14/12/24

Η 14η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

Η 14η Δεκεμβρίου είναι η 349η ημέρα του δίσεκτου 2024.Απομένουν 17 ημέρες ως το τέλος του έτους. 

‎‎557. Το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου του 577, έπληξε την Κωνσταντινούπολη μέγας σεισμός που σύμφωνα με τους σύγχρονους ερευνητές είχε μέγεθος 9 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι.                     Ο χρονογράφος Θεοφάνης ανέφερε ότι έπεσαν τα τείχη της Κωνσταντινούπολης και ότι μεγάλες ήταν οι καταστροφές στις εκκλησίες της Πόλης. 

1287.Στις Κάτω Χώρες μετά από Τρομερή καταιγίδα πλημμύρισε το  Ζουίντερ Ζέε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωής τους 50.000 άνθρωποι.

1467. Τη νύχτα της 14ης προς 15η Δεκεμβρίου  ο στρατός του Στεφάνου του Μεγα της Μολδαβίας, επιτέθηκε αιφνιδιαστικά   στην πόλη  Μπάϊα, όπου στρατωνιζόταν ο Στρατός  του βασιλιά της Ουγγαρίας Ματθαίου  Κορβίνου, ο οποίος είχε εισβάλει στη Μολδαβία. Ακολούθησαν νυχτερινές μάχες στους δρόμους, με αποτέλεσμα μεγάλες ανθρώπινες απώλειες και από τις δύο πλευρές. Σχεδόν οι μισοί στρατιώτες του Κορβίνου σκοτώθηκαν και ο ίδιος τραυματίστηκε  γεγονός που προκάλεσε τη μεταφορά του βιαστικά στην Ουγγαρία.

1782. Οι αδελφοί Μονγκολφιέ πραγματοποίησαν στο Αννοναί της Γαλλίας την πρώτη δοκιμαστική πτήση αερόστατου θερμού αέρα. 

1812. Οι τελευταίες μονάδες της Μεγάλης Στρατιάς του Ναπολέοντα (περίπου 22.000 άνδρες) εγκατέλειψαν το ρωσικό έδαφος. Οι απώλειες ήσαν περίπου 380.000 στρατιώτες . 100.000 Γάλλοι ήσαν αιχμάλωτοι στα ρωσικά χέρια και περισσότεροι από 80.000 (συμμαχικοί, Πρώσοι Αυστριακοί κλπ) γύρισαν χωρίς να ακολουθήσουν ον Ναπολέοντα. 

1822.Στη Βερόνα στην έπαυλη Κανόσα στις 2 / 14 Δεκεμβρίου έληξε το Συνέδριο των ευρωπαϊκών δυνάμεων που αποφάσισε την παρέμβαση στην Ισπανία, εναντίον των "συνταγματικών". 

1825. Στις 14/26 Δεκεμβρίου εκδηλώθηκε στην Αγία Πετρούπολης το πραξικόπημα των Δεκεμβριστών οι οποίοι είχαν συνδεθεί και με την ελληνική επανάσταση και υποστήριζαν τον πόλεμο μα την Τουρκία. Οι Δεκεμβριστές ήσαν Τέκτονες, και μέλη διαφόρων μυστικών εταιριών που άρχισαν να δημιουργούνται μετά την επιστροφή του στρατού στη Ρωσία , όπως η Ένωση Σωτηρίας (1816), (στην οποία ανήκε ο Παύλος Πέστελ που κατέδωσε τον Υψηλάντη στον Τσάρο),  η Ένωση Πρόνοιας (1818), η Βόρεια Εταιρεία (1821), και η Νότια Εταιρεία (1821). Η Βόρεια Εταιρεία, μετά την εκτέλεση του Τσάρου Αλεξάνδρου Α, στο Νότο από τη Νότια Εταιρεία οργάνωσε πραξικόπημα της φρουράς στην Αγία Πετρούπολη που αρνήθηκε για να να δώσει όρκο πίστης στον νέο Τσάρο Νικόλαο και ζήτησε να ανέβει στον θρόνο ο αδελφός του Κωνσταντίνος, ο προοριζόμενος από τη γιαγιά του να γίνει αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης. Η εξέγερση, όμως, δεν ήταν καλά οργανωμένη. Ο αρχηγός της, Πρίγκιπας Σεργκέι Πετροβιτς Τρουμπέτσκοι ζήτησε άσυλο στην αυστριακή πρεσβεία. Μια εκτεταμένη έρευνα στην οποία ηγήθηκε ο Νικολάος οδήγησε στη δίκη του 289 Δεκεμβριστών. Καταδικάστηκαν 5 σε θάνατο 31 σε ποινες φυλάκισης , και οι υπόλοιποι εξορίστηκαν στη Σιβηρία.

