7/2/23

Η 7η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

Η 7η Φεβρουαρίου είναι η 38η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 327 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους. 

457. Ο Χιλίαρχος Λέων από τη Θράκη έγινε αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας με την υποστήριξη του Aλανού αρχηγού των μισθοφόρων Άσπαρ.


999. Πέθανε στην Πράγα ο Δούκας της Βοημίας Μπολέσλαος Β΄ ο ευσεβής, που ίδρυσε την Επισκοπή της Πράγας το 973.








1238.
Οι Μογγόλοι του Μπατού Χαν , μετά από μακρά πολιορκία, κατέλαβαν την πόλη Βλαντίμιρ.

1311. Στην Πράγα, ο Ιωάννης της Βοημίας στέφθηκε βασιλιάς.

1497. Στη Φλωρεντία οι φανατικοί υποστηρικτές του Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα έκαψαν «στην Πυρά της Ματαιοδοξίας» , χιλιάδες έργα τέχνης και βιβλία, επειδή οδηγούσαν στην αμαρτία.

1510. Υπογράφηκε στο Ιάσιο, η συνθήκη ειρήνης μεταξύ Μπογκντάν Γ' του Μονόφθαλμου , της Μολδαβίας, με τον βασιλιά της Πολωνίας Σιγισμόνδο.


1550. Ο παιδόφιλος Τζοβάνι Μαρία Τσόκι ντελ Μόντε, εξελέγη 221ος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας με το όνομα Ιούλιος Γ΄. Η θητεία του σκιάστηκε από πολλά σκάνδαλα, με σημαντικότερο το σκάνδαλο Ινοτσέντσο,
που αφορούσε την υιοθεσία ενός νεαρού Ινοτσέντσο, (τον οποίο αγαπούσε ), και τον οποίο διόρισε στο αξίωμα του Καρδιναλίου.


1613. Ο Μιχαήλ Ρομανόφ στέφθηκε Τσάρος της Ρωσίας.

1653. Στη Γαλλία, του Λουδοβίκου ΙΔ ο Νικολά Φουκέ, διορίστηκε Έφορος των Οικονομικών.

1741. Ο "πεφωτισμένος" ηγεμών της Βλαχίας Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος υπέγραψε τη «μεγάλη Χάρτα» (marele hrisov) του θέσπιζε φορολογικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

1792 . Η Αυστρία και η Πρωσία συνήψαν συμμαχία εναντίον της επαναστατικής Γαλλίας από το φόβο της εξάπλωσης της ιδέας της επανάστασης. Αυτός ήταν ο πρώτος από τους έξι συνασπισμούς.

1807. Στον πόλεμο της Τετραπλής Συμμαχίας άρχισε η διήμερη μάχη του Έιλαου μεταξύ του γαλλικού στρατού για των συμμάχων Πρώσων και Ρώσων που διοικούσε ο στρατηγός Μπένιγκσεν. Η πρώτη μάχη του Έιλάου έληξε χωρίς νικητές στο πεδίο της μάχης. Ο Μπένιγκσεν υποχώρησε συντεταγμένα και οι Γάλλοι κατέλαβαν την πόλη.

1821. Μετά από καταγγελία στους Τούρκους ότι οι αδελφοί Σπηλιωτόπουλου κατασκευαζόταν πυρίτιδα για τον αποστάτη Αλή πασά των Ιωαννίνων, έφθασε στη Δημητσάνα από την Τρίπολη μπουμπασίρης (ανακριτής) για εξέταση της υπόθεσης. Ωστόσο επέστρεψε άπρακτος, διαψεύδοντας την καταγγελία, διότι οι Σπηλιωτόπουλοι εξαγόρασαν αδρώς την σιωπή του ανακριτή.

1828 .Ο έμπορος και εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Δομπόλλης ή Δόμπολης διορίστηκε από τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, Ταμίας της Ελλάδος. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως τις 18 Νοεμβρίου 1829, χωρίς μισθό, κατ' επιθυμίαν του.

1831. Ψηφίστηκε το βελγικό Σύνταγμα που θεωρήθηκε τότε ως το πιο δημοκρατικό στην Ευρώπη.

