26/2/24

Η Εταιρεία των Φιλικών της οποίας ηγείτο ο Υψηλάντης και η Ανύπαρκτη και Πρωταπριλιάτικη «Φιλική Εταιρεία» της Στοάς που έχει και Πλατεία

 

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης , ο αρχηγός της Μυστικής Επαναστατικής Εταιρείας, που εκανε την Επανάσταση το 1821, μαζί με  την πρώτη προκήρυξη «προς το Πανελλήνιον», υπέγραψε   ως Γενικός Επίτροπος της Αρχής  και την προκήρυξη  προς τα μέλη της οργάνωσης με τίτλο «Εν τούτω Νίκα».

Η προκήρυξη απευθυνόταν «προς τους Αδελφούς της Εταιρίας των Φιλικών» .

«Προς τους Αδελφούς της Εταιρίας των Φιλικών», μίλησε ο Γενικός Επίτροπος της Εταιρείας και φαντάζομαι ότι ήξερε σε ποιους μιλούσε.

Η «Εταιρεία», στην προκήρυξη δεν αποκαλυπτόταν.

 Τα μέλη όμως ήσαν «Φιλικοί». προς «κάτι». 

Προς την πατρίδα και το ΓΕΝΟΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ.  

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΟΠΛΑΡΧΗΓΩΝ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ  ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ «ΦΙΛΟΓΕΝΕΣΤΑΤΟΙ» ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ .

Η προκήρυξη του Υψηλάντη «προς τους Αδελφούς της Εταιρίας των Φιλικών», αποτελεί την καλυτέρα γραπτή απόδειξη για την ανυπαρξία της «ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΗΣ» «Φιλικής Εταιρείας» που εφηύρε για λογαριασμό της Στοάς του Λονδίνου  ο Μινχάουζεν-Φιλήμων την πρωταπριλιά του 1834.

 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/business-stories/tzeikob-rotsilnt-o-varonos-pou-afise-piso-tou-terastia-periousia-i-schesis-tou-me-tin-ellada/amp/