Η επικρατεία του Βαλδουίνου εκτός από την Κων/πολη περιελάμβανε τμήματα της Θράκης και της Ασίας και τα νησιά Λέσβος, Χίος, Λήμνος, Ίμβρος και Τένεδος Με πρόταση του Δάνδολου πρώτος Λατίνος αρχιεπίσκοπος στην Κων/πολη εξελέγη ο Θωμάς Μοροζίνι. Ο αδικημένος Βονιφάτιος του Μονφερά «εξευμενίστηκε» με το βασίλειο της Θεσσαλονίκης.
1364. Κατά τον εκατονταετή πόλεμο στο Κοσερέλ στη βόρεια Γαλλία, έγινε η μάχη ανάμεσα σε 3000 άνδρες του Καρόλου Ε΄ της Γαλλίας, με 6000 άνδρες του Καρόλου του Κακού της Ναβάρας για τη διαδοχή του Δουκάτου της Βουργουνδίας. Οι Ναβαρρέζοι που είχαν ενισχυθεί και με 800 Άγγλους μισθοφόρους, από τους οποίους 300 τοξότες, υπέστησαν μια συντριπτική ήττα.
1380. Eξέγερση τoυ λαού στο Κότορ λόγω της όξυνσης των οικονομικών και κοινωνικών διαφορών, καθώς και των υψηλών δασμών που επέβαλε η αριστοκρατία του Κότορ, ειδικά στον πληθυσμό της ενδοχώρας .
1568. Μετα την ατυχή μάχη του Λάνγκσαϊντ . Η Μαρία Στούαρτ της Σκωτίας κατέφυγε στην Αγγλία, όπου συνελήφθη από την βασίλισσα Ελισάβετ Α'.
1605. Ο Κάμιλο Μποργκέζε εξελέγη ως πάπας Παύλος Ε΄ που έγραψε ιστορία ως ο διώκτης του Γαλιλαίου.
1648. Συντριπτική Νίκη των ορθόδοξων Κοζάκων του Χατμάνου Μπογκτάν Χμελνίτσκι κατά της καθολικής Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας στο Ζόφντι Βόντι. (Κίτρινα Νερά). Στη μάχη πήραν μέρος και οι Τάταροι στο πλευρό των Κοζάκων.3000 Ουκρανό-τίποτα σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν
1651. Στην Κωνσταντινούπολη εκτελέστηκε δια στραγγαλισμού ο Γιαννιώτης Οικουμενικός Πατριάρχης, Παρθένιος Β΄. Τη σορό του νεκρού οι Γενίτσαροι την πέταξαν στη θάλασσα, αλλά οι χριστιανοί περισυνέλεξαν το λείψανο του Πατριάρχη και το ενταφίασαν στη Μονή Καμαριώτισσας στη Χάλκη. Ο Πατριάρχης Παρθένιος που ήταν αντιπαπικός κατηγορήθηκε από τους Ιησουίτες στην Υψηλή Πύλη ότι προέβαινε σε μυστικές συνεννοήσεις με τους Ρώσους.
1703. Ο Τσάρος της Ρωσίας Πέτρος ο Μέγας, ίδρυσε στις 16/27 Μαΐου την πόλη της Αγίας Πετρούπολης.
1770. Η 15χρονη κόρη της Μαρίας Θηρεσίας της Αυστρίας Μαρία Αντουανέτα παντρεύτηκε τον 16χρονο Λουδοβίκο Αύγουστο, που αργότερα έγινε ως Λουδοβίκος ΙΣΤ’, βασιλιάς της Γαλλίας.
1792. Καταργήθηκε το δουλεμπόριο στη Δανία.
1795. Η Βαταβιανή Εθνοσυνέλευση και η Επιτροπή Δημόσιας Σωτηρίας της Γαλλίας υπέγραψαν τη συνθήκη της Χάγης που προέβλεπε επιθετική και αμυντική συμμαχία, της Ολλανδικής Βαταβιανής Δημοκρατίας με τη Γαλλική Επανάσταση και την συντήρηση ενός γαλλικού εκστρατευτικού Σώματος 25.000 ανδρών και την πληρωμή φόρου 100 εκατομμυρίων φιορινίων, στη Γαλλική Δημοκρατία.