 1877. Στις 14/26 Δεκεμβρίου , η Σερβία μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας κατά της Τουρκίας. 


1893.
Στις 14/26 Δεκεμβρίου στη Μόσχα, στην Κόκκινη Πλατεία εγκαινιάστηκε το εμπορικό κέντρο GUM. 


1906. Στο Κίελο καθελκύστηκε το πρώτο γερμανικό υποβρύχιο, το «U 1». 

1909. Το Βέλγιο, καθιέρωσε τη γενική στράτευση.


1911.
 Η ομάδα του Ρόαλντ Αμούνδσεν, αποτελούμενη από τον ίδιο και τους Όλαφ Μγιάαλαντ, Χέλμερ Χάνσεν, Σβέρε Χάσελ και Όσκαρ Βίστινγκ, ήταν η πρώτη που έφτασε στο Νότιο Πόλο. 


1913.Την 1η/14 Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος. Ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα (1/14 Νοεμβρίου 1913), 
ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 5ος είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα επικυριαρχίας επί της μεγαλονήσου. 

1914. Στο Σεράγεβο, η διοίκηση του αυστροουγγρικού στρατού στα Βαλκάνια, αποφάσισε την επείγουσα απόσυρση των στρατευμάτων του από το Βασίλειο της Σερβίας, μετά την ήττα στη μάχη της Κολούμπαρα και αποφάσισε την αντικατάσταση  του διοικητή της Όσκαρ Πόζορεκ.

1914. Με βάση το νόμο 281/1914 «Περί σωματείων» που εξασφάλιζε το δικαίωμα σύστασης καθαρά επαγγελματικών σωματείων χωρίς τη παρουσία και εργοδοτών με αφορμή τον έρανο μεταξύ των συναδέλφων για την κηδεία ενός άπορου δημοσιογράφου , κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών στις 14 Δεκεμβρίου 1914, το πρακτικό ίδρυσης της Ενώσεως Συντακτών Αθηναϊκών Εφημερίδων (ΕΣΑΕ), με πρόεδρο τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Ιωάννη Κονδυλάκη. Το 1947  μετονομάστηκε σε ΕΣΗΕΑ.
 

1918. Ο Γερμανός πρίγκιπας Φρειδερίκος της Έσσης, ο οποίος εκλέχθηκε από το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ως βασιλιάς, παραιτήθηκε από τον φινλανδικό θρόνο, και η Φιλανδία έγινε Δημοκρατία. Στη Λισαβόνα δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Σιντόνιο Παίς.

1927. Τα εθνικιστικά στρατεύματα του Τσανγκ Κάι-Σεκ συνέτριψαν το κομμουνιστικό κίνημα στην Καντόνα. Το Ιράκ απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία

1929. Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης εκλέχτηκε από τη Βουλή και τη Γερουσία Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ψήφους 257 υπέρ, σε σύνολο 327 παρόντων βουλευτών και γερουσιαστών.[

1931.Στην Ουτρέχτη, ιδρύθηκε το φασιστικό Εθνικό Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολλανδίας. 

1935. Αιθιοπικός Πόλεμος: Τα στρατεύματα των Ρας Κάσα, Σετζούμ και Ιμμιρού ξεκίνησαν την Αιθιοπική Χριστουγεννιάτικη Επίθεση.Ο Τόμας Μάζαρικ παραιτήθηκε από πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας.

1937. Οι Ιάπωνες διόρισαν μια δική τους κυβέρνηση μαριονέτα στο Πεκίνο. 

1939 .Η Σοβιετική Ένωση αποβλήθηκε από την Κοινωνία των Εθνών λόγω της εισβολής της στη Φινλανδία. 

1940. Οι εύζωνοι του 39ου Συντάγματος Μεσολογγίου επιτέθηκαν για την κατάληψη του υψώματος 1615, βορειοδυτικά της Νεμέρσκας) όπου έπεσε ο Στρατιώτης. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΔΟΣΙΟΣ.

1941. Στο Ζάγκρεμπ, ο Άντε Πάντελιτς δήλωσε ότι το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας κήρυξε τον πόλεμο στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιαπωνία υπέγραψε συνθήκη συμμαχίας με την Ταϊλάνδη. 


1942 .Ο Ρόμελ στη Βόρεια Αφρική διέταξε υποχώρηση στη Μάχη του Ελ Αγκέϊλα.

