17/1/11

Στο Καστελόριζο, το πιο πιθανό είναι να μην δώσουμε μόνο μια διπλωματική μάχη.

Συνέντευξη του Κου Ν. Λυγερού στο Geopolitics & Daily News
http://gdailynews.wordpress.com/


Η Ελλάδα τον Απρίλιο του 2009 συμφώνησε με την Αλβανία την οριοθέτηση των χωρικών μας υδάτων. Ωστόσο αργότερα με απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου η συμφωνία κρίθηκε άκυρη. Φέρει η χώρα μας ευθύνες για το “ναυάγιο” της συμφωνίας; και αν ναι, ποιες είναι αυτές;
Η συμφωνία δεν αφορούσε μόνο στα χωρικά ύδατα, αλλά και στην ΑΟΖ. Το ανώτατο δικαστήριο έκανε απλώς το έργο του το οποίο αφορά στο συνταγματικό. Η καταγγελία ήλθε από την αντιπολίτευση της Αλβανίας, η οποία εντόπισε το πρόβλημα. Η ευθύνη σχετίζεται με έλλειψη επαγγελματικότητας, σε σχέση με τη διαδικασία και ειδικά με την αρμοδιότητα των ομάδων διαπραγμάτευσης. Δεν είναι μόνον οι υπογραφές που είναι σημαντικές, αλλά και τα πρόσωπα που υπογράφουν. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί, ειδικά αν επικεντρωθούμε στο θέμα της ΑΟΖ. (βλέπε Στρατηγικά βήματα για την καθιέρωση της ΑΟΖ, OPUS)
Σε άρθρο σας έχετε παρομοιάσει το Καστελόριζο με τις Θερμοπύλες μιας και εκεί τελικά ίσως χρειαστεί να δώσουμε τη διπλωματική μας μάχη. Τι κατά τη γνώμη σας πρέπει να κάνει η χώρα μας άμεσα πριν είναι αργά;
Στο Καστελόριζο, το πιο πιθανό δεν είναι να δώσουμε μόνο μια διπλωματική μάχη. Τα συμφέροντα, όσον αφορά στη στρατηγική, είναι μεγάλα. Για να καταλάβετε, ακόμη και για το FIR, κοντά στο Καστελόριζο υπάρχει ένα τετραπλό σημείο επαφής: FIR Αθηνών, Λευκωσία, Istanbul, και Ankara. Το Καστελόριζο είναι ένα κρίσιμο σημείο για το λεγόμενο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, αν θέλουμε να το υποστηρίζουμε έμπρακτα, πρέπει να σταθεροποιήσουμε την παρουσία μας, όχι με μια ελλαδική προσέγγιση, αλλά με την ευρωπαϊκή.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει μιλήσει για Οθωμανικά Βαλκάνια, για μηδενικές τριβές με τις γειτονικές χώρες, και την ίδια ώρα δεν μπορεί να εμποδίσει τη Κύπρο, μια μικρή χώρα με τα γνωστά σε όλους προβλήματα (Κυπριακό – Κατεχόμενα), να υπογράψει τρεις πολύ σημαντικές συμφωνίες ΑΟΖ με άλλες χώρες. Μήπως εμείς οι Έλλαδίτες υπερεκτιμούμε τις διπλωματικές δυνατότητες των εξ ανατολής γειτόνων, ενώ δεν θα έπρεπε;
Οι διπλωματικές ικανότητες της Τουρκίας είναι συμβατικές. Δεν αποτελούν μια καινοτομία εδώ και αιώνες. Χρησιμοποιούν εκφυλισμένα νοητικά σχήματα της γαλλικής διπλωματίας, της γερμανικής στρατηγικής, υπό την επιρροή της αμερικανικής νοόσφαιρας. Επιπλέον, δεν είναι καν παράδειγμα προς μίμηση των μουσουλμανικών χωρών. Ο Υπουργός Εξωτερικών λειτουργεί περισσότερο ως Υπουργός Τύπου, που δίνει έμφαση σε δηλώσεις και όχι σε πράξεις. Στην τελική, δίνουμε αξία στην Τουρκία για να μεγαλώσουμε τη δική μας. Αλλά αυτή η στρατηγική έχει τα όριά της, όπως το απέδειξε η Κύπρος με τις συμφωνίες της με τον Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Πως αξιολογείται την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Λίμπερμαν στη χώρα μας; Είστε θετικός στη προοπτική μιας ευρύτερης ελληνοισραηλινής συνεργασίας;
Οι επισκέψεις έχουν νόημα όταν τις ακολουθούν συμφωνίες, αλλιώς είναι μόνον τεχνικές και τεχνητές. Οι Έλληνες, οι Εβραίοι και οι Αρμένιοι ξέρουν τι σημαίνει γενοκτονία. Στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προωθούμε πάντα τη συνεργασία των θυμάτων. Τώρα όσον αφορά στις στρατηγικές μας, το Ισραήλ είναι ένας σημαντικός παίκτης, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ένωση των FIR, των ΑΟΖ συμφέρει τους πάντες, άρα η διπλωματία μας πρέπει να γίνει πιο στρατηγική και όχι η στρατηγική μας να είναι τόσο διπλωματική.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στους χάρτες που έδωσε στην δημοσιότητα το Τελ Αβίβ αναγνωρίζεται 100% η ελληνική ΑΟΖ, η οποία συνεχίζεται με την ΑΟΖ της Κύπρου. Αληθεύει; Και αν ναι, πως εξηγείτε το γεγονός πως το Ισραήλ αναγνωρίζει την Ελληνική ΑΟΖ πριν από εμάς τους ίδιους;
To Ισραήλ δεν μπορεί ν’ αναγνωρίσει de jure την ελληνική ΑΟΖ, αφού η δική του ΑΟΖ δεν εφάπτεται με την πρώτη. Γενικότερα η ΑΟΖ καθορίζεται μέσω μιας διακρατικής συμφωνίας που αποδέχεται την ύπαρξη κοινών συνόρων των ΑΟΖ τους. Κατά συνέπεια, το μόνο που μπορεί να κάνει το Ισραήλ είναι – και μ’ αυτόν τον τρόπο που πρέπει να ερμηνεύσουμε το γεγονός αυτό – ν’ αναγνωρίσει de facto όχι την ΑΟΖ, αλλά το θεωρητικό της πλαίσιο. Με άλλα λόγια δέχεται την εφαρμογή της μέσης γραμμής της ΑΟΖ, και τον υπολογισμό της μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, κατά την επίσκεψη του στο Ερζερούμ της Τουρκίας έκανε δηλώσεις που ενόχλησαν τη τουρκική πλευρά. Γιατί κατά τη γνώμη σας ο ομόλογός του Ερντογάν απόφυγε να απαντήσει τη στιγμή των Ελληνικών δηλώσεων;
Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού δεν είναι ενοχλητικές, αλλά αληθινές. Κι αυτό έχει τη διπλή του σημασία. Είναι σημαντικό που έγιναν για να τεθεί ένα πλαίσιο, αλλά είναι σημαντικότερο να τις υποστηρίξουμε έμπρακτα, αλλιώς θα παραμείνουν λόγια για το φαίνεσθαι. Δεν αποτελούν, λοιπόν, ένα τελικό αποτέλεσμα, αλλά ένα πλαίσιο, το οποίο πρέπει να μετατραπεί σε πεδίο δράσης.
Ποια η γνώμη σας σχετικά με τη προοπτική εξέλιξης μιας γενικότερης στρατιωτικο-πολιτικης συνεργασίας της χώρας μας με την Ρωσία, και γιατί ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη έχει τόσο πολύ τελικά καθυστερήσει;
O αγωγός δεν είναι απαραίτητα εκτός φαντασίας. Ας το σημειώσουμε λοιπόν ως ένα εργαλείο στον δυνητικό χώρο και μόνον και ας το χρησιμοποιήσουμε με τον αρμόδιο τρόπο για να μην έχουμε απογοητεύσεις. Η στρατιωτική και πολιτική συνεργασία με τη Ρωσία είναι ουσιαστική, ακόμη και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, έτσι ώστε να ενισχύσει την θέση μας στο ζεύγος Ευρωπαϊκή Ένωση-Ρωσία. Ως γεωστρατηγικός παίκτης η Ρωσία είναι σημαντικότατος και ακόμη περισσότερο όταν ενσωματώνουμε στοιχεία τοποστρατηγικής. Για να το συνειδητοποιήσουμε αρκεί να μελετήσουμε τις επιπτώσεις του Συνεδρίου Βερολίνου του 1878.
Ποια είναι η γνώμη σας όσον αφορά το ρόλο της Εκκλησίας. Είναι θετικό ή αρνητικό το γεγονός ότι ορισμένοι ιεράρχες εκφράζουν δημόσια τις απόψεις τους επάνω στα εθνικά θέματα;
Η εκκλησία θεσμικά παίζει ένα ρόλο στα εθνικά θέματα. Το γεγονός αυτό είναι και διαχρονικό και συνταγματικό, αλλά φαντάζομαι ότι το πλαίσιο της ερώτησης είναι διαφορετικό. Στην πραγματικότητα, δομικά είναι ανάλογο με την άποψη των βουλευτών όταν δεν εντάσσονται σ’ ένα ενιαίο πλαίσιο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφραστεί, δίχως όμως να ξεχνά ότι έχουμε το δικαίωμα να τον ακούσουμε ή όχι. Στα εθνικά θέματα γενικότερα, δεν έχουμε ανάγκη από απόψεις αλλά από γνώσεις και στρατηγική. Όλα τ’ άλλα λόγια, γι’ αυτούς που δεν υλοποιούν τίποτα το ουσιαστικό για την πατρίδα μας. Η Ελλάδα απαιτεί, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, όχι λόγια αλλά ιδέες καινοτόμες για τη στρατηγική διαχείριση των κρίσεων.

Ο Κος Νικόλαος Λυγερός είναι στρατηγικός σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα.


ΥΓ Δελτιου11. Ο Τούρκος πρωθυπουργός στις 7 Ιανουαρίου στο Ερζερούμ ειπε, πως είναι σίγουρος ότι μαζί με τον φίλο του, τον κ Παπανδρέου, πολύ σύντομα θα επιλύσει τα διμερή προβλήματα όπως και το πρόβλημα του Αιγαίου. Το τι σημαίνει αυτή η σημαντική δήλωση θα μπορούσε κανείς να παραπέμψει για απάντηση στην τρίωρη μυστική συνομιλία μεταξύ των δυο πρωθυπουργών.»

Τηλεφωνικό τελεσίγραφο Ερντογάν στον φίλο του Παπανδρέου
http://heraklion1.blogspot.com/2011/01/blog-post_9979.html#more


Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν, στις 13 Ιανουαρίου, φαίνεται πως δεν ήταν τόσο… αθώα, όπως τουλάχιστον το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε να την παρουσιάσει, όπως και το ποιος επικοινώνησε πρώτος με ποιόν…

Πολύ καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές επί του θέματος, διέρρευσαν πως ο τούρκος Πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις επισκέψεις του Αβιγκόρ Λίμπερμαν στην Αθήνα και της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην Κύπρο που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη . Ο προκλητικός παρεμβατισμός της Τουρκίας στην Ελλάδα και οι «νουθεσίες» να μην υπάρξει οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μπορούσε-κατά την Αγκυρα-να δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών, μπορεί να εκτιμηθεί και ως ένα μήνυμα-προειδοποίηση πως οι εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι «ανεξέλεγκτες» αν η Αθήνα δεν είναι «προσεκτική».


Οι Τούρκοι θέλουν να αγοράσουν την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Τα επεκτατικά σχέδια της Ziraat bank στον ελληνικό χώρο δεν σταματούν στα ανταγωνιστικά επιτόκια με τα οποία δανείζει τις ελληνικές επιχειρήσεις στον Έβρο, αποσπώντας μερίδια από τις εγχώριες Τράπεζες, οι οποίες ακολουθούν σφιχτή πολιτική. Τώρα η αγροτική Τράπεζες της Τουρκίας ετοιμάζεται να μπει και στις επιχειρήσεις. Θέλει να αγοράσει τα δύο εργοστάσια σε Λάρισα, Ξάνθη μαζί με των Σερρών που μάλλον κλείνει.

Έχοντας ήδη μετοχές σε αγροτικές επιχειρήσεις της γείτονος, και μεγάλη τεχνογνωσία στον αγροτικό χώρο η Ziraar bank, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει να αποκτήσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία βγαίνει, μαζί με τις άλλες θυγατρικές εταιρείες της Αγροτικής Τράπεζας στο «σφυρί».