1811. Κατά τον Πόλεμο της Ιβηρικής Χερσονήσου, έγινε η μάχη της Αλμπουέρα στην ΝΔ. Ισπανία, κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία, μεταξύ των γαλλικών στρατευμάτων υπό τον στρατηγό Σουλτ και των συμμάχων Άγγλων, Ισπανών, και Πορτογαλων που τους διοικούσε ο σερ Γουίλιαμ Μπέρεσφορντ. Στη μάχη σκοτώθηκαν από 7000 από κάθε πλευρά αλλά υποχώρησαν οι Γάλλοι.
1812. Στις 16/28 Μαΐου υπογράφηκε στο πανδοχείο του Ρώσου πράκτορα Μανούκ Μπέη στο Βουκουρέστι η Ρωσοτουρκική Συνθήκη Ειρήνης με την οποία έληξε ο ένατος Ρωσοτουρκικός Πόλεμος του 1806-1812. Η συνθήκη αυτή υπογράφηκε από τον Ρώσο στρατηγό Μιχαήλ Κουτούζοφ ΄ και από οθωμανικής πλευράς από τον μέγα Διερμηνέα Δημήτριο Μουρούζη και τον εξάδελφό του, μέγα Διερμηνέα του Στόλου Παναγιώτη Μουρούζη. Σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης ολόκληρη η περιοχή μεταξύ των ποταμών Προύθου και Δνείστερου μέχρι τις εκβολές του Δούναβη περιήλθε στη Ρωσία, και στη συνέχεια αποκλήθηκε από τους Ρώσους Μπεσσαραβία.
1815.Με απόφαση του Συνεδρίου της Βιέννης, το μεγαλύτερο μέρος του Δουκάτου της Βαρσοβίας προσαρτήθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία "για πάντα" με το όνομα Βασίλειο της Πολωνίας
1854. Επίθεση των τούρκων κατά των Μακεδόνων επαναστατών υπό τον Τσάμη Καρατάσο στην χερσόνησο του Άθω.
1863. Εναργή κατασκευής του σιδηροδρόμου της Οδησσού.
1880. Εκλογές στην Ιταλία
1897. Εγκαίνια του «Teatro Massimo» στο Παλέρμο με τον
Φάλσταφ του Τζουζέπε Βέρντι.
1912 .Στην Σόφια στις 16/29 Μαΐου υπογράφηκε από τον πληρεξούσιο υπουργό του Ελληνικού Βασιλείου Δημήτριο ΠΑΝΑ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Ιβάν Γκέσωφ η μυστική ελληνοβουλγαρική συνθήκη προς αντιμετώπιση των Τούρκων τις παραμονές του Βαλκανικού Πολέμου. Με το άρθρο 2 της Συνθήκης, η Βουλγαρία και Ελλάδα συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ειρηνική συνύπαρξη, και την πολιτική ισότητα με συνταγματικές εγγυήσεις για τους Βούλγαρους και τους Έλληνες που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Σε χωριστή δήλωσή η Βουλγαρία εξαιρούσε από τη συμμαχία την περίπτωση Ελληνο-Τουρκικού πολέμου για την Κρήτη. Οι εδαφικές διαφωνίες των δύο χωρών για τη Θεσσαλονίκη και τη νότιας Μακεδονία παρέμειναν εκκρεμείς.
1915. Η Αντάντ προσέφερε στη Βουλγαρία την Ανατολική Θράκη σε περίπτωση Που επιτίθετο στη Τουρκία.
1916 . Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία με τη συγκατάθεση της αυτοκρατορικής Ρωσίας υπέγραψαν τη Συμφωνία, για το διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη μετατροπή της Συρίας, του Ιράκ, του Λιβάνου και της Παλαιστίνης σε περιοχές υπό γαλλική και βρετανική διοίκηση. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο σερ Μαρκ Σάικς εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας και ο Ζωρζ Πικό εκ μέρους της Γαλλίας, και έκτατε έμεινε ως Συμφωνία Σάικς- Πικό Στη συμφωνία υπήρχαν οι εξής όροι: Με τη Συμφωνία η Γαλλία θα αποκτούσε τον έλεγχο του Λιβάνου και της παράκτιας ζώνης της Συρίας, τα Άδανα, την Κιλικία και την ενδοχώρα που συνόρευε με τις κτήσεις της Ρωσίας. (μεταξύ άλλων, την Ούρφα, το Ντιγιαρμπακίρ και τη Μοσούλη).