1855. Υπογράφηκε η Ρωσο-Ιαπωνική σύμβαση για την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων , το άνοιγμα τριών Ιαπωνικών λιμανιών στον ρωσικό στόλο, και τον καθορισμό των συνόρων στις νήσους Κουρίλες. 

1863. Κατά τη διάρκεια της Μεσοβασιλείας , άρχισαν στην Αθήνα τα Φεβρουαριανά. Σε θυελλώδη συνεδρίαση της εθνοσυνέλευση οι «Ορεινοί» και ο στρατηγός Δημήτριος Γρίβας μαζί τους συγκρούσθηκαν με τους Πεδινούς του Βούλγαρη και χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα, καθένα από τα οποία κατέλαβε καίρια σημεία της πόλης με στρατιωτικά σώματα.

1867 Στην Κρήτη, οι τούρκοι αποκεφάλισαν τον νεομάρτυρα Γεώργιο Διβόλη που είχε πιαστεί αιχμάλωτος στην επανάσταση του 1866.

1879. Οι Τούρκοι παρέδωσαν το Φρούριο  Ζάμπλιακ στου Μαυροβούνιους σύμφωνα με τις διατάξεις του Πρωτοκόλλου Μπιρπαζάρ, το οποίο ρύθμιζε τα σύνορα Μαυροβουνίου-Τουρκίας.

1897. ΄Aρχισε ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος. Στη Λιβαδειά έγινε η πρώτη σημαντική ένοπλη σύρραξη, με νίκη των ελληνικών δυνάμεων. Τμήμα του ελληνικού εκστρατευτικού Σώματος υπό τον Χατζημιχάλη Γιάνναρη απελευθέρωσε την Αγιά και κατέλαβε τους τουρκικούςστρατώνες Λειβαδίων.

1900. Οι Αλβανοί ζήτησαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, να τους χορηγηθεί Αυτονομία κατά το παράδειγμα της Κρήτης.

1913.Ο Στρατός του Μαυροβούνιου και ο Στρατός της Σερβίας ξεκίνησαν την επίθεση για την κατάληψη της Σκόδρας, την οποία κατείχαν οι Τούρκοι.


1920. Εκτελέστηκε από τους Μπολσεβίκους στο Ιρκούτσκ ο αφοσιωμένος στους Άγγλους αρχηγός των «Λευκών» Ναύαρχος Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Κόλτσακ.

1937. Στην Αθήνα συνελήφθη ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος επειδή έστειλε υπόμνημα διαμαρτυρίας για την εγκαθίδρυση της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου στον βασιλιά Γεώργιο Β'.

1939. Άνοιγμα της Διάσκεψης του Λονδίνου για την αντιμετώπιση του ζητήματος της εβραϊκής μετανάστευσης προς την Παλαιστίνη.


1941. Η τελευταία μάχη της επιχείρησης «Πυξίδα» και η τελική καταστροφή της Ιταλικής 10ης Στρατιάς στην Αφρική. Τα υπολείμματα της Ιταλικής 10ης Στρατιάς απέτυχαν να διασπάσουν τις αγγλικές γραμμές στην Μπέντα Φομμ και να διαφύγουν προς την Σύρτη. Μεταξύ των νεκρών ήταν ο στρατηγός Τελλέρα . Μεταξύ των 25.000 αιχμαλώτων ήταν οι στρατηγοί Κόνα και Μπαμπίνι. Στις 9 Φεβρουαρίου 1941 ο Τσώρτσιλ διέταξε την λήξη της επιχείρησης και τη μεταφορά μέρους των βρετανικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

1942 . Στην κατεχόμενη Γιουγκοσλαβία οι Κροάτες Ούστασι εκτέλεσαν 2.315 κάτοικους τριών σερβικών χωριών κοντά στην Μπάνια Λούκα. Στο χωριό Ντράγκουλιτς εκτελέστηκαν 1.363 .Στο Σάργκοβατς 257 .Στο Μοτίκε 679 και στο Ράκοβατς 16. Συνολικά 2.315 , εκ των οποίων 551 παιδιά Οι δράστες αυτής της σφαγής είχαν διοικητή τον αντιστράτηγο των Ουστάσι Ιωσήφ Μίσλοβ που τον συνόδευε ο καθολικός μοναχός Μίροσλαβ Φιλίποβιτς.


1943.
Έφτασε στο πολιορκημένο Λένινγκραντ το πρώτο τρένο με περισσότερα από 150 βαγόνια  με τρόφιμα και πυρομαχικά Στη μάχη του Ατλαντικού, τα ξημερώματα της 7ης Φεβρουαρίου, το γερμανικό U-402, βύθισε 2 αμερικανικά φορτηγά, το βρετανικό «Άφρικα», ένα νορβηγικό δεξαμενόπλοιο, και το 4965 τόνων «Καλλιόπη» που μετέφερε σιδηρομετάλλευμα. Χάθηκαν 4 από το πλήρωμα. Αργότερα τράκαραν το ελληνικό φορτηγό «Αδάμας», 4144 τόνων, που μετέφερε και αυτό σιδηρομετάλλευμα, τράκαρε με το σιδηρομετάλλευμα, και το «HMS Beverley». Το Αδάμας εγκαταλείφτηκε και βυθίστηκε στην επομένη.


1944. Οι Γερμανοί εξαπέλυσαν αντεπίθεση για την εξάλειψη του προγεφυρώματος των Συμμάχων στο Άντζιο. Στην κατεχόμενη Χίο, έξι βρετανικά μαχητικά επιτέθηκαν με ρουκέτες και πολυβολισμούς κατά του ναυλωμένου από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, σουηδικού φορτηγού, «Wiril», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια. 
Αποτέλεσμα της επίθεσης 17 νεκροί, μεταξύ των οποίων και Έλληνες πολίτες. Υπήρξαν επίσης δεκάδες σοβαρά τραυματίες, από τους εργάτες του λιμανιού πολλοί από τους οποίους δεν επιβίωσαν.
Μεταξύ των θυμάτων ήταν ο Σουηδός εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Νίλσον.
Τα σκάφη που βρίσκονταν πλησίον του «Wiril» βυθίστηκαν επίσης με τα φορτία τους.
Εξηγήσεις για τον βομβαρδισμό αυτό από συμμαχικά αεροπλάνα όπως και την ευθύνη για αυτόν δεν ανέλαβε ποτέ κανείς.

1945 . Στην Ιταλία, οι παρτιζάνοι επιτεθήκαν στη φυλακή του Ούντινε και απελευθέρωσαν τους κρατούμενους.

1946 .Το ΕΑΜ ζήτησε την αναβολή των εκλογών για δύο μήνες, τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας δημοκρατικής συνεννόησης, εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού, γενίκευση της αμνηστίας και εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων.

1947. Το βρετανικό σχέδιο για διχοτόμηση της Παλαιστίνης σε αραβική και εβραϊκή ζώνη υπό διεθνή κηδεμονία απορρίφθηκε και από τους Άραβες και τους Εβραίους.

1956. Κατά τη διάρκεια μαχητικής διαδήλωσης των μαθητών του Γυμνασίου Αμμοχώστου, οι Άγγλοι εδολοφόνησαν τον σημαιοφόρο της διαδήλωσης μαθητή της ΣΤ' Τάξης Πετράκη Γιαλλουρο 18 ετών από το Ριζοκάρπασο. Ήταν ο πρώτος μαθητής νεκρός του Αγώνα.

1957. Στο Προδρόμι της Κύπρου εφονεύθησαν από «δυνάμεις ασφαλείας» σε ενέδρα, ο επικηρυγμένος μαχητής της ΕΟΚΑ Γεώργιος Παπαβερκίου 19 ετών από τις Αρόδες και ο μαθητής Τάκης Σοφοκλέους 16 ετών από το Κτήμα.

1962 Η κυβέρνηση Κέννεντυ σε απάντηση των εθνικοποιήσεων των αμερικανικών περιουσιών, απαγόρευσε όλες τις κουβανικές εισαγωγές και εξαγωγές. Εκρηξη σε ανθρακωρυχείο στη Δυτική Γερμανία από την οποία σκοτώθηκαν 298 ανθρακωρύχοι.

1963 . Με πολιτική επιστράτευση των απεργών έληξε ύστερα από τρεις εβδομάδες η απεργία των εκπαιδευτικών. Παλιρροϊκό κύμα ύψους 10 μέτρων σάρωσε την παραλία του Αιγίου σε βάθος τριακοσίων μέτρων. 4 Νεκροί και 26 τραυματίες.

