21/11/08

Φοροκαταιγίδα 2009

Με πλήθος νέων φόρων 7,1 δισ. ευρώ τους οποίους θα πληρώσουν κατά κύριο λόγο τα πλατιά λαϊκά στρώματα. αλλά και αβεβαιότητα ως προς την εφαρμογή του .κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη ο κρατικός προϋπολογισμός του 2009.
Για το 2009, προβλέπεται ότι τα έσοδα θα φτάσουν τα 64.200 εκατ. ευρώ (+12% σε σχέση με το 2008), παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, και τη μείωση της κατανάλωσης. Από το ποσό των 64.200 εκατ. ευρώ, τα 26.720 εκατ. ευρώ αφορούν σε άμεσους φόρους, έναντι 22.640 εκατ. ευρώ το 2008.
-Ενώ σε όλη την Ευρώπη η μείωση των φόρων είναι μονόδρομος για έξοδο από την κρίση και την ύφεση, η κυβέρνηση Καραμανλή αμετροεπώς κατά 7 δις τους φόρους για το 2009.
Ο προϋπολογισμός, συνεχίζει και κλιμακώνει την σκληρή λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, σε μια περίοδο που τα εισοδήματα αυτά καταρρέουν από τον υψηλό πληθωρισμό και την καλπάζουσα ακρίβεια. Προβλέπει απόλυτη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ (- 8,8%), πράγμα που θα επιφέρει τη χαριστική βολή στην ανάπτυξη.
Ο προϋπολογισμός επομένως είναι καθαρά πλαστός. Υπερεκτιμά τα έσοδα, κρύβει τα έξοδα, και περιγράφει με την υπευθυνότητα που ζήτησε ο πρωθυπουργός, μια εικονική πραγματικότητα.

-Φορο-καταιγίδα 7,1 δισ. ευρώ λοιπόν. Ο πρωθυπουργός πριν δύο μέρες είχε, «ξεκαθαρίσει » ρητά και κατηγορηματικά, από το βήμα της βουλής , ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των φόρων και ότι αντίθετα θα υπάρξει έλεγχος των δαπανών.

-Αυτό είναι αξιοπιστία 48 ωρών και υπευθυνότητα.

-Ταυτόχρονα ο προϋπολογισμός περιορίζει τη βουτιά στην ανάπτυξη, στα επίπεδα του 3,2% για φέτος (από 3,4%). Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2009 θα διαμορφωθεί στο 2,7%, από 3% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών, προβλέπεται το έλλειμμα να ανέλθει το 2008 στο 2,6% του ΑΕΠ, ενώ για του χρόνου προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,1% του ΑΕΠ.
- Ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 3% το 2009 από 4,3%. Η πρόβλεψη για την εξέλιξη του κρατικού χρέους αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, στο 91,4% του ΑΕΠ, από 88,4% στο προσχέδιο. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι το 2009 θα διαμορφωθεί στα 237.930 εκατ. ευρώ ή 91,4% του ΑΕΠ, έναντι των 228.868 εκατ. ευρώ ή 93,1% του ΑΕΠ το 2008. Το ύψος του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 273.556 εκατ. ευρώ ή 105,1% του ΑΕΠ, από 259.631 εκατ. ευρώ φέτος.
-Η ιδιωτική κατανάλωση θα περιοριστεί στο 2,2%, έναντι 2,3% φέτος.

-Με τον νέο προϋπολογισμό δίνονται παροχές-ψίχουλα ( αυξήσεις 3% στους μισθούς του δημοσίου , γι' αυτό η ΑΔΕΔΥ κήρυξε απεργία για τις 12 Δεκεμβρίου) ,και αποκαλύπτεται η αβεβαιότητα για το αύριο στην οικονομία.

«Ο προϋπολογισμός όχι μόνο δεν αποτυπώνει κανένα ελπιδοφόρο σχεδιασμό στους ευαίσθητους τομείς της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και απασχόλησης, αλλά πλήττει βάναυσα το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας, συνθλίβει τον αγροτικό κόσμο και υπονομεύει και την προοπτική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του εμπορίου και του τουρισμού.» δήλωσε η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη
- «Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη διεθνή οικονομική κατάσταση, μια ιστορική φάση που ο κόσμος δεν έχει γνωρίσει στη μεταπολεμική περίοδο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία ο κ. Αλογοσκούφης ,παρουσίασε εν συντομία, τον προϋπολογισμό.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρώτα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία θα είναι οι ελάχιστες δυνατές, και στη συνέχεια να στηριχθούν έμπρακτα οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ασθενέστεροι, αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Επομένως μηδέν εις το πηλίκον για τους φτωχούς που θα περιμένουν να λύσουν πρώτα οι τράπεζες τα δικά τους προβλήματα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι το πρόβλημα της κυβέρνησης «είναι πλέον διανοητικό», αφού δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της κρίσης και αρκείται σε έναν συμβατικό, εικονικό, ανεφάρμοστο προϋπολογισμό, ο οποίος έχει γραφτεί, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τα νέα εκρηκτικά δεδομένα στη διεθνή οικονομία, αλλά βεβαίως και στην εγχώρια οικονομία.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του 2009 είναι «προσαρμοσμένος στις ανάγκες προστασίας του κεφαλαίου από την οικονομική κρίση, που το ίδιο ευθύνεται και προκαλεί».

Τονίζει ότι είναι «επιθετικός προς τα λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα, εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να πληρώσει ο λαός την οικονομική κρίση, δηλαδή την αδυναμία των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων να συνεχίσουν την κερδοφορία τους».

Στην ανακοίνωση το ΚΚΕ τονίζει ότι «Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροβιοτέχνες, έμποροι και αγρότες πρέπει να απορρίψουν και τον προϋπολογισμό» και το ψεύτικο δίλημμα κυβέρνησης - ΕΕ. , να ενισχυθούν πρώτα οι τραπεζίτες ή οι βιομήχανοι, και πρέπει να απαντήσουν: 'Καμία θυσία για την πλουτοκρατία'».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2009 , έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η κυβέρνηση εν μέσω βαθιάς και κλιμακούμενης καπιταλιστικής κρίσης, κατέθεσε ένα προϋπολογισμό για το 2009 που σπρώχνει την οικονομία στην ύφεση και την κοινωνία στην απόγνωση και τον εφιάλτη. Την ώρα που η κυβέρνηση προσφέρει απλόχερα 28 δις στις τράπεζες, έχουμε ενώπιον μας έναν προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας, κοινωνικής αναλγησίας και οικονομικής καθίζησης.

-«Η αγελάδα είναι σε κώμα και κάποιοι συνεχίζουν ακόρεστα το άρμεγμα. Στο τέλος θα ψοφήσει η αγελάδα και θα τους μείνει άδεια η καρδάρα», Δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η παραμονή του Παπάγου στην Αθήνα ήταν δική του απόφαση

Από τα Πρακτικά της Συσκέψεως στα Ανάκτορα  Τατοίου στις 11 το πρωί  της 18ης Απριλίου 1941 . Παρόντες: Γεώργιος Β', Βασιλεύς των Ελλήνω...