Η Μεγάλη Βρατανία θα καταλάμβανε τη νότια Μεσοποταμία και τη Βαγδάτη και επίσης τα λιμάνια της Μεσογείου Χάιφα και Άκκα. Οι γαλλικές και βρετανικές κτήσεις θα συναποτελούσαν μια συνομοσπονδία αραβικών κρατών ή ένα ανεξάρτητο αραβικό κράτος, χωρισμένο σε γαλλικές και βρετανικές ζώνες επιρροής.
Το λιμάνι της Αλεξανδρέτας θα ήταν ελεύθερο λιμάνι και η Παλαιστίνη , λόγω των Ιουδαίων, θα ετίθετο υπό διεθνή έλεγχο.
1917. Έληξε και η Τρίτη μάχη του Αρράς κατά την οποία σκοτώθηκαν σχεδόν 300.000 άνδρες και από τα δυο πλευρές.
1918 .Έληξε ο
Φινλανδικός Εμφύλιος Πόλεμος.
1921. Συγκρούσεις μεταξύ φασιστών και σοσιαλιστών στο Βιαρέτζιο. Δυο νεκροί.
1941.Στην Ελλάδα καταργήθηκε το οικογενειακό δελτίο τροφίμων και καθιερώθηκε ατομικό νέου τύπου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το γάλα στο εξής θα ήταν διαθέσιμο μόνο σε ασθενείς και παιδιά. Ραδιοφωνική ομιλία του στρατάρχης Πεταίν προς το Γαλλικό Έθνος Το Κοινοβούλιο της κατεχόμενης από τους Άγγλους Ισλανδίας, κατάργησε τη συνθήκη του 1814 με το Βασίλειο της Δανίας, σύμφωνα με την οποία η χώρα βρισκόταν υπό το Δανέζικο Στέμμα , και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Ισλανδίας που επικυρώθηκε με δημοψήφισμα στις 17 Ιουνίου 1944.
1943. Οι Γερμανοί
κατέστειλαν την εξέγερση στο γκέτο της Βαρσοβίας.
1944 . Εξέγερση των Σίντι και των Ρομά στο Άουσβιτς
1946. Ο ναζί εγκληματίας Καρλ Έμπερχαρντ Σένγκαρθ, ταξίαρχος των SS, εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού στη φυλακή Χάμελιν.
1948. Ήταν Κυριακή . Ο βαρκάρης Λάμπρος Αντώναρος βρήκε να επιπλέει ανοιχτά του λιμένα της Θεσσαλονίκης ένα πτώμα δεμένο χειροπόδαρα, και το ανέσυρε. Ο νεκρός είχε εκτελεστεί με μια σφαίρα στο κρανίο .Όταν τον έβγαλε στη Στεριά γρήγορα διαπιστώθηκε ότι το πτώμα ήταν ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ. Η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου.
1955. Στην Κύπρο ΕΟΚΑ σκότωσε έναν Άγγλο στρατιώτη και τραυμάτισε έναν άλλο οι οποίοι περιπολούσαν στην περίμετρο του αεροδρομίου της Λευκωσίας. Στο Πήλιο κατέπεσε ένα F-84. Ο χειριστής Νικόλαος Φράγκου σκοτώθηκε.
1961.Ο στρατηγός Παρκ Τσουνγκ-Χι έκανε πραξικόπημα στη Νότια Κορέα, Οι Αμερικανοί υποστήριξαν την νόμιμη κυβέρνηση του Δρ Τζων Τσανγκ. Ο Παρκ παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 1979, όταν δολοφονήθηκε από τον επικεφαλής της ασφάλειας.
1963. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ ντε Γκολ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη την Ελλάδα
1966 .Σε συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας με εισήγηση του Μάο Τσε Τουνγκ αποφασίστηκε η κήρυξη της «πολιτιστικής επανάστασης» , για να εκκαθαριστεί η Κίνα «από τα φιλελεύθερα αστικά στοιχεία», και να συνεχίσει την επαναστατική ταξική πάλη.
1968. Πέθανε, στην Αθήνα σε ηλικία μόλις 64 ετών, (από υπερτασική εγκεφαλοπάθεια), ένα από τα οξύτερα πνεύματα του Ελληνικού Έθνους ο Ευάγγελος Λεμπέσης.
1979. Πέθανε στο Ισραήλ ο Αβραάμ Μπεναρόγια.
