3/2/23

H 3η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

Η 3η Φεβρουαρίου είναι η 34η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 331 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους. 

1116.Πέθανε ο βασιλιάς της Ουγγαρίας και της Κροατίας Κολομάν ο βιβιλόφιλος, από τον Οίκο των Αρπάντ .Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Γκέζα Α΄ της Ουγγαρίας και της Σοφίας της Συναδηνής, ανιψιάς τού Νικηφόρου Γ΄ Βοτανειάτη.

1204. Ο Αλέξιος Δούκας, ο Μούρτζουφλος, συνέλαβε εντός της Αγίας Σοφίας, τον εκλεγέντα έξι ημέρες νωρίτερα ως αυτοκράτορα Νικόλαο Καναβό και τον φυλάκισε.

1377.Μετά την επιστροφή του Πάπα Γρηγόριου ΙΑ στη Ρώμη, (στις 17 Ιανουαρίου), οι παπικοί μισθοφόροι του εγγλέζου κοντοτιέρου Τζον Χώκγουντ και του Παπικού Λεγάτου Ρόμπερτ της Γενεύης, με την βοήθεια του Αγίου Πνεύματος  επιτέθηκαν στην Τσεζένα που είχε επαναστατήσει (κατά του Θεού), και έσφαξαν 2500-5000 κατοίκους.


1451. Ο Μωάμεθ Β' διαδέχτηκε τον πατέρα του Μουράτ Β στο θρόνο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

1565. Ο Τσάρος Ιβάν ο Τρομερός, χαρακτήρισε προδοσία           την φοροκλοπή των βογιάρων και διέταξε τη δήμευσης της φεουδαρχικής ιδιοκτησίας και της γης υπέρ του κράτους, του στρατού  και του κρατικού  μηχανισμού.


1637. Η καταστροφή των παραγωγών τουλίπας. Λόγω της υπερπροσφοράς και αφού ο αριθμός των προς  πώλησης βολβών τουλιπών υπερέβη τη ζήτηση  εκδηλώθηκε πανικός χρηματιστηριακή αγορά Σε μία μόνο νύχτα, χιλιάδες Ολλανδοί καταστράφηκαν.

1653. Ο καρδινάλιος Μαζαρίνος επέστρεψε στο Παρίσι από την Ολλανδία όπου είχε καταφύγει κατά την «εξέγερση της Σφενδόνης».


1783. Η Ισπανία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

1807.  Στις 22 Ιανουαρίου/3 Φεβρουαρίου κατά τον 4ο  Συνασπισμό, άρχισε η μάχη του Μόρουνγκεν, όπου ο ρωσικός στρατός υπό τον Άουγκουστ φον Μπένιγκσεν βρέθηκε απέναντι στο Α΄ Σώμα του Μπερναντότ αλλά μετά από τρείς ημερες, στις 25 Ιανουαρίου/6 Φεβρουαρίου ο φον Μπένιγκσεν υποχώρησε για να αποφύγει την περικύκλωση από τον Ναπολέοντα που έσπευδε.



1813. Κατά τον πόλεμο Ανεξαρτησίας της Αργεντινής ο Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν νίκησε τον ισπανικό βασιλικό στρατό στη μάχη του Σαν Λορένσο.


1830. Στις  22 Ιανουαρίου/3 Φεβρουαρίου υπογράφηκαν στο Λονδίνο από τους πληρεξουσίους των τριών Μεγάλων Δυνάμεων, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, τα τρία πρωτόκολλα, που αφορούσαν το ανεξάρτητο ελληνικό βασίλειο. Το πρώτο αναγνώριζε το ανεξάρτητο ελληνικό Βασίλειο , και όριζε τα σύνορα της χώρας. Το δεύτερο αφορούσε στην εκλογή του πρίγκιπα Λεοπόλδου του Σαξ-Κόμπουργκ ως ηγεμόνα της Ελλάδας και το τρίτο, που απετέλεσε απαίτηση της Γαλλίας, προέβλεπε την ανεξιθρησκία και τη διατήρηση όλων των προνομίων που απολάμβανε η καθολική εκκλησία στις πρώην οθωμανικές επαρχίες που περιήλθαν στο ελληνικό βασίλειο.

1836. Εξέγερση κατά της Αντιβασιλείας στην Ακαρνανία με ποικίλα αιτήματα, από τη σύγκληση Εθνικής Συνελεύσεως έως τη σωτηρία της Ορθοδοξίας


1881. Στη Σερβία υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή της πρώτης σιδηροδρομικής γραμμής στη Σερβία. Βελιγραδίου-Νις.

1908. Ο Γεώργιος Καλαφάτης ίδρυσε τον «Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών» (ΠΟΑ), τον μετέπειτα «Παναθηναϊκό» Αθλητικό Όμιλο.


1924. Στη Σοβιετία, ο Αλεξέι Ρίκοφ διαδέχθηκε τον Λένιν ως πρόεδρος του Συμβουλίου των Κομισαρίων.

1933. Τέσσερεις ημέρες μετά την ανάληψη της Καγκελαρίας ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Υπουργός Άμυνας Βέρνερ φον Μπλόμπεργκ παρουσίασαν τους στόχους της αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής του Ράιχ στην ηγεσία του Στρατού.

1937. Οι Φαλαγγίτες του Φράνκο άρχισαν την επίθεσή τους στην Μάλαγα υποστηριζόμενοι από ιταλικά τεθωρακισμένα.

1939. Οι Εθνικοσοσιαλιστές της Ουγγαρίας ανατίναξαν τη Μεγάλη Συναγωγή στη Βουδαπέστη.

1941.Στην ιταλική ανατολική Αφρική άρχισε η επίθεση των βρετανών στις ιταλικές δυνάμεις στην πόλη Κερέν στην Ερυθραία.


1943. Το γερμανικό υποβρύχιο U-233 βύθισε στα ανοιχτά της Νέας Γης το «Α/Π Ντόρτσεστερ» που μετέφερε 904 άνδρες στην Γροιλανδία. Από αυτούς σώθηκαν από τα άλλα πλοία της νηοπομπής 230.Η Βρετανική αεροπορία βομβάρδισε το Αμβούργο. Ο Κόκκινος Στρατός ξεκίνησε την επίθεση για την ανακατάληψη του Νοβοροσίσκ.

1945. 1.000 αμερικανικά B-17 βομβάρδισαν το Βερολίνο, ρίχνοντας πάνω από 3.000 τόνους εκρηκτικών. 2.894 νεκροί και 120.000 άστεγοι. Ολοκληρώθηκε η επίθεση στο μέτωπο Βιστούλα-Όντερ του 1ου Σώματος Στρατού Λευκορωσίας του Στρατάρχη Ζούκοφ και το 1ου ουκρανικού Σώματος του Στρατάρχη Κόνεφ. Εξέγερση των κρατουμένων του 20ου μπλοκ στο στρατόπεδο Μαουτχάουζεν Στην Άπω Ανατολή τα αμερικανικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη Μάχη για να ανακαταλάβουν τη Μανίλα από τους Ιάπωνες.


1955. Ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης που γνώριζε την υγεία του Παπάγου, μετά την αποχώρησή του από τον Ελληνικό Συναγερμού ανακοίνωσε την ίδρυση του Κόμματος των Προοδευτικών με στόχο να εκφράσει τη μεγάλη Κεντροδεξιά. Στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος τονιζόταν «η φιλοδοξία να προσφέρει εις τον μοχθούντα λαό μας, λύσιν εξασφαλίζουσα ομαλήν διαδοχήν, δημοκρατικήν εξέλιξιν και πρόοδον». Τον ακολουθούσαν 22 βουλευτές του Συναγερμού.

1957. Στην Αμμόχωστο επιθέσεις από Τούρκους εις βάρος των Ελλήνων .Σκότωσαν τον 42χρονο Αντώνη Πολυκάρπου.

1958.Ιδρύθηκε η Οικονομική Ένωση της Μπενελούξ, από το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

1960. Εγκαινιάστηκε το εργοστάσιο της «Μπέρσκαϊρ-Ελλάς», που θα κατασκεύαζε εντός του έτους 1.200.000 γυναικείες νάιλον κάλτσες, ώστε να καλυφθεί το ήμισυ των αναγκών της ελληνικής αγοράς.

1961 .Ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Γ. Μελάς, αποκάλυψε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ πρότεινε το 1956 τη διχοτόμηση της Κύπρου.

1966. Προσεληνώθηκε το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 9». Ηταν η πρώτη ομαλή προσεδάφιση στη Σελήνη, ανθρώπινου κομπιούτερ.

1970 .Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα αποφάσισε την επ' αόριστον διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα μέχρι ότου «αποκατασταθεί η δημοκρατία στη χώρα».