Το ενδιαφέρον της Ziraat bank προέκυψε μετά την πληροφορία ότι η Αγροτική Τράπεζα, προτίθεται να κλείσει το εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες, για να περιορίσει τις ζημιές που καταγράφει η ελληνική βιομηχανία.

Στο παρασκήνιο λέγεται ότι στελέχη της τουρκικής τράπεζας, έχουν σχεδιάζει να υποβάλλουν πρόταση για την εξαγορά της ΕΒΖ. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει απευθείας, αλλά μετά από διεθνή διαγωνισμό, ωστόσο το αρχικό σχέδιο της Ziraat bank προβλέπει να γίνει επίσημη πρόταση στον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Θόδωρο Πανταλάκη για εξαγορά των εργοστασίων της ΕΒΖ σε Ξάνθη και Λάρισα, των οποίων η λειτουργία έχει διακοπεί, καθώς και του εργοστασίου των Σερρών, εφόσον έχει αποφασιστεί το κλείσιμό του. Ήδη στελέχη της τράπεζας, έχουν ήδη κάνει διερευνητικές επαφές με παραγωγούς τεύτλων πάνω στα θέματα των τιμών που προσφέρει η ΕΒΖ.

Η σχέση της Ziraat bank με την Αγροτική Τράπεζα πάντως δεν είναι καινούργια. Το περασμένο καλοκαίρι, το Bloomberg είχε αναφέρει, επικαλούμενο την τουρκική εφημερίδα Sabah, ότι η Ziraat bank ενδιαφέρεται να εξαγοράσει ποσοστό της Αγροτικής Τράπεζας, μετά την ανακοίνωση των stress test στα οποία η ΑΤΕ ήταν η μόνη ελληνική τράπεζα που είχε αποτύχει.

http://www.armapoliton.com/2011/01/blog-post_5380.html

ΥΓ2. Καιρός ο "κυρίαρχος" λαός να ξυπνήσει. Μας ετοιμάζουν εθνικές εκχωρήσεις και παραχωρήσεις.
Εθνικό ιδανικό δεν είναι μόνον η βενζίνη, τ' αγγούρια και οι πατάτες των πρωινών τηλεοπτικών δελτίων. Μπορεί κάποιο σύντομο πρωινο να δούμε την τουρκική σημαία στη Τζιά, στο Λαύριο
.


Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και αυτός ήτο ο λόγος που ο Γαλάζιος φανταιζί πάικτης DamnedAlysida είχε κάνεις σημαντικές δηλώσεις διάγγελμα πριν το παιχνίδι από το νησί αυτό....

Ενδιαφέρον συμβολισμός.

Ανώνυμος είπε...

Αν η Τουρκία θέλει να δωθεί τώρα η ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ στο Ζήτημα του Μεγάλου και Ενοχλητικού για όλους ασθενή...τότε η υλοποίηση των απειλών είναι η πιο ασφαλής οδός.

Άπαντες θα έβλεπαν με ικανοποίηση στην θέση της Τουρκίας ένα μωσαϊκό κρατών το οποίο θα εξισορροπούσε την περιοχή.

Οι "ανεξέλεγκτες" συνέπειες θα βγάλουν πολύ κόσμο από πολύ κόπο.

Έτσι ή αλλιώς, ο χρόνος της τελείωσε.

Η στενότερη....προσέγγιση Δύσης Ρωσίας έχει ξεκινήσει. Ήταν η μόνη πιθανή εξέλιξη.

Συνεπώς είναι περιττή, τουλάχιστον, ενός τέτοιου κακοηθούς όγκου στην περιοχή.

Είμαστε στον 21αι. Και η Τουρκία μας επιβεβαιώνει από όλες σχεδόν τις πλευρές ότι είναι ένα αναχρονιστικό ετοιμόρροπο έπιπλο που πρέπει να αποσυρθεί.

Και δεν μπορεί να αναπαλαιωθεί , λόγω κόστους και κυρίως λόγω κατασκευής.

Ως άνθρωπος...κρίμα...

Ανώνυμος είπε...

Η Ελληνική Πολιτική Ηγεσία δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε ΕΚΛΟΓΕΣ μέσα στο 2011.

Δεν θα πρέπει να κάνει το μοιραίο λάθος του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Θα πρέπει τάχιστα να αποκτήσει επαφή με τον Ελληνικό Λαό , ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.

ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΑΠΑΝΤΕΣ ΕΜΠΡΌΣ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ.

Στην Πέμπτη Φάλαγγα που υπάρχει μέσα της, θα πρέπει να φανεί ανελέητη.

Όπως και ο άλλος μεγάλος κομματικός σχηματισμός.

Στις παρούσες στιγμές, μετρά η αποτελεσματικότηα ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ.

Χρειάζονται προληπτικές πολιτικές ενέργειες προς όλους όσους εξυπηρετούν μόνο τον εαυτό τους.

Ήταν λάθος που δεν ολοκλήρωσε μία πολιτική Νύχτα του Αγ. Βαρθολομαίου απέναντι στα πολιτικά παράσιτα, παντός κόμματος.

Από την άλλη, υπάρχει πάντα και η επιλογή να δουλέψει όπως τόσες στο παρελθόν, εις βάρος του εαυτού της και να πάει διακοπές.

Υ.Γ.
Αν όντως εννοούν οι Ισραηλινοί την συμμαχία, ας αναλάβει η Μοσσάντ να βοηθήσει - και όχι να αλώσει - την δημιουργία μίας Ισχυρής ΕΥΠ.

Επίσης,η Δημιουργία τεχνολογικού Πάρκου ε πολλές υποσχέσεις στον Βόλο είναι πολύ καλή ιδέα μ. Και οι δύο πλευρές έχουμε εξαίρετους επιστήμονες. Η Αμυνα και η Ασφάλεια θα πρέπει να είναι τα πρώτα αντικείμενά του. Όπως επίσης και η γεωργική παραγωγή.


Και κυρίως ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑ.Το σπέρμα της Εμπιστοσύνης, το Ατσάλι για να αντέχει χτυπήματα η οποιαδήποτε σχέση...Σε όλα..

Πιο ισχυρός λόγος από τα Ιδανικά, όπως Φιλία, Φιλοδοξία, είναι η ανάγκη για Επιβίωση αυτόφωτη. Αυτό ας το σκεφθούν άπαντες...Όποιος πόνταρε σε αυτό το "Αλογο" δεν έχασε ποτέ...

Ανώνυμος είπε...

Ένα ίσως υποτιμημένο αστέρι τους παιχνιδιού ο Αρμένης μεσοαμυντικός Δεν Ξεχνασιάν , με δηλώσεις του , εξέφρασε τον πόθο του να αγωνιστεί με τα χρώματα της Γαλάζιας Ομάδας.

"Πάντα κέρδιζαν με φαλτσοσφυρίγματα. Άμπαλλοι εντελώς.. Αν παίζαμε στα ίσια θα τους παίρναμε και σώβρακα..." φέρεται να είπε για την Κόκκινη Ομάδα.


Ο παίκτης αυτός φημίζεται για το φαρμακερό δεξί του πόδι , που οι φίλαθλοι χαϊδευτικά το αποκαλούν "Αρμενολόμπι" .

Το χαρακτηριστικό αυτό σε συνδυασμό με την φονική κεφαλιά του - " Κουτουλιάσεαζέρο" χαϊδευτικά - ίσως οδηγήσει τους παράγοντες της Blue Team να ξανασκεφθούν την περίπτωσή του.


Και ωωω....απο-φασιστικό τάκλιν του γαλάζιου αμερικανού μπακ City GroupDeath στον αέρινο βιρτουόζο Λιβανέζο αριστερό χαφ Iran "AllahorTomb" Al Lagoumi στο χώρο της μεσαίας γραμμής.

Ενέργεια για να προλάβει τυχόν ρήγματα που θα μπορούσαν να απειλήσουν τους Κίτσο Χαλούμη και Δαβίβ Τόκοστάϊν.

Θα έχει αποτέλεσμα ;....θα δούμε αγαπητοί φίλοι...

Λίγες διαφημίσεις.

"Μην χάσετε το διήγημα του Real Estate Galata " "Ντόρα ή Λάος; "..Μία ιστορία δουλέματος , αγάπης, προδοσίας και κονόμας. Στα περίπτερα από τις εκδόσεις "Μπομπολιστάν".