 1943. Μετά το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων οι Γερμανοί πυρπόλησαν την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας και εκτέλεσαν 9 μοναχούς. Άλλη μονάδα πυρπόλησε το χωριό Μαζεΐκα. 

1944. Στις 14 Δεκεμβρίου, το ΚΚΕ κήρυξε «Παλλαϊκό Πόλεμο». Επιδόθηκε στον Σκόμπι η επίσημη απάντηση του ΚΚΕ στην πρόταση που έκανε στον Πορφυρογένη για ειρηνικό διακανονισμό. Το ΚΚΕ απαιτούσε, απόσυρση της Ορεινής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου, από την Αθήνα , αφοπλισμό της Χωροφυλακής, και αφοπλισμό και παράδοση στη δικαιοσύνη των ταγματασφαλιτών, και ζητούσε , «να σχηματιστεί κυβέρνηση πραγματικής Εθνικής Ενώσεως, η οποία θα ρυθμίσει Δημοκρατικώς το όλον Πολιτικόν και στρατιωτικόν πρόβλημα της Χώρας». Ταυτόχρονα με προκήρυξή της ΚΕ του ΕΛΑΣ προς τον «ηρωικό λαό της Αθήνας, του Πειραιά και των Περιχώρων» μίλαγε , «για αποφασιστικό Παλλαϊκό Πόλεμο», έλεγε ότι «Ο αγώνας είναι δίκαιος», ότι «σύσσωμος ο Λαός είναι επί ποδός πολέμου» και θριαμβολογούσε ότι «Έξω από το κέντρο της Αθήνας κυριαρχούμε παντού απόλυτα». Στον Πειραιά, όπου συνεχίστηκε η απόβαση της Βρετανικής 4ης μεραρχίας Πεζικού, οι Γκούρκας της 5η Ινδικής Ταξιαρχίας, κατέλαβαν το λόφο της Καστέλλας. Στην Αθήνα, μετά από πληροφορίες για συγκέντρωση 600 ένοπλων κομμουνιών στον προσφυγικό συνοικισμό Κουντουριώτη, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ένας λόχος της 3η Ορεινης Ταξιαρχίας υποστηριζόμενος από τρία άρματα επιτέθηκε στις πολυκατοικίες. Ο Αγώνας συνεχίστηκε ως τις 17.00. Στο Κέντρο, στις 1400, έγινε η εκκένωση της Γενικής Ασφάλειας. Κατά την υποχώρηση των αστυφυλάκων , στην οδό Θεμιστοκλέους σκοτώθηκαν τρεις αξιωματικοί της Αστυνομίας. Στις 16.00, οι Άγγλοι αποσύρθηκαν από το Πολυτεχνείο και ο λόχος που ήταν εκεί πήγε στο Ζάππειο. Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε το εργοστάσιο Πουλοπούλου στο Θησείο, ενώ στο μέτωπο του Μακρυγιάννη και στη σχολή χωροφυλακής ο ΕΛΑΣ πέρασε σε αμυντικές θέσεις. Ο ΕΛΑΣ προσπάθησε με πυρά ελαφρών όπλων να σταματήσει τις Βρετανικές εφοδιοπομπές στην οδό Πειραιώς και τη Λεωφόρο Συγγρού, άνευ αποτελέσματος. 

1948. Πραξικόπημα κατά του στρατηγού Σαλβαδόρ Καστανέντα Κάστρο στο Ελ Σαλβαδόρ

1954 .Το Κυπριακό συζητήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Τούρκος εκπρόσωπος Σελίμ Σαρπερ  δήλωσε: «Η Κύπρος απέχει 40 μίλια από τις τουρκικές ακτές. Αυτό το νησί, το οποίο απέχει 600 μίλια από την Ελλάδα, δεν μπορεί να ανήκει στην Ελλάδα».

1955. Η Αλβανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ιορδανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία,  η Ιταλία, η Καμπότζη, η Κεϋλάνη, το Λάος, η Λιβύη, το Νεπάλ, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Φινλανδία έγιναν μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τελετή θεμέλιου λίθου του διυλιστήριου του Ασπροπύργου.
Οι Βρετανοί απαγόρευσαν  τη λειτουργία του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού.

1957. Στη  Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έγινε ψηφοφορία για το ψήφισμα  υπέρ της αυτοδιάθεσης της Κύπρου,  με 31 ψήφους υπέρ, 23 κατά και 23 αποχές.


1959
.Έφτασε στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντουάϊτ Αϊζενχάουερ. 


1960. Στις 2.30 πμ το τάνκερ «Παγκόσμιος Αρμονία» της εταιρείας Νιάρχου συγκρούστηκε στα στενά του Βοσπόρου με ένα γιουγκοσλάβικο πετρελαιοφόρο, πού μετέφερε μαζούτ και βενζίνη αεροπλάνων. Από τα σαράντα ένα άτομα του ελληνικού πληρώματος σωθήκαν μόνο έντεκα. Επί των φλεγομένων σκαφών προσεκρουσε στο και το τουρκικό «Ταρσός». Στην Αθήνα έληξαν χωρίς αποτέλεσμα οι ελληνοβουλγαρικές συνομιλίες . Οι Βούλγαροι ζητούσαν συμψηφισμό των επανορθώσεων με δήθεν έργα τους κατά την κατοχή.Στο Παρίσι ιδρύθηκε ο Οργανισμός Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).)


1961. Η πριγκίπισσα Σοφία Ντε Γκρέτσια  αρραβωνιάστηκε με τον τότε διάδοχο του ισπανικού θρόνου Χουάν Κάρλος.

1962. Ο Κενεθ Κάουντα σχημάτισε στη Βόρεια Ροδεσία την πρώτη κυβέρνηση που κυριαρχείται από τους Αφρικανούς. 

1963. Με πράξη του υπουργικού συμβούλιου απαλλάχθηκαν οι αγρότες από την εισφορά υπέρ του Ο.Γ.Α. 

1965. Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο έγινε ποινικό αδίκημα η υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με ποινές φυλάκισης μέχρι και 3 ετών. 

1966 . Ο λοχαγός Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος, (μετέπειτα βασανιστής της ΕΣΑ, εμφανίστηκε ως ψευδομάρτυρας ενώπιον του στρατοδικείου και κατέθεσε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πολιτικός αρχηγός του ΑΣΠΙΔΑ. 

1967. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Ντε Γκρέτσια  μετά την αποτυχημένη απόπειρα του Βασιλικού Πραξικοπήματος  για την ανατροπή του καθεστώτος της 21ης Απριλίου, εγκατέλειψε την Ελλάδα αεροπορικώς από την καβάλα και κατέφυγε με την οικογένειά του στη Ρώμη.

1970.Στην Πολωνία διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Γκομούλκα ,στο Ντάντσιχ και άλλες πόλεις λόγω των αυξήσεων των τιμών στα τρόφιμα.
1976. Στις 22:15, δολοφονήθηκε ο απότακτος αστυνομικός Ευάγγελος Μάλλιος από την «17Ν». 

1977.Ο Αϊτεκίν Κοτίλ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) εκλέχτηκε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

1981.Το Ισραήλ προσάρτησε το Υψώματα του Γκολάν, που κατέλαβε από τη Συρία στον πόλεμο του 1967. 

1989.Εκλογές στη Χιλή μετά από 16 χρόνια δικτατορίας.


1992. Ο Γιέλτσιν διόρισε Πρωθυπουργό στη Ρωσία τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν.
 Στο Μπράουντατς, στην ανατολική Βοσνία και Ερζεγοβίνη, οι μουσουλμάνοι  υπό τη διοίκηση του Νάσερ Όριτς, σκότωσαν 109 Σέρβους  στα Σερβικά χωριά Μπιέλοβατς, Σίκιριτς και Λόζνικλα Ριέκα και  έκαψαν 350 σερβικά σπίτια. Όλα τα κινητά περιουσιακά στοιχεία, τα βοοειδή, τα τρόφιμα και τα καλλιεργητικά εργαλεία κλάπηκαν . Ολόκληρος ο πληθυσμός αναγκάστηκε  να διαφύγει στη Σερβία μέσω του Ντρίνα.


1994.Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Ράντοβαν Κάρατζιτς ζήτησε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ να μεσολαβήσει για την ειρήνευση στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Άρχισε η κατασκευή του Φράγματος των Τριών Φαραγγιών στον ποταμό Γιανγκτσέ στην Κίνα .

1994.Στο Τέτοβο οι αρχές κατεδάφισαν  με μπουλντόζα το κτίριο, όπου θα στεγαζόταν το αλβανόφωνο Πανεπιστήμιο, κρίνοντας τη λειτουργία του αντισυνταγματική

1995 .Υπογράφηκαν επίσημα στο Παρίσι οι Συμφωνίες του Ντέϊτον. 

1998. Μασκοφόροι του ΟΥΤΣΕΚΑ επιτέθηκαν στο καφενείο "Πάντα" στο κέντρο του Πετς και σκότωσαν έξι νεαρούς Σέρβους .Σε σύγκρουση του γιουγκοσλαβικού στρατού με ένοπλους Αλβανούς κοντά στο Πρίζρεν 36 Αλβανοί σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν. 