1973‎‎ . Στο Νότιο Βιετνάμ εφαρμόστηκε η κατάπαυση του πυρός τίθεται βάσει συνθήκης ειρήνης που υπογράφηκε στο Παρίσι 

1977. Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αιθιοπία από τον Αντισυνταγματάρχη Μενγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ.

1988 .Το αμερικανικό Κογκρέσο απέρριψε αίτημα του Προέδρου Ρέιγκαν για παροχή βοήθειας στους Κόντρας της Νικαράγουας ύψους 36,25 εκατομμυρίων δολαρίων.

1989. Ο δικτάτορας της Παραγουάης Αλφρέδο Στρέσνερ ανατράπηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα, του γαμπρού του, στρατηγούς Αντρές Ροντρίγκρες. Ηταν στην εξουσία από το 1954.Στην Αθήνα το σκάνδαλο Κοσκωτά έλαβε νέα τροπή, με την παραπομπή του Γιώργου Λούβαρη για κακούργημα, ως παραλήπτη μεγάλου ποσού, που υπεξαιρέθηκε.

1991.Επαυσε να υφίσταται το ιταλικό κομμουνιστικό κόμμα 1992. Στις Βρυξέλλες, έξω από το κτίριο της ΕΟΚ, οι απόδημοι Σκοπιανοί έκαναν διαδήλωση, ζητώντας την αναγνώριση τους Κράτους τους από τους «12» με το όνομα «Μακεδονία».

1995. Το Τριμελές Εφετείο Πειραιά έκρινε αθώο τον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του «Σκάι» Γιάννη Αλαφούζο, που είχε κατηγορηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για λαθρεμπορία καυσίμων με το δεξαμενόπλοιο «Ασπρονήσι».

1996.Στην Τουρκία, τέσσερεις ημέρες μετά τα Ίμια η έμμισθη πράκτωρ της Σια Τανσού Τσιλέρ κατέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ. Στο πλαίσιο των Ειρηνευτικών Συμφώνων Ντέιτον, 57.000 μέλη της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης (IFOR) έφθασαν στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.


1997. Οι Ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη χρήση βίας από το καθεστώς Μιλόσεβιτς κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Γιουγκοσλαβία.

2000 . Οι Αλβανοί επιτέθηκαν σε λεωφορείο της Ύπατης Αρμοστείας του Κοσσυφοπεδίου και σκότωσαν δύο Σέρβους, και συνέχισαν να συγκρούονται με τους Ρώσους της KFOR.

2006. Μια ημέρα μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Καραμανλή από τη Σια αποκαλύφθηκε ο μυστηριώδης θάνατος του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη.

2008. Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σερβία, o Μπόρις Τάντιτς, του Δημοκρατικού Κόμματος, νίκησε με 50.31% τον υποψήφιο του Σερβικού Ριζοσπαστικού κόμματος Τόμισλαβ Νίκολιτς. Οι ψήφοι ήταν 2,304,467 -2,197,155.

2010 .Ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων. Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ενώ 32 βουλευτές των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών».

2015.Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απέρριψε την αγωγή της Κροατίας κατά της Σερβίας, και ανταγωγή της Σερβίας για γενοκτονία.

2016. Ο στρατός της Συρίας, υποστηριζόμενος από σιιτικές πολιτοφυλακές,το Ιράν και τη Ρωσία, διέσπασε την πολιορκία της Νομπλ και της Ζαχράα από το Ισλαμικό Κράτος. 

 2018. Επτά Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Αφρίν σε συγκρούσεις με Κούρδους στη Συρία.

 2019. Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε το Αμπού Ντάμπι.Ο πρώην δήμαρχος του Σαν Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε εκλέχτηκε Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. 

2021. Δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε  τον (ιουδαίο) πράκτορα Αλεξέϊ Ναβάλνι σε ποινή φυλάκισης τρεισήμισι ετών για παραβίαση των όρων της αποφυλάκισης του . Ο Ναβάλνι συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου κατά την επιστροφή του από τη Γερμανία, όπου είχε υποβληθεί σε θεραπεία για «δηλητηρίαση» . 
Ο επικεφαλής των πυρηνικών Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, Ναύαρχος Τσαρλς Ρίτσαρντ, αναφέρθηκε στην πιθανότητα πυρηνικού πολέμου με τη Ρωσία ή την Κίνα. Στην Ιταλία, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έλαβε την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: