15/3/14

Ου-κρανία και κυρώσεις τις πλάκας

Μεγάλε Βαλόντια τους ξέσκισες. Αν πάνε κόντρα στον Πούτιν θα χάσουν 700 δις. Για αυτό πάνε πάσο, με τις τουριστικές κυρώσεις


Δεν ξανάγινε. Την καθαρά Δευτέρα, όταν οι «πουτάνες της ενημέρωσης» ούρλιαζαν μαζί με τον σαιεντολόγο Γιάτσενιουκ και βαπτιστή Τουρτσίνοφ, για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ,η τιμή του χρυσού έφτασε με το ζόρι τα 1.344,80 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η τιμή του πετρελαίου Brent έφθασε στο Λονδίνο τα 111,98 δολάρια το βαρέλι.
Σήμερα παραμονή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, και ενώ ο προσωρινός Τουρτσίνοφ φωνάζει ότι οι 80.000 ρώσοι στρατιώτες που έχουν συγκεντρωθεί στα ανατολικά και νότια σύνορα της Ουκρανίας, «είναι έτοιμοι να εισβάλουν» στην Ουκρανία, και ενώ ο Ομπάμα και οι Ευρω-παίοι απειλούν τον Βαλόντια με «σκληρές κυρώσεις» , το Brent έκλεισε στα 107.39 δολάρια,(στη Νέα Υόρκη ήταν 98.20), ο χρυσός ήταν στα 1377, 12 δολ. ανά ουγγιά, ο Dow ήταν στις 16,114 μονάδες και ο S&P 500 στις 1,847.15, και Eurofirst 300 στις 1,284.2 μονάδες. Τον Αύγουστο του 2013 όταν γινόταν κουβέντα για την πιθανή εισβολή στη Συρία, το Μπρέντ ήταν στα 111 δολάρια το βαρέλι, και οι «αγορές» εκτιμούσαν ότι λόγω της αστάθειας θα πήγανε στα 120.
Ποτέ στο παρελθόν οι «αγορές» δεν παρακολουθούσαν με τόση ψυχραιμία μια «κρίση.

Στη Μόσχα, τα έχουν υπολογίσει όλα. Ο τέως υπουργός οικονομικών και σύμβουλος του Πούτιν Αλεξέι Κούντριν είπε χθες (13 Μαρτίου) ότι εάν «οι κυρώσεις περιοριστούν στο πάγωμα των λογαριασμών ορισμένων προσώπων», αυτό θα ένα «πολύ μετριοπαθές σενάριο». Εάν οι κυρώσεις έχουν ευρύτερη βάση, τότε, όπως προέβλεψε, είναι πιθανό να πέσει κάτω από το 1% η οικονομική ανάπτυξη και να φύγουν κεφάλαια 50 δις δολαρίων μέχρι το τέλος του 2014.

Ωστόσο, όπως τόνισε, οι ρωσικές εταιρείες έχουν δάνεια 700 δις δολαρίων από τις δυτικές τράπεζες, ενώ υπογράμμισε ότι «έχει ληφθεί πρόνοια για την συνέχιση της χρηματοδότησης των ρωσικών επιχειρήσεων από τις ρωσικές τράπεζες». 

   Αυτό είναι το κλειδί. Τα τραπεζικά και ενεργειακά αντίποινα.
Ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν Σεργκέι Γκλαζίεφ δήλωσε στο Οικονομικό Φόρουμ της Κοινοπολιτείας , (14 Μαρτίου), ότι οι κυρώσεις των δυτικών θα είναι καταστρεπτικές για την Ουκρανία και τα έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. 
  «Με έκπληξη παρακολουθούμε την προθυμία των Ευρωπαίων να συμμετάσχουν στις εντελώς αδικαιολόγητες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που θα έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην σταθερότητα της τροφοδοσίας με ενέργεια και θα προκαλέσουν μια ανυπολόγιστη αποσταθεροποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος», επισημαίνοντας ότι οι πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να θέσουν τη σταθερότητα του ήδη αδύναμου ευρωπαϊκού νομίσματος υπό αμφισβήτηση.

Με 700 δις κόκκινα δάνεια οι «τσιφούτ» δεν θα τα βγάλουν πέρα.
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ, από τις Βρυξέλλες ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαικές κυρώσεις δεν πρόκειται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις ουτε στη σταθερότητα του ρουβλίου, ούτε στον Ρωσικό προϋπολογισμό.
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της τράπεζας VTB Αντρέι Κόστιν προέβεψε ότι θα επιβληθούν μεγάλοι δασμοί στα Ουκρανικά προϊόντα σε περίπτωση που υπογραφή συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.
Στο επίπεδο των προσωπικών κυρώσεων το Reuters, η Bild προβλέπουν ότι στη λίστα, θα περιλαμβάνεται η κορυφή της ρωσικής «πυραμίδας», πολιτικοί και στρατιωτικοί και άτομα από το στενό περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σίγουροι θεωρούνται και οι επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, και της Rosneft, Ιγκόρ Σετσίν. Ο εκπρόσωπος της Rosneft χαρακτήρισε «ηλίθια» την απόφαση να απαγορευτεί στο Σετσίν η είσοδος στην ΕΕ και να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους, λέγοντας ότι «θα υπάρξουν μεγάλης έκτασης επιπτώσεις στις σχέσεις της Rosneft με τους εμπορικούς της εταίρους στη Δύση».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Eύχομαι η Ρωσία να τινάξει τη μπάνκα των Τσιφούτ στον αέρα.

Όσο για τους Ουκρανούς, θα πάθουν τα ίδια με τον ευρωπαϊκό νότο...ή ακόμα χειρότερα! Τους περιμένει μια ανάπτυξη...