13/6/17

Στο βάθος φαίνεται ο Αλμπιν Κούρτι για πρωθυπουργός στο Κοσυφοπέδιο- Μετόχι

Ο Άλμπιν Κούρτι προσκάλεσε το «LDK» το «AKR» και την «Αλτερνατίβα» σε συνομιλίες , για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου.
Είχε προηγηθεί συνάντηση του εργολάβου Μπεντζέτ Πατσόλι «AKR» με τον Αλμπίν Κούρτι, την οποία ο κ. Πατσόλι χαρακτήρισε τυχαία, και είχε πει στους δημοσιογράφους «είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε τις πιθανές συμμαχίες θα περιμένουμε τα αποτελέσματα».
Παρόλο που η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δεν έχει ανακοινώσει την κατανομή των εδρών , ο «νικητής» Συνασπισμός των «Οπλαρχηγών» θα έχει όπως εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες 39 έδρες και η «Αυτοδιάθεση» το «LDK» το «AKR» και η «Αλτερνατίβα» θα έχουν 61, δηλαδή την δεδηλωμένη.

Η πρώτη ανακοίνωση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στις 23.45 της Κυριακής έδινε στον «Συνασπισμό των Ουτσεκάδων» 37,61%. Τότε, ο Χαραντινάι και οι δικοί του νόμιζαν ότι θα βγάλουν πάνω από 45 έδρες. Στην απερχόμενη βουλή είχαν 54. (PDK 37, AAK 11, NISMA 6).
Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε τους έδιναν, 41.8%, (Gazeta Express) ,43% ,(IndexKosova), 46%, (Nga Ekonomia).
Από τις δημοσκοπήσεις, η μόνη που έπεσε «μέσα» ήταν του ινστιτούτου «Beta» που έδωσε στους Πολεμάρχους στις 6 Ιουνίου 33.8%, και 27.8% στην «Αυτοδιάθεση».
Όμως το ινστιτούτο «Beta» , προέβλεψε ότι θα έπαιρνε 32.5% ο κ.Μουσταφά που στο μεταξύ έπεσε στο «βάραθρο», και έκτοτε «μελετάει το αποτέλεσμα». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από 2 487 κάλπες ο συνασπισμός PAN έχει μόνο 33.98%.
Η «Αυτοδιάθεση» ανέβηκε στο 27,12% και ο Συνασπισμός «LDK-AKR-Αλτερνατίβα», έμεινε στο 25,74%.
Όσο περνούσε η ώρα τη Δευτέρα και το ποσοστό του Συνασπισμού των Οπλαρχηγών έπεφτε και δεν ανέβαινε, ο κ. Χαραντινάι, (που δεν είναι ιδιαίτερα οξυδερκής), δήλωνε ότι «ο λαός τιμώρησε σκληρά το κόμμα που ηγήθηκε της προηγούμενης κυβέρνησης», ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών παρήγαγε μια νέα πολιτική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο», και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση με τις αλβανικές δυνάμεις που υποστηρίζουν διαφορετικές πολιτικές. «Εργάζομαι για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο συνασπισμός με άλλα κόμματα είναι δυνατός», είπε.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου, Ναΐμ Μαλόκου, (πιο σώφρων) είπε ότι «η απώλεια της πρωτοβουλίας από το συνασπισμό PDK-ΑΑΚ ήταν εντυπωσιακή», τόνισε ότι ο ίδιος δεν περίμενε ο συνασπισμός να πέσει κάτω από τις 45 έδρες και πρότεινε σχηματισμό σε συνασπισμό με την Αυτοδιάθεση. 

Ο Ναΐμ Μαλόκου είπε ότι αν η «Αυτοδιάθεση» και το LDK αρνηθούν να συγκυβερνήσουν με τον Συνασπισμό PDK-Χαραντινάι τότε το Κόσοβο μπορεί να εισέλθει σε ένα νέο πολιτικό αδιέξοδο, και οι νέες εκλογές θα είναι αναγκαστικές.

Ο Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK), Μεμλί Κράσνικι, είπε ότι το σημαντικό είναι ότι ο Συνασπισμός θα έχει την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση , ότι, «θα έχει 40 βουλευτές», και ότι το PDK με τους εταίρους του συνασπισμού θα αποτελέσει την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου. Στην πράξη είναι ζήτημα εάν ο Συνασπισμός θα βγάλει 38.

Στο στρατόπεδο του LDK αυξάνονται οι φωνές που ζητούν από τον κ. Μουσταφά να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν να φύγει μαζί με τους στενούς συνεργάτες του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ι.Mαρκομιχελογιαννάκης : Η σιωπή μου δεν ήταν για λόγους υγείας αλλά ανατιναγμένης μαλακίας...


https://www.youtube.com/watch?v=9KKTczaA52M

Η 29η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 29η Μαρτίου είναι η 89η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατά το   Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 277 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.  1430.  Η ά...