1999.Κατά το δεύτερο Τσετσενικό πόλεμο τα Ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στο Γκρόζνι.Στη Βενεζουέλα τέθηκε σε ισχύ το νέο σύνταγμα.


2001. Ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου στη Χάγη ανακοίνωσε το κατηγορητήριο κατά του στρατηγού Βίνκο Παντούρεβιτς του Γενικού Επιτελείου της Σερβικής Δημοκρατίας. Ο γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στην Κροατική πρωτεύουσα εξέφρασε τη λύπη του  για τον τελευταίο πόλεμο, αναφέροντας ότι οι πολιτικοί έχουν μεγάλη ευθύνη για ότι συνέβη τα τελευταία χρόνια.

 2003 .Ανακοινώθηκε επίσημα η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν. 



2004.
 Στη Γαλλία, άνοιξε η οδογέφυρα του Μιλό, η ψηλότερη γέφυρα στον κόσμο.Στο Βελιγράδι, το Σερβικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τροποποιήσεις του νόμου, οι οποίες επιτρέπουν τη διεξαγωγή δίκης σε Σερβικά δικαστήρια με βάση τα κατηγορητήρια που εκδόθηκαν  στο δικαστήριο της Χάγης.

2006.Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣT' και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν, για τη  δέσμευσή τους στο διάλογο μεταξύ των  Εκκλησιών. Η Σερβία, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο μπήκαν  στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεργασία για την ειρήνη».
.Ο επικεφαλής της UNMIK Γιόακιμ Ρουέκερ είπε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η καθυστέρηση απόφασης για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου ενδέχεται να προκαλέσει αστάθεια στην περιοχή. ‎


2007‎‎.Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν  να στείλουν την ΕΟΥΦΟΡ στο Κοσσυφοπέδιο.‎
2008. Η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στο Ιράκ στις 14 Δεκεμβρίου του 2008 έμεινε στην ιστορία όχι για την πολιτική της σημασία, αλλά για το... παπούτσι που εκτόξευσε εναντίον του Ιρακινός δημοσιογράφος Μουνταζάρ αλ Ζαουντί, που έγινε αυτομάτως ήρωας του αραβικού κόσμου. 

2011‎‎. Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός της Κροατίας μετά τη νίκη του συνασπισμού του Αριστερού Κέντρου (συνασπισμός Κουκουρίκου ) στις εκλογές.

2016. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε την αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25%  σε 0.75%

2018. Η Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε  τη σύσταση τακτικού στρατού.

2021. Πέθανε ο Γιώργος Τράγκας. Οι εμβολιασμένοι γιατροί στο Σωτηρία και η ΕΥΠ έκαναν ότι έπρεπε για εναν ανεμβολίαστο που δεν συμπαθούσε το Μαξίμου.
Η ανακοίνωση του Σωτηρία .«Κατέληξε σήμερα, 14.12.2021, και ώρα 03.10 πρωινή ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας και επικεφαλής του κινήματος ‘’Ελεύθεροι Άνθρωποι’’ σε ΜΕΘ του νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ. Ανεμβολίαστος, εισήχθη με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, λόγω λοίμωξης covid19 στις 04.12.2021 σε κλινική του νοσοκομείου ‘’Η ΣΩΤΗΡΙΑ’’ ενώ λίγες ώρες αργότερα, λόγω της σοβαρής κατάστασής του διεκομίσθη σε ΜΕΘ του ιδίου νοσοκομείου». 

2023 . Η ετήσια συνομιλία του Βλάντιμιρ Πούτιν με το λαό στην οποία ο Ρώσος Πρόεδρος είπε. "Για μια χώρα όπως η Ρωσία, η ύπαρξη χωρίς κυριαρχία είναι αδύνατη. Απλά δεν θα υπάρχει, τουλάχιστον όχι με τη μορφή με την οποία υπάρχει τώρα, με την οποία υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Χριστούγεννα 1947. Η Επίθεση Γιουγκοσλάβων, Αλβανών ΣΝΟΦιτών και ΚΚΕΔΩΝ στην Κόνιτσα

  25 Δεκεμβρίου 1947 . Ξημερώματα των Χριστουγέννων , ο Μακεδόνας Ζάεφ και οι σύντροφοι Φαμέλος, Κσσελάκι, Αλιέκσι, ΜπαρούχΑΚΗΣ , και ΡΟΛΕΞ...