1964. Οι Μπητλς έφθασαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ.
Στις 01.05 της Παρασκευής 7ης Φεβρουαρίου 1964. επί του πλοίου «Ελλάς»,  κατά την  επιστροφή του εις τον Πειραιά  από τα Χανιά, απεβίωσε  Σοφοκλής Βενιζέλος. από καρδιακή προσβολή. Την προηγουμένη είχε εκφωνήσει προεκλογική ομιλία στα Χανιά

1965. Η αμερικανική αεροπορία ξεκίνησε την επιχείρηση «Κεραυνός» που προέβλεπε μαζικούς βομβαρδισμούς στο Βόρειο Βιετνάμ.

1966. Εκδόθηκε το πόρισμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Σε δίκη για τη δολοφονία παραπέμθηκαν ο μοίραρχος Εμμανουήλ Καπελώνης ως ηθικός αυτουργός και οι Σπύρος Γκοτζαμάνης και Μανώλης Εμμανουηλίδης ως οι φυσικοί αυτουργοί.

1974. Η Γρενάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1979.Εκλέχτηκε  πρόεδρος της Αλγερίας ο Τσάντλί Μπεντζεντίντ.

1985. Στην Πολωνία εκδόθηκε ετυμηγορία στη δίκη για τη δολοφονία του καθολικού ιερέα Γιέρζι Ποπιελούσκο.

1990. Κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης η Κεντρική Επιτροπή του Κομουνιστικού Κόμματος αποδέχθηκε την πρόταση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για την κατάργηση μετά από 70 χρόνια μονοπωλίου της εξουσίας από το Κόμμα και το πέρασμα στο πολυκομματικό πολιτικό σύστημα.

1991 . Ο ΙΡΑ επιτέθηκε με όλμους στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, στο Λονδίνο. ενώ συνεδρίαζε το υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Τζων Μέιτζορ.

1992 . Οι υπουργοί εξωτερικών των 12 χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας υπέγραψαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από ελληνικής πλευράς, τη συνθήκη του Μάαστριχτ υπέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς.

1993. Στην Κύπρο, πέρασαν στο δεύτερο γύρου των προεδρικών εκλογών, οι Βασιλείου και Κληρίδης

1996. Στην Αθήνα το ΚΥΣΕΑ αποστράτευσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Χρήστο Λυμπέρη.

1999 . Ο Αμπντάλα Β΄ διαδέχθηκε τον πατέρα του Χουσεΐν ιμπν Ταλάλ ως βασιλιάς της Ιορδανίας.

2000. Στο Βελιγράδι, δολοφονήθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάβελ Μπουλάτοβιτς. Νέος υπουργός έγινε ο Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς, πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού. Νίκη του Στίπε Μέσιτς στις προεδρικές εκλογές στην Κροατία.

2008. O Συριζώνυμος μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιωάννης Λιάπης, εκλέχτηκε με 45 ψήφους, έναντι 27 του μητροπολίτη Σπάρτης Ευσταθίου, νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

2010. Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς νίκησε την Γιούλια Τιμοσένκο. 

2011. Ανακοινώθηκαν στο Σουδάν τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος για την απόσχιση του νότιου τμήματος της χώρας. Στο δημοψήφισμα, το 98,83% των ψηφοφόρων ψήφισε για την απόσχιση του πλούσιου σε πετρέλαιο Νότιου Σουδάν.
2014. Τελετή έναρξης των 21ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι.

2018.Ο πρωθυπουργός της Μπουγιουρουμού  Ζόραν Ζάεφ δήλωσε έτοιμος  να προσθέσει έναν γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομά της χώρας του  προκειμένου να τερματιστεί η διαμάχη για το όνομα  της χώρας με την Ελλάδα. Στη Συρία ,   η αμερικανική αεροπορία της νύχτα της 7ης Φεβρουαρίου  εξαπέλυσε μαζικές αεροπορικές επιθέσεις  κατά του Συριακού Αραβικού Στρατού στην Επαρχία Ντέιρ Εζ Ζορ στο κοίτασμα φυσικού αερίου Χασάν με αποτέλεσμα πολυάριθμες απώλειες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Ρώσων συμβούλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...