26/11/08

Άνοιξε οριστικά ο δρόμος της δικαίωσης των συγγενών των θυμάτων του Διστόμου

Εξήντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά τη σφαγή του Διστόμου, άνοιξε χθες οριστικά ο δρόμος για τη δικαίωση και στην πράξη των συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, καθώς το Εφετείο της Φλωρεντίας κήρυξε εκτελεστή στην Ιταλία την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που είχε επιδικάσει σε βάρος του Γερμανικού Δημοσίου αποζημιώσεις ύψους περίπου 33 εκατ. ευρώ το 2000. Ετσι οι συγγενείς των τραγικών θυμάτων θα μπορέσουν να εισπράξουν τις οφειλόμενες «γερμανικές επανορθώσεις» μέσω της Ιταλίας (συμμάχου χώρας του «Αξονα» τότε), αφού οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι κατά καιρούς υπουργοί Δικαιοσύνης αρνήθηκαν να δώσουν άδεια για να εκτελεστεί στην Ελλάδα η δικαστική απόφαση δικαίωσης.

Ο αείμνηστος δικηγόρος των θυμάτων Ι. Σταμούλης, ο οποίος μετέφερε τη δικαστική διαμάχη στην Ιταλία, δικαστήριο της οποίας καλεί τώρα τη Γερμανία να καταβάλει τις αποζημιώσεις
Την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς επικύρωσε και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (με μεγάλη πλειοψηφία), αποκρούοντας την αναίρεση του Γερμανικού Δημοσίου και επικυρώνοντας την υποχρέωσή του να αποζημιώσει θύματα της θηριωδίας.
Ωστόσο, μετά την άρνηση του Γερμανικού Δημοσίου να καταβάλει τα χρήματα, οι συγγενείς των θυμάτων επιχείρησαν κατάσχεση γερμανικών ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ώστε να ικανοποιηθούν μέσω πλειστηριασμού.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις εμπόδισαν τις κατασχέσεις των γερμανικών ακινήτων (Ινστιτούτου Γκαίτε, γερμανικών σχολών, κ.λπ.) με αιτιολογία να μη διαταραχθούν οι διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Ετσι ο δικηγόρος των θυμάτων, αείμνηστος Ιω. Σταμούλης, μετέφερε τη δικαστική διαμάχη στην Ιταλία, ζητώντας να εκτελεστεί η ελληνική δικαστική απόφαση εκεί.
Ο ιταλικός Αρειος Πάγος επέλυσε προ διετίας διάφορα νομικά ζητήματα, ανοίγοντας τον δρόμο για κατασχέσεις περιουσιών ξένων κρατών, παρά τις απαγορεύσεις της ιταλικής νομοθεσίας. Ετσι χθες το Εφετείο Φλωρεντίας αποφάσισε να δεχθεί την εκτέλεση της απόφασης για το Δίστομο με ένα σκεπτικό ανάλογο με αυτό που είχε πρόσφατα χρησιμοποιήσει για να δικαιώσει θύματα ιταλικού χωριού που είχε δοκιμάσει τη ναζιστική θηριωδία.
Αν το Γερμανικό Δημόσιο θελήσει να κερδίσει κάποιο χρόνο, ίσως προσπαθήσει να προσφύγει πάλι στον ιταλικό ΑΠ κατά της απόφασης του Εφετείου Φλωρεντίας, γνωρίζοντας όμως εκ των προτέρων ότι θα χάσει οριστικά τη δίκη, με βάση τη νομική λύση που δόθηκε πρόσφατα και για τις ιταλικές διεκδικήσεις «γερμανικών επανορθώσεων».
Οι συγγενείς των θυμάτων μπορούν τώρα να πετύχουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους με κατάσχεση και εκπλειστηριασμό ακινήτων του Γερμανικού Δημοσίου στην Ιταλία, εισπράττοντας το σχετικό τίμημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Προδοσία του 1897. Η 18η Απρολίου. Ορκίστηκε η κυβέρνηση Ράλλη. Ο Μεραρχος Μαυρομιχάλης ζήτησε να υποχωρήσει στον Δομοκό

Η υποχώρηση στον Δομοκό  Οι αποδοκιμασίες του Λαού κατά του Γλξυμπουργκ  Οι Αγγλικές Φουστιές Πρωτοσέλιδο σχόλιο του «ΕΜΠΡΟΣ» για τους «αρχι...