11/7/24

ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ. 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974. ΜΗΝΥΜΑ ΕΤΖΕΒΙΤ ΠΡΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΟΤΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΕΝΩΣΗ ΑΛΛΆ ΜΙΑ ΚΥΠΡΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΕ 50% ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

 4 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ,  ΚΑΙ 9 ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ, ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ (ΔΗΜΟΣΙΟ)  ΜΗΝΥΜΑ ΕΤΖΕΒΙΤ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΚΑΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΉ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΟΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΛΥΝΟΤΑΝ  ΜΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, Ο ΕΤΖΕΒΙΤ, ΣΤΗΡΙΖΕ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΟΥ Η CIA ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ. 

Ο ΕΤΣΕΒΙΤ, ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ  ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗΝ ΒΛΑΚΩΔΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ....ΑΝΗΣΥΧΟΥΣΕ

Στην Κύπρο , στις 11 Ιουλίου 1974, οι Γεωργίτσης και Κομπόκης, που ενημερώθηκαν από τον ταγματάρχη Κοντώση που είχε σταλεί ως αγγελιοφόρος στην Αθήνα,  για την επιμονή του Μπονάνου να γίνει το πραξικόπημα, έδωσαν εντολές και οδηγίες στους επικεφαλής των μονάδων που προσδιόρισαν ότι θα λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις για την κατάληψη των προεπιλεγμένων στόχων. 

Η στρατιωτική ηγεσίας στην Αθήνα δεν έλαβε κανένα προληπτικό μέτρο.

Η αμερικανική Γερουσία με ψήφους 81-8 αποφάσισε την διακοπή της αμερικανικής βοήθειας στην Τουρκία εφόσον όμως δεν λάμβανε  μέτρα για να αποτρέψει την κατάληξη  του παραγομένου οποίου στους λαθρέμπορους. 

Στην Αθήνα, ο Ανδρουτσόπουλος και οι Υπουργοί του ερήμην του Στρατού πέρασαν την ώρα τους συζητώντας την επιστολή Μακάριου στον Γκιζίκη. 

Ανακοινώθηκε η απομάκρυνση από την Λευκωσία του στρατηγού Ντενίση.  

Στην Κύπρο ο Μακάριος απέλυσε 62 δασκάλους και 31 καθηγητές αλλά και αστυνομικους για τις πολιτικές του απόψεις. Ο Σεραφείμ καθαίρεσε τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Λεωνίδα και 7 υποστηρικτές του. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: