14/8/24

102 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ. Η ΤΡΑΓΙΚΗ 14η/27η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1922. Ο Τρικούπης το εβαλε στα πόδια

 Η διάταξη του Μετώπου σύμφωνα με τους τουρκικο΄πυς Χάρτες το βράδυ της 14/27ης Αυγούστου 1922  

Από τους Τούρκους ιστορικούς γνωρίζουμε ότι το μεσημέρι της 14ης/27ης Αυγούστου, ο Αλλάχ έκανε το θαύμα του και οι Έλληνες το εβαλαν στα πόδια. 

Οι επιθέσεις της 13/26ης Αυγούστου δεν είχαν προκαλέσει την διάσπαση της Ελληνικής Γραμμής, Ούτε η νυκτερινή επίθεση, ούτε η πρωίνή της14/ 27ης. Το κλειδί για την διάσπαση της τοποθεσίας ήταν το ύψωμα Τσιγκιλτέπε , στα 1300 μέτρα.

Το πρωί της 27ης Αυγούστου, ο τουρκικός στρατός πέρασε ξανά στην επίθεση σε όλα τα μέτωπα.

Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα γεγονότα από τη Μεγάλη Επίθεση ήταν η αυτοκτονία του διοικητή της 57ης Μεραρχίας, οποία πολεμούσε στις κορυφογραμμές του Τσιγκιλτέπε, συνταγματάρχη Ρεσάτ Μπέη, επειδή απέτυχε η επίθεση για κατάληψη του υψώματος Τσιγκιλτέπε, και δεν μπόρεσε να εκπληρώσει το καθήκον του.

Ο Ρεσάτ Μπέης μίλησε με τον Κεμάλ στο τηλέφωνο μετά τις 10.00 και ελαβε εντολή να καταλάβει πάσει θυσία το Τσιγκιλτέπε, και Υποσχέθηκε να το πάρει σε μισή ωρα. 

 Στις 11.00 ο Ρεσάτ Μπέης αυτκτόνησε,

Όταν ο Μουσταφά Κεμάλ Πασάς κάλεσε ξανά τη Διοίκηση της 57ης Μεραρχίας, κατα τις 11.30, του είπαν ότι ο συνταγματάρχης Ρεσάτ Μπέης είχε αυτοκτονήσει και το σημείωμα που έγραψε ανέφερε: «Αν και σας υποσχέθηκα να πάρω αυτή τη θέση μέσα σε μισή ώρα, δεν μπορώ να ζήσω επειδή δεν μπόρεσα να εκπληρώσω την υπόσχεσή μου». 

Το Τσιγκιλτέπε απέχει 39 χλμ από το Κέντρο του Αφιόν Καραχισάρ.

Οι Τούρκοι λένε ότι μετα την αυτοκτονία οι φαντάροι πήραν το Τσιγκιλτέπε.

"Προς το μεσημέρι, ο ελληνικός στρατός, ο οποίος εγκατέλειψε όλες τις θέσεις του στις αμυντικές γραμμές, εγκατέλειψε τον ανεφοδιασμό του και άρχισε να φεύγει άτακτος προς τα βόρεια. Ο τουρκικός στρατός μπήκε  στο Αφιόν".

Ο Ρεσάτ Μπέης με την αυτοκτονία του μας βοηθάει να καταλάβουμε τον ρόλο του Προδότη. Γύρω στο μεσημέρι διέταξε την υποχώριση.
Και άτακτα έφυγε ο Τρικούπης που "εχασε" μεσα στον πανοικο  τον ασύρματό του. 
Ο τουρκικός χαρτης δείχνει ποιοί εφυγαν άτακτα και την Μεραρχια του φράγκου που υποχώρησε συντεταγμένα. Στον Αφιόν Καραχισάρ μπήκε η 8η Μεραρχία. Ο Κεμάλ μόλις το έμαθε έφυγε από Κοτσάτεπε για να πάει στο Αφιόν.
Οι Τούρκοι δεν καταδίωξαν τον Ελληνικό Στρατό.

ΟΤΑΝ  Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ ΔΙΕΤΑΞΕ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ 14ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  ΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΑΛΕ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΟΝ  ΧΑΤΖΗΑΝΕΣΤΗ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ Ο ΟΠΟΊΟΣ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ  ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΛΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ . Η ΜΟΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΡΑΓΚΟ.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ 
ΔΙΟΤΙ Ο ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΟΝ ΑΣΥΜΡΜΑΤΟ. Ο ΧΑΤΖΗΑΝΕΣΤΗΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ. ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΡΗΚΑΝ.
 
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ,ΕΙΝΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΣΚΡΙΠ ΤΗΣ 15ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


 

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΗΣΑΝ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ. ΑΠΟ ΑΜΗΧΑΝΙΑ Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: