25/11/08

Άλλα προβλέπει ο Αλογοσκούφης και άλλα ο ΟΟΣΑ.

Επιμένουν στις ιδεοληψίες

Ο Οργανισμός οικονομικής συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει στην έκθεσή του για την Ελλάδα, ρυθμό ανάπτυξης ,3,2% για το 2008 και 1,9% το 2009 με άνοδο και του ποσοστού της ανεργίας. Ο «εικονικός προϋπολογισμός του κ. Αλογοσκούφη προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης το 2009 στο 2,7%.
Η διαφορά είναι τεράστια
Κατά τα λοιπά οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ, συνεχίζουν το γνωστό παραμύθι για την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για δημοσιονομική εξυγίανση .
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,4% το 2010 (από 4,5% το 2008) και 2,7% το 2009.
Η μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικού συστήματος και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο σύστημα υγείας και τη δημόσια διοίκηση είναι απαραίτητες, μας προτείνει ο ΟΟΣΑ, συνεχίζοντας το πρόγραμμα του χρεοκοπημένου συστήματος. Στην έκθεση διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η ενίσχυση του ανταγωνισμού στις βιομηχανίες με υποδομές δικτύων και ο «περιορισμός των δυσκαμψιών στην αγορά εργασίας », δηλαδή λιγότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους και περισσότερη φτώχεια, θα συντελέσουν στη χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων και στη βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών μακροπρόθεσμα.
Κινητήριος μοχλός της ανοδικής στροφής της ελληνικής οικονομίας, θα είναι πιθανώς η βελτίωση των εξαγωγών και η μεγαλύτερη αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων καθώς υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Η έκθεση προβλέπει ότι , καθώς εξασθενεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, αναμένεται αύξηση της ανεργίας, με το ποσοστό να εκτιμάται ότι θα υπερβεί ελαφρά το 8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού στα τέλη του 2009 και ότι θα ανέλθει στο 8,2% το 2010, σε σύγκριση με την εκτίμηση για 7,6% φέτος.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 13,2% του ΑΕΠ το 2010 σε σύγκριση με την εκτίμηση για 14,5% του ΑΕΠ φέτος και για 13,9% του ΑΕΠ του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: