18/2/09

Οι αλβανοί έκλεισαν το στρατιωτικό νοσοκομείο που τους παρέδωσε η Ελλάδα.

Στα χέρια των Αλβανών παραδόθηκε από το Ελληνικό ΥΠΕΘΑ το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αργυροκάστρου, οι οποίοι μη αντέχοντας τα λειτουργικά του έξοδα, το.. έκλεισαν. Τό Ελληνικό προσωπικό στελέχωσης του νοσοκομείου αποχώρησε, ενώ ό εξοπλισμός καί τό λειτουργικό ύλικό παρεδόθη ώς δωρεά του Ελληνικού Υπουργείου Έθνικης Αμύνης πρός τό Αλβανικό. Ή διακοπή λειτουργίας του νοσοκομείου με προσωπικό και δαπάνες του Ελληνικού ΥΠΕΘΑ, έγινε στίς 12.11.2008, βάσει συμφωνίας που είχε γίνει από τίς προηγούμενες κυβερνήσεις Έλλάδος καί Αλβανίας. Στήν τελετή μεταβίβασης του νοσοκομείου στους αλβανούς παραβρέθηκαν από τήν Ελληνική πλευρά ό Β' ύπαρχηγός του ΓΕΣ Αντιστράτηγος Δημήτριος Λυμπέρης καί από αλβανικης πλευράς ό Υφυπουργός Άμυνας Πετρίτ Καραπίνα.

Τό νοσοκομείο κατασκευάστηκε τήν περίοδο 1999 - 2001, με συνολικό κόστος κατασκευής 1.800.000 ευρώ, ως προσφορά του Ελληνικού Υπουργείου Έθνικης Αμύνης.
Ή λειτουργία του νοσοκομείου άρχισε στίς 9 'Ιουλίου του 2004, με τήν παρουσία, στά εγκαίνια, των τότε Υπουργων Άμυνας των δύο χωρών καί επανδρώθηκε με έλληνικό προσωπικό καί συμπληρωματικά αλβανικό. Ή χρηματοδότηση της λειτουργίας του νοσοκομείου γινόταν από τό Ελληνικό Υπουργείο Έθνικης Αμύνης καί ανερχόταν μηνιαίως σε περισσότερα τα από 500 χιλιάδες ευρώ. Συνολικά, στά τεσσεράμισι χρόνια λειτουργίας, μαζί μέ τό κόστος ανέγερσης, "Σ.Ν.ΑΡΓΎΡ" κόστισε στό Ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 30 έκατ. ευρώ.

Έτσι το Ελληνικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αργυροκάστρου που παραδόθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου του 2008 στο Αλβανικό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, όχι μόνο δεν λειτουργεί, αλλά σκουριάζει και ο σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός του. Η Αλβανική πλευρά διαπίστωσε ότι είναι αδύνατον να αντέξει το κόστος λειτουργίας του και έτσι αποφάσισε, λίγες ημέρες αφότου το παρέλαβε, να το κλείσει!

Έτσι όχι μόνο στερήθηκαν οι Έλληνες και οι Αλβανοί της ευρύτερης περιοχής Αργυροκάστρου των υπηρεσιών του Νοσηλευτικού αυτού ιδρύματος, αλλά και χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε η Ελληνική Πολιτεία για να το κατασκευάσει, να το εξοπλίσει και να το συντηρήσει επί 5 χρόνια.

Αυτό που αναμένεται να γίνει είναι τα ιατρικά μηχανήματα να πουληθούν σε ενδιαφερόμενους ιδιώτες ή να μεταφερθούν στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Τιράνων.

Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των ασθενών, και ήταν δεκάδες καθημερινά αυτοί, που προσέφευγαν στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αργυροκάστρου, να έρχονται στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, αλλά και στο Νοσοκομείο των Φιλιατών που είναι κοντά στην περιοχή των Αγίων Σαράντα.
Έτσι το Ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα θα επιβαρύνεται , αλλά και θα αφαιρούνται κρεβάτια στις κλινικές της Ηπείρου από τους Ελληνες ασθενεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η εκδίκηση του Λιθογράφου και η 40η Σεπτεμβρίου

Ενα τυπογαφικό "λάθος" από το 1922.  Αυτό το καταλαβαίνουν μόνο οι " Μοϊκανανοί"  δημοσιογράφοι  που μύρισαν έστω και γι...