εκπαιδευτήρια Μακρή.


Το 1942, ως φοιτητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ για να κάνει αντίσταση, αλλά, στις αρχές του 1943 αποχώρησε εντάχθηκε στην ένοπλη εθνικιστική και αντιμοναρχική αντιστασιακή οργάνωση Ρ.Α.Ν (Ρωµυλία - Αυλών – Νήσοι) που την καθοδηγούσε
ο στρατηγός Κωνσταντίνος Βεντήρης, που τότε χαρακτήριζε ως. «ξένο », το θεσμό της βασιλείας. (Ύστερα είδε το Φως το αληθινό πήγε στον Λίβανο και ανένηψε).

Τα μέλη της ΡΑΝ στα πανεπιστήμια συμμετείχαν στον Εθνικό Σύνδεσμο Ανωτάτων Σχολών, (ΕΣΑΣ), που έδινε μάχη με τους κομμουνιστές στα Αμφιθέατρα .

Ο Κίτσος Μαλτέζος, ως αντικομουνιστής, εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ μπροστά στο σπίτι του στις Στήλες του Ολυμπίου Διός επί της Λεωφόρου Αμαλίας.

Συντονιστής της επιχείρησης δολοφονίας ήταν ο Άδωνις Κύρου.
Οι εκτελεστές ήταν οι αδελφοί Μικές και Νάνος Κουρουνιώτες, (τα εγγόνια του αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Κουρουνιώτη), ο Δήμος Χλιόβας και ο Φαίδων Αντωνόπουλος.
Ο Χλιόβας και ο Αντωνόπουλος δεν έφτασαν ζωντανοί στην απελευθέρωση.
Ο Μικές Κουρουνιώτης ήταν ανάμεσα στα 200 κόκκινά καθάρματα που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Ο Λεωνίδας Κύρκος, συμμετείχε στο «Γραφείο» που έλαβε την απόφαση της δολοφονίας μαζί με τον μετέπειτα «φιλόσοφο» Κώστα Αξελό, τον μετέπειτα οικονομικό Σύμβουλο του Σημίτη Κ. Σπράο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα, πρέπει να ερμηνεύσουμε το φαινόμενο της μαζικότητας του ΕΑΜ, σε σχέση με τις δεξιές αντιστασιακές οργανώσεις. Η γνώμη μου είναι ότι οφειλόταν στη συμμετοχή των Βενιζελικών. Αν δεν είχαν συμμαχήσει οι Βενιζελικοί με τους κομμουνιστές, το ΕΑΜ δεν θα είχε ποτέ τέτοια μαζικότητα. Φυσικά έπαιξε ρόλο και η φυγή πολλών δεξιών στη Μέση Ανατολή μαζί με την κυβέρνηση και τον βασιλιά…

Ο ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

  ΣΌΦΙΑ 22.02.2024 14:16 Ο Μπόικο Μπορίσοφ παρομοίασε τις προτάσεις του μνημονίου «Συνεχίζοντας την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» (PP-DB) γι...