1982. Η Μίλκα Πλάνιτς, 58, έγινε η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός στη Γιουγκοσλαβία.
1989. Συνάντηση Κορυφής των κομμουνιστικών γιγάντων, έπειτα από 30 χρόνια. Στο Πεκίνο, ο Σοβιετικός μεταρρυθμιστής ηγέτης Γκορμπατσόφ συνάντησε Κινέζο μεταρρυθμιστή Ντενγκ Χσιάο Πινγκ. Στην Αθήνα άρχισε η δίκη των οκτώ μελών της Εταιρείας Δολοφόνων. Στη Βηρυτό παγιδευμένο αυτοκίνητο σκότωσε τον θρησκευτικό ηγέτη του Λιβάνου Σεΐχη Χασάν Χαλίντ και 21 άτομα.
1992. Αποσύρθηκε από τη Βοσνία, ο γιουγκοσλαβικός στρατός (JNA). Ανατινάχτηκε η υπόγεια αεροπορική βάση του Μπίχατς κάτω από το βουνό Πλισεβιτσα , που είχε κοστίσει περίπου έξι δισεκατομμύρια δολάρια.Νωρίς το πρωί της 16ης Μαΐου 1992, περίπου 200 Σέρβοι πολίτες σκοτώθηκαν από την επίθεση που πραγματοποίησαν οι μουσουλμανικές παραστρατιωτικές μονάδες στον οικισμό Τουφαλίτσι του Σεράγεβο.Τα σπίτια των Σερβων που εγκατέλειψαν την περιοχή λεηλατήθηκαν και κάηκαν.
1994.Με απόφαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ιωάννη Μπούτου. Απελευθερώθηκε η αγορά συναλλάγματος στην Ελλάδα
1997.Ο πρόεδρος Ζαΐρ Μομπούτου Σέσε Σέκο εγκατέλειψε την Κινσάσα, τερματίζοντας την 32χρονη αυταρχική διακυβέρνησή του
1999. Κατά την 54η ημέρα των αμεριακνό-νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία χτυπήθηκε και πάλι το ορυχείο χαλκού της «RTB Bor», και έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν. Χτυπήθηκε ακόμα η Χαλυβουργεία «1913 Sartid» στο Σμεντέρεβο. Πολλές βόμβες έπεσαν στην περιοχή γύρω από Ποζάρεβατς.
Στο Κοσσυφοπέδιο πέτυχαν έναν αναμεταδότη στο Γκόρι πολλά πρόβατα. Σύμφωνα με τους «New York Times», το Πεντάγωνο πρόβαλε βέτο στα σχέδια του ΝΑΤΟ να εμπλακούν ελικόπτερα «Απάτσι» για επιθέσεις κατά των θέσεων του γιουγκοσλαβικού Στρατού διότι θα υπήρχαν πολλές απώλειες.
Η Εφημερίδα πρόσθεσε ότι το Πεντάγωνο ανησυχούσε επίσης, ότι η χρήση των ελικοπτέρων από βάσεις στην Αλβανία θα ενέπλεκε και τα Τίρανα στον Πόλεμο.
Ο ηγετης της Κίνας Λι Πένγκ δήλωσε ότι «η Κίνα δεν διαπραγματεύεται την κυριαρχία της », και απέρριψε τις δημοσιογραφικές εκτιμήσεις ότι η Κίνα θα εγκαταλείψει την υποστήριξη για τη Γιουγκοσλαβία εάν οι ΗΠΑ της άνοιγαν την πόρτα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
Στην Αθήνα η «17 Νοέμβρη» έριξε ρουκέτα στην οικία του Γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι. 2000: Ο δικηγόρος Αχμέτ Νεσντέτ Σεζέρ εκλέχτηκε από την Τουρκική Βουλή Πρόεδρος της Τουρκίας . 21ος αιώνας
2002. Ο Λευκός Οίκος αποδέχτηκε ότι ο Πρόεδρο, Μπους είχε προειδοποιηθεί από το FBI για επικείμενες «κλασικές αεροπειρατείες» Αράβων, με βάση μνημόνιο από το γραφείο του FBI στην Αριζόνα που ανέφερε ύποπτη παρουσία Αράβων σε σχολές πιλότων.
2007. Ο Νικολά Σαρκοζί ανέλαβε Πρόεδρος της Γαλλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου