7/3/14

Η κρίση στην Ουκρανία δεν εξάγεται από τη Μόσχα

Μάρτιος 7. /ITAR-TASS/. Ο εκπρόσωπος Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκώφ δήλωσε χθες στο κανάλι «Russia 24» ότι η «Δύση κλείνει τα μάτια και δεν θέλει να δει το γεγονός ότι τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία δεν έχουν καμιά σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία αλλά αποτελούν γνήσιες λαϊκές πολιτικές αντιδράσεις. «Αυτά τα γεγονότα δεν είναι αποτέλεσμα τεχνητών διαδικασιών, και πολύ λιγότερο προϊόν δράσης ορισμένων φίλων της Ρωσίας . Αντίθετα, η Ρωσία είναι η χώρα από την οποία ζήτησαν βοήθεια» . «Και, όπως ορθώς επισήμανε ο Πούτιν, σημείωσε ο Πεσκώφ, η Ρωσία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αδιαφορήσει για αυτές τις εξελίξεις». Ο γραμματέας Τύπου του ρώσου προέδρου πρόσθεσε ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ουκρανίας έχει στερηθεί βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, το δικαίωμα της υπεράσπισης της αξιοπρέπειαςτου καθενός και του δικαιώματος στην ασφάλεια ενώ τόνισε ότι οι Ουκρανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.
Νωρίτερα την Παρασκευή, ο κ. Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία μίας ώρας με τον Ομπάμα, τόνισε πως η νέα ουκρανική ηγεσία (την οποία η Μόσχα δεν αναγνωρίζει) έχει επιβάλει «απόλυτα παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές, νοτιοανατολικές και κριμαϊκές περιοχές, όπου κατοικούν ρωσόφωνοι πληθυσμοί», και ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τα καλέσματα βοήθειας για αυτό το ζήτημα και συμπεριφέρεται ανάλογα, σε απόλυτη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».
Ο Πούτιν υπογράμμισε στον Ομπάμα πως οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις είναι «τεράστιας σημασίας για τη διασφάλιση της σταθερότητας και ασφάλειας στον κόσμο» και ότι «δεν πρέπει να θυσιαστούν για μεμονωμένες διαφορές αναφορικά με διεθνή ζητήματα».
Η πρόεδρος της ρωσικής άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκα, δήλωσε σήμερα οι πολίτες της Κριμαίας έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και πρόσθεσε ότι «αν ο λαός της Κριμαίας αποφασίσει στο δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία, εμείς, ως Άνω Βουλή, σαφώς και θα υποστηρίξουμε μία τέτοια απόφαση». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της κάτω Βουλής, Σεργκέι Ναρίσκιν, ο οποίος δήλωσε πως το ρωσικό κοινοβούλιο θα σεβαστεί την «ιστορική επιλογή» της Κριμαίας στο δημοψήφισμα για πιθανή ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία. «Θα υποστηρίξουμε την ελεύθερη και δημοκρατική επιλογή του πληθυσμού της Κριμαίας», προσέθεσε.

Δημοψήφισμα για αυτονόμηση της περιοχής ζητούν οι κάτοικοι του Ντονιέτσκ

-Στο Ντόνετσκ, γενέτειρα του Γιανουκόβιτς, μετά τη σύλληψη από την πιστή στην μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου αστυνομία, του «κυβερνήτη του λαού» Πάβελ Γκουμπάρεβ, οι ρωσόφωνοι που ζουν στο Ντονιέτσκ ζητούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτονόμηση της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: